Gezondheid

‘ADHD is een fictieve aandoening’

Help door deze informatie met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Zwitserse Nationale Adviesraad voor Bio-ethiek NEK liet zich eind 2011 kritisch uit over het gebruik van Ritalin, het bekende medicijn tegen ADHD.

De consumptie van farmacologische stoffen verandert het gedrag van kinderen zonder dat ze daar zelf beter van worden, aldus de raad.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

De NEK stelde verder:

Dat leidt tot inbreuk op de vrijheid en persoonlijke rechten van de kinderen, omdat farmacologische stoffen gedragsveranderingen bewerkstelligen, maar het kind daarbij niet leren hoe ze deze gedragsveranderingen onafhankelijk van de medicatie kunnen bereiken. Het kind wordt een belangrijke leerervaring ontnomen om zelfstandig en empathisch te leren handelen. De vrijheid van de kinderen wordt daarmee aanzienlijk ingeperkt en daarnaast komt het de persoonlijke ontwikkeling niet ten goede.

Begin 2012 meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat de Amerikaanse psychiater Leon Eisenberg, bekend als de geestelijk vader van ADHD, zeven maanden voor zijn dood had gezegd dat ‘ADHD een schoolvoorbeeld is van een fictieve aandoening’.

Eisenberg was lid van de Josiah Macy Foundation, die tijdens en tot ver na de Tweede Wereldoorlog bijeenkomsten organiseerde met CIA-agenten waaronder Gregory Bateson en Heinz von Foerster.

Verzinsel

De Amerikaanse psycholoog Lisa Cosgrove van de Harvard-universiteit wilde weten of dergelijke groepen de ziekte ADHD hebben bedacht om de farmaceutische markt te dienen. Cosgrove onderzocht de banden tussen de commissie die de ‘psychiatrische bijbel’ DSM-5 opstelde en de farmaceutische industrie. Van de commissieleden die het handboek opstelden bleek meer dan de helft banden te hebben met de industrie.

Eisenberg kan rekenen op bijval van de vooraanstaande Harvard-psycholoog Jerome Kagan. Recentelijk zei Kagan tijdens een interview met Der Spiegel dat de mentale aandoening een verzinsel is.

“Het is een verzinsel. Elk kind dat niet goed presteert op school wordt naar een kinderarts gestuurd waarop de kinderarts zegt: ‘Het kind heeft ADHD, hier heb je Ritalin’,” lichtte hij toe. “Negentig procent van de kinderen met ADHD heeft echter geen afwijkend dopaminemetabolisme.”

Verder lezen:

SPIEGEL Interview with Jerome Kagan: ‘What About Tutoring Instead of Pills?’

Schwermut ohne Scham

Bron: Currentconcerns.ch

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Erica
Erica
11 jaren geleden

Zo niet mee eens!!!

Het is echt een wereld van verschil voor mijn zoon of hij wel of niet methylfenidaat (ritalin) gebruikt. En dat verschil niet is of hij naar de havo of vwo kan of zoiets onbenulligs. Nee, hier is het verschil echt van wel of niet op school mogen blijven (speciaal onderwijs), en wel of niet thuis kunnen blijven wonen.

Mensen moeten goed nadenken voordat ze dit soort dingen gaan zeggen. Als je een echte adhd-er kent dan zou je dat echt nooit zeggen.

Aurelia
Aurelia
11 jaren geleden

Er mankeert het nodige aan ons educatief systeem en het feit dat voornamelijk vrouwen voor de klas staan is een groot probleem voor jongetjes.
Maar Jerome Kagan zei hierboven: “Negentig procent van de kinderen met ADHD heeft echter geen afwijkend dopaminemetabolisme.”
Dat betekent dus dat er veel te vaak wordt voorgschreven, en aan kinderen die er geen baat bij hebben. Maar er zijn dus ook nog steeds 10% van die gevallen die wél een afwijkend dopaminegehalte hebben. En gezien het enorme aantal kinderen die dit voorgeschreven krijgt(overigens vooral in de VS, veel minder in Europa) zijn dat er ook nog heel wat.

Geen fictieve ziekte dus, maar eentje waar veel minder mensen aan lijden dan ogv het ritalingebruik aangenomen werd.

Aequus
Aequus
11 jaren geleden

Kinderen mogen geen kinderen meer zijn, ze zijn tegenwoordig te druk voor de ouders. De artsen werken hieraan mee en zetten er het liefst een stempel op zodat zij medicatie kunnen voorschrijven dan even te checken of het niet aan de ouders ligt die de kinderen geen aandacht geven. Kinderen worden tegenwoordig zoet gehouden met vele elektronische speeltjes wat ook weer zijn invloed heeft op de kinderen. Laat een kind een kind zijn, een kind is namelijk energiek, een kind heeft levensvreugde in zich wat eruit moet en wat de meeste ouders al vaak niet meer hebben omdat zij te druk zijn met allerlei andere zogenaamde levensbehoeften…

mister diamond
mister diamond
11 jaren geleden

Altijd al gedacht dat er geen hol van klopt..ik ben zelf van de jaren 80, gelukkig bestond er toen nog geen adhd sprookje want ik voldeed namelijk exact aan de voorwaarden om adhd te hebben…..Ik lette amper op in de de les (het intersseerde me geen drol)zat heel vaak te klieren (omdat ik me dood verveelde)en was ontzettend druk ben zelf een paar keer blijven zitten…..kep achteraf maar weinig gehad aan school (maar das een ander verhaal)maar ben nu wel rustig,ik kwam erachter dat ik meer mijn rechterhersenhelft gebruik en tja dat past niet in een maatschappij wat vooral op de linkerhersenhelft is gericht.

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x