Financieel

Wegstrepen van schulden leidt tot Europese eenwording

Help ons door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kwijtschelden van de Griekse schuld kan en moet via instituties en dan zal duidelijk worden dat het tegen elkaar wegstrepen van de pijn leidt tot Europese eenwording.

Dat is wat iedereen wil. Laten we aan de slag gaan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Grexit en Geuro

Zoals zo vaak gebeurt in de Europese schuldencrisis nemen actuele ontwikkelingen vaker dan iedereen lief is een plotselinge en verrassende wending, niet zelden vergezeld van een onaangenaam geurtje. Zo ook met betrekking tot een mogelijke uittreding van Griekenland uit de Eurozone. De mogelijkheid van een Grexit wordt nadrukkelijk genoemd en zelfs van de introductie van de Geuro. Dat is een schemermunt -eigenlijk een schuldbriefje- tussen de Euro en de nieuwe Drachme, bedoeld om tijdens de overgangsperiode zakelijke transacties via betaalbewijzen aan toonder mogelijk te maken. Nepgeld dus.

Harde taal

Ineens rollen alle mogelijke officiële instanties over elkaar heen met te verklaren dat Griekenland maar gewoon moet vertrekken, stilletjes en zonder tromgeroffel en dat dit voor Europa geen probleem zal zijn. Christine Lagarde van het IMF maakte het wel erg bont, toen zij publiekelijk verklaarde meer medelijden met arme kinderen in de Sahara te hebben dat met het Griekse volk. Met zulke vrienden heb je inderdaad geen vijanden meer nodig.

De grote boodschap

Achter de meeste, zo niet alle persboodschappen die momenteel richting Griekenland gaan zit nog een tweede. De onderliggende boodschap luidt dat de Grieken het niet moeten wagen, zelfs in het geheel niet in hun hoofd moeten halen om zelf de stekker eruit te halen. “Wij Europa”, zo hoor ik de boodschap, bepalen wanneer het einde oefening is. Niet andersom. Ondertussen stoppen de Grieken elke Euro die ze te pakken kunnen krijgen in hun oude sok. Al maanden is er sprake van een bankrun die dramatische gevolgen zou hebben voor de bankensector, maar opgevangen en verdoezeld wordt door de ECB.

Europa failliet

Volgens Charles Dallara van het Institute for International Finance (IIF) -u weet wel, de onderhandelaars over het kwijtschelden van Griekse staatsschulden- draait het uittreden van Griekenland en de gevolgen daarvan voor de overige lidstaten om de ECB en het totale bedrag dat de ECB -in allerlei- vormen kwijt zal zijn bij aan een faillissement van Griekenland. Dallara spreekt van tenminste 1000 miljard euro. U leest het goed: 1 biljoen euro. In werkelijkheid kan het om nog veel meer geld gaan, vanwege de fameuze verborgen verliezen die pas aan het einde van de rit zichtbaar worden. Nu dus.

Run op Nederlands geld?

Alleen al vanwege de ECB dreigen vooral Duitsland en Nederland de rekening gepresenteerd te krijgen, onder andere voor de eerder door minister Jan Kees de Jager afgegeven garantstellingen. Ik ben benieuwd naar de reacties van gewone Nederlanders op het bedrag dat dan door ons moet worden opgehoest. Dit wordt geen grapje. Frappant is dat het ministerie van Financiën dit scenario niet als levensecht in de publiciteit brengt. De gevolgen van een Nederlandse bankrun zijn inderdaad niet te onderschatten.

Niets aan de hand

Terwijl alle ogen op de Griekse verkiezingen van 17 juni zijn gericht, blijft Europa in de ontkenningsfase zitten met betrekking tot Spanje (verdrinkt maar spartelt nog een beetje), Portugal (doet eigenlijk niet ter zake want ‘too small to lose’), Italië (begint uit de hand te lopen), Frankrijk (nadert de afgrond, maar Hollande leidt de aandacht af) en Ierland (is terminaal, maar herstelt op het niveau van een plantje).

Het oude, maar actuele liedje

Europa is kapot, maar dat is een kwestie van onder ogen willen zien en aan de slag gaan met alternatieve oplossingen. Veeg alle schulden op een hoop en ga met elkaar praten over de verdeling van lasten bij kwijtschelding van schulden. Zo simpel kan het zijn en dat is dus niet naïef.

Napalm

Of jaag de inflatie hoog op. Dat zal zeker gebeuren naar aanleiding van het Griekse exit scenario en de rol van de ECB. Maar dat is het scenario van de verschroeide aarde en dus per definitie onrechtvaardig omdat het schieten met scherp is op onschuldige burgers. Kwijtschelden kan en moet via instituties en dan zal duidelijk worden dat het tegen elkaar wegstrepen van de pijn leidt tot Europese eenwording. Dat is wat iedereen wil. Laten we aan de slag gaan.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZ

Lees ook: Grootste verzekeringsmarkt ter wereld Lloyd’s of London bereidt zich voor op eurocrash

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Theo meester
Theo meester
11 jaren geleden

Afsluiten die banken dus.. weg met dat geld,

Donald Moezel
Donald Moezel
11 jaren geleden

Dit is voor mij de oplossing voor Europa en de euro. Scheldt simpelweg de schulden kwijt. Deze zijn ontstaan door de banken die alle landen en de gewone mensen in een wurgend schulden systeem gedongen hebben de laatste 50 jaar. We moeten steeds harder werken (van 1 naar 2 verdieners bv) om hetzelfde te verdienen. Laat de banken vallen en we worden weer een gezond en vitaal Europa

c
c
11 jaren geleden

Ik las op de site ”bovendien”een stuk van Benjamin fullford die zit in Japan er wordt gerept over dat de Duitse Mark en de Griekse drachem terugkomen en dat er een nieuwe munt de rendimbi(ofzoiets)rond half september geimplementeerd zal worden.Europa gaat af dat is zeker.(papieren tijger hahaha)The Rotschilds zijn openlijk bedreigd zich terug te trekken..Ook over Obama staat het e.e.a valsheid in geschrifte w.b zijn afkomst.

liefheksje
liefheksje
11 jaren geleden

Mooi artikel!

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x