Homepagina » Universum » Nog een megastructuur? Astronomen ontdekken tweede ‘Dysonbol’-ster
Nog een megastructuur? Astronomen ontdekken tweede 'Dysonbol'-ster

Nog een megastructuur? Astronomen ontdekken tweede ‘Dysonbol’-ster

Opnieuw zijn er vreemde ‘dipjes’ waargenomen in het licht van een ster. De ster, EPIC 204278916 geheten, wordt sinds 2014 nauwgezet gevolgd door het Max Planck-instituut voor buitenaardse natuurkunde in Duitsland.

Net als KIC 8462852, ook wel Tabby’s ster genoemd, neemt de ster zo af en toe sterk in helderheid af. Astronomen onder leiding van Simone Scaringi hebben ontdekt dat de ster zeer onregelmatige helderheidsvariaties vertoont. Over een periode van 79 dagen werd de ster 25 achtereenvolgende dagen tot wel 65 procent zwakker.

Grote hoeveelheid materie

Wat zorgt ervoor dat er zoveel licht wordt tegengehouden? Een enorme planeet, een stofwolk, een kometenwolk of misschien een buitenaardse megastructuur of Dysonbol? In ieder geval cirkelt er een grote hoeveelheid materie in compacte formatie om de ster.

De astronomen zeggen dat EPIC 204278916 niet ouder kan zijn dan 11 miljoen jaar. De ster is bovendien slechts half zo zwaar als onze zon. Er zou zich rond de ster dus nog een zogeheten protoplanetaire schijf, voorlopers van planetaire systemen, kunnen bevinden. Jonge sterren zijn vaak omgeven door een rommelige schijf van stof en puin.

Mysterieuze gedrag

Kepler staat nog niet zo lang gericht op EPIC 204278916, en dus er zijn meer waarnemingen nodig om duidelijkheid te krijgen en het mysterieuze gedrag van de ster te kunnen verklaren. Het onderzoek is gepubliceerd op de website arXiv.

De andere merkwaardige ster die op onvoorspelbare momenten forse helderheidsveranderingen vertoont, KIC 8462852, werd in oktober vorig jaar ontdekt. Er wordt serieus gekeken naar de mogelijkheid dat de verduisterende objecten van kunstmatige aard zijn.

[News.com.au, ScienceAlert]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Wat een prachtig science fiction verhaal.

  8 likes
  • Earthaxis schreef:

   Weer attendeert Robin de Boer ons op de interessantste nieuwsfeiten. Petje af!

   5 likes
   • Arwijn schreef:

    Nee… niks nieuwsfeiten. Science Fiction. Alleen een dwaas die blind geloofd en niet leert denkt dat dit physieke realiteit is.

    1 likes
    • Martijn1205 schreef:

     Arwijn, ik dacht dat het woord fysiek moest zijn. Of schrijft jouw bijbel voor dat de Aarde plat is en het woord physiek

     3 likes
    • Solaris schreef:

     Arwijn, het enige dat is vastgesteld dat deze ster op onregelmate intervallen sterke helderheidsdips vertoont. Die helderheid kun je gewoon meten. En waarom is dat geen ‘fysieke realiteit’? Wat is het dan wel volgens jou?

     0 likes
  • Martijn1205 schreef:

   Arwijn de enige al héééééééél lang geleden achterhaalde science fiction hier, is jouw achterlijke (bijbelse) verhaal over de platte Aarde.

   OT: Bijzonder dat wetenschappers nu in eens meerdere van dergelijke sterren ontdekken, erg interessant! Ik hoop dat dit de opmaat is naar erkenning van andere intelligente buitenaardse beschavingen.

   6 likes
   • Arwijn schreef:

    Ja leuk man al die dagelijkse ontdekkingen over dingen ver buiten het bereik liggen. Ik ontdek ook wekelijks nieuwe dingen in mijn Dungeons & Dragons wereld die zeer fascinerend zijn. Dat betekend nog niet dat ik geloof dat mijn Dungeons & Dragons wereld dezelde wereld is als waar ik in rond wandel.

    1 likes
  • Rob ter Horst schreef:

   En arwijn, heb je ook ontdekt hoe jij jezelf extra “thumbs up” kunt geven?

   0 likes
 • chester schreef:

  Domme vraag hier , hoe komen ze aan het gewicht van een planeet?

  1 likes
  • Martijn1205 schreef:

   Dat is zeker geen domme vraag Chester, goed juist!

   https://en.wikipedia.org/wiki/Planetary_mass

   Daar staat er een verhaal over in het Engels.

   3 likes
  • Arwijn schreef:

   Ze vullen de cijfers in, en vragen zich af of het geloofwaardig overkomt. Zo vullen ze die in.

   1 likes
   • Sander schreef:

    Ja hoor weer zo’n figuur die denkt dat die de waarheid in pacht heeft.

    1 likes
    • Rob ter Horst schreef:

     Om je te bescheuren die platlanders!
     Zat laatst weer eens een filmpje te bekijken waarin ze met wat vuurtorens “aantonen” dat de aarde plat is, ware het niet dat er van de vermelde gegevens geen enkele moet klopt. Van alle 7 aangegeven vuurtorens klopt bij geen enkele de daadwerkelijk hoogte. Bij een enkele was de hoogte 60ft, waar die 184ft had moeten zijn. Opvallend was ook hoe ver, en voorbij de horizon je die vuurtorens kon zien. De vuurtoren bij Duinkerken van 65m hoog, kon je 45km ver zien. De vuurtoren bij Port Saíd van 61m hoog kon je maar liefst 93km ver zien. Vreemd, de vuurtoren die het laagst is, kon je veruit het verst zien.
     Maar ja, ergens las ik dat Wikipedia ook in het complot zat van de “bollanders”, dus laten we al die foto’s en films maar vergeten waarin je hoogtes van objecten met elkaar kunt vergelijken. Straks zit iedere fotograaf en filmer nog in het complot…

     0 likes
 • Robin schreef:

  Inderdaad een mooi verhaal.
  Maar ondanks dat wij mensen zulke mega structuren niet kunnen realiseren, betekend dit niet dat het concept onmogelijk is.
  Misschien zijn er beschavingen die zelfs hun energie uit hun sterrenstelsel ontrekken.
  Je weet het niet, noch kun je het uitsluiten.

  6 likes
 • StefanZ schreef:

  Zo science fiction is dat niet…

  3 likes
 • calibus schreef:

  Normaal gesproken gebeurt dit alleen bij ”eclipsing binary stars” waarbij de ene ster voor de andere komt te staan, en de helderheid afneemt.

  Maar als één van die sterren een zwart gat zou zijn, waarbij de andere zich op een veilige afstand bevindt, kan dat wellicht een verklaring zijn voor de enorme afname in helderheid.

  0 likes
 • x

  Check Also

  duitse

  Duitse artsen noemen coronabeleid ‘georganiseerde misdaad’

  Op 30 augustus, een dag na het ...

  duitse

  Duitse gezondheidsminister brutaal eerlijk over lockdown: dit nooit meer

  Duitsland had winkels en kapsalons niet moeten ...

  >