Homepagina » Binnenland » Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis
Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Dinsdag trad minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) af toen bleek dat hij de bron van nepnieuws was.

Hij bleek zijn uitspraak over de geopolitieke ambities van president Poetin te hebben verzonnen.

Het hele verhaal is ontsproten aan de fantasie van Zijlstra of – nóg ernstiger – aan zijn verlangen om zijn agressieve houding richting Rusland te rechtvaardigen, schrijft universitair docent Laurien Crump van de Universiteit Utrecht.

Russofobie

Het is een flinke deuk voor het aanzien van de Nederlandse buitenlandse politiek en geeft een andere lading aan de gesprekken met de Russische minister Lavrov, die Zijlstra wilde benutten om de Russen te confronteren met het ‘verdraaien van feiten’ rond de MH17-ramp.

Zijlstra had zijn buitenlandbeleid gebaseerd op zijn leugen. Een beleid dat heeft geleid tot een versterkte aanwezigheid van NAVO-troepen in Oost-Europa.

Crump merkt op dat er in politiek Nederland geen sprake is van historische empathie, wel van russofobie.

Feiten verzint

De coalitiepartijen schaarden zich eensgezind achter de vermeende ‘inhoud’ van Zijlstra’s leugen, schrijft ze.

De ChristenUnie benadrukte nogmaals het belang van NAVO-troepen in Oost-Europa en D66-leider Pechtold zei dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’.

“Wat zegt het over een voormalig minister van Buitenlandse Zaken dat hij feiten verzint en dat vervolgens goedpraat vanwege vermeende ‘implicaties’?” vraagt Crump zich af.

Alle gevolgen

Ze wijst erop dat de Sovjet-Unie zich aan het einde van de Koude Oorlog constructief opstelde, maar dat de voormalige Warschaupact-landen in de NAVO en de EU werden geïntegreerd.

West-Europa schoof zodoende op richting de Russische grens, met alle gevolgen van dien.

Oorzaak ligt dieper

De vermeende geopolitieke ambities van Rusland en de Oekraïnecrisis zijn niet de oorzaak van de huidige crisis, maar het symptoom. “De oorzaak ligt dieper,” stelt Crump.

“De blootgelegde russofobie binnen de hoogste regionen van de Nederlandse politiek stemt tot nadenken,” besluit ze.

Foto: Tm Wikimedia Commons

[Standaard]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  De Russen vallen buiten the New World Order en dat zou de reden kunnen zijn. Bedenk dat het Koningshuis van Oranje tot op het bot NEP is en er bijna geen Nederlander meer in voorkomt. De Russen weten dat het Koningshuis van Oranje aan elkaar hang van inteelt, bastaards en weinig Koninklijk is. De Romanov komen er al helemaal niet meer in voor. En aangezien Bea nog een hele vette roeispaan in de beerput heeft, zijn alle door haar aangestelde marionetten genetisch net zo ziek als zij zelf… En verder komen de orders van ver en heeft ons bestel weinig met democratie te maken. Een grote poppenkast !

  60 likes
  • Minute Repeater schreef:

   @ Caesar Lion Cachet

   Persoonlijk geloof ik er niet zoveel van dat Rusland en China zogenaamd niet tot de NWO zouden behoren. Al eeuwen worden conflicten in wat voor vorm dan ook, beide kampen gesteund door de NWO. En heeft men hun mensen op sleutel posities binnen beide kampen/landen, want ook Rusland en China worden geleid door oligarchen.

   Putin is een “Royal Arch Mason”; ja hij zou daar zogenaamd geen lid meer van zijn maar ik betwijfel dat. Ook bij de opening en sluiting ceremonies van de spelen in Sochi barstte het van de mason symbolen, als Rusland echt tegen de NWO zou strijden zou men die symbolen niet hebben toegestaan.

   2 likes
   • Gezinusk schreef:

    @Minute Repeater,

    Olie en gas voeren nou eenmaal de hoofdrol in de wereldeconomie dus in die zin zitten alle grootmachten er bovenop. Is het getouwtrek om geopolitieke doeleinden maatstaf geworden waaruit conflict na conflict ontstond.

    In hoeverre het geopolitieke beleid omtrent olie en het gas voor Amerika belangrijk is rond de regio van het Kaspische zee bassin- voor het overgrote deel landen die voorheen onderdeel uitmaakten van de Sovjet Unie – bewijst het boek ‘The Grand Chessboard, American Primacy And It’s Geostrategic Imperatives’. Destijds geschreven door Professor Zbigniew Brzezinksi die nog onder president Lyndon B. Johnson en Jimmy Carter functioneerde als National Security Advisor.

