Buitenland

Irakezen vieren terugtrekking VS na negen jaar bezetting

Help anderen door dit artikel met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse president heeft het einde aangekondigd van de oorlog in Irak die bijna negen jaar duurde en die het imago van zijn land flink heeft beschadigd.

Duizenden Irakezen gingen in de westelijke stad Fallujah de straat op om de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit het land te vieren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Ze verbrandden Amerikaanse en Israëlische vlaggen en lieten blijken dat de weerstand tegen de Amerikaanse indringers de sleutel was tot de bevrijding van het land. De demonstratie vormde het eerste jaarlijkse festival om de rol van het verzet te vieren.

Vrijheid

“Ik ben blij dat de Amerikanen Irak verlaten. Pas nu voelen we werkelijk wat vrijheid en onafhankelijkheid is. We zullen de Amerikaanse troepen niet meer zien. Ze herinneren ons aan strijd en vernietiging,” aldus een inwoner van Fallujah.

“Het is moeilijker om een oorlog te beëindigen dan om er één te beginnen,” zei Obama in zijn toespraak tegenover 3.000 soldaten die zich hadden verzameld in Fort Bragg in de staat Noord-Carolina, meldt persbureau Reuters.

Obama voegde toe dat de laatste voorbereidingen zijn getroffen om Irak te verlaten en dat de laatste troepen in de komende dagen worden overgebracht naar de Verenigde Staten.

“Natuurlijk is Irak geen perfecte plaats, maar we laten een soeverein, stabiel en onafhankelijk Irak achter met een representatieve regering die is gekozen door het eigen volk,” zei hij.

Obama verklaarde geen overwinning op Irak maar noemde het beëindigen van het conflict een ‘buitengewone prestatie’. Ondertussen stuurde de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een open brief aan Obama waarin hij de werkloosheid onder oorlogsveteranen bekritiseerde.

Er zijn nog ongeveer 5.500 Amerikaanse troepen in Irak, tegen 170.000 op het hoogtepunt in 2007 onder Obama’s voorganger George W. Bush. Het Amerikaanse leger gebruikte witte fosfor en verarmd uranium in de oorlog.

De voormalige Amerikaanse president viel in 2003 Irak binnen omdat de toenmalige president van dat land, Saddam Hoessein, massavernietigingswapens zou hebben. Deze zijn echter nooit gevonden.

Bron: Presstv.ir (1) en (2)

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x