Wetenschappers hebben voor het eerst krachtig bewijs geleverd dat de meeste oorlogen draaien om olie. Door de geschiedenis heen hebben landen die olie nodig hebben vaak redenen bedacht voor militair ingrijpen in olierijke landen. De onderzoekers stellen dat de Verenigde Staten om deze reden belang hebben bij de strijd tegen ISIS in het noorden van Irak.
Onderzoekers van de universiteiten van Portsmouth, Warwick en Essex kwamen tot de conclusie dat landen zich meestal in een conflict mengen om toegang te krijgen tot olievoorraden.
Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste gewapende conflicten burgeroorlogen geweest. Tussen 1945 en 1999 zijn er burgeroorlogen geweest in 69 landen. In veel gevallen werd van buitenaf ingegrepen door een ander land of een organisatie.
De wetenschappers wilden bepalen welke factoren ertoe bijdragen dat een derde partij zich mengt in een conflict. “We hebben duidelijk bewijs gevonden dat olierijke landen vaak het doelwit zijn van interventie,” zei dr. Petros Sekeris van de Universiteit van Portsmouth. “Militair ingrijpen is duur en risicovol. Geen enkel land mengt zich in een conflict zonder de kosten af te wegen tegen de mogelijke baten.”
“We wilden uitstijgen boven de complottheorieën en een zorgvuldige analyse uitvoeren om te kijken of de aanwezigheid van olie invloed heeft op de beslissing om al dan niet in te grijpen in een buitenlands conflict,” ging hij verder. “De resultaten laten zien dat landen meer gemotiveerd zijn om oorlog te voeren als ze er financieel beter van worden.”
Uit de studie, die is gepubliceerd in het Journal of Conflict Resolution, blijkt onder meer:
- Hoe meer olie een land heeft, hoe groter de kans dat een derde partij zich bemoeit met een burgeroorlog
- Hoe meer olie een land importeert, hoe groter de kans dat het zich bemoeit met een burgeroorlog in een olieproducerend land
Dr. Vincenzo Bove van de Universiteit van Warwick zei: “Voordat ISIS het olierijke noorden van Irak naderde, werd de terreurgroep nauwelijks benoemd. Maar vanaf het moment dat ISIS bij de olievelden in de buurt kwam, haalde de belegering van Kobani in Syrië de voorpagina’s en stuurde de VS drones om ISIS-doelen te bestoken.”
De oliedorst verklaart het militaire ingrijpen in Libië en de afwachtende houding ten aanzien van Syrië. De onderzoekers keken onder meer naar de Amerikaanse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Angola tussen 1975 en het einde van de Koude Oorlog en in Guatemala, Indonesië en de Filipijnen; en de Amerikaanse steun aan conservatieve autocratische staten die rijk zijn aan olie.
Ze keken voorts naar de Britse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Nigeria tussen 1967 en 1970, de keuze om niet in te grijpen in landen zonder oliereserves (Sierra Leone en Zimbabwe); en de betrokkenheid van de voormalige Sovjet-Unie bij de conflicten in Indonesië (1958), Nigeria (1967-68) en Irak (1973).
‘We staan aan de vooravond van de confiscatie van een groot gedeelte van het bezit van de Nederlander’
Nieuwe studie: Sterfte door coronavirus schromelijk overdreven
Column over aanslag op Baudet wekt walging: ‘Smerig stukje ophitsing’
Bijna alle hartspecialisten hebben het ‘stervensdruk’: ‘Is er iets bijzonders aan de hand?’
Onthutsende film over orgaanoogst in Oekraïne: ‘Er waren kinderen, ontlede kinderen’
Onbegrip over ‘doorstart’ kabinet: ‘Worden we weer 4 jaar opgezadeld met de liegende Hollander?’
Gideon van Meijeren in bevlogen speech: dit nieuwe kabinet is niets meer dan een nieuw likje verf over een verrot systeem
Kijk: Gemeenteraadslid vraagt aandacht voor ‘verontruste signalen’ over straling, wordt overladen met hoongelach
BoerBurgerBeweging draait 180 graden over dwangwet: ‘Bizar’