Gezondheid

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Help anderen door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna iedereen is wel bekend met de slogans ‘Melk is goed voor elk’, ‘Melk Moet’ en ‘Melk de Witte Motor’. Dankzij die campagnes kregen hele generaties Nederlanders met de paplepel ingegoten dat melk goed is voor de jeugd en vooral voor onze botten.

De laatste jaren klinken er echter steeds meer negatieve geluiden over dit witte drankje. Het verzadigde vet uit melk zou leiden tot hart- en vaatziekten en de eiwitten in melk zouden de opname van calcium juist afremmen. Het melkeiwit caseïne zou verder kankerverwekkend zijn, net als de hormonen die erin zitten en die boeren aan de koeien toedienen om de productie te verhogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Calciumparadox

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is
Alissa Hamilton

De Canadese journaliste Alissa Hamilton neemt je in haar boek Melk, de witte sloper mee in de wereld van de melkmaffia en legt uit waarom melk slecht voor je is. In 2010 schreef ze al een boek waarin ze sinaasappelsap ontmaskerde als niet veel meer dan een slim gepromote frisdrank. Ze werd meermalen voor de rechter gesleept door sapproducenten, maar won alle zaken.

Ons is tientallen jaren ten onrechte voorgespiegeld dat melk gezond is en essentieel zou zijn voor een gezond lichaam. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de botopbouw juist zou verslechteren. Dit komt doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt ook wel de ‘calciumparadox’ genoemd.

Uit studies is gebleken dat in steden als Hongkong en Singapore, waar heel erg weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de VS komen botbreuken juist veel voor.

En Zweedse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die veel melk dronken, meer botbreuken opliepen dan vrouwen met een lage melkconsumptie. Ze vermoeden dat de oorzaak ligt in het molecuul lactose. Dat wordt omgezet in D-galactose, wat de veroudering van het lichaam versnelt. Het molecuul kan ook verklaren waarom melkdrinkers vaker hart- en vaatziekten krijgen. D-galactose kan namelijk ontstekingen aan de vaatwanden veroorzaken.

Kanker

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is Colin Campbell, emeritus hoogleraar aan de Cornell University, wees het melkeiwit caseïne aan als één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van kanker. Caseïne blijkt het groeihormoon IGF-1 te stimuleren.

In haar boek biedt Hamilton tips en menu’s om zonder koemelk te leven. Onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, toont aan dat melk de kans op kanker, het lekkende darmsyndroom en acne verhoogt.

Nergens ter wereld komen zoveel gevallen van osteoporose voor als in Nederland, waar heel veel melk gedronken wordt.

Het boek Melk de witte sloper is hier verkrijgbaar. Vond je dit een informatief artikel? Deel het dan met je vrienden op Facebook!

[Groene]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Ho ho! Dit artikel vergeet te iets heel belangrijks te vermelden:
Melk onttrekt kalk aan de botten door de Pasteurisering!
Rauwe melk heeft wel degelijk positieve effecten.
Het is de pasteurisering die ervoor zorgt dat de moleculen kapot gaan (vergelijkbaar met waarom voedsel uit de magnetron ook niet voedt).

Logiter
Logiter
8 jaren geleden

Geitenmelk is een uitstekend alternatief!

Snooz
Snooz
8 jaren geleden

Geldt dit ook voor biologisch melk?

Westbound
Westbound
8 jaren geleden

De enige GOEDE melk is geitenmelk. (bovendien is het veel lekkerder dan koeienmelk)
De koe is nooit bestemd om melk voor de mens te produceren.

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x