Universum

‘Veel meer planeten kunnen leven herbergen dan gedacht’

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit nieuwe computermodellen blijkt dat er nog veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan astronomen tot nu toe altijd hebben gedacht.

De modellen zijn door wetenschappers gemaakt om planeten in verre zonnestelsels te vinden die leven kunnen herbergen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In het verleden werd de bewoonbaarheid van planeten altijd getoetst aan de hand van de aanwezigheid van oppervlaktewater. De nieuwe modellen bieden ook ruimte voor planeten waar ondergronds water vloeibaar blijft door de interne warmte.

Goudlokjegebied

“Het leven zoals wij dat kennen vereist vloeibaar water,” zei promovendus Sean McMahon van de Universiteit van Aberdeen. “Planeten worden normaal gesproken bewoonbaar beschouwd als ze zich in het Goudlokjegebied bevinden. Ze moeten dan op precies de goede afstand van hun zon staan, waarbij water in vloeibare vorm kan bestaan.”

De wetenschappers uit Aberdeen denken dat het idee van een bewoonbare zone of een Goudlokjegebied, het gebied binnen een planetenstelsel op een dergelijke afstand van de (meervoudige) ster dat er leven mogelijk is zoals dat voorkomt op aarde, veel te simplistisch is.

De naam Goudlokjegebied verwijst naar het sprookje van Goudlokje en de Drie Beren, waarbij Goudlokje drie borden pap proeft waarvan de ene te warm is, de andere te koud, maar de derde precies de goede temperatuur heeft.

Binnenste

“We weten nu dat veel micro-organismen, mogelijk zelfs meer dan de helft van alle levende wezens op aarde, diep in de rotsachtige korst van de planeet leven in plaats van op het aardoppervlak,” legde McMahon uit.

Een ster verwarmt planeten, maar er komt ook warmte uit het binnenste van de planeten zelf. Daardoor kunnen planeten die te koud zijn voor vloeibaar oppervlaktewater ondergronds warm genoeg zijn voor leven.

“We hebben een nieuw model ontwikkeld waarmee de Goudlokjegebieden kunnen worden berekend voor ondergronds water,” voegde McMahon toe. “Uit ons model blijkt dat er verspreid over het universum veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan altijd werd gedacht.”

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dedenker
Dedenker
11 jaren geleden

een planeet zoals de onze is een begin planeet van het leven, zo zie ik het. na dat een beschaving meer technologie heeft opgebouwt is zo’n planeet haast niet meer nodig, dus de planeten die we in een leefbare staat vinden zullen waarschijnlijk bewoont worden door een beschaving (of niet) die nog aan het groeien is, dus kan zomaar zijn dat daar de steentijd zoals wij dat noemen nog aan de gang is. of ongeveer even ver als ons? wie weet, de ruimte zit vol met verassingen

m&m
m&m
11 jaren geleden

ik denk dat er op mars ook leven is,ook al willen ze je laten denken dat het een dode planeet is.
diep onder onze zee leven ook bacterien bij onderwater vulkanen en wij zouden daar absoluut niet kunnen leven.
het leven is nu eenmaal een mysterie en dient ontrafeld te worden,alleen wij denken te moeilijk.

cc
cc
11 jaren geleden

Pas nog hoorde ik het aantal van 67.000.000 !!(milioen) planeten die mensachtigen zouden herbergen.

Carnivore
Carnivore
11 jaren geleden

[quote name=”Dedenker”]een planeet zoals de onze is een begin planeet van het leven, zo zie ik het. na dat een beschaving meer technologie heeft opgebouwt is zo’n planeet haast niet meer nodig, dus de planeten die we in een leefbare staat vinden zullen waarschijnlijk bewoont worden door een beschaving (of niet) die nog aan het groeien is, dus kan zomaar zijn dat daar de steentijd zoals wij dat noemen nog aan de gang is. of ongeveer even ver als ons? wie weet, de ruimte zit vol met verassingen[/quote]

Goed gedacht!
Idd, echt ver gevorderde beschavingen hebben hun planeet wss al omgevormd tot sterrenschip, en fuelen zich met sterren.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x