Homepagina » Gezondheid » Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is
Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Bijna iedereen is wel bekend met de slogans ‘Melk is goed voor elk’, ‘Melk Moet’ en ‘Melk de Witte Motor’. Dankzij die campagnes kregen hele generaties Nederlanders met de paplepel ingegoten dat melk goed is voor de jeugd en vooral voor onze botten.

De laatste jaren klinken er echter steeds meer negatieve geluiden over dit witte drankje. Het verzadigde vet uit melk zou leiden tot hart- en vaatziekten en de eiwitten in melk zouden de opname van calcium juist afremmen. Het melkeiwit caseïne zou verder kankerverwekkend zijn, net als de hormonen die erin zitten en die boeren aan de koeien toedienen om de productie te verhogen.

Calciumparadox

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is

Alissa Hamilton

De Canadese journaliste Alissa Hamilton neemt je in haar boek Melk, de witte sloper mee in de wereld van de melkmaffia en legt uit waarom melk slecht voor je is. In 2010 schreef ze al een boek waarin ze sinaasappelsap ontmaskerde als niet veel meer dan een slim gepromote frisdrank. Ze werd meermalen voor de rechter gesleept door sapproducenten, maar won alle zaken.

Ons is tientallen jaren ten onrechte voorgespiegeld dat melk gezond is en essentieel zou zijn voor een gezond lichaam. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een hoge zuivelinname de botopbouw juist zou verslechteren. Dit komt doordat dierlijke eiwitten zoals die in melk de uitscheiding van calcium via de urine stimuleren. Dit wordt ook wel de ‘calciumparadox’ genoemd.

Uit studies is gebleken dat in steden als Hongkong en Singapore, waar heel erg weinig zuivel en calcium wordt geconsumeerd, het aantal botbreuken het laagst is. In landen als Nederland en de VS komen botbreuken juist veel voor.

En Zweedse wetenschappers ontdekten dat vrouwen die veel melk dronken, meer botbreuken opliepen dan vrouwen met een lage melkconsumptie. Ze vermoeden dat de oorzaak ligt in het molecuul lactose. Dat wordt omgezet in D-galactose, wat de veroudering van het lichaam versnelt. Het molecuul kan ook verklaren waarom melkdrinkers vaker hart- en vaatziekten krijgen. D-galactose kan namelijk ontstekingen aan de vaatwanden veroorzaken.

Kanker

Melk de witte sloper: waarom melk slecht voor je is Colin Campbell, emeritus hoogleraar aan de Cornell University, wees het melkeiwit caseïne aan als één van de grootste boosdoeners bij het ontstaan van kanker. Caseïne blijkt het groeihormoon IGF-1 te stimuleren.

In haar boek biedt Hamilton tips en menu’s om zonder koemelk te leven. Onderzoek in onder meer Japan, waar geen melk gedronken wordt, toont aan dat melk de kans op kanker, het lekkende darmsyndroom en acne verhoogt.

Nergens ter wereld komen zoveel gevallen van osteoporose voor als in Nederland, waar heel veel melk gedronken wordt.

Het boek Melk de witte sloper is hier verkrijgbaar. Vond je dit een informatief artikel? Deel het dan met je vrienden op Facebook!

[Groene]


Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

49 reacties

 1. Ho ho! Dit artikel vergeet te iets heel belangrijks te vermelden:
  Melk onttrekt kalk aan de botten door de Pasteurisering!
  Rauwe melk heeft wel degelijk positieve effecten.
  Het is de pasteurisering die ervoor zorgt dat de moleculen kapot gaan (vergelijkbaar met waarom voedsel uit de magnetron ook niet voedt).

  37 likes
 2. De enige GOEDE melk is geitenmelk. (bovendien is het veel lekkerder dan koeienmelk)
  De koe is nooit bestemd om melk voor de mens te produceren.

