Financieel

EU onderzoekt Draghi wegens lidmaatschap geheimzinnige G30

Help anderen door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Ombudsman is een onderzoek gestart naar president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank wegens mogelijke belangenverstrengeling, zo liet een woordvoerster weten.

De ombudsman kwam in actie na een klacht van een Europese actiegroep, de Corporate Europe Observatory (CEO), die het lobbygedrag in de EU volgt.

De groep trok in juni aan de bel omdat Draghi lid is van een internationaal gezelschap financiële leiders en academici, te weten de Group of Thirty (G30). Dat zou de onafhankelijkheid, reputatie en integriteit van de ECB aantasten. Ook was hij als vice-president voor de afdeling Europa actief bij Goldman Sachs.

Achter gesloten deuren

“We hebben de klacht ontvangen en de ECB een brief gestuurd,” zei Gundi Gadesmann, woordvoerster van de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros. “We wachten nu op antwoord.” De ECB heeft tot eind oktober om te reageren, aldus de zegsvrouw.

Een woordvoerster van de ECB bevestigde dat de bank bericht heeft gekregen van de ombudsman en liet weten binnen de aangegeven termijn te zullen reageren. Ze verwierp de beschuldigingen dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

Actiegroep CEO stelt dat de betrokkenheid van Draghi bij de G30 in strijd is met de ethische regels van de centrale bank. “Draghi onderhoudt naar verluidt nauwe banden met de club en neemt deel aan bijeenkomsten achter gesloten deuren,” zei de groep afgelopen maand.

Toezichthouders

Het heeft er alle schijn van dat grote internationale privébanken die zijn vertegenwoordigd in de G30 lobbyen bij de president van de Europese Centrale Bank. Daarom zou hij geen lid mogen zijn omdat daarmee de onafhankelijkheid van de bank in het geding komt, aldus de groep.

De G30 staat onder leiding van oud-president van de ECB Jean-Claude Trichet en trekt met name invloedrijke toezichthouders, financiële topmannen en academici aan. Oud-voorzitter van de Federal Reserve Paul Volcker, gouverneur van de Bank of Canada Mark Carney en gouverneur van de Bank of England Mervyn King zijn ook lid van de G30.

Draghi zei afgelopen week dat de ECB bereid is ‘alles te doen’ om de euro te redden. Er werd geopperd dat de ECB en het reddingsfonds EFSF rechtstreeks Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zouden kunnen kopen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verwees dat idee naar het rijk der fabelen. Volgens de Bundesbank en andere critici zou dit soort rechtstreekse staatssteun niet legaal zijn.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trix
trix
10 jaren geleden

En nog steeds snappen ze het niet 🙁
Wake up !!!!! this ain’t gooing to work….
Wake up !!!!!

Biff
Biff
10 jaren geleden

Die man moet onmiddelijk weg bij de ECB, dat is zo klaar als een klontje.
Trouwens,

die hele ECB moet natuurlijk weg!

King of Light
King of Light
10 jaren geleden

De financiele middelen die het ECB en EU nog resten zijn niet meer genoeg om de EU met zijn euro te redden. Die middelen zijn zo goed als uitgeput.
Het groene licht geven van Draghi om de Euro te redden is alleen bedoeld om de laatste resten weg te kapen. Je ziet de beurzen meteen opveren terwijl er alleen en paar nietszeggende woordjes zijn gezegd en allemaal trappen ze er met open ogen in. Tja, over hebzucht gesproken.

Pommetje
Pommetje
10 jaren geleden

Geachte heer/mevrouw,

Hiermee wil ik u persoonlijk mede delen dat uw brief van 22 Juli j.l. in goede orde is ontvangen.

We begrijpen uw bezorgdheid en willen u daarom via deze brief met de hand op onze borst en op de bijbel dan ook melden dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

We willen u daarnaast melden dat er geen enkele vorm van belangenverstrengeling plaats vindt. Dit zou een groot integriteitsprobleem met zich mee brengen wat natuurlijk niet bij ons past.

We hopen dan ook dat we via deze weg uw zorgen kunnen wegnemen en het vertrouwen in de ECB weer terug komt.

hoogachtend,

Mario Draghi

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x