Gezondheid

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Help door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Bijna iedereen is wel bekend met de slogans ‘Melk is goed voor elk’, ‘Melk Moet’ en ‘Melk de Witte Motor’. Dankzij die campagnes kregen hele generaties Nederlanders met de paplepel ingegoten dat melk goed is voor de jeugd en vooral voor onze botten.

De laatste jaren klinken er echter steeds meer negatieve geluiden over dit witte drankje. Het verzadigde vet uit melk zou leiden tot hart- en vaatziekten en de eiwitten in melk zouden de opname van calcium juist afremmen. Het melkeiwit caseïne zou verder kankerverwekkend zijn, net als de hormonen die erin zitten en die boeren aan de koeien toedienen om de productie te verhogen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Calciumparadox

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is
Alissa Hamilton

De Canadese journaliste Alissa Hamilton neemt je in haar boek Melk, de witte sloper mee in de wereld van de melkmaffia en legt uit waarom melk slecht voor je is. In 2010 schreef ze al een boek waarin ze sinaasappelsap ontmaskerde als niet veel meer dan een slim gepromote frisdrank. Ze werd meermalen voor de rechter gesleept door sapproducenten, maar won alle zaken.

Ons is tientallen jaren ten onrechte voorgespiegeld dat melk gezond is en essentieel zou zijn voor een gezond lichaam. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de botopbouw juist zou verslechteren. Dit komt doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt ook wel de ‘calciumparadox’ genoemd.

Uit studies is gebleken dat in steden als Hongkong en Singapore, waar heel erg weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de VS komen botbreuken juist veel voor.

En Zweedse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die veel melk dronken, meer botbreuken opliepen dan vrouwen met een lage melkconsumptie. Ze vermoeden dat de oorzaak ligt in het molecuul lactose. Dat wordt omgezet in D-galactose, wat de veroudering van het lichaam versnelt. Het molecuul kan ook verklaren waarom melkdrinkers vaker hart- en vaatziekten krijgen. D-galactose kan namelijk ontstekingen aan de vaatwanden veroorzaken.

Kanker

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is Colin Campbell, emeritus hoogleraar aan de Cornell University, wees het melkeiwit caseïne aan als één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van kanker. Caseïne blijkt het groeihormoon IGF-1 te stimuleren.

In haar boek biedt Hamilton tips en menu’s om zonder koemelk te leven. Onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, toont aan dat melk de kans op kanker, het lekkende darmsyndroom en acne verhoogt.

Nergens ter wereld komen zoveel gevallen van osteoporose voor als in Nederland, waar heel veel melk gedronken wordt.

Het boek Melk de witte sloper is hier verkrijgbaar. Vond je dit een informatief artikel? Deel het dan met je vrienden op Facebook!

[Groene]

0 0 stemmen
Artikel waardering

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

49 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Ho ho! Dit artikel vergeet te iets heel belangrijks te vermelden:
Melk onttrekt kalk aan de botten door de Pasteurisering!
Rauwe melk heeft wel degelijk positieve effecten.
Het is de pasteurisering die ervoor zorgt dat de moleculen kapot gaan (vergelijkbaar met waarom voedsel uit de magnetron ook niet voedt).

Logiter
Logiter
9 jaren geleden

Geitenmelk is een uitstekend alternatief!

Snooz
Snooz
9 jaren geleden

Geldt dit ook voor biologisch melk?

Westbound
Westbound
9 jaren geleden

De enige GOEDE melk is geitenmelk. (bovendien is het veel lekkerder dan koeienmelk)
De koe is nooit bestemd om melk voor de mens te produceren.

As
As
9 jaren geleden

Plantaardige melk is een beter alternatief!

Joener
Joener
9 jaren geleden

Wat me opvalt is dat er de laatste tijd wel erg veel niet goed is voor je…dat we met ze alle nog leven zeg…

Trix
Trix
9 jaren geleden

Notenmelk. . . 🙂

Marjan
Marjan
9 jaren geleden

Weer een voorbeeld dat alles precies het tegenovergestelde is !

Klaver 4
Klaver 4
9 jaren geleden

Zijn produkten die van melk worden gemaakt ook slecht?
Zoals kaas en yoghurt?

Trees
Trees
9 jaren geleden

Ja ik weet datt melk niet goed is, dat is ook voor een kalf, maar ik vraag me af of karnemelk en yoghurt slecht zijn?

louise
louise
9 jaren geleden

vroeger kwam melk van de koe,rechtstreeks, nu gaat t naar de fabriek wordt er melkpoeder van gemaakt en dan? water erbij halfvol nog meer water etc……….de omgeving van de koe,of binnen?? en toevoegingen! en buiten meer luchtverontreiniging,dus tja…. voor een kind kan melk nog een functie hebben (goede melk) maar volwassenen hebben t niet nodig en in verband met allergien zal een natuur arts t zeker t zeker afraden! karne melk en yogert zijn ok zonder toevoeging wel te verstaan….. en tja Nederlanders zijn niet voor niks de langste mensen,we gebruiken veel te veel zuivel producten met allemaal nep smaakjes,vooral kinderen, dus alles met mate maar, dat is t veiligst?????? ik me zorgen maak om al de voedselproductie op t moment,er is weinig kwaliteit of je moet naast de boer wonen en dan nog gif !!??