  10 likes
  • Een geit is ook niet bestemd om melk voor de mens te produceren. Generaliseren is geen goed idee. Waarom rookt de ene zware sigaren en wordt 96 en rookt de ander soms een half zwaar shaggie en sterft aan longkanker? Sommige mensen hebben nl. helemaal geen last van melk en anderen hebben er direct problemen mee. En het hangt er ook van af hoeveel en welke kwaliteit je drinkt. Volgens mij kan het helemaal geen kwaad als je af en toe een glas melk drinkt. Zo als zo vaak het geval is; overal waar TE voor staat is niet ok.
   Voor mij hoeft melk niet; ik krijg er direct maagproblemen van en bovendien verslijmt het bij mij. Mijn man daarentegen lust het graag ; drinkt meer melk dan ik en heeft nergens problemen mee. Dus……….

   20 likes
   • Ja, waarom de ene niet de andere wel; waarom rijdt een 4 x 4 door sneeuw en modder en een gewone wagen niet, terwijl sneeuw en modder even slecht is voor beide carrosserieën en daar gaat het zich om.

    Mijn argument is: melk is gemaakt voor de jongen (meervoud). De mens is het enige zoogdier dat in volwassen toestand melk drinkt, en dan ook nog van een ander zoogdier. Stel je voor dat een stier melk van een vrouw zou drinken…lol.

    18 likes
    • Ook roofdieren drinken de melk als het slachtoffer melk heeft. Mensen doen dat ook. Bij veel nomadenvolken zijn melk en (orgaan)vlees toch een van de belangrijkste voedselbronnen. (zie mijn vorig commentaar) aangevuld met bessen,noten, zaden en wortels. En niet te vergeten, eieren! De hersenen bestaan voor ongeveer voor 70% uit vet. Vet is de belangrijkste voedingsbron voor een mens. En vet haal je voor een belangrijk deel uit melk.

     Ik ben voor rauwe melk.

     1 likes
  • Melk, heerlijk! Maar ik kan het niet hebben. Eén glas is al voldoende om mijn hele maag/darm systeem in verwarring te brengen. Dat ik na het drinken van melk ook nog eens steevast diarree krijg zal ik niet nader beschrijven. Vond het altijd jammer dat ik geen melk kon drinken maar na het lezen van dit artikel, en straks ook het boek, is het maar goed ook.

   7 likes
  • Geitenmelk is dus wel bestemd voor de mens?
   Melk (koe/geit) komt van andere diersoorten dan de mens en is daarom al wel een beetje vreemd om het te drinken, met daarbij het drinken na zuigelingschap.
   Daarbij is het ook niet goed te praten dat er eerst gekalft moet worden en vervolgens het kalf de melk te ontzeggen omdat wij het willen.

   6 likes
 3. Wat me opvalt is dat er de laatste tijd wel erg veel niet goed is voor je…dat we met ze alle nog leven zeg…

  19 likes
  • Begon mij ook erg op te vallen.

   Eigenlijk is alles slecht voor je maar zonder kan je ook niet. Kijk naar zuurstof. Zuurstof zorgt bijvoorbeeld voor groot deel voor veroudering en met elke ademhaling komen er veel vrije radicalen binnen. Maar langer dan 3 minuten kan je niet zonder.

   Dus eigenlijk door adem te halen ga je dood maar als je niet meer adem haalt nog sneller. Zal me dan ook niet verbazen dat er straks een paar onnozele gaan zeggen dat zuurstof slecht voor je is.

   15 likes
  • Joener, zou het wellicht ook te maken kunnen hebben met het feit dat er steeds meer naar buiten komt over hoe we al heel lange voorgelogen worden? Schijf van vijf, melk de witte motor etc., we zijn er allemaal groot mee geworden dus neem je maar aan dat het klopt….??? We gaan de dingen steeds meer onderzoeken en dan kom je tot de conclusie dat het allemaal om geld gaat, niet om jou gezonder te laten zijn. “Naai de massa, vul de kassa”.

   4 likes
 4. Plantaardige melk is een beter alternatief!

  8 likes
 5. Geitenmelk is een uitstekend alternatief!

  18 likes
 6. Caroline Bertrands

  Melk sloopt niet alleen de mens maar ook de planeet! Overbemesting, ammoniak en oerwouden die plaats moeten maken om veevoer te verbouwen! Stop deze boerenmaffia!

