Universum

Nog een megastructuur? Astronomen ontdekken tweede ‘Dysonbol’-ster

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Opnieuw zijn er vreemde ‘dipjes’ waargenomen in het licht van een ster. De ster, EPIC 204278916 geheten, wordt sinds 2014 nauwgezet gevolgd door het Max Planck-instituut voor buitenaardse natuurkunde in Duitsland.

Net als KIC 8462852, ook wel Tabby’s ster genoemd, neemt de ster zo af en toe sterk in helderheid af. Astronomen onder leiding van Simone Scaringi hebben ontdekt dat de ster zeer onregelmatige helderheidsvariaties vertoont. Over een periode van 79 dagen werd de ster 25 achtereenvolgende dagen tot wel 65 procent zwakker.

Grote hoeveelheid materie

Wat zorgt ervoor dat er zoveel licht wordt tegengehouden? Een enorme planeet, een stofwolk, een kometenwolk of misschien een buitenaardse megastructuur of Dysonbol? In ieder geval cirkelt er een grote hoeveelheid materie in compacte formatie om de ster.

De astronomen zeggen dat EPIC 204278916 niet ouder kan zijn dan 11 miljoen jaar. De ster is bovendien slechts half zo zwaar als onze zon. Er zou zich rond de ster dus nog een zogeheten protoplanetaire schijf, voorlopers van planetaire systemen, kunnen bevinden. Jonge sterren zijn vaak omgeven door een rommelige schijf van stof en puin.

Mysterieuze gedrag

Kepler staat nog niet zo lang gericht op EPIC 204278916, en dus er zijn meer waarnemingen nodig om duidelijkheid te krijgen en het mysterieuze gedrag van de ster te kunnen verklaren. Het onderzoek is gepubliceerd op de website arXiv.

De andere merkwaardige ster die op onvoorspelbare momenten forse helderheidsveranderingen vertoont, KIC 8462852, werd in oktober vorig jaar ontdekt. Er wordt serieus gekeken naar de mogelijkheid dat de verduisterende objecten van kunstmatige aard zijn.

[News.com.au, ScienceAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Wat een prachtig science fiction verhaal.

Robin
Robin
5 jaren geleden

Inderdaad een mooi verhaal.
Maar ondanks dat wij mensen zulke mega structuren niet kunnen realiseren, betekend dit niet dat het concept onmogelijk is.
Misschien zijn er beschavingen die zelfs hun energie uit hun sterrenstelsel ontrekken.
Je weet het niet, noch kun je het uitsluiten.

chester
chester
5 jaren geleden

Domme vraag hier , hoe komen ze aan het gewicht van een planeet?

StefanZ
StefanZ
5 jaren geleden

Zo science fiction is dat niet…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x