Buitenland

Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: “Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken”

Help anderen door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De vluchtelingencrisis in Europa heeft geleid tot de groei van extreemrechts. In een gesprek met Truthout legt emeritus hoogleraar Noam Chomsky de achterliggende oorzaken van de crisis bloot.

Waardoor zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen Afrika en het Midden-Oosten ontvlucht? Dat komt volgens de taalkundige door de westerse interventie in Irak en de omverwerping van het regime van Gaddafi in Libië.

“De brutale bezetting heeft geleid tot een sektarisch conflict dat het land en de hele regio verscheurt,” zei Chomsky. “Door de invasie zijn miljoenen mensen ontheemd. Velen zijn gevlucht naar buurlanden, arme landen die te maken krijgen met de puinhoop die het gevolg is van onze misdaden.”

Niet bereid

Het conflict heeft geleid tot de opkomst van terreurgroepen zoals IS en de Syrische burgeroorlog. Ondanks de rol van het Westen zijn Europese landen niet bereid hun verantwoordelijkheid te nemen en de gevolgen te accepteren.

“De EU kan heel efficiënt werken als het gaat om het opleggen van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die armere landen kapot maken en waar banken van profiteren,” zei Chomsky. “Maar bij een menselijke catastrofe die voor een groot deel het gevolg is van westerse misdaden, laat ze het afweten.”

Chomsky heeft ook een uitgesproken mening over de Griekse financiële crisis. Hij beschuldigt Europese kredietverstrekkers ervan onrealistische economische en sociale hervormingen op te leggen.

Verwoest

“De voorwaarden die de schuldeisers oplegden, hebben het land verwoest,” zei hij. “Het doelwit van dit sadisme is niet het Griekse volk, maar eenieder die durft te denken dat mensen rechten hebben die vergelijkbaar zijn met die van financiële instellingen en investeerders.”

“De bezuinigingsmaatregelen die tijdens de recessie werden opgelegd waren economisch gezien onlogisch, concludeerden zelfs economen van het IMF,” voegde Chomsky toe. “Het is moeilijk om dit niet te zien als een klassenstrijd.”

Aanvallen op de sociale democratie beperken zich niet tot Griekenland. Door het economische beleid van de afgelopen jaren zijn de 62 rijkste mensen op aarde net zo rijk als de halve wereldbevolking. “De sociale democratie, niet alleen de Europese variant, heeft de afgelopen generatie flink onder vuur gelegen,” besloot hij. “Het volk delft het onderspit, terwijl de elite ervan profiteert.”

[Truthout]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Krijgen we straks weer zon ronde “Wir haben es nicht gewust”.

Droogtrommel
Droogtrommel
6 jaren geleden

Lijkt wel dat de VVD, PVDA, D66, GL, en al de andere partijen, willen hebben dat wij op de PVV stemmen. Eigenlijk kunnen we alleen maar kiezen tussen 2 kwaden 🙁

pietje
pietje
6 jaren geleden

Ik stem gewoon PVV en het kan me niets schelen wat ze van mij denken ook al heeft wilders geen plannen maar in ieder geval al die gelukzoekers, verkrachters, moordenaars , ERUIT ons eigen ras leeft op straat ! Laten we die eerst helpen !! Ons ras EERST !!! Daar blijf ik bij !! EERST WIJ WANT WIJ BETALEN DE BELASING ERVOOR !!!! Niet voor die uitzuigers Handjes ophouders ! Mijn ouders tenminste mijn moeder was gewoon hier in de tweede wereld oorlog mijn vader was marinier en moest strijden maar mijn familie is niet gevlucht maar bleven in hun land !! Dus………….!!!!!!!! Wat is jullie antwoord ???? Blijven of vluchten ! Vluchten is laf ! Hand ophouden is nog erger ! Blijf in je land en bouw het op !!!

ferrimassi
ferrimassi
6 jaren geleden

“westerse misdaden” Pardon? Ik heb daar niet aan meegedaan of voor gestemd. Deze debiele marxist vergeet even dat tot de 13de eeuw het andersom was. Onze overheden zijn crimineel. Maar niet minder crimineel dan regeringen in het midden oosten/afrika. Laat de saudies, israel en iran maar eens iets doen. Ben wel klaar met het antiwesters gezeik eigenlijk.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

34
0
We lezen graag je reactie!x