Homepagina » Gezondheid » ‘ADHD is een fictieve aandoening’
ADHD is een fictieve aandoening

‘ADHD is een fictieve aandoening’

De Zwitserse Nationale Adviesraad voor Bio-ethiek NEK liet zich eind 2011 kritisch uit over het gebruik van Ritalin, het bekende medicijn tegen ADHD.

De consumptie van farmacologische stoffen verandert het gedrag van kinderen zonder dat ze daar zelf beter van worden, aldus de raad.

De NEK stelde verder:

Dat leidt tot inbreuk op de vrijheid en persoonlijke rechten van de kinderen, omdat farmacologische stoffen gedragsveranderingen bewerkstelligen, maar het kind daarbij niet leren hoe ze deze gedragsveranderingen onafhankelijk van de medicatie kunnen bereiken. Het kind wordt een belangrijke leerervaring ontnomen om zelfstandig en empathisch te leren handelen. De vrijheid van de kinderen wordt daarmee aanzienlijk ingeperkt en daarnaast komt het de persoonlijke ontwikkeling niet ten goede.

Begin 2012 meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat de Amerikaanse psychiater Leon Eisenberg, bekend als de geestelijk vader van ADHD, zeven maanden voor zijn dood had gezegd dat ‘ADHD een schoolvoorbeeld is van een fictieve aandoening’.

Eisenberg was lid van de Josiah Macy Foundation, die tijdens en tot ver na de Tweede Wereldoorlog bijeenkomsten organiseerde met CIA-agenten waaronder Gregory Bateson en Heinz von Foerster.

Verzinsel

De Amerikaanse psycholoog Lisa Cosgrove van de Harvard-universiteit wilde weten of dergelijke groepen de ziekte ADHD hebben bedacht om de farmaceutische markt te dienen. Cosgrove onderzocht de banden tussen de commissie die de ‘psychiatrische bijbel’ DSM-5 opstelde en de farmaceutische industrie. Van de commissieleden die het handboek opstelden bleek meer dan de helft banden te hebben met de industrie.

Eisenberg kan rekenen op bijval van de vooraanstaande Harvard-psycholoog Jerome Kagan. Recentelijk zei Kagan tijdens een interview met Der Spiegel dat de mentale aandoening een verzinsel is.

“Het is een verzinsel. Elk kind dat niet goed presteert op school wordt naar een kinderarts gestuurd waarop de kinderarts zegt: ‘Het kind heeft ADHD, hier heb je Ritalin’,” lichtte hij toe. “Negentig procent van de kinderen met ADHD heeft echter geen afwijkend dopaminemetabolisme.”

Verder lezen:

SPIEGEL Interview with Jerome Kagan: ‘What About Tutoring Instead of Pills?’

Schwermut ohne Scham

Bron: Currentconcerns.ch

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. Kinderen mogen geen kinderen meer zijn, ze zijn tegenwoordig te druk voor de ouders. De artsen werken hieraan mee en zetten er het liefst een stempel op zodat zij medicatie kunnen voorschrijven dan even te checken of het niet aan de ouders ligt die de kinderen geen aandacht geven. Kinderen worden tegenwoordig zoet gehouden met vele elektronische speeltjes wat ook weer zijn invloed heeft op de kinderen. Laat een kind een kind zijn, een kind is namelijk energiek, een kind heeft levensvreugde in zich wat eruit moet en wat de meeste ouders al vaak niet meer hebben omdat zij te druk zijn met allerlei andere zogenaamde levensbehoeften…

  2 likes
 2. Zo niet mee eens!!!

  Het is echt een wereld van verschil voor mijn zoon of hij wel of niet methylfenidaat (ritalin) gebruikt. En dat verschil niet is of hij naar de havo of vwo kan of zoiets onbenulligs. Nee, hier is het verschil echt van wel of niet op school mogen blijven (speciaal onderwijs), en wel of niet thuis kunnen blijven wonen.

  Mensen moeten goed nadenken voordat ze dit soort dingen gaan zeggen. Als je een echte adhd-er kent dan zou je dat echt nooit zeggen.

