Universum

Nieuwe aardachtige planeet ontdekt met de beste kans op leven ooit. Dit is ‘m dan

Help door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sterrenkundigen hebben een nieuwe planeet ontdekt waar mogelijk leven is. Ross 128b staat op slechts 11 lichtjaar van de aarde en is ongeveer even groot als onze planeet.

De exoplaneet, waar de temperatuur ongeveer gelijk is als op aarde, is ontdekt met behulp van een zeer geavanceerde telescoop.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De gemiddelde temperatuur op Ross 128b ligt tussen -60 en 20 graden Celsius. De planeet is 1,35 keer zwaarder dan onze aarde.

Meest nabije

Wetenschappers van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) gaan de samenstelling van de exoplaneet verder onderzoeken. Ze gaan onder meer speuren naar de aanwezigheid van zuurstof en vloeibaar water.

Geschat wordt dat de planeet ongeveer vijf miljoen jaar oud is. Ross 128b is na Proxima b de meest nabije gematigde planeet die tot nu toe is opgespoord.

Het is bovendien de meest nabije planeet die om een inactieve rode dwergster cirkelt, wat de kans vergroot dat zich leven in stand kan houden.

Heel geschikt

“Deze ontdekking is gebaseerd op meer dan 10 jaar intensief onderzoek,” liet coauteur Nicola Astudillo-Defru van de Universiteit van Genève weten.

Rode dwergen zijn de koelste en zwakste, maar ook de meest talrijke sterren in het heelal. Dit maakt hen heel geschikt voor de zoektocht naar exoplaneten.

Bij deze sterren laten kleine, koele soortgenoten van de aarde zich gemakkelijker opsporen dan bij sterren die meer op de zon lijken.

Aangename verblijfplaats

Veel rode dwergsterren, waaronder Proxima Centauri, produceren soms opvlammingen waarbij de planeten die om hen heen cirkelen met dodelijke straling worden bestookt.

Ross 128 lijkt een veel kalmere ster te zijn en dus zouden zijn planeten weleens de meest nabije aangename verblijfplaats voor leven kunnen zijn.

De ster staat zoals gezegd op 11 lichtjaar, maar beweegt in onze richting. Naar verwachting zal hij over minder dan 80.000 jaar onze meest nabije buurster zijn.

Dan verdringt Ross 128b dus ook Proxima b als meest nabije exoplaneet.

Bekijk ook onderstaand filmpje over de ontdekking:

Foto: ESO/M. Kornmesser

[ESO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
hen3
hen3
6 jaren geleden

hoe bepaal je het gewicht van een planeet in de ruimte ?

Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Als daar zuurstof en water aanwezig is kunnen we via replica ufo’s deze planeet gaan koĺonïseren en mocht deze niet bewoond zijn met alien-leven. Het zou wel een oplossing zijn voor onze overbevolking.

salvar
salvar
6 jaren geleden

als er bewoonbare planeten zijn (zal wel zo zijn) moeten de aliens oppassen voor de mensheid er loopt in dit universum een roofdier rond wat zijn weerga niet kent.
dit roofdier kent geen grenzen en roeit rustig zijn eigen bevolking uit waar ze trouwens al mee bezig zijn.
hiermee bedoel ik niet de gewone burger.

Rocko
Rocko
6 jaren geleden

Het duurde honderden miljoenen jaren voor er uberhaupt leven op aarde vanuit de oersoep ontstond , hoe kan er dan leven op een planet zijn die amper afgekoeld is ??

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x