Homepagina » Universum » Niet slechts witte vlekken: NASA-sonde fotografeert ‘piramide’ op dwergplaneet Ceres
Niet slechts witte vlekken: NASA-sonde fotografeert 'piramide' op dwergplaneet Ceres

Niet slechts witte vlekken: NASA-sonde fotografeert ‘piramide’ op dwergplaneet Ceres

Ruimtesonde Dawn heeft een aantal nieuwe foto’s gemaakt van dwergplaneet Ceres, waarop onder meer een onverklaarbare piramidevormige berg te zien is. Ook zijn de mysterieuze witte vlekken op het oppervlak nog beter in beeld gebracht.

Dawn bevindt zich sinds maart dit jaar in een baan rond Ceres. De nieuwste foto’s zijn gemaakt vanaf een hoogte van circa 4400 kilometer. Rond december is de sonde van NASA afgedaald tot slechts 360 kilometer boven het oppervlak.

Zelfs op de huidige afstand onthullen de foto’s verrassende nieuwe dingen op de dwergplaneet. Op één afbeelding is een berg te zien die volgens NASA net zo groot is als de Mont Blanc. Wetenschappers hebben nog geen idee hoe de berg in het voor de rest overwegend vlakke landschap is ontstaan.

Op andere foto’s zijn de witte vlekken, die op verschillende plaatsen op het oppervlak van de dwergplaneet zijn waargenomen, tot in detail te zien. Onderzoekers denken dat ijs of zout verantwoordelijk is voor de witte stippen.

Missieleider dr. Marc Rayman vertelde aan de Daily Mail: “Enkele maanden geleden noemden we het een witte vlek. Toen de sonde Ceres begon te naderen realiseerden we ons dat er twee witte vlekken waren.” Hij vermoedt dat de vlekken worden veroorzaakt door zonlicht dat wordt weerkaatst door zout.

Dawn begon in september 2007 aan een reis van drie miljard kilometer om Ceres en Vesta te bestuderen. Het gaat om de twee grootste hemellichamen in de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter. In juli 2011 werd Vesta bereikt, een asteroïde die in 1807 is ontdekt en bedekt lijkt te zijn met bevroren lava.

[Sputniknews]


Vond je deze info goed? Deel het dan met mensen die je kent op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Natuurlijk zijn het pyramiden op Ceres, net als op Aarde en op Mars zijn ze gebouwd door oude beschavingen. Het zijn oriëntatiepunten voor de verborgen ingangen naar de holle planeten, die wij niet kunnen zien omdat we zelf nog maar tot de derde dimensie zijn geëvolueerd.
  Maar het omslagpunt komt eraan, het is niet meer te stoppen voordat de almachtige lichtwezens ons voorgaan. Je ziet het al aan de krampachtige pogingen van de oude elite. Op dit moment hebben ze de NAM opdracht gegeven op allerlei plaatsen zogenaamde geofoons in de Groningse bodem aan te brengen, want dat is één van de plaatsen waar de aanstaande heropening van de Holle Aarde zal plaatsvinden. Ik begrijp dat niet iedereen mijn voorspellende dromen zomaar zal geloven, maar het feit dat N.A.M. numerologisch gelijk is aan de naam van het beest dat ook uit 3 tekens bestaat, moet overtuigend genoeg zijn. Lees ook het artikel in de Trouw van vandaag, ‘Geofoons luisteren de bodem af’.
  Ook een zekerheid is de omvang van het complot van de oude elite, die reeds vele jaren geleden hun voorbereidingen troffen, door aardbevingen in Groningen te laten ontstaan, zodat ze nu onder het voorwendsel de bevingen te onderzoeken, met die geofoons de levende schil van Moeder Aarde penetreren. Let op mijn woorden: over niet al te lange tijd zal er weer Noorderlicht in Groningen te zien zijn, ook een teken dat de Holle Aarde bezig is te ontwaken.

  1 likes
  • Let op mij woorden: over niet al te lange tijd ben jij opgenomen op de afdeling P.

   8 likes
   • Robert, maar wat zoek jij dan op deze site? Je hoeft het niet met me eens te zijn, maar ik heb de indruk dat er hier veel gelijkgestemden zijn die ook meer afgestemd zijn op de spirituele wereld. Neem bijvoorbeeld degenen die net als ik niet geloven in de klimaathype, dat is een complot om ons af te leiden van de laatste stuiptrekkingen van het aloude regime.