    Ik plaats de link met een aantal belangrijke fragmenten nog maar eens;

    http://www.takeoverworld.info/grandchessboard.html

    In dit boek wordt duidelijke taal gesproken en kun je nagaan dat China en Rusland tegenmaatregelen begonnen te nemen. Zo werkt China aan megaprojecten om supersnelle verbindingen aan te leggen rond de zijderoutes die China via India met Rusland verbindt. Een megaproject die een economische boost moet geven aan de BRIC-landen.

    In hoeverre Rusland en China deel uitmaken van de NWO valt over te twisten. Wat mij opviel was dat de Amerikaanse (westerse) demonisering aan het adres van Poetin vlot begon te trekken voor de Amerikaanse bankencrisis van 2007, toen Poetin Russische oligarchen oppakte en hun bedrijven nationaliseerde die banden zouden hebben met westerse zakenbanken, en of oligarchen. Sinds dat moment is de westerse mainstream media agressiever gaan optreden en verder werd versterkt toen de kwestie Oekraïne en Syrië een rol van betekenis gingen spelen.

    Westerse oligarchen waaronder oliereus Shell wisten voor de clash tussen het Amerikaans gesteunde Kiev, en anderzijds Oost Oekraïne, contracten voor zich te winnen om naar schaliegas te boren in de Donbass regio maar Shell trok enkele jaren geleden zijn handen er plotseling van af.

    12 likes
    • Minute Repeater schreef:

     @ Gezinusk

     Ben een tijdje niet online geweest, en ik heb vandaag even geen tijd om uitgebreid om jouw bijdrage in te gaan, maar ik zal van het weekend erop in gaan.

     0 likes
  • Marcus schreef:

   @Caesar Lion Cachet:

   Zucht… Ja, haal Sneeuwwitje en Assepoester er ook nog even bij…
   Volg het nieuws eens over bv Russische oligarchen; Rusland is een opkomende economie, en de onderliggende partij in het schaakspel VS – Rusland. Maar verder is het natuurlijk, gewoo het zelfde laken een pak…!

   2 likes
  • Jan Klaassen & Katrijntje schreef:

   Ik en mijn vriendin zijn wel content met deze poppenkast..

   0 likes
 • Bewust schreef:

  Al is de leugen nog zo snel ,de waarheid achterhaalt haar wel . Komt er nu ook wat meer licht omtrent net neerhalen van vlucht MH-17 ?
  Of moeten we nog 50 jaar wachten , voordat deze marionettenregering zich weet te ontworstelen uit de klauwen van duistere machten . In een netwerk van NEP = no evidence please .

  18 likes
  • Peter schreef:

   Het zal mij niets verbazen, dat het mh 17 drama wel eens heel andere uitkomst kan gaan geven.
   En wederom leugens en nepnieuws van dit russenfobistische partijkartel gaan de zijlstra affaire overtreffen.

   5 likes
 • Louise schreef:

  Allemachtig wat een gênante vertoning allemaal , t lijkt wel of ze allemaal zijn doorgeslagen, wel,we laten goed zien dat we op dit moment nergens toe in staat zijn.. wat een bewustzijns vernauwing .. Ik las net dat Putin ons beschuldigt van beïnvloeden van hun verkiezingen in maart, nou ik kan hem geruststellen, die capaciteiten heeft de Hollandse bv helemaal niet,we zijn gewoon super dom… Gelukkig hebben we goede schaatsers dat krikt t land nog een beetje op… Want dat hele gedoe met die Russische sportlieden ( doping) geloof ik ook niks van,natuurlijk zullen er een paar tussen zitten,maar het zijn gewoon ordinaire pesterijen … Is allemaal bekokstoofd door die corrupte sportorganisaties … Maar goed, zoals de foto hierboven lachen we gewoon door….

  23 likes
 • Jaya schreef:

  Dit zooitje is rijp voor een meditatiecentrum met hun russofobie.

  20 likes
 • H.J. schreef:

  Rutte / Pechtold / Buma.
  Zet er Klaver en Asscher bij en ga dan stil in een hoekje zitten janken.

  11 likes
 • rob schreef:

  Hoe dan ook ,de leugen regeert bij elk politieker dat soort mensen kunnen we gewoon niet meer serieus nemen als leiders , word tijd dat het volk[keren]maatregelen neemt ,de eerste is nooit meer stemmen en als je het toch doet dan helpt men deze leugenaars de verdraaider en verraders van het volk en is men medeschuldig aan verraad leugens en bedrog .. de geschiedenis staat bol van leiders de veroorzakers van oorlog corruptie macht en misbruik op alle gebieden ..

