Homepagina » Universum » ‘Veel meer planeten kunnen leven herbergen dan gedacht’
Veel meer bewoonbare planeten dan gedacht

‘Veel meer planeten kunnen leven herbergen dan gedacht’

Uit nieuwe computermodellen blijkt dat er nog veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan astronomen tot nu toe altijd hebben gedacht.

De modellen zijn door wetenschappers gemaakt om planeten in verre zonnestelsels te vinden die leven kunnen herbergen.

In het verleden werd de bewoonbaarheid van planeten altijd getoetst aan de hand van de aanwezigheid van oppervlaktewater. De nieuwe modellen bieden ook ruimte voor planeten waar ondergronds water vloeibaar blijft door de interne warmte.

Goudlokjegebied

“Het leven zoals wij dat kennen vereist vloeibaar water,” zei promovendus Sean McMahon van de Universiteit van Aberdeen. “Planeten worden normaal gesproken bewoonbaar beschouwd als ze zich in het Goudlokjegebied bevinden. Ze moeten dan op precies de goede afstand van hun zon staan, waarbij water in vloeibare vorm kan bestaan.”

De wetenschappers uit Aberdeen denken dat het idee van een bewoonbare zone of een Goudlokjegebied, het gebied binnen een planetenstelsel op een dergelijke afstand van de (meervoudige) ster dat er leven mogelijk is zoals dat voorkomt op aarde, veel te simplistisch is.

De naam Goudlokjegebied verwijst naar het sprookje van Goudlokje en de Drie Beren, waarbij Goudlokje drie borden pap proeft waarvan de ene te warm is, de andere te koud, maar de derde precies de goede temperatuur heeft.

Binnenste

“We weten nu dat veel micro-organismen, mogelijk zelfs meer dan de helft van alle levende wezens op aarde, diep in de rotsachtige korst van de planeet leven in plaats van op het aardoppervlak,” legde McMahon uit.

Een ster verwarmt planeten, maar er komt ook warmte uit het binnenste van de planeten zelf. Daardoor kunnen planeten die te koud zijn voor vloeibaar oppervlaktewater ondergronds warm genoeg zijn voor leven.

“We hebben een nieuw model ontwikkeld waarmee de Goudlokjegebieden kunnen worden berekend voor ondergronds water,” voegde McMahon toe. “Uit ons model blijkt dat er verspreid over het universum veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan altijd werd gedacht.”

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Dedenker schreef:

  een planeet zoals de onze is een begin planeet van het leven, zo zie ik het. na dat een beschaving meer technologie heeft opgebouwt is zo’n planeet haast niet meer nodig, dus de planeten die we in een leefbare staat vinden zullen waarschijnlijk bewoont worden door een beschaving (of niet) die nog aan het groeien is, dus kan zomaar zijn dat daar de steentijd zoals wij dat noemen nog aan de gang is. of ongeveer even ver als ons? wie weet, de ruimte zit vol met verassingen

 • m&m schreef:

  ik denk dat er op mars ook leven is,ook al willen ze je laten denken dat het een dode planeet is.
  diep onder onze zee leven ook bacterien bij onderwater vulkanen en wij zouden daar absoluut niet kunnen leven.
  het leven is nu eenmaal een mysterie en dient ontrafeld te worden,alleen wij denken te moeilijk.

 • cc schreef:

  Pas nog hoorde ik het aantal van 67.000.000 !!(milioen) planeten die mensachtigen zouden herbergen.

 • Carnivore schreef:

  [quote name=”Dedenker”]een planeet zoals de onze is een begin planeet van het leven, zo zie ik het. na dat een beschaving meer technologie heeft opgebouwt is zo’n planeet haast niet meer nodig, dus de planeten die we in een leefbare staat vinden zullen waarschijnlijk bewoont worden door een beschaving (of niet) die nog aan het groeien is, dus kan zomaar zijn dat daar de steentijd zoals wij dat noemen nog aan de gang is. of ongeveer even ver als ons? wie weet, de ruimte zit vol met verassingen[/quote]

  Goed gedacht!
  Idd, echt ver gevorderde beschavingen hebben hun planeet wss al omgevormd tot sterrenschip, en fuelen zich met sterren.

 • Alienoutmatter schreef:

  Allereerst zouden ze zelf eens moeten discuseren wat is leven? Is het Vlees en bloed?
  Is het plantaardig of is het mischien alles samen electrische zo als eigenlijk al het leven!! vragen ze zich dan ook af waar dat dan wel niet allemaal voor kan komen Gewoon los in de zogenaamde leegte van de inmense ruimte, of in, of op zonnen mischien wetenschappers denken te weten!! Maar onderzoeken alleen wat hun carriere niet schaad dat is geen wetenschap dat is een theosofie helaas!!!