Rabbit9960
Rabbit9960
9 jaren geleden

Ben na 54 jaar gestopt met de melk, nu 2 maanden al melkloos… Zou het nog goedkomen.. 😉

Jolanda
Jolanda
9 jaren geleden

Ik heb 5 maanden geen zuivel gebruikt, en mijn nagels waren heel slecht geworden. Drie weken weer zuivel en mijn nagels waren weer in prima conditie. Owwww, hoe zit het nou?

Johan
Johan
9 jaren geleden

Waarom is een ei risicovol voor de mens. De mens redeneert dan dat er heel veel vet in zit en daarom slecht is voor de cholesterol aanmaak. Maar in een ei zitten zoveel meer stoffen in die voor de mens wel goed is . De natuur is perfect, maar wij mensen kijken op een heel vreemde manier aan tegen wat wel en niet schadelijk is voor de mens.
Al het voedsel is gewoon goed, maar wat er niet goed aan is dat het bewerkt wordt en dus wel schadelijk is voor de mens.
Wat wel goed is, is gevarieerd eten, vers en zoveel mogelijk niet van de Europese bodem, wegens mineraal armoede van de bodem.

Puk
Puk
9 jaren geleden

Drink al 20 jaar geen melk meer. Krijg er slijm van in mijn keel. Vind het wel erg lekker. Vandaar, gemiddeld, 1 keer per jaar een glas bij een ontbijtbuffet in een hotel of zo. Verder nooit. Heb niet het idee dat ik iets ‘mis’ of dat het aangevuld moet worden door iets anders.

Bert Peters
Bert Peters
9 jaren geleden
alles is voor-r-aad;...
alles is voor-r-aad;...
9 jaren geleden

Het is wat je van de melk maakt. Door de natuur laat maken dmv kefir
IJzererts gebruik je ook nooit onbewerkt.
Zorg dat de kalfjes of lammeren wel hun deel krijgen.

odie
odie
9 jaren geleden

Gebruik anders kefir i.p.v. melk, zul je zien dat je darmen pas echt weer beginnen met werken. Lactose wordt dat omgezet.

aaa
aaa
9 jaren geleden

Mijn moeder neemt nooit melkprodukten en heeft nu twee kunstknieen, mijn schoonmoeder neemt heel veel melkprodukten en heeft binnenkort ook haar tweede kunstknie. Allebei rond dezelfde leeftijd, zelfde generatie. Osteoporose heeft volgens mij veel meer met hormonen te maken (oestrogeen spiegel), en hormoon verstorende factoren zoals plastics ed.
In NL is volgens mij het gebruik van hormonen in melk trouwens verboden, maar vroeger was dat niet zo. Ik vermoed dat de vele problemen te maken hebben met het gebruik van hormonen in vlees en melkprodukten in het verleden.

Boerenkool
Boerenkool
9 jaren geleden

Ja ze kunnen wel meer vertellen.
Ik drink het mijn leven lang al en heb nergens last van!

Melk uit de supermarkt lijkt niet eens meer op rauwe melk. Verdund, smaakstoffen toegevoegd, conserveringsmiddellen toegevoegd en gepasteuriseerd. Ik denk dat je daar wel ziek van kunt worden

Als je melk haalt, haal het dan alleen bij een bioboer, die z’n beesten nog los laat lopen. Lekker ouderwets.
Ik neem nog een glas, proost!

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

melk van de of of is alleen goed als je het ONBEWERKT drinkt alles wat dan bij de melkfabriek vandaan komt is gezuiverd .daar wordt eerst de room al afgescheiden .en juist in ?? die room zitten goede voedingsstoffen die het samengaan om tegen ziektes te niet te doen .ik eet of drink niet zo veel van dit spul dus ik zou het even niet weten .

AJvanGils
AJvanGils
9 jaren geleden

Nu ik dit lees kom ik erachter als ik melk nuttig da krijg ik buikloop.
Dus hier zit toch iets in de uitleg van Alissa Hamelton

Richard
Richard
9 jaren geleden

Bij veel nomadenvolken zijn melk en (orgaan)vlees toch een van de belangrijkste voedselbronnen. En bij die mensen komen hart en vaatziektes en tandcarriers niet of nauwelijks voor.

Inbetweener
Inbetweener
9 jaren geleden

Is soyamelk geen goed alternatief dan? Ik drink Alpro biologische soys melk, en ervaar geen nare bijwerkingen…

Caroline Bertrands
Caroline Bertrands
9 jaren geleden

Melk sloopt niet alleen de mens maar ook de planeet! Overbemesting, ammoniak en oerwouden die plaats moeten maken om veevoer te verbouwen! Stop deze boerenmaffia!