  9 likes
 7. Geldt dit ook voor biologisch melk?

  1 likes
 8. Notenmelk. . . 🙂

  4 likes
  • Geef mij maar OATLY. De naam zegt het al, gemaakt van haver, o.a verkrijgbaar bij de Jumbo. Lekker, zonder toegevoegde suikers en zonder zonnebloemolie.

   2 likes
 9. Weer een voorbeeld dat alles precies het tegenovergestelde is !

  6 likes
 10. vroeger kwam melk van de koe,rechtstreeks, nu gaat t naar de fabriek wordt er melkpoeder van gemaakt en dan? water erbij halfvol nog meer water etc……….de omgeving van de koe,of binnen?? en toevoegingen! en buiten meer luchtverontreiniging,dus tja…. voor een kind kan melk nog een functie hebben (goede melk) maar volwassenen hebben t niet nodig en in verband met allergien zal een natuur arts t zeker t zeker afraden! karne melk en yogert zijn ok zonder toevoeging wel te verstaan….. en tja Nederlanders zijn niet voor niks de langste mensen,we gebruiken veel te veel zuivel producten met allemaal nep smaakjes,vooral kinderen, dus alles met mate maar, dat is t veiligst?????? ik me zorgen maak om al de voedselproductie op t moment,er is weinig kwaliteit of je moet naast de boer wonen en dan nog gif !!??

  5 likes
 11. Ik heb 5 maanden geen zuivel gebruikt, en mijn nagels waren heel slecht geworden. Drie weken weer zuivel en mijn nagels waren weer in prima conditie. Owwww, hoe zit het nou?

  4 likes
  • Ik drink al 30 jaar geen melk en keiharde nagels…. Ik zeg je had een tijdelijk probleem die toevallig samen ging met je melk staking? Melk is voor zuigelingen, mensen kinderen mensenmelk, kalfjes drinken koeienmelk enz. Dat heeft een volwassen mens niet nodig.

   1 likes
 12. Ja ze kunnen wel meer vertellen.
  Ik drink het mijn leven lang al en heb nergens last van!

  Melk uit de supermarkt lijkt niet eens meer op rauwe melk. Verdund, smaakstoffen toegevoegd, conserveringsmiddellen toegevoegd en gepasteuriseerd. Ik denk dat je daar wel ziek van kunt worden

  Als je melk haalt, haal het dan alleen bij een bioboer, die z’n beesten nog los laat lopen. Lekker ouderwets.
  Ik neem nog een glas, proost!

  5 likes
 13. Gebruik anders kefir i.p.v. melk, zul je zien dat je darmen pas echt weer beginnen met werken. Lactose wordt dat omgezet.

