Innovatie

‘Onmogelijke’, brandstofloze motor van NASA blijft voor verrassingen zorgen

Help anderen door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen maanden is er veel gesproken over de EM Drive, een ‘onmogelijke’, brandstofloze motor die ons in 10 weken naar Mars kan brengen.

Wetenschappers kunnen niet uitleggen hoe de motor werkt, maar een proefopstelling werkt nu al 10 weken achter elkaar. NASA-wetenschappers testen het apparaat op dit moment in het Eagleworks Laboratory. Tot nu toe zijn de resultaten nog niet onderworpen aan collegiale toetsing. Het kan nog niet worden uitgesloten dat de voortstuwing het resultaat is van een meetfout.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Paul Mach, één van de wetenschappers die de tests uitvoert, heeft voor het eerst sinds maanden op de forums van NASASpaceFlight een update gegeven over de EM Drive. Hij zegt dat de fouten die zijn gemaakt tijdens eerdere tests zijn gecorrigeerd, maar dat er toch nog sprake is van stuwkracht.

Geen brandstof nodig

Mach reageerde op een ongepubliceerde paper, waarin wordt geclaimd dat de stuwkracht van de EM Drive het gevolg is van de Lorentzkracht, dus dat de kracht wordt gegenereerd door de wisselwerking tussen de EM Drive en het magnetisch veld van de aarde.

De wetenschapper legt uit dat hij geen commentaar kan geven op zijn werk of foto’s kan maken, omdat zijn lab zelf werkt aan een paper dat enig licht op de zaak kan werpen.

De EM Drive is een Britse uitvinding uit 2001 die elektromagnetisme in een afgesloten ruimte gebruikt als voortstuwing. Daardoor is er geen brandstof nodig, waardoor een raket veel lichter kan worden. Het probleem is dat dat volgens de gangbare natuurkunde helemaal niet kan. Eén van de wetten van Newton stelt dat een reactie (voortstuwing) alleen mogelijk is na een actie (verbranding van brandstof). Bij de EM Drive is er geen actie, maar wel reactie.

China

Een aantal wetenschappers, waaronder het team van NASA, hebben aangetoond dat de motor een kracht produceert die niet direct het gevolg is van bekende klassieke elektromagnetische fenomenen. Met andere woorden: het apparaat lijkt te werken, maar ze kunnen niet verklaren waarom.

Men voorspelt dat ruimtevaarders met de EM Drive in zeer korte tijd enorme afstanden kunnen afleggen in de ruimte. Binnenkort komt de NASA met een studie waarin alle meetgegevens zullen staan. In China zijn wetenschappers bezig met een soortgelijk project.

[ScienceAlert]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x