Homepagina » Natuur en Milieu » 50.000 ton afval van windmolens gedumpt op de vuilnisbelt. De mythe van de ‘groene’ energie doorprikt
windmolens

50.000 ton afval van windmolens gedumpt op de vuilnisbelt. De mythe van de ‘groene’ energie doorprikt

Overal moeten windmolenparken komen om te voldoen aan de toenemende vraag naar duurzame energie. Maar wat gebeurt er met de windmolens als ze aan vervanging toe zijn?

De wieken van de ‘duurzame’ windturbines zijn niet te recyclen en belanden op de vuilnishoop. Het gaat hier om duizenden tonnen afval.

Naar verwachting zal de hoeveelheid afval van windturbines de komende 15 jaar verviervoudigen.

Twee keer zo lang

Daar komt bij dat de wieken vandaag de dag twee keer zo lang zijn in vergelijking met 20 tot 30 jaar geleden.

In de Amerikaanse staat Wyoming zijn recentelijk zo’n 900 enorme, onbruikbare windmolenwieken naar de vuilstort gebracht.

De gigantische voorwerpen worden inmiddels ook gedumpt in onder andere Iowa en South Dakota, schrijft The Gazette.

windmolens

Foto: ShellAsp CC BY-SA 4.0 Wikimedia Commons (transport van een 58,7 meter lange windmolenwiek)

50.000 ton afval

Low-tech Magazine legt uit dat de wieken zijn gemaakt van licht materiaal dat zo goed als onmogelijk te recyclen is.

Slechts een enkel bedrijf houdt zich hiermee bezig.

Ze bevatten onder meer glasvezel, epoxy, polyvinyl, chloorschuim, PET-schuim, balsahout en polyurethaan.

Uit onderzoek van de Hochschule Bremerhaven en het bedrijf Ahlstrom-Munksjo blijkt dat de windindustrie in 2020 zo’n 50.000 ton afval van windmolens zal produceren.

12 tot 15 jaar

Rond 2034 zitten we met zo’n 225.000 ton afval.

Bovendien gaan windturbines niet 20 tot 25 jaar mee, zoals wordt beweerd door de industrie.

Uit een onderzoek naar de Deense en Britse windindustrie uit 2012 is gebleken dat slechts enkele windparken langer dan 12 tot 15 jaar operationeel blijven.

[Zero Hedge via SRSrocco Report]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • PREDATOR schreef:

  Heerlijk dit soort nieuws..ha ha..ik zeg :” Schone diesel”.

 • Hans schreef:

  Daar kunnen dan enorm veel plastictasjes van gemaakt worden .

 • Willem schreef:

  Het is echt schandalig, aan de ene kant willen ze dat wij onze auto met verbrandingsmotor laten staan binnen 10 jaar terwijl dat nog de laatste leuke dingen zijn en waar je ook nog het idee van vrijheid mee hebt en aan de andere kant vervuilen ze alles net zo hard als met de leugens waar ze ons mee bombarderen. Het houdt niet op, geef ze een vinger en je bent je arm kwijt, hier ook weer, hoe schoon wil je de lucht hebben, die is al 500 keer schoner dan in de 70er jaren https://www.rijnmond.nl/nieuws/190795/Zeven-regiogemeenten-ondertekenen-Schone-Lucht-Akkoord

  • Matt schreef:

   Willem,
   ik heb ook geïnvesteerd in een filter voor mijn diesel om zo schonere lucht te krijgen en om in bepaalde steden binnen te mogen. Op zich niets mis mee natuurlijk, maar daar gaat het eigenlijk niet om; We zitten met z’n allen meer in de file tegenwoordig dan dat je nog kunt spreken van een “zondagje uit auto rijden” wat in de jaren 70 nog gemakkelijk kon. Dus dit soort uitjes kunnen we nu stilaan vergeten.
   En zelfs als het zou lukken om een fatsoenlijke betaalbare elektrische auto te maken (wat ik voorlopig echt niet zie gebeuren) zitten ze toch nog in de file. Om het maar niet te hebben wat dit soort auto’s uiteindelijk voor het milieu betekenen.
   Waarom bestaat het dak en de motorkap van een auto niet uit zonnepanelen? Moeten we dan echt gedwongen worden om aan de straks peperdure (*) laadpalen te gaan hangen? Laadpalen die ons van stroom voorzien vanaf zwaar gesubsidieerde windmolens die wij met z’n allen opbrengen middels zwaar verhoogde “klimaat” belasting?
   Zie je hoe krom alles nu in mekaar zit en toch krijg je de mensen niet wakker.
   (*) als straks de riante inkomsten (btw op tax en belasting op de milieuheffing) uit benzine gas en diesel wegvallen moeten ze toch wat verzinnen om die gaten op te vullen.

 • Loekie schreef:

  En dan te bedenken dat er nog mensen zijn die er van overtuigd zijn dat dit vreedzaam opgelost kan worden….

 • anoniem schreef:

  Dankzij de top graaiers in de eu? ?

 • Matt schreef:

  Het blijft mij verbazen dat de mensen het verschil tussen klimaat en milieu niet kunnen of willen zien.
  Het eerste kunnen we niet veranderen maar het tweede wel.
  Zij, die aan de touwtjes trekken en de geldstromen beheren, willen ons daarvan de schuld geven en ons daarom ook laten opdraaien voor de kosten onder het mom van dat wij het klimaat verpesten! Als al die energie die men nu steekt in klimaat, eens zou steken in milieu en de daders erbij zou lappen, we dan een heel stuk verder zouden zijn in een schone leefomgeving.
  De mens is de grootste nestbevuiler wat leeft op aarde.

 • Weesje schreef:

  Windturbines. Windmolens zijn wat heel anders.

 • Philip schreef:

  Het zelfde probleem doet zich binnen enkele jaren voor wat de zonnepanelen betreft, deze zijn nagenoeg ook niet te recycleren!!

 • rayoflight schreef:

  alle vrijheid moet wel en dan windmolentjes die het milieu verpesten. Volgens mij allemaal een agenda om een nieuw slavenras te maken. Auto is nu nog vrijheid. Straks ook die weg lijkt me. EU&friends sick van deze propaganda.

  Een beter milieu begint bij een beter politiek milieu. Al die haagse schooiers doen niets voor het volk.

 • Justin Case schreef:

  De afvalstof CO2 is prima recyclebaar en nog gratis recyclebaar ook. Maar dan moet je niet alle bomen omhakken en verbranden. Veel bomen is ook nog eens goed voor de dierenwereld om als broed- en schuilplaats te dienen.
  Nu alleen nog even een telefoontje naar meneer Bolsonaro van Brazilië om te stoppen met het verbranden van het tropisch regenwoud Zo niet: dan daar over 10 jaar massale erosie van de bodem en overstromingen. Er zal dan wel weer hulp “uit het Westen” nodig zijn om daar hulp te gaan verlenen bij de rampen die zullen gaan plaatsvinden. Bolsonaro is dan al lang uit beeld of met pensioen Dit probleem speelt trouwens ook heel sterk in Indonesië. Windmolens zijn gehaktmolens voor vogels. Weg er mee. En wat moeten “straks” met alle uitgerangeerde batterijen van de electrische auto’s. Veel zware metalen hoor…..

 • x

  Check Also

  windmolens

  Schokkende cijfers over het aantal dode vleermuizen door windmolens

  Windmolens. Ze maken kabaal. Veel mensen verzetten ...

  elektriciteit

  Na 2025 ‘niet altijd genoeg elektriciteit beschikbaar’. Dit zijn de verstrekkende gevolgen van de energietransitie

  De komende jaren moeten er miljarden euro’s ...

  >