    3 likes
  • “Je ziet het al aan de krampachtige pogingen van de oude elite. Op dit moment hebben ze de NAM opdracht gegeven op allerlei plaatsen zogenaamde geofoons in de Groningse bodem aan te brengen, want dat is één van de plaatsen waar de aanstaande heropening van de Holle Aarde zal plaatsvinden.”

   Wut? Die geofoons zijn geplaatst om de trillingen in de Groningse bodem nauwkeuriger te meten. Dat heeft helemaal niets te maken met een oude elite, of met een opening van de aarde. Hoe je daar toch bij komt snap ik echt niets van.

   5 likes
   • “Wut? Die geofoons zijn geplaatst om de trillingen in de Groningse bodem nauwkeuriger te meten”

    En jij gelooft dat? Het is toch allang duidelijk dat de Groningse bodem trilt, dat hoeft toch niet meer gemeten te worden. De gaten ervoor zitten al jaren in de bodem, al van voordat er sprake was van aardbevingen. Nee hoor, het is gewoon om te kunnen afluisteren waar de lichtwezens een spirituele opening in Moeder Aarde gaan maken. En de NASA weet dat ook. Het is ook geen toeval dat de eerste twee letters van de NASA en de NAM hetzelfde zijn; de NAM is een onderafdeling. Vandaar ook de onthulling van de pyramides op Ceres, we worden gewoon voorbereid op de grote openbaring.

    0 likes
  • Vincent robbesom

   Moet overtuigend genoeg zijn haha..
   Nouja, your focus determines your reality zeg maar.. Grinnik

   2 likes
 2. “De nieuwste foto’s zijn gemaakt vanaf een hoogte van circa 4400 kilometer. Rond december is de sonde van NASA afgedaald tot slechts 360 kilometer boven het oppervlak.”

  Dus….vanaf vandaag tot en met 1 december 2015, is 161 dagen, oftewel 3864 uur. In die tijd legt de sonde dan 4040 kilometer af (4400-360=4040) de gemiddelde snelheid is dan 4040 KM/3864 Uur geeft ons de verbluffende snelheid van 1,0455 Km/u.

  1 Km/u is best wel langzaam, maar goed dat zou kunnen. En dan lees je weer dit:”Dawn begon in september 2007 aan een reis van drie miljard kilometer….”
  Ik bespaar ditmaal de berekening, maar 3 miljard kilometer betekent dat die sonde minimaal 45.000 Km/u heeft gevlogen, zou ook wel kunnen. Maar dan vraag ik me toch af, hoe remt zo’n sonde af van 45.000 naar 1 km/u?

  Maar de belangrijkste vraag blijft gewoon, hoe weet ik nu of die foto’s van NASA niet gewoon gecreëerd zijn met een computer en er is helemaal geen sonde. Want er is niemand die er met zijn eigen sonde 10 km achteraan vliegt om het allemaal vast te leggen. Dus wederom moet ik het maar aannemen zeg maar ‘geloven’ dat NASA mij niet voorliegt.

  En als NASA de beelden toch zelf uit een computer tovert, waarom niet hier en daar een groezelige piramide er in stoppen, speciaal voor de ‘alu-hoedjes’, zodat die ook weer gaan geloven dat ‘we’ een ruimtevaart programma hebben.

  9 likes
  • ik zeg 1 ding op de vraag van Armonicus: KERBAL SPACE PROGRAM 😀
   google maar eens, want links mogen niet denk ik.

   Ik ben nu een amateur raketgeleerde daardoor 😉

   0 likes
   • Ha ha ha, ja die ken ik….
    Ik zou bijna zeggen, dat is net zo realistisch als NASA, maar wel veel leuker vormgegeven.
    https://www.youtube.com/watch?v=zOw1Tbn_eAs
    Maar ik heb al moeite met zaken als ‘voortstuwing in een vacuum’, laat staan met sonde’s lanceren vanaf een roterende planeet met ca. 1000 km/u, die ook nog eens met 100.000 km/u om de zon draait, naar andere objecten die dan ook met dat soort snelheden (of misschien zelfs groter) om onze zon zouden draaien. Tegenwoordig geen probleem met onze krachtige computers, maar dat zouden ‘we’ (ook de toenmalige Sovjet Unie) dan al doen sinds de 60’er jaren. Ik geloof (want dat is het) daar al lang niet meer in.