  1 likes
 3. Altijd al gedacht dat er geen hol van klopt..ik ben zelf van de jaren 80, gelukkig bestond er toen nog geen adhd sprookje want ik voldeed namelijk exact aan de voorwaarden om adhd te hebben…..Ik lette amper op in de de les (het intersseerde me geen drol)zat heel vaak te klieren (omdat ik me dood verveelde)en was ontzettend druk ben zelf een paar keer blijven zitten…..kep achteraf maar weinig gehad aan school (maar das een ander verhaal)maar ben nu wel rustig,ik kwam erachter dat ik meer mijn rechterhersenhelft gebruik en tja dat past niet in een maatschappij wat vooral op de linkerhersenhelft is gericht.

  1 likes
 4. De materialistische samenleving en haar bedrijven en leiders hebben een vergroting van omzet, winst en macht voor ogen. Zij beschouwen het geweten en het bewustzijn als obstakels die om elke prijs moeten worden overwonnen. Het autistische brein vormt een bedreiging voor het materialistische complot, omdat het gevoelig is voor tirannieke maatregelen en beperkingen. Daarom wordt ADHD eerst als een ‘afwijking’ en later als een ‘verzinsel’ afgeschilderd.

  1 likes
 5. Er mankeert het nodige aan ons educatief systeem en het feit dat voornamelijk vrouwen voor de klas staan is een groot probleem voor jongetjes.
  Maar Jerome Kagan zei hierboven: “Negentig procent van de kinderen met ADHD heeft echter geen afwijkend dopaminemetabolisme.”
  Dat betekent dus dat er veel te vaak wordt voorgschreven, en aan kinderen die er geen baat bij hebben. Maar er zijn dus ook nog steeds 10% van die gevallen die wél een afwijkend dopaminegehalte hebben. En gezien het enorme aantal kinderen die dit voorgeschreven krijgt(overigens vooral in de VS, veel minder in Europa) zijn dat er ook nog heel wat.

  Geen fictieve ziekte dus, maar eentje waar veel minder mensen aan lijden dan ogv het ritalingebruik aangenomen werd.

  0 likes
 6. Mijn vrouw stelt als klinisch psycholoog ADHD diagnoses bij kinderen en is ook betrokken bij projecten om vooral de ouders er mee om te leren gaan en als het even kan, zonder medicijnen voor de kinderen. Medicijnen zijn het laatste middel.

  Ik was zelf ook altijd kritisch t.o.v. ADHD en wat de oorzaak er van is, valt te betwisten, maar ik heb ondertussen toch wel aanvaard, dat er kinderen zijn die door hun gedrag het gezinsleven en het zichzelf erg moeilijk kunnen maken. En als er gewoon hulp geboden wordt om het gezinsleven leefbaar te maken is dat een goed streven.

  Ik zou het met deze man eens kunnen zijn, dat vaak de diagnose te makkelijk wordt gesteld en ook dat te snel medicijnen voorgeschreven worden, maar ik ben het niet met hem eens, dat deze aandoening niet bestaat. Ik heb teveel daarvan meegekregen.

  0 likes
 7. @Iemand..

  Je zou het zo kunnen zien. ADHD, ADD en een hoop andere “afwijkingen” in het autismespectrum bestaan wel (Daar de afwijkingen in het gedrag niet te ontkennen zijn). Maar het probleem is niet op te lossen met medicatie.. Dat (zoals hierboven beschreven) onderdrukt alleen en zal niet bijdragen tot het leren van nieuwe empatische of sociale vaardigheden. Dit soort aandoeningen zijn in 99,9% van de gevallen met een dieet (voor de missende vitamine en mineralen) en cognitieve gedragstherapie op te lossen. Het is oa een probleem je denkwijze en de verbindingen tussen bepaalde hersenclusters. Dit dient “getraind” te worden.

  Zelf ben ik tegen medicatie als behandeling van dit soort ziektes. Al kan het soms helaas niet voorkomen worden als mensen te diep in het dal zitten.

  Groet,
  UV

  0 likes
 8. Toch zijn er heel veel specifieke zaken waaraan je AD(H)D kunt herkennen. Als kind (ben nu 32) was ik zeer druk, kon mij op school niet concentreren, snel afgeleid, mijn werk was slordig, mijn resultaten waren zeer wisselend, raffelde veel af en ik was erg impulsief. Dit is het topje van de ijsberg. Ik was overduidelijk anders dan de andere kinderen. Ik was overigens niet de enige, maar ik ben er destijds nooit op getest.

