Universum

‘Neem exotische mogelijkheden mee in zoektocht naar buitenaards leven’

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De meeste onderzoekers verwachten alleen buitenaards leven aan te treffen op aardachtige planeten.

Een team wetenschappers stelt nu een index voor die de bewoonbaarheid van een planeet beoordeelt op basis van uitgebreidere criteria. Dat meldt het tijdschrift Wired.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“We proberen niet geocentrisch te zijn en de bewoonbaarheid van een planeet wordt onafhankelijk van de aanwezigheid van vloeibaar water berekend,” zei natuurkundige Abel Mendez van de Universiteit van Puerto Rico in Arecibo. De nieuwe index is gepubliceerd in Astrobiology.

Verruimen

Astronomen hebben inmiddels 700 exoplaneten ontdekt, waarvan vele gasreuzen die weinig lijken op de Aarde. Mendez en zijn team willen de beperkte mogelijkheden die noodzakelijk worden geacht voor leven op een planeet gaan verruimen.

Het team stelt een ESI- en een PHI-index voor. De Earth Similarity Index kijkt in hoeverre de planeet op de Aarde lijkt in termen van massa, temperatuur en samenstelling, terwijl de Planetary Habitability Index is gebaseerd op de meer exotische verbindingen, vloeistoffen en energiebronnen dan die op onze planeet worden gevonden.

Buitenaards leven kan op andere elementen zijn gebaseerd dan koolstof, behoeft wellicht andere vloeistoffen dan water en verkrijgt mogelijk op andere manieren dan middels zonlicht haar energie.

Basis

Met behulp van de huidige telescopen is het nog niet mogelijk om de grootte en de atmosferische samenstelling van exoplaneten vast te stellen, maar Mendez suggereert dat binnen 10 tot 20 jaar betere data beschikbaar komen. Zijn team legt in zijn ogen de basis voor de zoektocht naar leven dat mogelijk heel anders is geëvolueerd dan het leven op Aarde.

Andere onderzoekers zijn sceptisch en willen eerst data zien die aantonen dat leven in meer exotische hoedanigheden kan bestaan. Tot die tijd willen ze zich liever richten op aardachtige exoplaneten.

In hoeverre de officiële zoektocht serieus is kan worden bediscussieerd. Astrofysicus Dr. David Morrison, directeur van het Carl Sagan Center for Study of Life in the Universe van het SETI Institute, verwijst het bestaan van de planeet Nibiru en kosmische cycli namelijk naar het rijk der fabelen.

Bron: Wired.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x