Het Complot

Complottheorie blijkt te kloppen: de meeste oorlogen draaien om olie

Help door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben voor het eerst krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie. Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen ISIS in het noorden van Irak.

Onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste gewapende conflicten burgeroorlogen geweest. Tussen 1945 en 1999 zijn er burgeroorlogen geweest in 69 landen. In veel gevallen werd van buitenaf ingegrepen door een ander land of een organisatie.

De wetenschappers wilden bepalen welke factoren ertoe bijdragen dat een derde partij zich mengt in een conflict. “We hebben duidelijk bewijs gevonden dat olierijke landen vaak het doelwit zijn van interventie,” zei dr. Petros Sekeris van de Universiteit van Portsmouth. “Militair ingrijpen is duur en risicovol. Geen enkel land mengt zich in een conflict zonder de kosten af te wegen tegen de mogelijke baten.”

“We wilden uitstijgen boven de complottheorieën en een zorgvuldige analyse uitvoeren om te kijken of de aanwezigheid van olie invloed heeft op de beslissing om al dan niet in te grijpen in een buitenlands conflict,” ging hij verder. “De resultaten laten zien dat landen meer gemotiveerd zijn om oorlog te voeren als ze er financieel beter van worden.”

Uit de studie, die is gepubliceerd in het Journal of Conflict Resolution, blijkt onder meer:

  • Hoe meer olie een land heeft, hoe groter de kans dat een derde partij zich bemoeit met een burgeroorlog
  • Hoe meer olie een land importeert, hoe groter de kans dat het zich bemoeit met een burgeroorlog in een olieproducerend land

Dr. Vincenzo Bove van de Universiteit van Warwick zei: “Voordat ISIS het olierijke noorden van Irak naderde, werd de terreurgroep nauwelijks benoemd. Maar vanaf het moment dat ISIS bij de olievelden in de buurt kwam, haalde de belegering van Kobani in Syrië de voorpagina’s en stuurde de VS drones om ISIS-doelen te bestoken.”

De oliedorst verklaart het militaire ingrijpen in Libië en de afwachtende houding ten aanzien van Syrië. De onderzoekers keken onder meer naar de Amerikaanse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Angola tussen 1975 en het einde van de Koude Oorlog en in Guatemala, Indonesië en de Filipijnen; en de Amerikaanse steun aan conservatieve autocratische staten die rijk zijn aan olie.

Ze keken voorts naar de Britse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Nigeria tussen 1967 en 1970, de keuze om niet in te grijpen in landen zonder oliereserves (Sierra Leone en Zimbabwe); en de betrokkenheid van de voormalige Sovjet-Unie bij de conflicten in Indonesië (1958), Nigeria (1967-68) en Irak (1973).

[EurekAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Naar mijn weten draait er geheel niets om olie of geld. Naar mijn weten gaat het om een overpopulatie en moet er vrijmetselaarsmacht komen op plekken waar het nog niet was.

Geld en olie is de illusie van hedendaags.

jaap
jaap
9 jaren geleden

Bijzonder! Dat terwijl de top van de piramide al lang weet dat we ook makkelijk zonder fossiele brandstoffen kunnen. En dat dit ook steeds lager in de piramide duidelijk is geworden.

rop
rop
9 jaren geleden

Een duister goedje die olie, het is zwart ,en het kan branden als de hel..
Een duister goedje het verstand ,
Het is zwart of wit de veroorzaker van alles brandhaarden..
Dat de mens zn gedrag zo laat beïnvloeden door dat goedje komt omdat het naar zijn bol is geslagen…
Daar zijn alle brandhaarden in te vinden…

marinus
marinus
9 jaren geleden

dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen ISIS in het noorden van Irak.

ze hebben isis zelf op de been geholpen.
een grote misleiding het gaat niet om de olie maar,wel lekker als e het gelijk in kan pikken.

chaos kweken en partijen tegen elkaar opzetten en zorgen dat assad nog vertrek en dan kan je je klauw erop leggen.
de NWO is dan geboren.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x