Homepagina » Buitenland » Ontluisterend en confronterend: Dit is de werkelijke reden achter de Griekse crisis
Ontluisterend en confronterend: Dit is de werkelijke reden achter de Griekse crisis

Ontluisterend en confronterend: Dit is de werkelijke reden achter de Griekse crisis

Is het niet beschamend voor een continent dat zichzelf ziet als de bakermat van de democratie, om te erkennen dat we bestuurd worden door het niet verkozen hoofd van de Europese Centrale Bank? En is het toeval dat deze Mario Draghi nog in dienst was bij Goldman Sachs, als vicepresident voor de afdeling Europa?

De meeste Europeanen onderkennen inmiddels dat een blind besparingsbeleid nationale economieën doet krimpen en inwoners bloeden. Ontluisterend is het hoe sommige politici zich vooral persoonlijk willen profileren op de diepmenselijke crisis.

En wat vond je van de vertoning van Guy Verhofstadt, die als fractieleider in het Europees Parlement met het schuim op de lippen een regeringsleider stond te kleineren?

Roofdier-formaties

Maar waar gaat het nu eigenlijk om? Was het debat over de eurozone slechts afleiding? De privatisering van de Griekse havens doet denken aan de manier waarop grote bedrijven boeren in Afrika van hun land verdrijven. De Amerikaanse sociologe Saskia Sassen laat in haar boek Expulsions zien dat het kapitalisme in een fase zit van brutale accumulatie van rijkdom, die schuilgaat achter een mistgordijn dat is opgetrokken door bankiers en advocatenkantoren.

Het naoorlogse kapitalisme is verleden tijd, aldus Sassen. In haar confronterende analyse legt ze uit dat het huidige kapitalisme zich kenmerkt door zogeheten roofdier-formaties, een mix van elites en financiële instellingen die op zoek gaan naar extreme concentratie van rijkdom.

Griekenland als testgebied

Het nieuwe kapitalisme verdient geld over de rug van krimpende nationale economieën en de versnelde vernietiging van het milieu op aarde. Bevolkingsgroepen die niet bijdragen aan de winstproductie en landen die niet in het plaatje passen, worden simpelweg uitgestoten door het nieuwe systeem.

Griekenland is volgens Sassen niets meer dan een ‘testing ground’ om te zien of de brutale herstructurering kan lukken. Het gaat hier niet om complotdenken. Rijke individuen en multinationals stapelen een extreme vorm van rijkdom op door complexe constructies, in samenwerking met welwillende regeringsleiders.

Het boek Expulsions: Brutality and Complexity in the Global Economy verschijnt dit najaar ook in het Nederlands. Vond je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het te delen.

[Knack]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Zonnemax
Zonnemax
6 jaren geleden

Leuk om weer eens te lezen dat vele mensen weten dat het Angelsaksisch Economisch Systeem zoals het ooit bedoeld was niet meer bestaat met al z’n uitwassen van dien.

Maar ja, we weten het al lang en we kunnen er nog tientallen jaren boeken over schrijven en lezen en steeds een uurtje verontwaardigd doen.

Daan
Daan
6 jaren geleden

Jaja, dit heeft een eeuw democratie juist opgeleverd. De mensen krijgen de leiders die ze verdienen. En ze krijgen het beleid dat ze willen.

Want de burger, wel die:
– wil seks en spullen
– wenst geen buitenlanders of andere culturen in zijn directe omgeving
– wil een vijandbeeld

En de rest kan hem niks schelen.

En dat is allemaal tot uiting gekomen in meer dan een eeuw stemrecht. 7 miljard roofdieren op aarde, wat leidt tot roofdierenbeleid.

Voor de mensheid is maar 1 redding: totale afschaffing van de democratie zodat ie helemaal niks meer te zeggen heeft en zijn egoistische belangetjes niet meer kan botvieren tijdens verkiezingen.

Herman de Graaf
Herman de Graaf
6 jaren geleden

Eigenlijk vind ik het niet belangrijk wie zich eigenaar mag noemen van een haven, een gebouw, of wat dan ook.
Wat ik wel belangrijk vind dat is de menselijke waarde. Zodat mensen zich kunnen ontplooien op de wijze die goed bij hen voelt. Dat begint vanaf het moment van geboorte, tot aan de laatste adem. De Kosmos voorziet een ieder van alles wat nodig is voor een volwaardige ontwikkeling die iemand past. Geen noodzaak voor hebzucht en verzamelwoede.
Bovenmatig bezit en macht leiden tot conflicten. Daar hoef je m.i. niet jaloers op te zijn.
Het is de kunst daarbuiten te blijven door je niet mee te laten zuigen in de haat en hebzucht.
Zodra je je in die wereld mee laat zuigen, raak je betrokken in die wereld van corruptie en machtsmisbruik. Omdat je in dat spel gaat geloven word je automatisch slachtoffer.
We leven in een wereld waarin de meest dommen de macht hebben.
Hoe ze in het zadel worden geholpen, daarover heb ik het niet. Voorlopig zitten ze op die positie. Totdat het volk de wijze leiders herontdekt. Eerder zal het niet veranderen.
Wat me opvalt dat de politici hun domheid steeds vaker openlijk ten toon spreiden. Kijk naar Rutte en Dijsselbloem. Tegelijkertijd nemen ze publiekelijk afstand van de democratische beginselen.
Ze uiten zich steeds dommer, alsof ze onbewust een tegenkracht daarmee willen uitlokken, daarmee anderen in hun spel betrekkend.

Faith
Faith
6 jaren geleden

Ja hoor, je kon er op wachten. De zoveelste schamele poging om de schuld bij de bevolking neer te leggen. Wij hebben het zelf gedaan…Daan draait de zaken gewoon weer ouderwets om. Wie gaat Daan even uitleggen dat het een stel psychopaten zijn die de boel voor de rest van de mensheid verstieren. Om eigenbelang, egoisme dus. Met achterbakse leugens, misleiding, zaken heel anders voorstellen dan ze zijn, zoals Daan dus hierboven. Keien zijn het er in, anders waren ze niet zo rijk. Er is nog maar een optie: dat het systeem stel omvalt en die psychopaten opgepakt worden, en alle tekenen wijzen er op dat dit al bezig is en de totale val van de cabal spoedig bekend zal worden.

x

Check Also

van houwelingen

Pepijn van Houwelingen messcherp tijdens debat: ‘Die misdadige apartheidspas moet afgeschaft worden’

Onze levensstandaard is keihard achteruit gekacheld. Aan ...

lagarde

ECB-baas Lagarde dreigt: als we niet de hele wereld vaccineren, zal covid ons blijven achtervolgen

Christine Lagarde, de baas van de Europese ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

47
0
We lezen graag je reactie!x