Binnenland

Ongehoord Nederland krijgt veel steun na ‘selectieve veroordeling’ door NPO-ombudsman: ‘Een verademing’

Help mee door deze informatie met jouw kennissen op je social media te delen!

Volgens de ombudsman van de NPO heeft omroep Ongehoord Nederland (ON) de afgelopen maanden ‘op diverse punten’ de journalistieke code van de NPO geschonden. Ook heeft de omroep in de ogen van de ombudsman ‘onjuiste informatie’ verspreid.

De NPO zegt het onderzoek ‘zorgvuldig’ te gaan bestuderen voordat er wordt besloten tot eventuele maatregelen aan het adres van ON. De omroep van Arnold Karskens zendt vanaf half februari twee keer per week het programma Ongehoord Nieuws uit en kreeg in 2021 van toenmalig mediaminister Slob de aspirant-status, op voorwaarde dat de omroep ‘dezelfde ideeën over onafhankelijke journalistiek’ deelde als andere omroepen binnen de NPO.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen podium en de presentator is geen doorgeefluik,” stelt ombudsman Margo Smit. “Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo.” Diezelfde Smit concludeerde overigens dat bij het maken van de NPO-documentaire over D66-leider Sigrid Kaag de journalistieke onafhankelijkheid ‘niet in het geding is geweest’.

Selectieve veroordeling

Smit zei op NPO Radio 1 dat Ongehoord Nederland haar presentatoren moet trainen om geen doorgeefluik te zijn. Hoogleraar Ewald Engelen reageerde: “Als dat de criteria zijn, dan voldoen de meeste omroepen niet. Zelden een journalist horen doorvragen op de bullshit van traditionele politici. Oftewel, wat een selectieve veroordeling weer!”

“We staan pal achter de uitzendingen die tot nu toe zijn gemaakt. Wel begrijpen we dat het voor sommigen even wennen is dat er met onze intrede andere meningen en feitelijke interpretaties te zien en horen zijn in het publieke bestel. Wij tonen en interpreteren immers de andere zijde van de nieuwsbol,” schrijft Karskens in een verklaring.

“Drie maanden, twee keer per week, 40 minuutjes bij de lunch een alternatief geluid op tv. En de hele wereld op z’n kop. Ongehoord Nieuws doet iets heel erg goed,” schrijft mediadirecteur van Ongehoord Nederland Peter Vlemmix.

Politiek wapen

ON krijgt veel steun. “De term ‘desinformatie’ is een politiek wapen geworden. Onwelgevallige informatie wordt als dusdanig weggezet om andersdenkenden het woord te ontnemen,” stelt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn.

Topmodel Lonneke Engel roep mensen op de ombudsman van de NPO hun mening te sturen over Ongehoord Nederland. “Je snapt natuurlijk dat dit een onderdeel is van de aanval van bovenaf op – voor hen – onwelgevallige informatie. Dit stopt alleen als men constant tegendruk geeft. Diversiteit van meningen is belangrijk in een democratie!” aldus Engel.

Volgens de ombudsman ‘worden meningen niet of onvoldoende duidelijk gescheiden van feitelijke informatie’. “Wat? Mogen we dan nu per vandaag de hele NPO afschaffen aub?” vraagt journalist Joost Niemoller. “Juiste informatie. Juiste meningen. Juiste huidskleur. Juiste seksuele oriëntatie. Juiste wetenschap. De NPO bepaalt het allemaal voor u. En u dient te zwijgen. 1984. Het is onder ons.”

Verademing

De ombudsman verwijst in het rapport onder meer naar de uitzending van Ongehoord Nieuws van 24 februari, waarin een politicus zegt: “Dan een niet bestaand probleem als klimaat en stikstof.” De ombudsman: “Dat mag hij menen, maar dan moet dat tenminste als mening aangeduid, bewijs voor klimaatverandering is overweldigend en dat weet de politicus.”

“De NPO-ombudsman bekent hiermee haar (politieke) kleur,” benadrukt journalist Annelies Strikkers. “De politicus had het hier over een ‘niet bestaand PROBLEEM als klimaat en stikstof’, maar niet over het fenomeen klimaatverandering. Of dit problematisch is, daar wordt verschillend over gedacht.”