    1 likes
    • Voortstuwing in het vacuüm is juist heel simpel. Propulsie is gewoon gas dat word los gelaten dat het schip in de juiste richting duwt. Door het vacuüm van de ruimte is er geen weerstand om (in aardse maten) extreme snelheden te stoppen. En zo ook kan met tegenstuwing de snelheid tot 0 gereduceerd worden.
     De grootste truc is de om oriëntatie en automatische correctie systemen van het schip feilloos perfect te krijgen. Want als die van slag raken dan word een ruimteschip compleet stuurloos en kan potentieel out-of-control spins terecht komen en dat soort ongein, zoals ze graag laten zien in Ruimte-thema films zoals Gravity en Interstellar. Extreme snelheden bereiken in de ruimte is dus juist heel makkelijk.

     3 likes
     • "feitje, bedankt"

      Simpel voorbeeld. Jij gaat op een karretje staan met een zware bal in je handen. Vervolgens gooi je de bal naar achteren. het gevolg is dan dat jij en je karretje naar voren gaan bewegen.
      Ander voorbeeld: schiet je een kogel af met een geweer, dan duwt het geweer de kogel de ene kant uit, maar de kogel duwt het geweer (en de schutter) de andere kant uit.
      Derde voorbeeld: blaas een ballonnetje op en laat de lucht er uit llopen. de lucht gaat de ene kant uit, het ballonnetje de andere kant.
      Dit is al bijna 400 jaar geleden geformuleerd door Newton (zijn derde wet, de wet van impulsbehoud, ook wel bekend als actie = – reactie).
      De raketmotor stuwt verbrandingsgassen uit de uitlaat naar achteren, waardoor de verbrandingsgassen op hun beurt de raket naar voren duwen. Het maakt niets uit of dat in een vacuüm of in de atmosfeer of voor mijn part onder water gebeurt.

      1 likes
     • “Voortstuwing in het vacuüm is juist heel simpel. Propulsie is gewoon gas dat word los gelaten dat het schip in de juiste richting duwt.”

      Duwt? In wat, een vacuum? Wanneer je ‘gewoon gas los laat’ in een vacuum gaat dat gas NIETS voortstuwen, want dat gas duwt nergens tegen aan, ik denk dat je hooguit je schip in de rondte laat tollen, maar zelfs daar twijfel ik aan. In een leeg zwembad kun je ook niet zwemmen.

      0 likes
    • Voortstuwing door een raket is gebaseerd op de derde wet van Newton: Actie is Reactie. Dat was 400 jaar geleden al bekend en hoort bij de klassieke mechanica zoals die wordt onderwezen in het voortgezet onderwijs.

     De benodigde wiskunde en de achterliggende natuurkundige principes die nodig zijn voor baanberekeningen zijn al eeuwen bekend. Daarvoor zijn geen complexe en snelle computers nodig, wat computers wel bieden is een snelle en comfortabele manier om baanberekeningen en baansimulaties te maken.

     2 likes
     • "feitje, bedankt"

      @armonicus. Laat het nou tot je doordringen: Een raket werkt niet MET een atmosfeer. Of die atmosfeer er nou wel of niet was, die raket doet gewoon wat ie altijd doet. Iets naar achteren gooien, waardoor ie zelf naar voren gaat. Eventuele weerstand van de lucht speelt geen enkele rol, het remt de raket alleen maar af.

      1 likes
     • “Dat was 400 jaar geleden al bekend en hoort bij de klassieke mechanica zoals die wordt onderwezen in het voortgezet onderwijs.”

      Een raket werkt hier op aarde met een atmosfeer, oftewel lucht. Die lucht biedt weerstand, in vacuum zit geen lucht, er is niets, dus ook niets om je tegen af te zetten. En begin niet over “het voortgezet onderwijs”. Die verklaren zwaartekracht door een emmer water aan een touw in de rondte te slingeren.

      0 likes
  • Jouw berekening gaat mank omdat je vergeten bent dat Dawn in een baan om Ceres is gebracht…

   2 likes
   • Vincent robbesom

    Wat heeft centrifugaalkracht hier nou weer mee te maken? (Emmertje)
    De reden waarom het zo’n gedoe en moeilijk is om hier op aarde een raket weg te krijgen is het vechten tegen de zwaartekracht. Geen vleugels om het een beetje te verlichten want we moeten recht omhoog.
    In de ruimte voeg je zuur en brandstof samen en Newton zorgt voor de rest, het vacuum is dan ineens een geweldig glijmiddel geworden.. Geen weerstand..

    2 likes
  • Armonicus – Inderdaad, niemand vliegt er achteraan. Maar ondanks dat NASA een dubieuze reputatie heeft geloof ik wel dat Dawn daar is waar NASA zegt waar ze is. Maar het is altijd maar de vraag of hetgeen NASA ons laat zien op haar foto’s, ook de werkelijkheid is. NASA heeft het fotoshoppen zo’ n beetje uitgevonden. Ik ben er stellig van overtuigd dat wij, de belastingbetalers die dit project mee financieren, nooit of te nimmer zeker zullen weten of we ook daadwerkelijk zien wat Dawn fotografeert. Ik schud je de hand!

