Homepagina » Buitenland » Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: “Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken”
Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: "Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken"

Noam Chomsky over vluchtelingencrisis: “Europa weigert westerse misdaden bespreekbaar te maken”

De vluchtelingencrisis in Europa heeft geleid tot de groei van extreemrechts. In een gesprek met Truthout legt emeritus hoogleraar Noam Chomsky de achterliggende oorzaken van de crisis bloot.

Waardoor zijn de afgelopen jaren miljoenen mensen Afrika en het Midden-Oosten ontvlucht? Dat komt volgens de taalkundige door de westerse interventie in Irak en de omverwerping van het regime van Gaddafi in Libië.

“De brutale bezetting heeft geleid tot een sektarisch conflict dat het land en de hele regio verscheurt,” zei Chomsky. “Door de invasie zijn miljoenen mensen ontheemd. Velen zijn gevlucht naar buurlanden, arme landen die te maken krijgen met de puinhoop die het gevolg is van onze misdaden.”

Niet bereid

Het conflict heeft geleid tot de opkomst van terreurgroepen zoals IS en de Syrische burgeroorlog. Ondanks de rol van het Westen zijn Europese landen niet bereid hun verantwoordelijkheid te nemen en de gevolgen te accepteren.

“De EU kan heel efficiënt werken als het gaat om het opleggen van ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die armere landen kapot maken en waar banken van profiteren,” zei Chomsky. “Maar bij een menselijke catastrofe die voor een groot deel het gevolg is van westerse misdaden, laat ze het afweten.”

Chomsky heeft ook een uitgesproken mening over de Griekse financiële crisis. Hij beschuldigt Europese kredietverstrekkers ervan onrealistische economische en sociale hervormingen op te leggen.

Verwoest

“De voorwaarden die de schuldeisers oplegden, hebben het land verwoest,” zei hij. “Het doelwit van dit sadisme is niet het Griekse volk, maar eenieder die durft te denken dat mensen rechten hebben die vergelijkbaar zijn met die van financiële instellingen en investeerders.”

“De bezuinigingsmaatregelen die tijdens de recessie werden opgelegd waren economisch gezien onlogisch, concludeerden zelfs economen van het IMF,” voegde Chomsky toe. “Het is moeilijk om dit niet te zien als een klassenstrijd.”

Aanvallen op de sociale democratie beperken zich niet tot Griekenland. Door het economische beleid van de afgelopen jaren zijn de 62 rijkste mensen op aarde net zo rijk als de halve wereldbevolking. “De sociale democratie, niet alleen de Europese variant, heeft de afgelopen generatie flink onder vuur gelegen,” besloot hij. “Het volk delft het onderspit, terwijl de elite ervan profiteert.”

[Truthout]


Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. Ik stem gewoon PVV en het kan me niets schelen wat ze van mij denken ook al heeft wilders geen plannen maar in ieder geval al die gelukzoekers, verkrachters, moordenaars , ERUIT ons eigen ras leeft op straat ! Laten we die eerst helpen !! Ons ras EERST !!! Daar blijf ik bij !! EERST WIJ WANT WIJ BETALEN DE BELASING ERVOOR !!!! Niet voor die uitzuigers Handjes ophouders ! Mijn ouders tenminste mijn moeder was gewoon hier in de tweede wereld oorlog mijn vader was marinier en moest strijden maar mijn familie is niet gevlucht maar bleven in hun land !! Dus………….!!!!!!!! Wat is jullie antwoord ???? Blijven of vluchten ! Vluchten is laf ! Hand ophouden is nog erger ! Blijf in je land en bouw het op !!!

  21 likes
  • JA dat kan er ook nog wel bij.
   Een xenofobe pvv mafklapper….

   7 likes
   • Helaas is de van oudsher de ‘gewone’ keus geen optie meer. Wil je een regengeluid geven, kom je terecht bij of pvv of sp. Voor mij wordt het sp, maar wie zich daartoe niet kan of wil zetten blijft alleen de pvv over.

    Mensen, stem tegen alles wat met europa/schaalvergroting te maken heeft en stem pvv of sp! Deze hordes vluchtelingen kan onze maatschappij -nog- niet met goed fatsoen aan. Het kan gewoon niet zolang de banken/belasting dusdanig hard duwen op de schouders van de zwaksten!

