Binnenland

NRC haalt zich woede op hals met verzinsels over Omtzigt en MH17. Lees hier reacties die de krant weigerde te publiceren

Help ons door deze informatie met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het NRC-artikel dat ervoor zorgde dat CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt het woordvoerderschap voor zijn partij rond de MH17-ramp heeft neergelegd, is onderwerp van felle discussie op internet.

Tijdens een bijeenkomst op de Vrije Universiteit in mei over MH17 sprak een Oekraïense getuige over de crash van vlucht MH17 in 2014.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Voorafgaand aan de bijeenkomst stuurde Omtzigt de getuige, Oleksandr geheten, een sms omdat er maar beperkt spreektijd was.

Op Facebook schreef het Kamerlid:

Hij vroeg zich daarom af wat hij dan uit zijn lange verhaal zou vertellen. Ik heb toen een sms gestuurd met wat de hoofdpunten volgens mij waren van zijn eerdere betoog richting mij.

Daar maakte het NRC vervolgens van: Omtzigt had een ‘nepgetuige’ geïnstrueerd met het doel twijfel te zaaien over de officiële lezing over de toedracht van de vliegramp.

Simpelweg onwaar

Journaliste Hella Hueck, die het debat leidde, heeft nu gezegd dat dit simpelweg onwaar is. Volgens haar wilde Omtzigt geen onrust zaaien, maar voorkomen dat de spreker een politiek praatje hield.

“Hij ging mij en de organisatie helpen zodat de man geen tirade van een half uur ging houden,” zei ze in WNL Op Zaterdag. “Het is dus niet zo dat hij spreektijd voor hem regelde, want het was een open bijeenkomst.”

Ze wees erop dat de man een korte toespraak hield en dat het filmpje dat NRC bij het artikel plaatste geen goed beeld geeft van de bijeenkomst.

Ontlastende brief

Hueck voegde toe dat het artikel van NRC Omtzigt geen eer aandoet. “Hij is één van de weinige Kamerleden die er heel veel tijd insteekt en goed in de materie zit,” zei ze.

Ook universitair hoofddocent Erik Denters van de VU, die bij de bijeenkomst aanwezig was, sprong in de bres voor Omtzigt. Hij stuurde een ingezonden brief naar NRC waarin hij felle kritiek uit op het artikel.

De krant weigerde vervolgens om de ontlastende brief te publiceren. Pas nadat de brief op Twitter veel reacties had losgemaakt kreeg Denters een reactie van NRC.

Infame aanval

In de brief schrijft Denters onder meer dat de bewering van NRC dat Omtzigt tijdens de bijeenkomst twijfel zaaide over de betrouwbaarheid van de uitkomsten van het onderzoek naar MH17, niet klopt

Hij spreekt van een ‘infame aanval op een vasthoudend Kamerlid’.

Grote bezwaren

Op internet dook er een geluidsopname op van het voorgesprek tussen Omtzigt en de getuige. NRC weigert de volledige opname van 20 minuten vrij te geven vanwege ‘bronbescherming’.

Adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws Pieter Klein heeft grote bezwaren tegen de weigering van de krant om de volledige opname vrij te geven.

Foto: Ghedolo Wikimedia Commons

[Villamedia]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nookie69
nookie69
6 jaren geleden

Zou best nog wel eens een deal kunnen zijn in dat zogenaamde regeer akkoord van ze dat CDA best mee mag doen maar ze Omzigt de mond moesten snoeren van VVD omdat hij iets te pijnlijke vragen ging stellen waar ze liever geen antwoord op willen geven. want stel je voor de onderste steen boven zou komen drijven…..dat zou toch wel heel erg pijnlijk worden voor met name de vvd.

bsch
bsch
6 jaren geleden

Helaas slaat Erik Denters in zijn reactie zelf ook de plank mis door de getuige gratuit een ‘mafkees’ te noemen

Peter
Peter
6 jaren geleden

Waarom werd de getuige niet serieus genomen?
Er zijn er meer geweest,die vliegtuigen om de Mh 17 gezien hebben.
Tot nog toe heeft niemand een Buk gezien, op afvuurrook van de missile.
Nee,de nepnieuws rondpompende courant had tot doel en I.o.v. De vvd omzigt kapot te krijgen en zo de onderste steen in deze stinkende beerput te laten rusten.

Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
6 jaren geleden

De doofpot is er speciaal voor het respect voor de nabestaanden!

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x