Homepagina » Gezondheid » Studie: Homeopathie helpt twee keer zo goed als placebo
Studie: Homeopathie helpt twee keer zo goed als placebo

Studie: Homeopathie helpt twee keer zo goed als placebo

De werking van homeopathie wordt vaak afgedaan als een placebo-effect. Met andere woorden: eventuele voordelen zitten alleen tussen de oren van de patiënt en komen niet van het middel zelf.

Maar uit een nieuwe studie blijkt dat homeopathische middelen bijna twee keer zo effectief zijn als placebo’s. Mensen die een homeopathisch geneesmiddel krijgen, hebben gemiddeld 1,98 keer meer kans op verbetering dan degenen die alleen een placebo of neppil krijgen.

In het onderzoek was het essentieel dat de deelnemers een op de persoon afgestemde behandeling kregen, zoals meestal wordt voorgeschreven door een homeopaat na een consult met de patiënt.

In eerdere onderzoeken werd geen verschil gevonden tussen homeopathie en placebo’s, maar daarin werd alleen gekeken naar algemeen verkrijgbare homeopathische middelen, zoals arnica tegen spierpijn of oscillococcium tegen griepverschijnselen.

In de nieuwe studie analyseerde onderzoeker Robert Mathie van de Britse homeopathievereniging 32 studies over homeopathische behandeling van 24 medische aandoeningen. Daarvan bleken drie onderzoeken goed genoeg te zijn uitgevoerd om als onderzoeksmateriaal te kunnen dienen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Systematic Reviews.

[Medisch Dossier]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Robert Boerman
Robert Boerman
6 jaren geleden

Bullsh*t artikel want what about een homeopatisch placebo…?

jenne
jenne
6 jaren geleden

Mijn vrouw is haar hele leven al bezig met planten, kruiden, wordt binnen kort 80, de laatste 10 jaar met huile essentielle, nu verrassende uitkomsten, een oud tante van ons geboren uit koloniale Nederlanders gebruikte altijd Karaputi olie, pracht huidje tot op zeer hoge leeftijd, geneest en beschermd je grootste orgaan perfect je huid bedoel ik.
Ach het is nooit anders geweest, kwakzalversn bedriegers, maar ze vergeten dat al onze geneesmiddelen tot ons zijn gekomen, van uit het verre verleden van de mensheid, en dat alles te vinden is in de natuur, die wij ze keihard aan het vermoorden zijn, en dat geheel straffeloos denkt men.

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
6 jaren geleden
Oeboema
Oeboema
6 jaren geleden

Verbaast me helemaal niets. En is tegelijkertijd bewijs dat homeopathie kwakzalverij is.

Hebben jullie het artikel gelezen?
De auteurs stellen dat het overgrote deel van de onderzoeken naar de effectivitiet van homeopathie onbetrouwbaar zijn, Houd dat in je achterhoofd als op deze site weer eens aan een onderzoek wordt gerefereerd. De onderzoeken die jullie welgevallig zijn, die zijn net zo vaak of nog vaker onbetrouwbaar dan onderzoeken uitgevoerd door de reguliere wetenschap.
Dan worden de volgende twee zaken vergeleken:
– individualised homeopathy
– placebo
Dit zou je de ‘placeboverdubbelaar’ kunnen noemen. Het haalt je de koekoek dat geïndividualiseerde homeopathie betere resultaten oplevert dan een placebo. Als je iemand individueel begeleid, maar voor zijn kwaal niet homeopathie maar een willekeurig dieet, een andere heilsleer, of een borreltje voor het slapen aanraadt, dan gaat de patiënt zich ook beter voelen.
Tot slot de conclusies van het onderzoek (citaat):
“Medicines prescribed in individualised homeopathy may have small, specific treatment effects. (…) The low or unclear overall quality of the evidence prompts caution in interpreting the findings. (…)”

x

Check Also

coronavaccin

‘Coronavaccin verplicht? Dan is het gedaan met het vrije Nederland’

Er wordt op dit moment gezocht naar ...

8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

8000 dollar per liter: vreemde start-up spuit tienerbloed in bij rijke elite. Wat zijn de gevolgen?

Steeds meer superrijken laten zich inspuiten met ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

16
0
We lezen graag je reactie!x