    4 likes
    • Ik ben een SP-er. Als Wilders aan de macht komt, dan krijg je juist: wir haben es nicht gewust. De strijd tussen blank en gekleurd zal dan juist heftiger worden door zijn manier van spreken. Hierdoor kan het in de straten/scholen enz. gaan escaleren. En krijg je een politie macht. Niet wat we willen. Tenminste ik niet. Vrijheid staat voorop.
     De SP doet overal onderzoek naar. Komt juist voor de gewone man/vrouw/burger. Ook die een bedrijfje hebben enz. Ze geven zelfs toe, dat ze veel dingen niet kunnen uitvoeren ivm het systeem. Toch geven ze de moed niet op. Ze hebben geen beveiliging nodig, omdat ze altijd op een fatsoenlijke manier hun visie kenbaar maken. Vele Sp-ers hebben ervaring met politiek. Dat kun je van veel aanhangers van Wilders niet zeggen. Dan erbij wil niemand regeren met de PVV.
     Als je dan toch wilt stemmen, dan kies je voor een partij, die menselijk handelt. Ook als je niet lid bent krijg je altijd een antwoord. Er is geen een partij die zo open is. En dat willen we toch? Eerlijk en open. Dan weten we waar we aan toe zijn. Zou zeggen probeer het eens uit. Stel dezelfde vraag aan verschillende partijen.
     Nog een reden om op de SP te stemmen. Zijn absoluut tegen oorlog voeren, omdat het geen echt resultaat oplevert en er altijd onschuldige mensen de dupe van worden. Ik ben niet altijd eens met hen, maar over het algemeen wel. Dus de keuze is niet zo moeilijk, want we leven inmiddels in een multi-culti maatschappij. Dan moet je menselijk kunnen reageren/regeren. Als je kinderen hebt, dan weet je dat de verhoudingen nu anders zijn. Daar kun je niet omheen.

     3 likes
     • Ik ben van het begin een sp-er. De verhalen welke u verteld,werden ook over de sp verteld.

      De demonisering welke u profileert maakt dat deze mensen,die in de verdrukking staan, gaan ageren met kracht en geweld.

      Wil je Nederland weer leefbaar maken, zul je de rotte appels moeten verwijderen. Verder zal de witte boordencriminaliteit ook hard aangepakt moeten worden.

      0 likes
    • tegengeluid 😉

     0 likes
   • Xenofoob zijn is geen schande, eerlijk gezegd misschien wel voorwaarde om tegenwoordig te overleven. Voor mij mag het, en degene die hier moeite mee hebben zou ik zeggen:
    neem wat vluchtelingen in huis, geef ze te eten, leen je vrouw af en toe uit, iedereen gelukkig.

