Homepagina » Archeologie » Sterrenmens uit Zuid-Afrikaanse grot kan geschiedenis van de mensheid herschrijven
Sterrenmens uit Zuid-Afrikaanse grot kan geschiedenis van de mensheid herschrijven

Sterrenmens uit Zuid-Afrikaanse grot kan geschiedenis van de mensheid herschrijven

Onderzoekers hebben fossielen gevonden van een nieuwe mensensoort. De ‘homo naledi’ zou zijn soortgenoten na hun dood ook hebben begraven, een kenmerk dat eerder alleen aan de mens werd toegeschreven.

De eerste fossielen werden eind 2013 opgegraven in een grot op 50 kilometer van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg. Ze bevonden zich in de meest onderzochte vallei op het Afrikaanse continent, aldus hoofdonderzoeker Lee Berger van de Universiteit van Witwatersrand. Het gaat om de grootste fossielenvondst van mensachtigen ooit.

De verzameling fossielen bestaat uit meer dan 1500 botten die toebehoorden aan tenminste 15 personen. Volwassenen werden 1,5 meter lang en wogen gemiddeld 45 kilo. De nieuwe mensensoort is homo naledi gedoopt, naar de grot ‘Rising Star’ waarin de fossielen zijn gevonden. Naledi betekent ster in de lokale taal Sesotho.

De soort had een klein brein, ongeveer zo groot als een sinaasappel en met een inhoud van 500 kubieke centimeter (ruim twee keer zo klein als dat van de moderne mens). Hoogleraar Fred Spoor van University College London sprak van een spectaculaire en bijzondere vondst.

Het is volgens de wetenschappers moeilijk te zeggen in welke periode ze precies op aarde rondliepen omdat de 1550 botresten geïsoleerd lagen. Wel kunnen ze zeggen dat de resten zeker meer dan 2,5 miljoen jaar oud zijn. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift eLife.

[National Geographic, New Scientist]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

oorlog

‘Het is een oorlogsgebied’: Zuid-Afrika gaat 25.000 troepen inzetten, land op rand van burgeroorlog

Onlusten in Zuid-Afrika vanwege de opsluiting van ...

griepseizoen

Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x