Homepagina » Universum » Nieuwe aardachtige planeet ontdekt met de beste kans op leven ooit. Dit is ‘m dan
Nieuwe aardachtige planeet ontdekt met de beste kans op leven ooit. Dit is 'm dan

Nieuwe aardachtige planeet ontdekt met de beste kans op leven ooit. Dit is ‘m dan

Sterrenkundigen hebben een nieuwe planeet ontdekt waar mogelijk leven is. Ross 128b staat op slechts 11 lichtjaar van de aarde en is ongeveer even groot als onze planeet.

De exoplaneet, waar de temperatuur ongeveer gelijk is als op aarde, is ontdekt met behulp van een zeer geavanceerde telescoop.

De gemiddelde temperatuur op Ross 128b ligt tussen -60 en 20 graden Celsius. De planeet is 1,35 keer zwaarder dan onze aarde.

Meest nabije

Wetenschappers van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) gaan de samenstelling van de exoplaneet verder onderzoeken. Ze gaan onder meer speuren naar de aanwezigheid van zuurstof en vloeibaar water.

Geschat wordt dat de planeet ongeveer vijf miljoen jaar oud is. Ross 128b is na Proxima b de meest nabije gematigde planeet die tot nu toe is opgespoord.

Het is bovendien de meest nabije planeet die om een inactieve rode dwergster cirkelt, wat de kans vergroot dat zich leven in stand kan houden.

Heel geschikt

“Deze ontdekking is gebaseerd op meer dan 10 jaar intensief onderzoek,” liet coauteur Nicola Astudillo-Defru van de Universiteit van Genève weten.

Rode dwergen zijn de koelste en zwakste, maar ook de meest talrijke sterren in het heelal. Dit maakt hen heel geschikt voor de zoektocht naar exoplaneten.

Bij deze sterren laten kleine, koele soortgenoten van de aarde zich gemakkelijker opsporen dan bij sterren die meer op de zon lijken.

Aangename verblijfplaats

Veel rode dwergsterren, waaronder Proxima Centauri, produceren soms opvlammingen waarbij de planeten die om hen heen cirkelen met dodelijke straling worden bestookt.

Ross 128 lijkt een veel kalmere ster te zijn en dus zouden zijn planeten weleens de meest nabije aangename verblijfplaats voor leven kunnen zijn.

De ster staat zoals gezegd op 11 lichtjaar, maar beweegt in onze richting. Naar verwachting zal hij over minder dan 80.000 jaar onze meest nabije buurster zijn.

Dan verdringt Ross 128b dus ook Proxima b als meest nabije exoplaneet.

Bekijk ook onderstaand filmpje over de ontdekking:

Foto: ESO/M. Kornmesser

[ESO]


Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Als daar zuurstof en water aanwezig is kunnen we via replica ufo’s deze planeet gaan koĺonïseren en mocht deze niet bewoond zijn met alien-leven. Het zou wel een oplossing zijn voor onze overbevolking.

  4 likes
 2. hoe bepaal je het gewicht van een planeet in de ruimte ?

  2 likes
 3. als er bewoonbare planeten zijn (zal wel zo zijn) moeten de aliens oppassen voor de mensheid er loopt in dit universum een roofdier rond wat zijn weerga niet kent.
  dit roofdier kent geen grenzen en roeit rustig zijn eigen bevolking uit waar ze trouwens al mee bezig zijn.
  hiermee bedoel ik niet de gewone burger.

  2 likes
 4. Het duurde honderden miljoenen jaren voor er uberhaupt leven op aarde vanuit de oersoep ontstond , hoe kan er dan leven op een planet zijn die amper afgekoeld is ??

  2 likes
 5. laten we hopen dat “we” (dit mensen ras) alleen zijn in het universum…nou dat is inderdaad wel heel negatief, onterecht ….

  1 likes
 6. overbevolking verniettigd de aarde en de biosfeer en ook de dieren van de aarde.
  er zijn nu al geen insecten meer te bekennen! 75 % van de insecten zijn uitgeroeid! door intense landbouw door de mens! vogels kunnen geen eten vinden insecten dus in de natuur, vooral kleine vogels hebben het moeilijk, zij kunnen de jonkies niet voorzien van eten, vogels breken hun pootjes omdat ze geen kalk via de insecten meer kunnen eten en vinden!
  lees maar op internet, wetenschappers en biologen en boswachters luiden de noodklok! we gaan allemaal naar de klote door intensieve landbouw!! hebben we goed voorelkaar gekregen om in nog geen 100 jaar tijd de biosfeer van de aarde helemaal naar de klote te helpen door gebruik van allerlei gif in de natuur , intensieve lanbouw!!
  ik maak mij echt zorgen, leuke vooruizichten voor onze kinderen en kleinkinderen!

  0 likes
  • Ondertussen zijn we allemaal voor de EU omdat dat ons veel economie brengt. De agenda van de EU is globalisering, dit houdt in dat het allemaal nog veel erger wordt. We moeten gewoon weer alle landen apart maken en kleinschalig zorgen dat alles weer op orde is. Het wordt te grootst nu en dat gaat de EU en het westen niet oplossen. Die willen 1 totalitair systeem waar er dus intensief landbouw wordt uitgevoerd voor heel de wereld.

   0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

wetenschappers

Wetenschappers ontdekken gigantische onbekende structuren diep in de aarde

De aarde blijft verrassen. Wetenschappers hebben mysterieuze ...

magnetisch veld

Magnetisch veld van de aarde verzwakt en niemand weet waarom. Wat is er aan de hand?

Het magnetisch veld van de aarde verzwakt, ...