Homepagina » Binnenland » Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis
Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Dinsdag trad minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) af toen bleek dat hij de bron van nepnieuws was.

Hij bleek zijn uitspraak over de geopolitieke ambities van president Poetin te hebben verzonnen.

Het hele verhaal is ontsproten aan de fantasie van Zijlstra of – nóg ernstiger – aan zijn verlangen om zijn agressieve houding richting Rusland te rechtvaardigen, schrijft universitair docent Laurien Crump van de Universiteit Utrecht.

Russofobie

Het is een flinke deuk voor het aanzien van de Nederlandse buitenlandse politiek en geeft een andere lading aan de gesprekken met de Russische minister Lavrov, die Zijlstra wilde benutten om de Russen te confronteren met het ‘verdraaien van feiten’ rond de MH17-ramp.

Zijlstra had zijn buitenlandbeleid gebaseerd op zijn leugen. Een beleid dat heeft geleid tot een versterkte aanwezigheid van NAVO-troepen in Oost-Europa.

Crump merkt op dat er in politiek Nederland geen sprake is van historische empathie, wel van russofobie.

Feiten verzint

De coalitiepartijen schaarden zich eensgezind achter de vermeende ‘inhoud’ van Zijlstra’s leugen, schrijft ze.

De ChristenUnie benadrukte nogmaals het belang van NAVO-troepen in Oost-Europa en D66-leider Pechtold zei dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’.

“Wat zegt het over een voormalig minister van Buitenlandse Zaken dat hij feiten verzint en dat vervolgens goedpraat vanwege vermeende ‘implicaties’?” vraagt Crump zich af.

Alle gevolgen

Ze wijst erop dat de Sovjet-Unie zich aan het einde van de Koude Oorlog constructief opstelde, maar dat de voormalige Warschaupact-landen in de NAVO en de EU werden geïntegreerd.

West-Europa schoof zodoende op richting de Russische grens, met alle gevolgen van dien.

Oorzaak ligt dieper

De vermeende geopolitieke ambities van Rusland en de Oekraïnecrisis zijn niet de oorzaak van de huidige crisis, maar het symptoom. “De oorzaak ligt dieper,” stelt Crump.

“De blootgelegde russofobie binnen de hoogste regionen van de Nederlandse politiek stemt tot nadenken,” besluit ze.

Foto: Tm Wikimedia Commons

[Standaard]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
3 jaren geleden

LS…

De Russen vallen buiten the New World Order en dat zou de reden kunnen zijn. Bedenk dat het Koningshuis van Oranje tot op het bot NEP is en er bijna geen Nederlander meer in voorkomt. De Russen weten dat het Koningshuis van Oranje aan elkaar hang van inteelt, bastaards en weinig Koninklijk is. De Romanov komen er al helemaal niet meer in voor. En aangezien Bea nog een hele vette roeispaan in de beerput heeft, zijn alle door haar aangestelde marionetten genetisch net zo ziek als zij zelf… En verder komen de orders van ver en heeft ons bestel weinig met democratie te maken. Een grote poppenkast !

Jaya
Jaya
3 jaren geleden

Dit zooitje is rijp voor een meditatiecentrum met hun russofobie.

droogtrommel
droogtrommel
3 jaren geleden

Hij geeft zijn leugen toe, vervolgens zegt Rutte dat de inhoud klopt, en vervolgens zegt degene die Zijlsra informeerde, dat Zijlstra zijn woorden verdraaide. En dit gaf hij pas toe, net voordat hij met Lavrov een ontmoeting zou hebben. Ik vermoed dat Lavrov hem daar mee chanteerde, daarom moest hij aftreden 🙂

H.J.
H.J.
3 jaren geleden

Rutte / Pechtold / Buma.
Zet er Klaver en Asscher bij en ga dan stil in een hoekje zitten janken.

x

Check Also

de jonge

De Jonge op vingers getikt na ‘idiote uitspraken’ over coronapas: ‘Verspreid geen nepnieuws’

In alle buitenlanden waar iedereen is geweest, ...

huisarts

Huisarts noemt prikken van jonge mensen crimineel: ‘We maken ze ziek, ik zie het elke dag’

Wie niet gevaccineerd is, loopt de levensgrote ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

21
0
We lezen graag je reactie!x