   1 likes
 3. @Armonicus

  De sonde daalt natuurlijk in een baan rond Ceres af, slimpie.. Daarmee kan de snelheid nog altijd erg hoog zijn..

  12 likes
  • “De sonde daalt natuurlijk in een baan rond Ceres af, slimpie.. Daarmee kan de snelheid nog altijd erg hoog zijn..”

   Hoe snel het ook vliegt, daarmee kan de missie nog altijd erg fake zijn… tijger.

   0 likes
 4. @Ariebas: jij…bent…zo…gek…als…een…achterdeur… 🙂
  Geofoons, almachtige lichtwezens, etc… Fantastisch voer voor een scifi film hoor!

  7 likes
  • Jan, jammer dat je zo ontkennend reageert. Misschien wil je naar http://www.trouw.nl/tr/nl/15/article/search.dhtml gaan en daar het zoekwoord geofoons inzoeken. Je krijgt dan het volgende artikel (achter een betaalmuur):

   Geofoons luisteren de bodem af …

   Verfijnde meetapparatuur moet bevingen in kaart brengen. Nam vraagt Groningers ook eigen metingen te melden.Als een stofzuiger die moeite heeft met een te groot brok, zo klinkt de boor van Zeerijp 1. Hij ondervindt wat weerstand aan het einde …

   0 likes
 5. wat ik raar vind is als je de oude foto’s van de hubble er bij houdt van ceres uit dacht 2004.
  dat de planeet voor 1/4 is ingedeukt, met water aanwezigheid.
  wat zou kunnen duiden op het verhaal van de soemerische kleitableten.(1 van de manen van, of de terra, terra papieren, een omgebouwde planeet tot ruimteschip een ar, net als onze maan misschien.
  er nu niks meer van is terug te vinden op de nieuwe foto’s.
  ik heb het idee dat we gewoon naar een plastic planeetje kijken met een waterdruppel er op waar een camera licht, of ander licht, lamp op reflecteert.
  en zo een stuk geschiedenis word uitgewist, en of werhner van braun, voorbereiding mensheid buitenaards leven, gemeenschappelijke vijand, new world order, de toespraak van ronald reagan.
  net als ik het idee heb dat die mars wagentjes gewoon rondrijden bij spitsbergen in de buurt, op aarde dus
  nou genoeg stof tot nadenken, gr remi.

  0 likes
  • "feitje, bedankt"

   Voor 1/4 ingedeukt met water aanwezigheid? Zou je me daar een linkje van kunnen geven. Ik ben namelijk bang dat je het a) over Vesta hebt, niet over Ceres en b) dat je door de “valse”kleuren van Hubble op een dwaalspoor bent gebracht. Maar nogmaals, gaarne een link om dat te checken.

   2 likes
   • http://scienceray.com/physics/we-can-know-about-this-6/
    dit is een link met die hubble foto die ik bedoel.
    was jaren geleden bezig met een keynote presentatie, heb toen gewoon ceres ingetypt op de zoekmachine en dan afbeeldingen gedaan, die link bij het plaatje werkt niet meer.
    niet elke zoek machine laat dit plaatje zien, is me opgevallen.
    vesta is in de gordel en heeft diepe groefen, die bedoel ik niet.
    op you tube, dwarf planet ceres, laat ook deze beelden zien.
    bij de beschrijving toen hadden ze het over de aanwezigheid van water.
    ik ben er zelf niet geweest natuurlijk om te kijken of dat ook zo was. 😉
    dat hete, scientists detect water …. op article.wn.com
    gr remi.

    0 likes
 6. So jij bent echt lomp dat ding gaat natuurlijk eerst 600 rondjes vliegen voordat ie gedaald is.

  1 likes
 7. @ feitje bedankt
  “Het maakt niets uit of dat in een vacuüm of in de atmosfeer of voor mijn part onder water gebeurt.”
  Inertia zal waarschijnlijk gewoon werken in een vacuum, maar voortstuwing moet ergens tegen aan duwen. In een vacuum zijn geen moleculen of atomen om tegen aan te duwen, dus is er ook geen voortstuwing mogelijk.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

universiteit leiden

Universiteit Leiden, hou toch op met dat ‘factchecken’

De site Nieuwscheckers van de Universiteit Leiden ...