Homepagina » Gezondheid » Neuroloog: “ADHD bestaat niet”
Neuroloog: "ADHD bestaat niet"

Neuroloog: “ADHD bestaat niet”

De Amerikaanse arts Richard Saul was 50 jaar werkzaam als neuroloog, gespecialiseerd in gedragsproblemen. Hij trekt nu de conclusie dat ADHD als geïsoleerde aandoening niet bestaat, al benadrukt hij dat de symptomen zelf niet verzonnen zijn. Het gevaar schuilt volgens de auteur in overdiagnose en overmatig gebruik van medicatie als Ritalin.

Het aantal gevallen van ADHD is de afgelopen jaren dramatisch gestegen, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Ook het gebruik van medicijnen als Ritalin zit in de lift, maar dat is volgens Saul niet zonder gevaar. De afgelopen jaren is zijn blik helemaal veranderd. “Ik besef nu dat de symptomen een brede waaier aan onderliggende oorzaken hebben die nu gewoon genegeerd worden omdat de stempel ADHD zeer snel gegeven wordt.”

Saul noemt het een grove fout dat ADHD als een aandoening en niet als een reeks van symptomen wordt behandeld. De kenmerken van deze zogenaamde stoornis zijn echt, maar om ze samen te voegen onder de noemer ADHD en vervolgens te behandelen met zogenaamde stimulantia, is even erg als het aanpakken van de symptomen van een hartaanval met pijnstillers in plaats van het hart zelf te genezen, aldus Saul. “Het is gevaarlijk, nalatig en verkeerd.”

Saul verwijst naar het geval van een 13-jarig jongetje dat ondanks een jaar lang medicatie te slikken voor ADHD nog last bleef houden van een slechte concentratie, slechte resultaten op school en vermoeidheid. Hij liet bloedonderzoek doen, waaruit bleek dat de tiener kampte met een zwaar ijzertekort, onder meer omdat hij na school alleen maar suikerrijk junkfood naar binnen werkte. Toen het jongetje ijzersupplementen nam en meer vis, noten en groenten at, verbeterde zijn gedrag aanzienlijk.

In het boek ‘ADHD Does Not Exist’ stelt Saul dat we vastzitten in een cirkel van misdiagnose en het overdreven voorschrijven van pepmiddelen als Ritalin. Franse wetenschappers toonden in 2004 aan dat 84 procent van de kinderen met ‘ADHD’ simpelweg een ijzertekort had. Saul heeft nog 19 oorzaken gevonden die doorgaans leiden tot de diagnose ADHD.

Pepmiddelen als Ritalin hebben volgens Saul gevaarlijke bijwerkingen. Ze remmen de eetlust af, verstoren de nachtrust, wekken angst en irritatie op, veroorzaken moodswings en stellen de puberteit uit. Op lange termijn worden mensen resistent tegen het middel, waardoor de dosis steeds moet worden verhoogd.

De Amerikaanse neuroloog vindt dat we per direct moeten stoppen met onze overdreven reactie op mogelijke symptomen. “Pas in eerste instantie je levensstijl aan. Het kan al enorm helpen door gezonder te eten, meer te bewegen en beter te slapen,” zei hij. “We moeten anders leren kijken naar de problemen in plaats van te grijpen naar de achterhaalde diagnose waar dokters, farmaciebedrijven en patiënten zich aan vastklampen.”

bron: HLNVind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

13 reacties

 1. Ja, de diagnose ADHD wordt vooral in Nederland wel erg snel gegeven. Ritalin is rotzooi!
  Maar ADHD bestaat niet? Dus aandachtstekort-hyperkinetische stoornis bestaat niet? Het moet natuurlijk een naampje hebben, maar er bestaat absoluut iets wat overeenkomt met de specifieke symptomen. Ja, en het heeft raakvlakken met HSP (hoog gevoeligheid). Maar aangezien ik de diagnose ADD heb gekregen omdat ik geen hyperactiviteit vertoon, weet ik er inmiddels heel veel vanaf. Om te beginnen was mijn opvoeding uitstekend en heb ik een hele fijne jeugd gehad. De enige die problemen veroorzaakte was ik zelf.

