
De Europese Ombudsman is een onderzoek gestart naar president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank wegens mogelijke belangenverstrengeling, zo liet een woordvoerster weten.
De ombudsman kwam in actie na een klacht van een Europese actiegroep, de Corporate Europe Observatory (CEO), die het lobbygedrag in de EU volgt.
De groep trok in juni aan de bel omdat Draghi lid is van een internationaal gezelschap financiële leiders en academici, te weten de Group of Thirty (G30). Dat zou de onafhankelijkheid, reputatie en integriteit van de ECB aantasten. Ook was hij als vice-president voor de afdeling Europa actief bij Goldman Sachs.
Achter gesloten deuren
“We hebben de klacht ontvangen en de ECB een brief gestuurd,” zei Gundi Gadesmann, woordvoerster van de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros. “We wachten nu op antwoord.” De ECB heeft tot eind oktober om te reageren, aldus de zegsvrouw.
Een woordvoerster van de ECB bevestigde dat de bank bericht heeft gekregen van de ombudsman en liet weten binnen de aangegeven termijn te zullen reageren. Ze verwierp de beschuldigingen dat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.
Actiegroep CEO stelt dat de betrokkenheid van Draghi bij de G30 in strijd is met de ethische regels van de centrale bank. “Draghi onderhoudt naar verluidt nauwe banden met de club en neemt deel aan bijeenkomsten achter gesloten deuren,” zei de groep afgelopen maand.
Toezichthouders
Het heeft er alle schijn van dat grote internationale privébanken die zijn vertegenwoordigd in de G30 lobbyen bij de president van de Europese Centrale Bank. Daarom zou hij geen lid mogen zijn omdat daarmee de onafhankelijkheid van de bank in het geding komt, aldus de groep.
De G30 staat onder leiding van oud-president van de ECB Jean-Claude Trichet en trekt met name invloedrijke toezichthouders, financiële topmannen en academici aan. Oud-voorzitter van de Federal Reserve Paul Volcker, gouverneur van de Bank of Canada Mark Carney en gouverneur van de Bank of England Mervyn King zijn ook lid van de G30.
Draghi zei afgelopen week dat de ECB bereid is ‘alles te doen’ om de euro te redden. Er werd geopperd dat de ECB en het reddingsfonds EFSF rechtstreeks Spaanse en Italiaanse staatsobligaties zouden kunnen kopen. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble verwees dat idee naar het rijk der fabelen. Volgens de Bundesbank en andere critici zou dit soort rechtstreekse staatssteun niet legaal zijn.
Bron: Reuters.com
Gerelateerd:
- ‘Het is gedaan met de banken’ (video)
- ‘Euro-Titanic heeft te weinig reddingsboten’ (video)
- Britse Europoliticus ontmaskert crimineel gedrag centrale banken (video)
- Ponzifraude: eurozone in fase van bizar beleid (video)
- Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland (video)
Onverwachte spiraal ontdekt rond rode reuzenster (video)
Prof Capel legt uit waarom je ‘helemaal geen moer’ aan de nieuwe booster hebt: ‘Dit is de waanzin ten top’
Dit zeggen Oekraïense burgers over het leger van de alom geprezen Zelenski
Dijsselbloem en Rutte naar controversiële Bilderbergconferentie
Er wordt gezegd dat één bloedgroep een buitenaardse oorsprong heeft. Behoor jij tot deze groep?
Dit zei oud-defensietopman Dick Berlijn eerder over Rusland en Oekraïne: waarom had hij opeens een andere mening?
In Amerika was urenlang iets vreemds op de radar te zien. Wat was het?
YouTube, Apple, Facebook en Spotify leggen Alex Jones het zwijgen op. Zo reageerden zijn medewerkers
Onze democratie wordt gekaapt. Nieuwe theatervoorstelling onthult hoe jij als kiezer voor de gek wordt gehouden