    2 likes
    • Er zijn in ons land zat kleurtjes die werken of een eigen bedrijf runnen. En die hebben dezelfde problemen als de autochtone bevolking. Die willen zelf ook een einde aan vluchtelingenstroom. Die hebben ook last van extreme opvattingen enz. Ik vind het belangrijk dat we deze groep niet aan de kant schuiven. Of mensen die gemixt zijn. Dat die een keuze moeten gaan maken tussen moslims versus autochtonen. Ik zelf wil die keuze ook niet maken, want mijn vriendenkring bestaat uit verschillende kleurtjes. Ook die van mijn kinderen.
     Als je weet hoe de Joden jacht werd gehouden, dan zorg je voor een humane oplossing. Daar zaten ook Joden bij, die gewoon getrouwd waren met katholieken/protestanten. Stel je bent half. Dan ben je dus altijd al verkeerd. En dit wil ik graag voorkomen. Dan erbij het systeem zorgt op de eerste plaats voor toestanden. Niet de mensen zelf. Die maken ruzie door frustratie. Een van de eerste dingen wat het beleid moet doen is zorgen dat mensen gewoon bij elkaar in 1 huis kunnen leven, zonder financiële strafkortingen/belasting. Daarnaast is het niet normaal dat kinderen van 18+ belast worden met verplichtingen zoals zorgverzekering plus eigen risico. Die bedragen stroken niet met inkomsten op die leeftijd. Of je nu werkt of studeert. Als je arme ouders hebt, dan ben je gedwongen om je kind op straat te zetten.(duizenden jongeren in ons land hebben al geen inschrijfadres/die zwerven rond/makkelijk te manipulerende jongeren/criminaliteit/radicaliseren) Anders kom je als ouder zelf in de problemen. Dit zelfde geldt bij als je ouders in huis wil nemen. Dan erbij hoeft voor mij niet iedereen te werken. Een vrouw die oppast op haar kleinkinderen. Zorgt voor eten(heel de familie) en huishouden. Laat die gewoon met rust. Zie verhaal over boerengezinnen. Iedereen had zijn taak. Niet voor niks eten we slecht. Een gezonde maaltijd op tafel zetten. Dat duurt een paar uur. Als je alles zelf doet met niet kant en klare spullen. Vlees snijden, sausen maken, groenten peulen, koken, tussendoor nog wat afwassen. Brood zelf maken. Dat is ook werk. Of er gewoon zijn op het moment dat iemand je nodig heeft voor een gesprek of hulp. Dat soort dingen zijn we totaal aan het vergeten. Waarom zou je je kinderen naar de opvang moeten doen(2 kinderen 1200 euro) terwijl je inkomen 800 euro is? Of dat er iemand thuis is, die dat gratis kan? Bij lage inkomens stroken veel dingen niet meer. En dat kan anders. En al helemaal als veel werk verdwijnt door technologie. Bij mij gaat het dus erom dat je geen contradixie krijgt. En daarom zou ik graag willen dat het beleid weer op het gezin wordt aangepast.(maakt niet uit wie er thuis is, man of vrouw)En eigenlijk is dat een mensenrecht. Ontplooien in een geborgen omgeving. Als je er zelf voor kiest om beide te gaan werken en graag een koophuis wil hebben. Dan weet je waarvoor je kinderen naar de opvang brengt, maar mensen(alle kleurtjes) met lage lonen, daar geldt dit niet(opvang is duurder dan een inkomen), maar worden nu wel gedwongen. En dat is een vorm van onderdrukking. Vele gaan niet meer verdienen. En in huidige systeem al helemaal niet.
     Conclusie: het moet menselijker en alle kleurtjes tellen mee.
     Nog een voorbeeld: De SP wilde al jaren(zeker al 10 jaar geleden) voor de Syrië oorlog een eigen staat voor de Koerden. Dan blijven die mensen daar en waren ze niet hier. Mensen daar zitten nu met ellende. Door ze een stuk land te geven(zijn nu stateloos) had men veel problemen kunnen voorkomen. Ze leven al eeuwen in gebieden waar niemand wil wonen. Een simpele humane oplossing dus, maar dan moet men(elite) wel willen.

     0 likes
   • Europa? Dat bestaat al niet meer sinds 1945.

    1 likes
   • “JA dat kan er ook nog wel bij.
    Een xenofobe pvv mafklapper….”

    Heb je dat zelf verzonnen? Of laat je al denkwerk door mathijs van nieuwkerk doen?
    Pvv, SP, Sgp zijn de enige partijen die nauwelijks een aandeel hebben in deze puinhoop.
    Daar gaat je linkse lingo weinig aan veranderen.

    1 likes
  • Je hebt groot gelijk. Grenzen dichtgooien en de rust herstellen, dat is de hoogste prioriteit nu.

   4 likes
   • Grenzen dicht?? en hoe wou je dat klaren?? Grote muur omheen, net als Israhell?
    Grenzen dicht is praktisch onmogelijk. Wat de politiek kan is illegale status geven, maar dat houdt deze mensen toch niet tegen.
    Anders ga jij ze toch tegenhouden bij de grens samen met andere PVV schreeuwers.

    Zou het niet bij je opkomen om te roepen om de oorlog te stoppen, zodat ze niet meer deze kant opkomen ipv gooi de grenzen dicht.

    5 likes
    • Grenzen dicht?? en hoe wou je dat klaren?

     Is tot de jaren 70 prima gelukt hoor. Het sprookje dat het allemaal onvermijdelijk is slaat als een l*l op een drumstel. Stop maar eens met investeren in deze kolonisten. Geen “gratis” huis/geld en het droogt zo op.
     Oorlog stoppen zeg je? Meer bemoeienis is de oplossing? De derde wereld moet uit zichzelf stabiliseren. Onze waarden opleggen werkt niet en ontwikkelingshulp houd alleen maar afhankelijkheid en corruptie in stand. Iets men een man leren vissen ofzo…

     1 likes
  • Geert Wilders met zijn PVV gaat ook echt het verschil niet maken Piet. Die speelt het spelletje gewoon mee. Hij vangt alle tegenstemmers op en stuurt ze vervolgens met een kluitje het riet in. Er zit in Den Haag niet één politicus die het verschil zal maken want dan bonjouren ze hem of haar er lang voor die tijd al uit of je wordt vermoord of je krijgt een dodelijk ongeluk. Geert Wilders is Mossad. Hij is een verraderlijk verlengstuk van een verderfelijke Israëlische invloed.

   http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/geert-wilders-is-de-mol/

   8 likes
  • PVV it is.
   Opmuggen met dat linkse gepeupel.

