Archeologie

Sterrenmens uit Zuid-Afrikaanse grot kan geschiedenis van de mensheid herschrijven

Help anderen door dit met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben fossielen gevonden van een nieuwe mensensoort. De ‘homo naledi’ zou zijn soortgenoten na hun dood ook hebben begraven, een kenmerk dat eerder alleen aan de mens werd toegeschreven.

De eerste fossielen werden eind 2013 opgegraven in een grot op 50 kilometer van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Johannesburg. Ze bevonden zich in de meest onderzochte vallei op het Afrikaanse continent, aldus hoofdonderzoeker Lee Berger van de Universiteit van Witwatersrand. Het gaat om de grootste fossielenvondst van mensachtigen ooit.

De verzameling fossielen bestaat uit meer dan 1500 botten die toebehoorden aan tenminste 15 personen. Volwassenen werden 1,5 meter lang en wogen gemiddeld 45 kilo. De nieuwe mensensoort is homo naledi gedoopt, naar de grot ‘Rising Star’ waarin de fossielen zijn gevonden. Naledi betekent ster in de lokale taal Sesotho.

De soort had een klein brein, ongeveer zo groot als een sinaasappel en met een inhoud van 500 kubieke centimeter (ruim twee keer zo klein als dat van de moderne mens). Hoogleraar Fred Spoor van University College London sprak van een spectaculaire en bijzondere vondst.

Het is volgens de wetenschappers moeilijk te zeggen in welke periode ze precies op aarde rondliepen omdat de 1550 botresten geïsoleerd lagen. Wel kunnen ze zeggen dat de resten zeker meer dan 2,5 miljoen jaar oud zijn. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift eLife.

[National Geographic, New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x