Wetenschap

‘Onmogelijke’ aandrijving voor ruimteschepen succesvol getest door NASA

Help mee door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Britse wetenschapper Roger Shawyer probeert mensen al enige jaren warm te maken voor zijn EmDrive, die stuwkracht genereert door microgolven in een afgesloten ruimte op elkaar te laten botsen. Volgens critici kan zijn systeem niet werken omdat het in strijd is met de Wet van behoud van impulsmoment.

Chinese wetenschappers bouwden afgelopen jaar een eigen EmDrive en bevestigden dat het apparaat werkt. Het zou volgens het team kunnen fungeren als aandrijving voor satellieten. Er was weinig aandacht voor de resultaten en het leek alsof niemand in het Westen het kon geloven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Amerikaan Guido Fetta wist NASA te overtuigen zijn apparaat te testen. De testresultaten zijn deze week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in Cleveland in de staat Ohio. Volgens NASA werkt het systeem. Een team van het Johnson Space Center deed zes dagen lang experimenten met de microgolf-aandrijving.

In de jaren negentig deed NASA experimenten met een antizwaartekracht-apparaat, dat bestond uit roterende supergeleidende schijven. De resultaten waren positief, tot onderzoekers ontdekten dat het apparaat de meetinstrumenten beïnvloedde. Sindsdien hebben wetenschappers veel geleerd.

De aandrijving lijkt te werken door invloed uit te oefenen op de spookachtige wolk van deeltjes en antideeltjes in de lege ruimte. Het team van NASA wilde niet ingaan op de werking van de zogeheten kwantumvacuüm plasma-aandrijving en deed enkel verslag van de onderzoeksresultaten.

De uitvinder van het apparaat, Guido Fetta, noemt het de ‘Cannae Drive’, naar de Slag bij Cannae waarbij de Carthaagse veldheer Hannibal op 2 augustus 216 voor Christus de Romeinse legioenen een verpletterende nederlaag toebracht. Fetta heeft sceptici jarenlang geprobeerd te overtuigen eens naar zijn systeem te kijken. Dat lijkt nu eindelijk te zijn gelukt.

Met microgolf-aandrijving worden satellieten en ruimtestations een stuk goedkoper en gaan ze veel langer mee. En astronauten zouden in enkele weken in plaats van maanden naar Mars kunnen reizen.

[Wired]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Henk001
Henk001
9 jaren geleden

In het artikel staat een aantal fouten. De geteste Cannae Drive van Fetta en de EmDrive van Shawyer zijn niet precies hetzelfde. De kritiek op Shawyers theoretische verklaring over de werking van zijn EmDrive ging niet over de wet van behoud van energie, maar over de wet van behoud van impuls (Eng: “momentum”). De kritiek was trouwens terecht. Shawyers verhaal deugde niet en ging ook niet over wisselwerking met het virtueel plasma (die verklaring komt van Fetta), maar over een verondersteld relativistisch effect van botsende fotonen met de wand van de conus van zijn apparaat. (voor uitleg zie http://johncostella.webs.com/shawyerfraud.pdf). Greg Egan legt hier (http://golem.ph.utexas.edu/category/2006/09/a_plea_to_save_new_scientist.html) uit dat een eventuele kracht volgens Shwayers apparaat door het uitstoten van fotonen zou komen (zoals al in de jaren ’70 beschreven bij de zgn. “fotonenraket”) en in de orde van grootte van enkele microNewtons per kW toegevoerd vermogen zou kunnen liggen. De resultaten van de NASA-onderzoekers kwamen uit op 30 tot 50 microNewton, maar er wordt niet bij vermeld hoe groot het toegevoegd vermogen was. (Volgens Egan zou dat dus pakweg 10 kW moeten zijn ). Het Chinese artikel spreekt over een kracht van 720 milliNewton bij een ingevoerd vermogen van 2,5 kW. Dat zou 70.000 x zo veel zijn. Waardoor die twee resultaten zo ver uit elkaar liggen bij hetzelfde apparaat is mij een raadsel. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. En ik zou nog even wachten met het boeken van een retourtje Mars mbv dit apparaat.

LoKi
LoKi
9 jaren geleden

@ Henk001
Je hoeft niet te wachten hoor, voor een retourtje Mars. Er zit namelijk al een hele Aardse kolonie op Mars.
Wat de NASA doet is de wereldbevolking aan het lijntje houden niks meer en niks minder.
Je moet een beetje goed zoeken op internet en dan kom je al gauw achter de waarheid.

rickson
rickson
9 jaren geleden

Slaap maar lekker verder ,,doe vooral de ogen niet open.
Wat wetenschap betreft is de elite ons al 3 tot 400 jaar op vooruit dus welterusten allemaal.

drfeelgood
drfeelgood
9 jaren geleden

Het is allemaal echt waar hoor, het is zelfs verfilmd!!
Kijk maar:http://www.imdb.com/title/tt1034314/
Steengoeie film overigens

Back to top button
60
0
We lezen graag je reactie!x