   5 likes
  • Opkomen voor je eigen ras is je goed recht.

   Geloven in de politiek is garven van je eigen graf.

   Succes met je PVV.

   4 likes
 2. Lijkt wel dat de VVD, PVDA, D66, GL, en al de andere partijen, willen hebben dat wij op de PVV stemmen. Eigenlijk kunnen we alleen maar kiezen tussen 2 kwaden 🙁

  17 likes
  • Wat denk je van gewoon niet stemmen. Een beter signaal kan je ze niet geven.

   Wie nog geloofd in de politiek of banken heeft een plaat voor z’n kop.

   37 likes
   • Inderdaad. Niet stemmen!

    Met stemmen geef je je toestemming om te doen en te laten wat ze willen, zelfs al stem je blanco.

    Je geeft dan je juridische “consent”.

    Judicial Consent (n.)
    1.(MeSH)The kind of action or activity proper to the judiciary, particularly its responsibility for decision making.

    1 likes
 3. Krijgen we straks weer zon ronde “Wir haben es nicht gewust”.

  7 likes
 4. A W Reijersen van Buuren

  Arbeiders (Werknemers) zijn van oorsprong boeren kinderen die als slaaf voor roofridders (zelfbenoemde Adel enz ) en louche marskramers moesten werken. Vroeger moest iedereen zelf (de hele familie dus) voor voedsel zorgen. Roofridders en louche marskramers (die zichzelf kooplieden noemden) verenigden zich en stalen van de boeren de voedselvoorraden uit de schuren (via legale wetten uiteraard). Dankzij het geroofde voedsel waren die onfrisse lieden in staat om anderen voor zich te laten werken. Dit onnatuurlijke systeem van slavernij proberen de elite en de politiek de mensen in Nederland als ‘zo hoort het en het is altijd zo geweest’ steeds wijs te maken.

  Nederland is van oorsprong een boeren samenleving waar boeren families zelfstandig leefden en voor zichzelf zorgden en spullen zoals overschotten ruilden met hun buren. Zo’n samenleving is vrij stabiel.

  Woongemeenschappen dienen zo klein mogelijk te zijn waarbij zo’n woongemeenschap zo onafhankelijk mogelijk behoort te draaien. Dit heeft tot gevolg dat er dan veel minder werk is waardoor die dievenbende van moderne roofridders en louche marskramers de mensen niet meer zo kan manipuleren dat die dievenbende alles kan stelen en de ellende op die anderen kan afschuiven.

  Nu regeert die dievenbende van roofridders en louche marskramers zo dat het ene gat met het andere gat wordt gevuld waarbij de armen in Nederland de tekorten op hun bord krijgen en waarbij ze wijs worden gemaakt dat het zo hoort en dat het hun eigen schuld dat ze geen werk hebben.

  Op boerderijen zijn er tijden dat er veel werk is, minder werk is of dat er nauwelijks werk is en bij een gezonde situatie bij zo’n boeren familie wordt het werk verdeeld. Of er nou veel of geen werk is op de boerderij dat maakt niet uit want iedereen krijgt dagelijks voedsel en heeft een dak boven het hoofd, de boerderij, een slaapplek en iedereen heeft de nodige kleding en schoenen/klompen/laarzen en als er geld is dan kunnen extra spullen worden gekocht. Enzovoort.

  Als de oude boer op de boerderij zou gaan zeggen dat als er geen werk is dat dan niemand die dag eten zou krijgen of dat iedereen die op een dag met weinig werk niet heeft gewerkt ook geen eten zou krijgen dan wordt het tijd voor de familie om de boer en zijn vrouw in het woongedeelte voor de oudjes te plaatsen en zelf verder te gaan met het besturen van de boerderij.

  Zie nu eens wat er gebeurt als er weinig werk is in de Nederlandse samenleving want dan worden de werklozen (van oorsprong boeren kinderen) door politici en die dievenbende (van roofridders en louche marskramers) als oud vuil behandeld met een schijnheiligheid die ongehoord is.

  Misschien wordt het ook eens tijd om die politici en die dievenbende (van roofridders en louche marskramers) in het woongedeelte voor de oudjes van de boerderij te plaatsen en zelf verder te gaan met het besturen van de boerderij Nederland en er vooral voor te zorgen dat woongemeenschappen klein blijven zodat iedereen in zo’n woongemeenschap kan overzien wat er gebeurt.

