Homepagina » Internet » Ongelooflijk wat Microsoft nu weer flikt. Wist jij dit?
Ongelooflijk wat Microsoft nu weer flikt. Wist jij dit?

Ongelooflijk wat Microsoft nu weer flikt. Wist jij dit?

Sinds kort is Windows 10 beschikbaar. Het nieuwe besturingssysteem is sneller en gebruiksvriendelijker, maar de softwaregigant neemt het steeds minder nauw met onze privacy.

Net zoals de miljoenen anderen die de afgelopen dagen Windows 10 installeerden, las je waarschijnlijk de nieuwe privacyverklaring niet. Gewoon even ‘akkoord’ aanvinken en op ‘volgende’ klikken.

Maar in de privacyverklaring staat dat Microsoft een hele waslijst aan persoonlijke gegevens verzamelt. Het bedrijf geeft iedere gebruiker een uniek ID, dat wordt uitgewisseld met adverteerders. Het ID wordt door het softwarebedrijf opgevuld met informatie in mails, apps, netwerken en aankopen.

Vanaf het moment dat een Windows 10-account aangemaakt wordt, kijkt Microsoft mee. Het bedrijf houdt zorgvuldig bij wat je opzoekt en doorzoekt je mails en de apps die je gebruikt, net als de inhoud van privé-mappen.

“Het is tijd om Microsoft te dumpen”

Paul Rosenberg, expert op het gebied van computerveiligheid en privacy, is niet iemand die gewoon even ‘akkoord’ aanvinkt. Hij heeft de nieuwe privacyverklaring aandachtig doorgenomen. Volgens Rosenberg moeten we stoppen met het verrijken van Microsoft. Met de nieuwe verklaring is Windows in feite veranderd van een besturingssysteem in spyware, zegt hij.

European Civil Digital Rights, een organisatie die opkomt voor onze digitale rechten, concludeerde: “Na het lezen van deze 45 pagina’s kun je stellen dat Microsoft zichzelf het recht geeft om alle informatie te verzamelen over wat je doet, zegt en schrijft om reclame op maat aan te bieden of om je gegevens te verkopen aan derden. Het bedrijf lijkt zichzelf het recht te geven om jouw gegevens te delen.”

De details

Dit geldt voor zoekmachine Bing, de virtuele assistent van Windows 10 Cortana, MSN, Office, OneDrive, Outlook, Skype, Windows, Xbox en andere diensten, websites, apps, software en apparaten van Microsoft.

Het bedrijf verzamelt naar eigen zeggen: je voor- en achternaam, e-mailadres, huisadres, telefoonnummer, wachtwoorden, leeftijd, geslacht, nationaliteit, locatie, favoriete voetbalclub, de aandelen waarin je handelt, favoriete steden, creditcardnummers, aankopen die je doet, internetpagina’s die je bezoekt, zoekwoorden die je invoert, IP-adres, contacten en relaties, documenten, foto’s, muziek of video’s, enzovoorts, enzovoorts.

Waarom doen ze dit

Mensen verwachten dat internetdiensten gratis zijn. Dat is onmogelijk, maar toch willen mensen het. Dat wordt gerealiseerd door te handelen in persoonlijke informatie.

Microsoft wil niet achterblijven en volgt het pad dat concurrenten Google en Facebook al langer bewandelen.

Al vanaf het begin is Microsoft goede vriendjes met spionagediensten en overheid. Volgens Rosenberg doet het bedrijf dit om haar meesters te dienen.

Wie zijn privacy echt wil beschermen, kan beter eens kijken naar de alternatieven, zoals de open-source software van Linux. Miljoenen mensen gebruiken Linux iedere dag, ook huisvrouwen, kinderen, opa’s en oma’s.

Rosenberg is zelf groot voorstander van Linux Mint. Daar kun je OpenOffice op draaien en dat programma doet in feite precies hetzelfde als MS Office. Download vervolgens Firefox als browser en Thunderbird voor e-mails en je zit gebakken. Vond je dit interessant? Denk er dan aan het artikel te delen op Facebook.

[Q Wealth Report]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
x

Check Also

bill gates

Bill Gates, ik ben niet jouw proefkonijn!

Tien jaar geleden publiceerde de Rockefeller Foundation ...

corona

Ministers: Wij laten ons NIET als eerste vaccineren tegen corona

Miljardair Bill Gates heeft op een persconferentie ...

>