Archeologie

‘Ongelooflijk!’ Eén van de grootste Maya-tombes ooit ontdekt in Belize

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben een meer dan 1000 jaar oude Maya-tombe ontdekt die nieuwe inzichten biedt in de mysterieuze ‘slangendynastie’. In de graftombe zijn onder meer schatten, hiërogliefen en een menselijk lichaam aangetroffen, zo schrijft The Guardian.

De ontdekking is gedaan in Xunantunich, een oude Mayastad in Belize die rond het jaar 750 na Christus werd verlaten. De stad bestaat uit zes pleinen met 25 tempels en paleizen. Het gaat om één van de grootste koninklijke graftombes die ooit is ontdekt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Het lijkt erop dat de tempel bewust is gebouwd voor de tombe,” vertelde archeoloog Jamie Awe aan The Guardian. “Enkele uitzonderingen daargelaten, is dit erg ongewoon.”

Nog nooit

Het lichaam is atletisch en ‘erg gespierd’. Het behoorde volgens de archeologen toe aan een man van 20 tot 30 jaar oud. Ze troffen ook keramisiche vazen, messen van vulkanisch glas en botten van herten en jaguars aan.

'Ongelooflijk!' Eén van de grootste Maya-tombes ooit ontdekt in Belize
Archeologen aan het werk (Jaime Awe)

Deze tombe is extra speciaal omdat het één van de grootste Maya-tombes is die ooit is gevonden in Belize. De tombe is 4,5 meter lang en 2,4 meter breed. “Het bijzondere aan de ontdekking van deze tombe is dat we weten dat archeologen al sinds de jaren 1890 aan het werk zijn in Xunantunich,” zei Awe.

“Ze verrichten er dus al meer dan een eeuw opgravingen, maar er is nog nooit een tombe gevonden,” vervolgde hij. “Deze tombe is opvallend omdat het één van de grootste grafkamers is die we ooit hebben gevonden.”

Slangenkop

De hiërogliefen in de tombe verwijzen naar de zogeheten slangendynastie, een familie die zo’n 1300 jaar geleden over het Mayarijk heerste en een slangenkop gebruikte als symbool. De archeologen hopen dat de hiërogliefen meer informatie zullen geven over de slangendynastie, de geschiedenis van de koninklijke familie en mogelijk de val van het gehele Mayarijk.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the Pre-Columbian Art Research Institute.

[ScienceAlert via Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Padja
Padja
7 jaren geleden

Mooi
Er valt nog een hoop te leren van de maya’s

Rob ter Horst
Rob ter Horst
7 jaren geleden

“die rond het jaar 750 voor Christus werd verlaten.”, is 750 na Christus en dan tijdelijk tot 780 na Christus.

Robin
Robin
7 jaren geleden

De Aliens hebben de vroege Zuid-Amerikaanse beschavingen vorm gegeven en al die bloedoffers waren bestemd voor de Aliens, die DNA, bloed en botten nodig hadden voor hun eigen welzijn.

Bezorger
Bezorger
7 jaren geleden

Ik vind dat de meeste wetenschappers die dingen uit de oudheid weergeven vaak er een verkeerde uitleg aan geven.Slangen kan ook betekenen dat het slangenkabels voor elektriciteit zijn. Die moesten voor de ruimtevaarders van andere planeten de energie leveren om hun machine,s te laten werken.Dit is speculatief geef ik toe maar hoeft niet onmogelijk te zijn.Zelfs eva kreeg van een “slang “een appel. Dus wie het weet mag het zeggen

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x