  Nu lijkt het er meer op dat ik ADD heb, dus zonder de hyperactiviteit. Maar nog steeds een hoofd vol gedachtes, snel afgeleid, een hele slechte concentratie en ik maak veel nog steeds slordigheidsfouten. Moet mezelf echt heel goed concentreren om geen fouten te maken en dit is echt heel vermoeiend en het lukt dus eigenlijk niet. Als ik kijk naar de symptomen van ADD, dan voldoe ik aan 90% van de symptomen. Ik wil niet zeggen dat er iets mis is met mij, maar er is wel iets anders aan mij en ik ben er niet echt blij mee.

  Ritalin is een merknaam voor methylfenidaat. Er zijn ook nog middelen zoals concerta. Ook dit is methylfenidaat. Op http://www.mijnmedicijn.nl kun je de ervaren van mensen lezen die het slikken. Het gaat om mensen van alle leeftijdscategorieën, dus ook mensen van 56. De ervaringen zijn wisselend. Voor de één werkt het perfect en voor de ander is het waardeloos.

  Ik denk dat attention deficit disorder (ADD) bestaat en Ritalin is eigenlijk gewoon drugs. Dat de farmaceutische industrie hier natuurlijk weer flink geld aan wil verdienen, is duidelijk, maar de medicijnen zijn voor veel mensen wel echt een uitkomst. Al kunnen we denk nog niet zeggen wat 30 jaar Ritalin met je doet waar je op je tiende mee begonnen bent.

  0 likes
 9. Lees Dabrowski , Piechowski: zij spreken in de vorige eeuw al over “overexcitabilities”, een soort meer-gevoeligheid op verschillende vlakken (o a motorisch, sensitief etc). Er wordt een koppeling met hoogbegaafdheid gemaakt en deze x-tra intelligente kinderen worden vaak verkeerd begrepen (beelddenkers lijden plots aan dyslexie) of kunnen met de veelheid van prikkels omgaan. Diagnose ADHD is dan gauw gemaakt. Lees ook `Misdiagnose van hoogbegaafden – James T. Webb,´ . In de US titel van het boek stond nog ADHD, OCD, bipolair, is in de Nederlandse versie verdwenen.

  0 likes
 10. Helemaal met erica eens! Kan me zo boos maken om die ondoordachte reacties… Mijn kind krijgt aandacht genoeg… Ik ben huismoeder om er voor mn kinderen tw zijn… En jah mijn zoon slikt ritalin en nee niet omdat het een stuiterbal is of om zijn schoolresultaten. Nee omdat mijn zoon dood ongelukkig was… Hele dagen op zn stoel zat te spelen… Elke dag woedeaanvallen had… Hij elke dag riep dat hij dood wou en dat hij niks waard was! En dan hebben we het over een jongen van 8… Waarmee we werkelijk alles hebben geprobeerd… Als laatste redmiddel kreeg hij ritalin… En dat helpt… Hij speelt weer buiten met zijn vrienden… Heeft weer zelfvertrouwen en geniet weer van het leven. En als laatste en zeker niet onbelangrijk… Er.is weer rust in het gezin wat voor iedereen fijn is! Dus mensen ga niet roepen dat het slechte ouders zijn die hun kind aan de ritalin zitten maar heb respect voor de ouders die durfen toe te geven dat ze hulp nodig zijn!!

  0 likes
 11. Ook ik ben als zogenaamde ADHD-er als proefkonijn gebruik d.m.v. ritalin
  Nu streef ik er naar zoveel mogelijk mensen en voor al kinderen van die zooi af te houden.

  Vergif is het meer niet je word er Onmenselijk van
  De echte oplossing…………voedingspatroon en een goede opvoeding(dat laatste heb ik helaas niet gekregen)

  0 likes
 12. [quote name=”UV”]@Iemand..

  Je zou het zo kunnen zien. ADHD, ADD en een hoop andere “afwijkingen” in het autismespectrum bestaan wel (Daar de afwijkingen in het gedrag niet te ontkennen zijn). Maar het probleem is niet op te lossen met medicatie.. Dat (zoals hierboven beschreven) onderdrukt alleen en zal niet bijdragen tot het leren van nieuwe empatische of sociale vaardigheden. Dit soort aandoeningen zijn in 99,9% van de gevallen met een dieet (voor de missende vitamine en mineralen) en cognitieve gedragstherapie op te lossen. Het is oa een probleem je denkwijze en de verbindingen tussen bepaalde hersenclusters. Dit dient “getraind” te worden.