  Altijd al het gevoel gehad dat er iets niet klopt en dat ik anders ben dan de gemiddelde persoon. Maar dan ook echt in de zin van afwijkend. Waarom heb ik heel veel moeite met rekenen? Waarom heb ik zoveel moeite met geconcentreerd lezen? Waarom kan ik mij überhaupt zo slecht concentreren? Waarom ben ik zo dromerig, afwezig en snel afgeleid? Waarom zit mijn hoofd vol met gedachtes? Maar raak ik zo snel uitgekeken op mensen? Waarom word ik onrustig in ruimtes waar veel lawaai zoals in een kroeg. Waarom heb ik vaak emotionele wisselingen? Waarom trek ik mezelf graag terug? Waarom ben ik chaotisch en vergeetachtig, maar waarom ben ik dan ook zo perfectionistisch? Waarom dwalen mijn gedachtes af wanneer ik moet luisteren? Waarom kom ik zo ongeïnteresseerd over terwijl ik dan niet ben? En dit is nog maar het topje van de ijsberg…

  Wat het ook is, het is iets en dat iets bestaat en is aangeboren. Natuurlijk kan een slechte opvoeding het verergeren… De criminele organisatie genaamd de farmaceutische industrie maakt misbruik van mijn probleem. Ze komen met allerlei middelen aanzetten om weer meer geld te verdienen.. Ja, het is al gezegd.. Er zijn ook veel mensen die er baat bij hebben en zij zijn blij dat er medicatie is zoals ritalin en concerta. Ik word er depressief van, dus ik slik het niet.

  Ik leef vooral gezond en dat is mijn medicijn.

  13 likes
  • Precies Link,

   Het systeem is niet gemaakt voor onproductieve dromers, maar is het verstandig om heel de dag onder de (Ritalin) speed te zitten om aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen?

   5 likes
  • Met rustig aan meditatie proberen te beoefenen gaat je concentratie behoorlijk omhoog.
   Zat met bijna hetzelfde en meditatie heeft mij heel erg geholpen.

   4 likes
  • Ik herken héél véél in het verhaal van Link…….maar dan met name bij mijn kleinzoon.
   Voor de ouders geeft het heel wat stress, maar ik vind het een kanjer van een gozer.
   Veel rust inbouwen bij hem en hij is helemaal verliefd op onze hond.

   1 likes
 2. Misschien is het verstandig om alle suikers in frisdrank, koeken, repen, broodbeleg e.d. eens te reduceren of elimineren. Vervolgens kinderen die sowieso al bruisen van energie dagelijks 2 uur buiten op het schoolplein laten spelen. Meer lichaamsbeweging en tevens een betere weerstand zou het gevolg zijn.

  13 likes
  • Hippocrates van Kos

   Waarom? Volgens wetenschappelijk onderzoek is er géén verband tussen suikerinname en ADHD.

   1 likes
   • Hippocrates van Harmelen

    Klopt, volgens wetenschappelijk onderzoek (nog) niet. Volgens gezond verstand wel. En laat die eerste nou net altijd de voorloper zijn van wat er uiteindelijk met wetenschappelijk onderzoek ‘onomstotelijk’ wordt vastgesteld.

    2 likes
 3. Nicolas I. Beemster

  This is true! Word up.

  Stop drugging the people.

  Peace,

  Nicolas.

  8 likes
 4. De meeste ziektes bestaan niet en berusten puur op suggestie.

  7 likes
 5. research de herkomst van ‘psychiatrie’ en ‘psychologie’.
  pure kwakzalverij en onderdrukking van het bewustzijn.
  U zult versteld staan bij Uw research van de Gruwel en Horror die plaats vond/vind
  om steeds maar nieuwe ziektebeelden te creeren.

  je bent wat je eet.
  mediteer en besef dat je bent wie je bent..uniek dus.
  stop met mind controlled zijn en fear no no evil.

  live life in love and peace.

  namaste

  7 likes
 6. Hippocrates van Kos

  Een interessant artikel, alleen vind ik de titel ”ADHD bestaat niet” gewoon misplaatst en uit de context gerukt. ADHD bestaat wèl degelijk, het is een verzamelnaam voor een aantal symptomen die vaak gepaard met elkaar optreden (wat de neuroloog in principe ook gewoon zegt). Verder ben ik met de neuroloog eens dat er apart naar de symptomen gekeken moet worden en naar eventuele achterliggende oorzaken zoals een simpele ijzergebrek en niet dat alles op één hoopje gegooit wordt. Bovendien is het vaak ook het geval dat de ADHD-medicatie wèl gewoon helpt en de concentratieproblemen en andere symptomen verdwijnen/onderdrukt worden.

  7 likes
 7. Dit is de manipulatie van het niet bestaan van ADHD omdat we nu in een nieuw tijdperk leven waar de Frequentie anders is zodat ADHD niet meer actief is door die Frequentie. Daarom kunnen ze nu wel zeggen dat het niet bestaat. Het komt te vervallen in dit tijdperk en daarom ook in dit tijdperk niet bestaat.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

hormoongif

Een aanval op de gezondheid van de burger. Dit nieuwe onderzoek waarschuwt voor hormoongif op groente en fruit

Groenten en fruit uit de supermarkt zijn ...

Deze man spioneerde jarenlang voor de overheid. Maar niet op de manier waarop je zou denken

Iets als ADHD bestaat ook helemaal niet. Rapper Lange Frans legt in deze podcast uit hoe we geprogrammeerd worden in de Matrix

De meeste mensen doen helemaal niks. Ze ...