  3 likes
 14. In dit artikel wordt niet duidelijk omschreven om wat voor melk het gaat. Geen een soort melk is het zelfde. Dit verschilt al per koe op bijvoorbeeld energetisch, bacteriële, en nutriënten niveau. Dit wordt ten eerste veroorzaakt door het (soort) voer, ten tweede door de omgeving, ten derde het ras van de koeien, te vierde wel of geen hoorns. Er zullen nog wel meerdere redenen zijn. Mocht dit allemaal juist zijn volgens de natuur, qua voer bijvoorbeeld. Dan zal een koe in staat kunnen zijn om goede niet schadelijke melk te kunnen produceren. Dit is rauwe melk. Deze melk wordt vaak aangeduid als gevaarlijk door de gevaren voor e-coli en/of salmonella. Dit kan terecht zijn. Een gezonde koe kan echter genoeg bacteriële weerstand geven in de melk waardoor deze al niet meer gevaarlijk is. Dit geldt voor een gezonde koe! En het hangt al af van de mens die het drinkt. Een gezond mens zal er niet ziek van worden. Nu wordt de melk jammer genoeg gepasteuriseerd om deze gevaren teniet te doen. Het gevolg is dat de melk een basis product wordt met alle slechte gevolgen. Door de pasteurisatie sterven de goede normaal gesproken overheersende bacteriën die goed zijn voor de darmen. De eiwitten gaan stuk. Met als gevolg de darmklachten. Lactose intolerantie. Wat (meestal) niet optreedt bij rauwe melk. Van goed gevoerde koeien. voorkeur alleen (kruidenrijk) gras. Koeien eten dit in de natuur ook en je moet werken volgens de natuur. Maar terug naar de lactose intolerantie, doordat bacteriën dood gemaakt zijn door pasteurisatie wordt lactose niet meer omgezet wordt, waardoor het een last is voor het lichaam. Het lichaam kan dat namelijk niet zelf. Daar zijn de bacteriën onder andere voor. Dit zijn enkele voorbeelden waarom melk tegenwoordig terecht als slecht wordt beschouwd. De melk de nu onderzocht wordt de supermarkt melk is ook troep. Geef je een koe het juiste en hij produceert goede melk. Ik drink al me hele leven rauwe melk ben er nooit ziek van geworden. Ik heb nog nooit een bot gebroken. Gebruik geen medicijnen. Ik kan wel zeggen dat ik overmatig melk gebruiker ben meestal in de weekenden leef ik erop. En voel me er nog fitter door ook zelfs op zondag na de kater… Ik wil niet zeggen dat iedereen melk moet gaan drinken want ik denk dat al wat natuurlijk is gezond kan zijn als het maar juist geproduceerd wordt groente, frui,t vlees, en zuivel wat ik wel wil zeggen is dat er goed na gegaan moet worden om wat het gaat. Je kan ook zeggen onderzoek wijst uit mensen zijn slecht ze doden elkaar. Wat voor mensen zijn dat dan? Niet elk mens. Dt geldt ook voor melk. Niet elke melk is slecht. Niet elke appel of peer is slecht. Maar ook niet alles is goed. Ook hierboven lees ik dat geitenmelk goed is. Dit is precies het zelfde verhaal. Wel denk ik dat geitenmelk in percentages beter is omdat geiten precies gevoerd moeten worden omdat ze anders omrollen. Wat een goede manier is om te kijken of melk goed is om het weg te zetten rauw dan in een glazen pot en na een week te kijken of het is gaan rotten of gaan fermenteren. Bij fermentatie is het goed.

  Ik hoop dat ik het zo goed heb uitgelegd. En dat jullie mij snappen. Sorry voor de spelfouten maar laat op de avond zit het me wel goed zo.

  4 likes
 15. Zijn produkten die van melk worden gemaakt ook slecht?
  Zoals kaas en yoghurt?

  3 likes
 16. Ja ik weet datt melk niet goed is, dat is ook voor een kalf, maar ik vraag me af of karnemelk en yoghurt slecht zijn?

  3 likes
 17. alles is voor-r-aad;...

  Het is wat je van de melk maakt. Door de natuur laat maken dmv kefir
  IJzererts gebruik je ook nooit onbewerkt.
  Zorg dat de kalfjes of lammeren wel hun deel krijgen.

  3 likes
 18. Ben na 54 jaar gestopt met de melk, nu 2 maanden al melkloos… Zou het nog goedkomen.. 😉

  2 likes
 19. Waarom is een ei risicovol voor de mens. De mens redeneert dan dat er heel veel vet in zit en daarom slecht is voor de cholesterol aanmaak. Maar in een ei zitten zoveel meer stoffen in die voor de mens wel goed is . De natuur is perfect, maar wij mensen kijken op een heel vreemde manier aan tegen wat wel en niet schadelijk is voor de mens.
  Al het voedsel is gewoon goed, maar wat er niet goed aan is dat het bewerkt wordt en dus wel schadelijk is voor de mens.
  Wat wel goed is, is gevarieerd eten, vers en zoveel mogelijk niet van de Europese bodem, wegens mineraal armoede van de bodem.

  2 likes
 20. Nu ik dit lees kom ik erachter als ik melk nuttig da krijg ik buikloop.
  Dus hier zit toch iets in de uitleg van Alissa Hamelton

  2 likes
 21. Drink al 20 jaar geen melk meer. Krijg er slijm van in mijn keel. Vind het wel erg lekker. Vandaar, gemiddeld, 1 keer per jaar een glas bij een ontbijtbuffet in een hotel of zo. Verder nooit. Heb niet het idee dat ik iets ‘mis’ of dat het aangevuld moet worden door iets anders.