  Zelf ben ik tegen medicatie als behandeling van dit soort ziektes. Al kan het soms helaas niet voorkomen worden als mensen te diep in het dal zitten.

  Groet,
  UV[/quote]

  Cognitieve gedragstherapie is een prima middel, maar als je hoofd zo vol gedachten zit dat je amper na kunt denken moet je dat eerst rustig krijgen voor er iets te “trainen” valt.
  Wanneer gedragstherapie voldoende is heb je geen ADHD, maar hoor je bij de 90% waar Kagan over spreekt.
  Erica en Agnes spreken uit ervaring: medicijnen zijn een godsgeschenk als je ADD of ADHD hebt. Natuurlijk zou je ze veel liever niet nodig hebben, maar als dat wel zo is helpen ze je om een normaal leven te leiden, zoals ieder ander.

  0 likes
 13. [quote name=”M”]Ook ik ben als zogenaamde ADHD-er als proefkonijn gebruik d.m.v. ritalin
  Nu streef ik er naar zoveel mogelijk mensen en voor al kinderen van die zooi af te houden.

  Vergif is het meer niet je word er Onmenselijk van
  De echte oplossing…………voedingspatroon en een goede opvoeding(dat laatste heb ik helaas niet gekregen)[/quote]

  Juist, jij was dus een “zegenaamde” ADHD-er. Heel vervelend voor je, maar ontzeg échte ADHD-ers niet de medicijnen die ze nodig hebben om een normaal leven te kunnen leiden.

  0 likes
 14. [quote name=”Aurelia”][quote name=”M”]Ook ik ben als zogenaamde ADHD-er als proefkonijn gebruik d.m.v. ritalin
  Nu streef ik er naar zoveel mogelijk mensen en voor al kinderen van die zooi af te houden.

  Vergif is het meer niet je word er Onmenselijk van
  De echte oplossing…………voedingspatroon en een goede opvoeding(dat laatste heb ik helaas niet gekregen)[/quote]

  Juist, jij was dus een “zegenaamde” ADHD-er. Heel vervelend voor je, maar ontzeg échte ADHD-ers niet de medicijnen die ze nodig hebben om een normaal leven te kunnen leiden.[/quote]

  Ik word rustig van Ritalin dus heeft mijn lichaam volgens de huidige geneeskunde bijv. Methylfenidaat (Ritalin)nodig om rustig te blijven Ook heb ik vrijwel alle symtomen van ADHD zover het bestaat.

  Ik ben gewoon (hoog)gevoelig was heel de wereld maar zo……..

  Genoeg beweging(uitlaatklep),zonlicht en zo gezond mogelijk eten geen medicijnen meer voor mij zelf geen paracetamol

  0 likes
 15. days of our lives

  ADHD is echt. Er zijn in Nederland alleen veel te veel mensen die de diagnose krijgen. Flink meer vergeleken met het wereldgemiddelde.

  Doordat ADHD een soort automatisch label is geworden voor drukke kinderen, worden de echte gevallen minder serieus genomen. Dat blijkt uit dit bericht, waarin het een fictieve aandoening wordt genoemd. Voor een deel is dat zo, voor een deel niet. Die laatste groep heeft baat bij Ritalin. De eerste groep ook, maar dat zou op een andere manier behandeld kunnen worden, CGT bijvoorbeeld (in geval van slechte opvoeding), maar minder suiker consumeren ook.

  0 likes
 16. [quote name=”Iemand”]Mijn vrouw stelt als klinisch psycholoog ADHD diagnoses bij kinderen en is ook betrokken bij projecten om vooral de ouders er mee om te leren gaan en als het even kan, zonder medicijnen voor de kinderen. Medicijnen zijn het laatste middel
  Ik was zelf ook altijd kritisch t.o.v. ADHD en wat de oorzaak er van is, valt te betwisten, maar ik heb ondertussen toch wel aanvaard, dat er kinderen zijn die door hun gedrag het gezinsleven en het zichzelf erg moeilijk kunnen maken. En als er gewoon hulp geboden wordt om het gezinsleven leefbaar te maken is dat een goed streven.

