Archeologie

Sterrenmens uit Zuid-Afrikaanse grot kan geschiedenis van de mensheid herschrijven

Help door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben fossielen gevonden van een nieuwe mensensoort. De ‘homo naledi’ zou zijn soortgenoten na hun dood ook hebben begraven, een kenmerk dat eerder alleen aan de mens werd toegeschreven.

De eerste fossielen werden eind 2013 opgegraven in een grot op 50 kilometer van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg. Ze bevonden zich in de meest onderzochte vallei op het Afrikaanse continent, aldus hoofdonderzoeker Lee Berger van de Universiteit van Witwatersrand. Het gaat om de grootste fossielenvondst van mensachtigen ooit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De verzameling fossielen bestaat uit meer dan 1500 botten die toebehoorden aan tenminste 15 personen. Volwassenen werden 1,5 meter lang en wogen gemiddeld 45 kilo. De nieuwe mensensoort is homo naledi gedoopt, naar de grot ‘Rising Star’ waarin de fossielen zijn gevonden. Naledi betekent ster in de lokale taal Sesotho.

De soort had een klein brein, ongeveer zo groot als een sinaasappel en met een inhoud van 500 kubieke centimeter (ruim twee keer zo klein als dat van de moderne mens). Hoogleraar Fred Spoor van University College London sprak van een spectaculaire en bijzondere vondst.

Het is volgens de wetenschappers moeilijk te zeggen in welke periode ze precies op aarde rondliepen omdat de 1550 botresten geïsoleerd lagen. Wel kunnen ze zeggen dat de resten zeker meer dan 2,5 miljoen jaar oud zijn. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift eLife.

[National Geographic, New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x