Archeologie

‘Ongelooflijk!’ Eén van de grootste Maya-tombes ooit ontdekt in Belize

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben een meer dan 1000 jaar oude Maya-tombe ontdekt die nieuwe inzichten biedt in de mysterieuze ‘slangendynastie’. In de graftombe zijn onder meer schatten, hiërogliefen en een menselijk lichaam aangetroffen, zo schrijft The Guardian.

De ontdekking is gedaan in Xunantunich, een oude Mayastad in Belize die rond het jaar 750 na Christus werd verlaten. De stad bestaat uit zes pleinen met 25 tempels en paleizen. Het gaat om één van de grootste koninklijke graftombes die ooit is ontdekt.

“Het lijkt erop dat de tempel bewust is gebouwd voor de tombe,” vertelde archeoloog Jamie Awe aan The Guardian. “Enkele uitzonderingen daargelaten, is dit erg ongewoon.”

Nog nooit

Het lichaam is atletisch en ‘erg gespierd’. Het behoorde volgens de archeologen toe aan een man van 20 tot 30 jaar oud. Ze troffen ook keramisiche vazen, messen van vulkanisch glas en botten van herten en jaguars aan.

'Ongelooflijk!' Eén van de grootste Maya-tombes ooit ontdekt in Belize
Archeologen aan het werk (Jaime Awe)

Deze tombe is extra speciaal omdat het één van de grootste Maya-tombes is die ooit is gevonden in Belize. De tombe is 4,5 meter lang en 2,4 meter breed. “Het bijzondere aan de ontdekking van deze tombe is dat we weten dat archeologen al sinds de jaren 1890 aan het werk zijn in Xunantunich,” zei Awe.

“Ze verrichten er dus al meer dan een eeuw opgravingen, maar er is nog nooit een tombe gevonden,” vervolgde hij. “Deze tombe is opvallend omdat het één van de grootste grafkamers is die we ooit hebben gevonden.”

Slangenkop

De hiërogliefen in de tombe verwijzen naar de zogeheten slangendynastie, een familie die zo’n 1300 jaar geleden over het Mayarijk heerste en een slangenkop gebruikte als symbool. De archeologen hopen dat de hiërogliefen meer informatie zullen geven over de slangendynastie, de geschiedenis van de koninklijke familie en mogelijk de val van het gehele Mayarijk.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the Pre-Columbian Art Research Institute.

[ScienceAlert via Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Padja
Padja
6 jaren geleden

Mooi
Er valt nog een hoop te leren van de maya’s

Rob ter Horst
Rob ter Horst
6 jaren geleden

“die rond het jaar 750 voor Christus werd verlaten.”, is 750 na Christus en dan tijdelijk tot 780 na Christus.

Robin
Robin
6 jaren geleden

De Aliens hebben de vroege Zuid-Amerikaanse beschavingen vorm gegeven en al die bloedoffers waren bestemd voor de Aliens, die DNA, bloed en botten nodig hadden voor hun eigen welzijn.

Bezorger
Bezorger
6 jaren geleden

Ik vind dat de meeste wetenschappers die dingen uit de oudheid weergeven vaak er een verkeerde uitleg aan geven.Slangen kan ook betekenen dat het slangenkabels voor elektriciteit zijn. Die moesten voor de ruimtevaarders van andere planeten de energie leveren om hun machine,s te laten werken.Dit is speculatief geef ik toe maar hoeft niet onmogelijk te zijn.Zelfs eva kreeg van een “slang “een appel. Dus wie het weet mag het zeggen

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

10
0
We lezen graag je reactie!x