  Ik zou het met deze man eens kunnen zijn, dat vaak de diagnose te makkelijk wordt gesteld en ook dat te snel medicijnen voorgeschreven worden, maar ik ben het niet met hem eens, dat deze aandoening niet bestaat. Ik heb teveel daarvan meegekregen.[/quote]
  hoi,
  ik ben zelf ook met de stempel ‘adhd’ benoemd,en ik heb hiervoor ook ritalin moeten slikken,ik kan je wel vertellen ,mijn manier van denken werd laag,mijn manier met het omgaan van mensen werd vreemd, mijn eetlust was heel rap weg waardoor ik een tijd van 6 weken 9 kilo was afgevallen,ik werd misselijk en veel ziek, ik had nergens meer zin in , letterlijk de hele wereld om mij heen viel weg,alsof ik in een duister wereldje leefde,mijn ouders hebben dit na 2 maanden afgekapt,ze zagen niets meer van de zoon die ze hadden, toen maar de keuze genomen om mij te accepteren als de persoon die ik ben.. en uiteraard stond ik na een week weer te dansen stuiteren en te springen en alles moest weer snel snel..maar ze zagen mij wel weer lachen! en dat is wat ieder ouder graag ziet neem ik aan,ik ben nu ondertussen 28 en heb mijzelf leren rustig te praten in het hoofd omdat ik wel in de gaten kreeg dat ik meer energie bij mensen wegnam dan dat ze wat aan me hadden..uiteindelijk ben ik er overheen gegroeit,heb een mooie baan, leuke vriendin mooie,leuk huisje, EN DAT ZONDER ’10 JAAR RITALIN’ 🙂

  0 likes
 17. ook mijn zoon heeft volgens instanties ADHD en is licht autistisch. Ik noem het een zeer gevoelig HSP kind die met therapie zichzelf aan het ontdekken is wat heel goed werkt!!!

  Ook voor mij was het een leerproces om met hem om te gaan en ik ben blij dat ik de stappen heb genomen om hem de juiste therapie te laten krijgen, pillen heb ik pertinent geweigerd. Het is een geweldig mannetje wat met zijn “probleem” leert om te gaan en nu met de juiste hulp ook zichzelf goed leert kennen…

  0 likes
 18. Vind dit niet helemaal kloppen wat hier boven beweerd wordt, want mijn zoontje heeft wel degelijk adhd vind ikzelf, maar de artsen jutters ziekenhuizen jeugdzorg helpen mij al jaren hier niet mee verder ik heb nog steeds geen diagnose voor mijn kind en mijn kind blijft achterlopen en zijn gedrag veranderd hier niet door, hij is heel erg druk en ziet geen gevaar, ik zelf ben tegen medicijnen maar soms kan het nou eenmaal niet anders omdat het voor het kind en de ouders wel een heel stuk rust zou geven, andere oplossingen zou ik niet weten in ieder geval niet wat in het systeem past. kan hem wel een blowtje geven op die leeftijd maar dat schiet niet op verder kan je hem misschien eens laten kijken naar zijn innerlijk wat er aan de hand is, dat ga ik er sowiso bij doen maar ondanks dat blijft het een lastig onderwerp. nog voor scholen en andere instanties, want wat is er nou met dit kind? daar doen ze nu al 4 jaar over zonder ook maar 1 keer medicijnen uit te schijven, of er gelijk een lebel op te plakken ik vind dat dit wel al erg is terug gedraaid.

  0 likes
 19. @mel
  Je zou je kunnen verdiepen in wat het gedrag van jouw zoontje in JOU en in je partner losmaakt. Het is niet ondenkbaar dat hij reageert op iets van JULLIE. Wat wil hij jullie vertellen? Misschien dat zijn gedrag verandert als jullie de boodschap gaan zien en begrijpen. Geen arts zal het je aanraden, want onszelf onder de loep nemen is niet gebruikelijk in de westerse ‘genees’kunst. Hopelijk worden steeds meer mensen wakker dat we met zijn allen in de maling genomen worden.

  0 likes
 20. de mens word genaaid.van de 100 mensen aan de medicijnen hoefen 90 ze niet, gaat om geld op een enkeling naar waar de dokters artsen etc. wel ECHT eerlijk zijn adhd is een leugen en ik kan het weten.te veel gezien meej gemaakt zelf.