 • r schreef:

  veel planeten kunnem leven herbergen dan gedacht? komen ze nu daar pas achter? leven heeft vele vormen en de vorm wat het ook is, elk verschijnsel herbergt leven in zich.. alles is ernergie al het leven herbergt en zet zich om in energie wat denk je wat wij zijn? je voed je met energie .. te drinken en te eten krijg je energie maar dat is nog lang niet alles het licht geeft energie de warmte geeft het.. zuurstof en ga maar zo door ..zo zijn er tal van energie bronnen en ja al wat je [in]neemt heeft dus leven in zich zal het zo niet zijn zal het je ook geen energie daaruit kunnen schenken we ontdekken veel energie bronnen zelfs uit de ruimte komt het naar ons toe we praten erover we denken erover hoe het daar zal zijn allemaal energie dus volop leven aanwezig in de ruimte dus alles is leven als energie zelfs in de kleinste stoffen herbergt leven in zich niks gaat verloren zover zelfs dat het leven zoiets van dood geen sprake van kan zijn want dat bestaat niet voor hem[leven] niet

 • Mojomirosa schreef:

  De Keppler telescoop is een exoplaneten zoeker. Zo heeft Keppler in korte tijd 2 planeten ontdekt(of 3 inmiddels) die mogelijk op de Aarde lijken.Planeten bij sterren in onze EIGEN Melkweg.Er zijn ontelbaar veel andere sterrenstelsels…
  André Kuipers over buitenaards intelligente levensvormen:
  https://www.youtube.com/watch?v=mJx5AZYlwq8

 • Westbound schreef:

  Wat schiet je er persoonlijk mee op, als men ontdekt dat op 1000 triljard lichtjaren afstand een planeet bestaat, die bepaalde, elementaire levensvormen herbergt?

 • amonray schreef:

  [quote name=”Westbound”]Wat schiet je er persoonlijk mee op, als men ontdekt dat op 1000 triljard lichtjaren afstand een planeet bestaat, die bepaalde, elementaire levensvormen herbergt?[/quote]
  Verruiming van het bewustzijn van planetair naar universeel op het gebied van surplus en groei. een lichtjaar klinkt door in jou zin als heel lang maar dat is ook relatief en dus niet feitelijk.

 • john bussink schreef:

  mjah ik ga even inbreken. het artikel klopt tot op zekere hoogte. water zou feitelijk in alle 3 de vormen moeten bestaan op de betreffende planeet. zal dan zeker het geval zijn. en de stand van de rotatie as (noord zuid ) zou bepalend kunnen zijn ivm seizoen wisselingen of in ieder geval periodes met temperatuur constanten die over een gehele omloop periode van de planeet geleidelijk aan fluctueerd. met daarbij seizoen gebonden fluctuaties zoals wij die op aarde kennen. verder is nog de hoeveelheid en soorten mineralen en andere stoffen bepalend alsmede de verdere samenstelling van de atmosfeer voor de mogelijkheid tot leven op een dergelijke planeet. er is immers meer nodig dan water en zuurstof alleen om met zekerheid te kunnen bepalen of een planeet leven bevat of niet. beide beentjes dus weer op de grond

 • KStrike schreef:

  [quote name=”Alienoutmatter”]Allereerst zouden ze zelf eens moeten discuseren wat is leven? Is het Vlees en bloed?
  Is het plantaardig of is het mischien alles samen electrische zo als eigenlijk al het leven![/quote]
  “Leven is een open fysico-chemisch systeem dat door middel van uitwisseling van energie en materie met de omgeving en door een inwendig metabolisme in staat is om zich in stand te houden, te groeien, zich voort te planten en zich aan te passen aan veranderingen in de omgeving, zowel op korte (fysiologische en morfologische adaptatie) als op lange termijn (evolutie).”

  Iets wordt door de wetenschap als levend beschouwd als het aan alle of de meeste van een aantal kenmerken voldoet:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Leven#Kenmerken_van_leven

 • max1 schreef:

  De bezoekers van Niburu hoeven ook niet overtuigd te worden dat er elders vormen van leven voorkomt op andere planeten.(Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat het krioelt van het leven in het heelal, maar dit terzijde). Maar het feit dat dit artikel verschenen is op vele websites en waarschijnlijk kranten en tijdschriften is zeer gunstig. Op deze manier worden zeer veel mensen bereikt en voorbereid op de uiteindelijke disclosure. Bijna niemand zal er van opkijken als er (binnenkort?) bekendgemaakt wordt dat er buitenaards leven is, in welke vorm dan ook. Ik vind dit een gunstige ontwikkeling, omdat het onderwerp ook steeds meer uit de ”lacherige” sfeer wordt gehaald door de main stream media.

 • x

  Check Also

  ESP

  ESP – 4 Ongelooflijke voordelen van buitenzintuiglijk waarnemen

  ESP is de afkorting voor Extra Sensory ...

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  coronawet

  ‘Weg met alle politici die voor de coronawet stemden’

  De coronawet van het kabinet is aangenomen ...

  lockdowns

  Tienduizenden artsen: lockdowns schadelijk voor gezondheid

  Tienduizenden artsen willen dat er een einde ...

  >