  1 likes
 22. Mijn moeder neemt nooit melkprodukten en heeft nu twee kunstknieen, mijn schoonmoeder neemt heel veel melkprodukten en heeft binnenkort ook haar tweede kunstknie. Allebei rond dezelfde leeftijd, zelfde generatie. Osteoporose heeft volgens mij veel meer met hormonen te maken (oestrogeen spiegel), en hormoon verstorende factoren zoals plastics ed.
  In NL is volgens mij het gebruik van hormonen in melk trouwens verboden, maar vroeger was dat niet zo. Ik vermoed dat de vele problemen te maken hebben met het gebruik van hormonen in vlees en melkprodukten in het verleden.

  1 likes
 23. Is soyamelk geen goed alternatief dan? Ik drink Alpro biologische soys melk, en ervaar geen nare bijwerkingen…

  0 likes
  • De meeste soja die gebruikt wordt om melk van te maken is genetisch gemanipuleerd. Daarbij komt dat men hier in het westen hoofdzakelijk ongefermenteerde soja producten consumeert, en dat is zeker ongezond omdat het Fytinezuur bevat die de opname van belangrijke mineralen in ons lichaam verstoort waardoor er snel tekorten zullen ontstaan.
   En dan komt de vernietiging van oerwouden in Azië en Zuid Amerika voor landbouw/roofbouw nog om de hoek kijken.
   Niet drinken dus!

   1 likes
  • Soyamelk zit ramvol suiker (al bestaat er ook een ongezoete variant)

   0 likes
 24. Wat moeten we dan drinken? Koeienpis? Schijnt trouwens ook heel gezond te zijn.

  1 likes
 25. Drink geen geitenmelk! Ergens op een kleitablet staat dat via geitenmelk het mensenras onder de duim gehouden wordt.

  1 likes
 26. Laten we nu eens nagaan wat er zoal in de supermarkten ligt. Dat schijnt een berg te zijn met allerlei E-nummers en andere zooi. Dat KUN je gewoonweg niet meer vergelijken met de melk die we vroeger kregen. Het smaakte fris en was gewoon harstikke lekker en inderdaad heel erg gezond. Nu doen ze net of dat nog nooit zo is geweest. Maar dat is wel heel erg krom, vooral, als je bedenkt, wat de melkindustrie er, tegenwoordig, aan chemicalien doorheen gooit. Je wilt het niet weten wat er in halfvolle melk zit bv. en wat er van die gezonde melk nog overblijft dan alleen een kartonsmaakje uit een pak. Of met een zoet smaakje van o.a. aspertaam erdoorheen gegooid. Nu wordt alles op 1 bult gegooid alsof het nog nooit goed is geweest. Lekker dan.

  1 likes
 27. melk van de of of is alleen goed als je het ONBEWERKT drinkt alles wat dan bij de melkfabriek vandaan komt is gezuiverd .daar wordt eerst de room al afgescheiden .en juist in ?? die room zitten goede voedingsstoffen die het samengaan om tegen ziektes te niet te doen .ik eet of drink niet zo veel van dit spul dus ik zou het even niet weten .

  0 likes
 28. Bij veel nomadenvolken zijn melk en (orgaan)vlees toch een van de belangrijkste voedselbronnen. En bij die mensen komen hart en vaatziektes en tandcarriers niet of nauwelijks voor.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Ik ben diep bezorgd. Eén van de meest vooraanstaande deskundigen waarschuwt voor 5G

Ik ben diep bezorgd. Eén van de meest vooraanstaande deskundigen waarschuwt voor 5G

Professor Martin Pall is één van de ...

Het is overduidelijk dat cannabisolie echt werkt. Hoe deze man 12 hersentumoren wist te verslaan

Het is overduidelijk dat cannabisolie echt werkt. Hoe deze man 12 hersentumoren wist te verslaan

George Cannon werd afgelopen zomer gediagnosticeerd met ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.