  0 likes
 21. [quote name=”days of our lives”]ADHD is echt…[/quote]
  Ayo DOOL: moet ik jou hierin serieus nemen? of moet ik Der Spiegel serieus nemen… ik weet het niet meer. Ik ben zelf aan de valeriaan, prima middel. Krijg je energie van. “De Yogi moet zijn ademhalingsorganen zuiver houden.
  Daarom worden hem warme melk, valeriaan en munt voorgeschreven. De Yogi moet zijn maag en ingewanden zuiver
  houden, waarvoor drop en Alexandrijnse senne worden voorgeschreven. De Yogi moet zijn longen zuiver houden en
  hiervoor wordt hem aloë gegeven en ook teer, oordeelkundig toegepast. De Yogi moet de aldoordringende soma zuiver
  houden, waarvoor hij gebruik moet maken van muskus. Met zuiverheid wordt eveneens de vitaliteit van de klieren bedoeld.”
  “Kan een Yogi zich vermoeid voelen? Natuurlijk kan hij dat; hij kan zelfs ziek worden. Maar hij zal weten, dat er een nieuwe voorraad energie moet worden verzameld. Hij zal weten, waar er te veel energie werd uitgegeven en hij zal rustig valeriaan en muskus nemen.”
  “Acht het evenmin beneden u om te bevestigen dat te midden van vuur, valeriaan een krachtige beschermer kan zijn.”
  “Wanneer men opgewonden is, kan men beter weinig eten. Valeriaan en melk met dubbel-koolzure soda zijn ook goed. Het
  hart moet ontlast worden. Het is een grote fout om narcotica en alcohol te gebruiken.”
  “Bij lichte narcotica moet u vooral oppassen voor broom. Het is een vuurdover en toch wordt het heel vaak in verschillende samenstellingen gebruikt. Valeriaan daarentegen ontsteekt vuren.”
  “Onder de middelen ter voorkoming van kanker en andere vurige ziekten kan men valeriaan aanraden. Ik spreek dikwijls
  over dit versterkende, preventief werkende middel, maar elk preventief middel moet regelmatig gebruikt worden, dat wil zeggen, net als de dagelijkse loop van de zon moet het zonder mankeren elke avond gebruikt worden.”
  et cetera
  bron: http://www.agniyoga.nl/

  0 likes
 22. [quote name=”Moondust”]@mel
  Je zou je kunnen verdiepen in wat het gedrag van jouw zoontje in JOU en in je partner losmaakt. Het is niet ondenkbaar dat hij reageert op iets van JULLIE. Wat wil hij jullie vertellen? Misschien dat zijn gedrag verandert als jullie de boodschap gaan zien en begrijpen. Geen arts zal het je aanraden, want onszelf onder de loep nemen is niet gebruikelijk in de westerse ‘genees’kunst. Hopelijk worden steeds meer mensen wakker dat we met zijn allen in de maling genomen worden.[/quote]

  Helemaal mee eens. Op iedereen wordt tegenwoordig maar een stempel gedrukt, het wordt er al van jongs af aan ingepompt zeker door leraren en ouders. Ik heb diverse ervaringen met kinderen meegemaakt die thuis niet te hendelen waren, zeer begrijpelijk als ik als volwassenen zag en meemaakte dat het wel zeker aan het gedrag van de ouders lag (Bij Gebrek aan Géén Gezonde Maaltijd en Geen Structuur). Met een goede basis; Liefde, Aandacht en RUST waar “Het kind” juist op zoek naar is gebeuren er nog écht wonderen. Ik zie ook steeds vaker bij de volwassenen onder ons die ook een stempel hebben opgedrukt gekregen dat tegenwoordig elk gedrag maar geoorloofd is, want… ik heb dit of dat i.p.v de verantwoording nemen over het eigen gedrag…!!!

  0 likes
 23. Het is een fictieve aandoening.Ik ken zelfs mensen die hun kinderen met opzet het stempel ADHD op hun kinderen laten zetten, zodat ze altijd van een WAJONG UITKERING, rond kunnen komen.Want ja zo,n kind is toch ziek voor het leven??

