Uit nieuwe computermodellen blijkt dat er nog veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan astronomen tot nu toe altijd hebben gedacht.
De modellen zijn door wetenschappers gemaakt om planeten in verre zonnestelsels te vinden die leven kunnen herbergen.
In het verleden werd de bewoonbaarheid van planeten altijd getoetst aan de hand van de aanwezigheid van oppervlaktewater. De nieuwe modellen bieden ook ruimte voor planeten waar ondergronds water vloeibaar blijft door de interne warmte.
Goudlokjegebied
“Het leven zoals wij dat kennen vereist vloeibaar water,” zei promovendus Sean McMahon van de Universiteit van Aberdeen. “Planeten worden normaal gesproken bewoonbaar beschouwd als ze zich in het Goudlokjegebied bevinden. Ze moeten dan op precies de goede afstand van hun zon staan, waarbij water in vloeibare vorm kan bestaan.”
De wetenschappers uit Aberdeen denken dat het idee van een bewoonbare zone of een Goudlokjegebied, het gebied binnen een planetenstelsel op een dergelijke afstand van de (meervoudige) ster dat er leven mogelijk is zoals dat voorkomt op aarde, veel te simplistisch is.
De naam Goudlokjegebied verwijst naar het sprookje van Goudlokje en de Drie Beren, waarbij Goudlokje drie borden pap proeft waarvan de ene te warm is, de andere te koud, maar de derde precies de goede temperatuur heeft.
Binnenste
“We weten nu dat veel micro-organismen, mogelijk zelfs meer dan de helft van alle levende wezens op aarde, diep in de rotsachtige korst van de planeet leven in plaats van op het aardoppervlak,” legde McMahon uit.
Een ster verwarmt planeten, maar er komt ook warmte uit het binnenste van de planeten zelf. Daardoor kunnen planeten die te koud zijn voor vloeibaar oppervlaktewater ondergronds warm genoeg zijn voor leven.
“We hebben een nieuw model ontwikkeld waarmee de Goudlokjegebieden kunnen worden berekend voor ondergronds water,” voegde McMahon toe. “Uit ons model blijkt dat er verspreid over het universum veel meer bewoonbare planeten kunnen zijn dan altijd werd gedacht.”
Bron: HLN.be
Gerelateerd:
- Pas ontdekte Feniks-cluster produceert 740 sterren per jaar
- Leefbare superaarde ‘recht voor onze neus’
- De adembenemende Melkweg boven Réunion
- Vreemd planetenduo stelt astronomen voor raadsel
- Licht van superaarde voor het eerst waargenomen (video)
Voormalig Pfizer-medewerker: ‘Schaakmat. Het spel is voorbij. Wij hebben gewonnen’
‘M’n tante overleed na een hartinfarct. Ze kreeg gewoon het stempel corona’
Verpleeghulp wordt enkele uren na Pfizer-vaccin dood gevonden in badkamer van patiënt
In Nieuw-Zeeland de grootste stijging overlijdens in 100 jaar
Er klopt iets niet: Gifgasaanval in Syrië wederom een false flag?
Zo hielp Mel Gibson bij oprollen internationaal pedonetwerk
MSM kunnen er niet meer omheen: artsen zien alarmerend aantal hartaanvallen bij jonge mensen
Stevia: heilige graal in de strijd tegen suiker
Kamerlid woest over ‘pensioenverraad’ kabinet: ‘We worden keihard belazerd’