Kumalu
Kumalu
9 jaren geleden

Wat moeten we dan drinken? Koeienpis? Schijnt trouwens ook heel gezond te zijn.

Teun
Teun
9 jaren geleden

Drink geen geitenmelk! Ergens op een kleitablet staat dat via geitenmelk het mensenras onder de duim gehouden wordt.

Lampje
Lampje
9 jaren geleden

Laten we nu eens nagaan wat er zoal in de supermarkten ligt. Dat schijnt een berg te zijn met allerlei E-nummers en andere zooi. Dat KUN je gewoonweg niet meer vergelijken met de melk die we vroeger kregen. Het smaakte fris en was gewoon harstikke lekker en inderdaad heel erg gezond. Nu doen ze net of dat nog nooit zo is geweest. Maar dat is wel heel erg krom, vooral, als je bedenkt, wat de melkindustrie er, tegenwoordig, aan chemicalien doorheen gooit. Je wilt het niet weten wat er in halfvolle melk zit bv. en wat er van die gezonde melk nog overblijft dan alleen een kartonsmaakje uit een pak. Of met een zoet smaakje van o.a. aspertaam erdoorheen gegooid. Nu wordt alles op 1 bult gegooid alsof het nog nooit goed is geweest. Lekker dan.

Mike
Mike
9 jaren geleden

In dit artikel wordt niet duidelijk omschreven om wat voor melk het gaat. Geen een soort melk is het zelfde. Dit verschilt al per koe op bijvoorbeeld energetisch, bacteriële, en nutriënten niveau. Dit wordt ten eerste veroorzaakt door het (soort) voer, ten tweede door de omgeving, ten derde het ras van de koeien, te vierde wel of geen hoorns. Er zullen nog wel meerdere redenen zijn. Mocht dit allemaal juist zijn volgens de natuur, qua voer bijvoorbeeld. Dan zal een koe in staat kunnen zijn om goede niet schadelijke melk te kunnen produceren. Dit is rauwe melk. Deze melk wordt vaak aangeduid als gevaarlijk door de gevaren voor e-coli en/of salmonella. Dit kan terecht zijn. Een gezonde koe kan echter genoeg bacteriële weerstand geven in de melk waardoor deze al niet meer gevaarlijk is. Dit geldt voor een gezonde koe! En het hangt al af van de mens die het drinkt. Een gezond mens zal er niet ziek van worden. Nu wordt de melk jammer genoeg gepasteuriseerd om deze gevaren teniet te doen. Het gevolg is dat de melk een basis product wordt met alle slechte gevolgen. Door de pasteurisatie sterven de goede normaal gesproken overheersende bacteriën die goed zijn voor de darmen. De eiwitten gaan stuk. Met als gevolg de darmklachten. Lactose intolerantie. Wat (meestal) niet optreedt bij rauwe melk. Van goed gevoerde koeien. voorkeur alleen (kruidenrijk) gras. Koeien eten dit in de natuur ook en je moet werken volgens de natuur. Maar terug naar de lactose intolerantie, doordat bacteriën dood gemaakt zijn door pasteurisatie wordt lactose niet meer omgezet wordt, waardoor het een last is voor het lichaam. Het lichaam kan dat namelijk niet zelf. Daar zijn de bacteriën onder andere voor. Dit zijn enkele voorbeelden waarom melk tegenwoordig terecht als slecht wordt beschouwd. De melk de nu onderzocht wordt de supermarkt melk is ook troep. Geef je een koe het juiste en hij produceert goede melk. Ik drink al me hele leven rauwe melk ben er nooit ziek van geworden. Ik heb nog nooit een bot gebroken. Gebruik geen medicijnen. Ik kan wel zeggen dat ik overmatig melk gebruiker ben meestal in de weekenden leef ik erop. En voel me er nog fitter door ook zelfs op zondag na de kater… Ik wil niet zeggen dat iedereen melk moet gaan drinken want ik denk dat al wat natuurlijk is gezond kan zijn als het maar juist geproduceerd wordt groente, frui,t vlees, en zuivel wat ik wel wil zeggen is dat er goed na gegaan moet worden om wat het gaat. Je kan ook zeggen onderzoek wijst uit mensen zijn slecht ze doden elkaar. Wat voor mensen zijn dat dan? Niet elk mens. Dt geldt ook voor melk. Niet elke melk is slecht. Niet elke appel of peer is slecht. Maar ook niet alles is goed. Ook hierboven lees ik dat geitenmelk goed is. Dit is precies het zelfde verhaal. Wel denk ik dat geitenmelk in percentages beter is omdat geiten precies gevoerd moeten worden omdat ze anders omrollen. Wat een goede manier is om te kijken of melk goed is om het weg te zetten rauw dan in een glazen pot en na een week te kijken of het is gaan rotten of gaan fermenteren. Bij fermentatie is het goed.

Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd. En dat jullie mij snappen. Sorry voor de spelfouten maar laat op de avond zit het me wel goed zo.

Back to top button
49
0
We lezen graag je reactie!x