  0 likes
 24. Dorua, heel mooi, maar 1 ding ben ik helemaal niet mee eens.
  hoe kom je erbij dat melk zuivert, melk geeft enorme slijm vorming en is juist de grote boosdoener wat betreft verkoudheden en dan is het ook nog eens slecht voor je maag.
  Waarom moet een volwassen persoon babyvoeding en dan ook nog vaak van een ander diersoort.
  Dit vind ik heel raar, ook in de ayurveda, die onzinnige zuivel producten, die vele diersoorten ook schaden, door hun te beroven van hun melk, wat bestemd was voor hun eigen kind.

  0 likes
 25. De Kryon teachings geven een heel mooie, duidelijke uitleg over de adhd kinderen / Indigo’s.

  Zijn dit al die kinderen die thuis zitten, waar men geen opleiding voor heeft in Nederland?

  http://www.kryon.com

  of:

  http://www.kryon.com/jantober/j_indigo.html

  0 likes
 26. er is tegenwoordig een natuurlijk middel bij ad(h)d, odd, ass ea. verkrijgbaar. werkt super! lto 3 heet t.

  eens wat betreft bovenstaand artikel.
  toch kan n middel als lto 3 wel ondersteunend zijn in t proces/ leven in deze samenleving, vind ik zelf. 🙂

  0 likes
 27. Kan iemand mij eens duidelijk uitleggen hoe het zit met graag veel prikkels krijgen door druk te doen of er ècht nood aan hebben??
  Volgens mij zijn er mensen en kinderen die graag druk doen maar niet zo’n nood hebben aan die prikkels.

  0 likes
 28. [quote name=”Lampje”]Het is een fictieve aandoening.Ik ken zelfs mensen die hun kinderen met opzet het stempel ADHD op hun kinderen laten zetten, zodat ze altijd van een WAJONG UITKERING, rond kunnen komen.Want ja zo,n kind is toch ziek voor het leven??[/quote]

  ik heb de diagnose ADD gekregen op jonge leeftijd. had mijn navelstreng om de nek bij de geboorte waardoor er te weinig zuurstof naar mijn hersens is gegaan ik ben wat trager met het verwerken dan de rest en heb veel symptomen van ADD. vroeger altijd testen gedaan in ziekenhuizen en ik kan geen WAJONG krijgen. ook al heb ik wel 11 formulieren van leraren meegestuurd. nu ben ik 23 en geen werk plus dat het nu super moeilijk werk te krijgen is.

  0 likes
 29. Na mate je ouder wordt, merk je of je wel niet hebt. Dan valt alles op zn plaats…als je diagnose op de volwassene leeftijd doet, en je merkt dat de vragen kloppen wat er over je verleden is gebeurd, zonder rare verleden ( zoals mishandeling etc), dan kun je wel zeggen dat je wel hebt..

  Dit moet je altijd afvragen als je twijfel of je wel of niet hebt “iedereen heeft t last van mijn gedrag etc, behalve ik” dan kun je we stellen dat je wel add hebt..

  0 likes
 30. [quote name=”Moondust”]@mel
  Je zou je kunnen verdiepen in wat het gedrag van jouw zoontje in JOU en in je partner losmaakt. Het is niet ondenkbaar dat hij reageert op iets van JULLIE. Wat wil hij jullie vertellen? Misschien dat zijn gedrag verandert als jullie de boodschap gaan zien en begrijpen. Geen arts zal het je aanraden, want onszelf onder de loep nemen is niet gebruikelijk in de westerse ‘genees’kunst. Hopelijk worden steeds meer mensen wakker dat we met zijn allen in de maling genomen worden.[/quote]

  Dit is dus wat ik heb uitgezocht, het probleem lag grotendeels bij mij en mijn ex-partner, sinds wij uitelkaar zijn gegaan is hij een stuk rustiger geworden, hij heeft nog steeds therapie en zit op een SBO school waar ze verschrikkelijk veel geduld met hem hebben gehad en nu zijn we bijna 3 jaar verder en begint het zijn vruchten af te werpen…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

coronavaccin

Nederland zegt massaal NEE tegen coronavaccin: 80 procent laat zich NIET inenten

Als er een coronavaccin is, willen 6 ...

pieter omtzigt

‘Pieter Omtzigt lag te ver voor. Dus verklaart het CDA-bestuur de stemming ongeldig’

Wie wordt de nieuwe lijsttrekker van het ...