  11 likes
 • Gezinusk schreef:

  @René van Zalk,

  Hier ben ik het absoluut niet met je eens. De westerse mainstream media deed namelijk de afgelopen jaren zijn uiterste best om Rusland voor overal en alles te beschuldigen. Ik pak er één voorbeeld tussen uit;

  ”De Tweede Kamer maakt zich er zorgen over dat, vooral vanuit Rusland, met nepnieuws wordt geprobeerd de Nederlandse publieke opinie te beïnvloeden. “Dat nepaccounts onze democratie beïnvloeden is levensgevaarlijk”, zei CDA-leider Buma. “Als je weet hoeveel vrije verkiezingen inmiddels zijn beïnvloed door Rusland, is dat angstwekkend.” Als voorbeelden noemt Buma onder meer de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, het referendum over de brexit en het het referendum over onafhankelijkheid in Catalonië. “We hebben zelf binnenkort ook verkiezingen en een referendum.”

  – nos.nl, kamer geschrokken van russische inmenging door nepnieuws,14 november 2017.

  Met andere woorden,

  – Dat de Engelsen uit de EU willen ligt niet aan de Britse bevolking maar is de schuld van Russische inmenging.
  – Dat Catalanen zich willen afscheiden van Spanje ligt niet aan de Catalanen maar is de schuld van Russische inmenging.
  – Dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking voor Trump koos komt niet door het stemgedrag van de Amerikaanse bevolking maar is de schuld van Russische inmenging.

  Het wordt gebracht alsof de mensen die gestemd hebben het niet konden helpen dat ze zo dachten. Want jullie zijn beïnvloed door Poetin. Gemanipuleerd door de Russen middels websites met desinformatie. Geloof jij het zelf?

  Weet je wat ik denk? Ik denk eerder dat onze westerse leiders tot het bot corrupt, doortrapt, en schijnheilig geworden zijn. En of het nou gaat om de vele beloftes die ze nooit nakomen. Of de bewolking op doortrapte wijze een oorlog inpraten zoals met de oorlog met Irak. Of een bankencrisis. Ik denk dat het op deze wijze het makkelijkste voor ze was om hun eigen tekortkomingen in onschuld te wassen door een ander de schuld te geven. Dan komen ze er zelf het makkelijkste van af.

  Echter al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel. Ik heb dan ook eerder het idee dat de laatste decennia meer westerlingen zijn gaan beseffen wat er gaande is. Internet heeft dat proces versnelt. Het zou kunnen verklaren waarom westerse politici websites met gevoelige informatie over henzelf willen kortwieken onder het mom Nepnieuws.

  11 likes
 • droogtrommel schreef:

  Hij geeft zijn leugen toe, vervolgens zegt Rutte dat de inhoud klopt, en vervolgens zegt degene die Zijlsra informeerde, dat Zijlstra zijn woorden verdraaide. En dit gaf hij pas toe, net voordat hij met Lavrov een ontmoeting zou hebben. Ik vermoed dat Lavrov hem daar mee chanteerde, daarom moest hij aftreden 🙂

  6 likes
 • faya schreef:

  Die lobbyisten zijn ook allemaal veel rijker dan politici, hoe zou dat nou komen?
  Ik snap niet dat je dat niet ziet.

  5 likes
 • faya schreef:

  * Rob, weet je nu nog steeds niet, of wil je het niet weten dat achter regeringen een stel zichzelf noemende groep lobbyisten zit, cabal aanhangers, landverraders, dat zijn de ware leiders, die de boel zwaar besodemieteren en de regeringsleiders daar voor op laten draaien?
  Let eens beter op die lobbyisten.
  Als we nooit meer stemmen krijgen we een Kim Yung Un die ons gaat leiden, namelijk de dominante dombo´s hameren er mij iets te veel op dat we nooit meer moeten gaan stemmen.
  Net zoals ze maar dominant blijven hameren op dat we iets moeten gaan organiseren, de gespleten tongen, tegen hun wandaden optreden sporen ze aan.
  Maar dominant zijn heeft niets met intelligentie te maken, integendeel zelfs.

  3 likes
 • René van Zalk schreef:

  Er is geen russofobie in Nederland. De leugen van Zijlstra is een eenmansactie. Wel goed dat deze leugen net op tijd aan het licht is gekomen.

  2 likes
  • Sentinel schreef:

   René van Zalk, waarom heeft die Jeroen van der Veer Zijlstra destijds niet gecorrigeerd dan? De kwade pier hier lijkt wel die Van der Veer te zijn die ging lekken en Zijlstra heeft misbruikt om Rusland te demoniseren. Immers, Rusland is de directe concurrent van Shell.
   Overtuigender bewijs van de connectie tussen bedrijfsleven en politici zul je moeilijk vinden. Dit is echt een schoolvoorbeeld ervan. Twee handen op een buik.

   0 likes
 • x

  Check Also

  lange frans

  Lange Frans en hoogleraar Karel van Wolferen: ‘Dit is de grootste leugen ooit’

  In de podcast van Lange Frans is ...

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  >