  14 likes
  • Yup, kan me helemaal in vinden.
   Niets is gezonder dan varen op je boeren verstand.

   De boerenkinderen worden gebruikt als slaven tot dat ze vervangen kunnen worden door de techniek, dan ben je overbodig en mag je ophoepelen.

   Straks heb je robocops op straat dan mogen al die agentjes die nu de koning beschermen ophoepelen, zijn ze overbodig. Dat is met alles wat zijn plechtige belofte doet aan de koning, zodra je overbodig wordt mag je wegwezen.
   Daarom is militaire dienst afgeschaft, genoeg ander materieel.

   Gaat niets boven het boerenland en zelfvoorzienend zijn. De beste garantie voor zelfbehoud en harmonie met omgeving. En een hoog rendement gooi een paar zaadjes in de grond en na een paar maanden heb je een schuur vol eten.
   Jaar in jaar uit.

   Bij de boeven moet alles maar meer meer en groter groter.

   3 likes
  • A W, beter valt de situatie niet uit te leggen! Het probleem is echter dat de massa meent dat we dit stadium van feodale uitbuiting al eeuwen ontgroeid zijn omdat we tegenwoordig ‘vrij’ internet hebben en ook ‘vrij’ zijn om op vakantie te gaan.

   2 likes
 5. “westerse misdaden” Pardon? Ik heb daar niet aan meegedaan of voor gestemd. Deze debiele marxist vergeet even dat tot de 13de eeuw het andersom was. Onze overheden zijn crimineel. Maar niet minder crimineel dan regeringen in het midden oosten/afrika. Laat de saudies, israel en iran maar eens iets doen. Ben wel klaar met het antiwesters gezeik eigenlijk.

  9 likes
 6. De burger die zijn mening zegt over deze zogenaamde vluchtelingen kwestie is dan weer racist, media proberen de zaak te verbloemen, info wordt achtergehouden, politiekers beliegen de mensen hierover en discrimineren de autochtone bevolking. Onze eigen cultuur en waarden worden opzij gezet. Dit kan echt niet blijven duren. Moet je als mens verschieten dat er morgen plots een autochtone beweging opstaat die hier met geweld tegenin gaat ? Aangezien de lokale burger compleet ontzien wordt ? Het laatste filmpje uit Zwitserland wordt continu gedeleted uit facebook, vlucthelingen vallen een auto aan, slaan op mensen en een andere auto rijdt gewoon door het hoopje dolgredraaiden. Dank u politiekers en EU voor het begin van het einde

  4 likes
 7. Als we nu beginnen met al het geld op te eisen van de aller rijksten der aarde en er opvangcentra in de REGIO mee opbouwen.

  1 likes
 8. Als we nu beginnen met al het geld op te eisen van de aller rijksten der aarde en er opvangcentra in de region mee opbouwen.

  3 likes
 9. Het westen weigert misdaden te erkennen, jaja. Het is nou juist in het westen dat meneer Chomsky zijn aperte onzin vrijelijk mag beweren. Probeer in een Arabisch land maar eens te zeggen dat problemen wellicht veroorzaakt worden door de islam en de Palestijnen wellicht óók wel het een-en-ander te verwijten valt in hun conflict met Israël. Kijk maar eens hoever je dan komt.

  Moslims slaan elkaar al eeuwen de hersens in, daar hebben ze het westen helemaal niet voor nodig. Dat is ook precies de reden waarom je ze niet grootschalig moet importeren zoals nu gebeurt, want dan krijg je dezelfde problemen hier. Maar Chomsky is nou eenmaal van het type dat bij elke willekeurig probleem meteen eenzijdig het westen, het kapitalisme, rechts en/of Israël de schuld geeft. Hij komt ook niet met een serieus alternatief. De man mag zeggen wat hij wil, maar dat betekent niet dat hij ook serieus genomen moet worden.

  1 likes
 10. Uh “volgens de taalkundige” dus geopolitiek en taalkunde zijn een of de beste man is zijn persoonlijke opinie aan het ventileren… enfin ik snap de relevantie niet helemaal…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Britse oud-premier pleit voor wereldregering om coronavirus te bestrijden

De voormalige Britse premier Gordon Brown roept ...

EU

Betekent de uitbraak van het coronavirus het einde van de EU?

Solidariteit is het fundament van de Europese ...