Mens en Dier

Omtzigt in de bres voor ‘wappies’: als wij deze dreigingen niet serieus nemen, kan dat ons duur komen te staan

Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt stipte in zijn Thorbeckelezing in Zwolle het probleem van de technologische ontwikkelingen aan. Die hebben nu al tot een forse verschuiving tussen bestuurders en burgers geleid en deze disbalans zal alleen maar verder toenemen, waarschuwde Omtzigt.

“Die technologie maakt het namelijk mogelijk om burgers heel precies te controleren,” lichtte het Kamerlid toe.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

In de praktijk kunnen burgers het bestuur nauwelijks controleren. Omgekeerd kan het wel: steeds meer controleert de staat de burger. Het legt ook de infrastructuur klaar waarmee een regering of een staat de bevolking kan controleren, commanderen en onderdrukken, benadrukte Omtzigt.

Ongekende mogelijkheden

In een dictatuur laat de dictator zich niet controleren. Nee, hij – het is bijna altijd een hij – controleert de bevolking. In een democratie controleert de bevolking de regering. De Nederlandse regering laat zich steeds moeilijker controleren. Tegelijkertijd zijn er steeds nieuwe ongekende mogelijkheden waarmee de overheid alles kan bijhouden of opvragen over burgers. En binnenkort ook elke banktransactie boven de 100 euro, aldus het Kamerlid.

“Deze processen bieden een kwaadwillende regering ongekende mogelijkheden, zoveel is wel duidelijk. En de technologie kan ook nog eens gebruikt of misbruikt worden door buitenlandse regeringen of andere spelers,” vervolgde hij.

Kan ons duur komen te staan

“Als wij deze dreigingen niet serieus nemen en mensen die zich druk maken om QR-codes wegzetten als wappies, dan hoeven we het vooral niet over de argumenten te hebben. Dat kan ons duur komen te staan.”

Volgens Omtzigt moeten we veel zorgvuldiger omgaan met het goedkeuren van verdragen en Europese wetgeving en daar ook vaker nee tegen durven zeggen. “Het betekent ook dat wij veel meer rekening zullen moeten houden met nieuwe, zeer vergaande technologie en de kansen en bedreigingen die dat met zich meebrengt.”

4.8 268 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

109 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

ai, ai, ai, beetje laat met deze waarschuwing, het WEF heeft al besloten

Willy wonka
Willy wonka
1 jaar geleden

Ben geen wappie! ben gewoon wakker en geloof nooit zomaar praatjes. dring ze dus ook niet aan mij op! drang en dwang gaat niet werken neem dat maar van mij aan.

Dwarsje
Dwarsje
1 jaar geleden

Dat heeft Omtzigt goed gezien (en wellicht ervaren). Ik verzeker je dat er inmiddels al een groeiend aantal “lonely wolves”, https://nl.wikipedia.org/wiki/Lone_wolf_(terrorisme), zijn geboren sinds de dictatuur van het Corona beleid merkbaar werd.

Edwin
Edwin
1 jaar geleden

Ja duh! En dit is nieuws? Gaan we nu weer hetzelfde krijgen. Iemand die meer dan twee zinnen aan waarheid uitgesproken krijgt in de 2e kamer en dat is dan nieuws. Ik hoor nu al weer een massa roepen dat Pieter Minister President moet worden. Zo lang er niet echt gedebatteerd wordt in de kamer nog in de samenleving en mensen met narcistische trekken elk debat doodmaken met stompzinnige labelling dan veranderd er niets!

Back to top button
109
0
We lezen graag je reactie!x