“De term desinformatie wordt ten onrechte gebruikt als een stok om mee te slaan. Een mooie benaming om onwelgevallige meningen en ongehoorde nieuwsfeiten monddood te maken. Ongehoord Nederland is een verademing op de overwegend linkse, globalistisch gekleurde NPO,” zegt Strikkers.

4.8 201 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

137 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Interfuik
Interfuik
1 jaar geleden

NPO was altijd al een doorgeefluik voor politieke globalistische propaganda.
Net als bijna alle dagbladen dat ook al zijn.
Laat die slinkse sukkels maar weer boos roepen en met de voeten stampen.
Daarmee laten ze zien wat een onderkruipsels ze zijn. Die zitten alleen voor zichzelf op die plekken. Voor hun portemonnee.

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
1 jaar geleden

Kritische programma’s maken is juist het tegengestelde van doorgeefluik zijn.

Wim
Wim
1 jaar geleden

De npo is staats tv geworden en een propagandaafdeling van de overheid. Huppelt braaf mee in de lijn van de overheid.
Omroep ON ga zo door. Goed werk

Annette
Annette
1 jaar geleden

IK was ook één van de 50.000 mensen, die een aantal jaren geleden lid werd van Ongehoord Nieuws en dus ook de petitie tekende om ervoor te zorgen, dat zij op een x moment dus daadwerkelijk een programma op de NPO mochten uitzenden.

Vanaf het begin ook daadwerkelijk naar hun programma’s op de dinsdagmiddag en de donderdagmiddag gekeken en geluisterd.

Terwijl ik praktisch geen enkel programma op de NPO meer beluister en bekijk, geldt dat niet voor Ongehoord Nieuws.

Waar het merendeel van de programma’s van de andere zenders puur één soort van geluid produceert, is dat juist bij ON het tegenovergestelde.

Dat WAS tot voor kort in een democratie ook heel normaal. Ik kan mij de programma’s nog herinneren van “Hadimassa” en “Zo is het toevallig ook nog eens een keer”.

Ik ben er vast nog wel een paar vergeten, maar één ding is duidelijk: er waren ongelooflijk veel verschillende meningen en die werden ook zonder problemen geventileerd op het “kastje”.

Natuurlijk ontstond er ook wel eens een flinke deining, zoals bijvoorbeeld een uitzending, waarin een naakte vrouw verscheen (ik ben helaas de details vergeten, maar er is vast wel één van jullie die dat nog weten) en vooral de christelijke omroepen stonden op hun achterste benen.

En dan de grappen die vaak gemaakt werden over het christendom, uiteraard door de linkse omroepen zoals VARA en VPRO. Daar ontstond natuurlijk ook flinke heisa over, maar er werd altijd gezegd: VRIJHEID VAN MENINGSUITING IS EEN GROOT GOED.

Naar die tijden kunnen wij alleen nog maar met weemoed aan terugdenken.

Wij ouderen zien daarom ook als géén anderen, hoe langzaam maar zeker ons laatste greintje van vrijheid door het afvoerputje wordt gespoeld.

Het voorspellende boek 1984 van George Orwell is helaas een feit.

Er zal héél wat puin geruimd moeten worden, om OOIT weer de vrijheid te verkrijgen, die wij ooit hebben gehad. En die voor ons ook altijd vanzelfsprekend was.

Onze jongeren en kinderen weten inmiddels nauwelijks nog wat het woordje vrijheid betekent. ARME KINDEREN!

Wat betreft de zender Ongehoord Nederland: voor MIJ komt deze hele ophef bepaald niet als een verrassing.

En WAAROM? Duidelijk: de waarheid mag al lang niet meer verteld worden in Nederland.

Even een extraatje om te lachen in deze donkere tijden.

If you’re still confused about gender

try milking a bull and

you’ll learn real quick.

Wat hebben mijn man en ik hier ongelooflijk om moeten lachen.
Ik hoop van harte, dat jullie dat ook doen.

Back to top button
137
0
We lezen graag je reactie!x