Homepagina » Binnenland » Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis
Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Ontslag Zijlstra legt russofobie in hoogste regionen van Nederlandse politiek bloot. Dit is de dieperliggende oorzaak van de crisis

Dinsdag trad minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra (VVD) af toen bleek dat hij de bron van nepnieuws was.

Hij bleek zijn uitspraak over de geopolitieke ambities van president Poetin te hebben verzonnen.

Het hele verhaal is ontsproten aan de fantasie van Zijlstra of – nóg ernstiger – aan zijn verlangen om zijn agressieve houding richting Rusland te rechtvaardigen, schrijft universitair docent Laurien Crump van de Universiteit Utrecht.

Russofobie

Het is een flinke deuk voor het aanzien van de Nederlandse buitenlandse politiek en geeft een andere lading aan de gesprekken met de Russische minister Lavrov, die Zijlstra wilde benutten om de Russen te confronteren met het ‘verdraaien van feiten’ rond de MH17-ramp.

Zijlstra had zijn buitenlandbeleid gebaseerd op zijn leugen. Een beleid dat heeft geleid tot een versterkte aanwezigheid van NAVO-troepen in Oost-Europa.

Crump merkt op dat er in politiek Nederland geen sprake is van historische empathie, wel van russofobie.

Feiten verzint

De coalitiepartijen schaarden zich eensgezind achter de vermeende ‘inhoud’ van Zijlstra’s leugen, schrijft ze.

De ChristenUnie benadrukte nogmaals het belang van NAVO-troepen in Oost-Europa en D66-leider Pechtold zei dat hij ‘de eerste Rus nog moet tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet’.

“Wat zegt het over een voormalig minister van Buitenlandse Zaken dat hij feiten verzint en dat vervolgens goedpraat vanwege vermeende ‘implicaties’?” vraagt Crump zich af.

Alle gevolgen

Ze wijst erop dat de Sovjet-Unie zich aan het einde van de Koude Oorlog constructief opstelde, maar dat de voormalige Warschaupact-landen in de NAVO en de EU werden geïntegreerd.

West-Europa schoof zodoende op richting de Russische grens, met alle gevolgen van dien.

Oorzaak ligt dieper

De vermeende geopolitieke ambities van Rusland en de Oekraïnecrisis zijn niet de oorzaak van de huidige crisis, maar het symptoom. “De oorzaak ligt dieper,” stelt Crump.

“De blootgelegde russofobie binnen de hoogste regionen van de Nederlandse politiek stemt tot nadenken,” besluit ze.

Foto: Tm Wikimedia Commons

[Standaard]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Caesar Lion Cachet
Caesar Lion Cachet
2 jaren geleden

LS…

De Russen vallen buiten the New World Order en dat zou de reden kunnen zijn. Bedenk dat het Koningshuis van Oranje tot op het bot NEP is en er bijna geen Nederlander meer in voorkomt. De Russen weten dat het Koningshuis van Oranje aan elkaar hang van inteelt, bastaards en weinig Koninklijk is. De Romanov komen er al helemaal niet meer in voor. En aangezien Bea nog een hele vette roeispaan in de beerput heeft, zijn alle door haar aangestelde marionetten genetisch net zo ziek als zij zelf… En verder komen de orders van ver en heeft ons bestel weinig met democratie te maken. Een grote poppenkast !

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Caesar Lion Cachet
2 jaren geleden

@ Caesar Lion Cachet

Persoonlijk geloof ik er niet zoveel van dat Rusland en China zogenaamd niet tot de NWO zouden behoren. Al eeuwen worden conflicten in wat voor vorm dan ook, beide kampen gesteund door de NWO. En heeft men hun mensen op sleutel posities binnen beide kampen/landen, want ook Rusland en China worden geleid door oligarchen.

Putin is een “Royal Arch Mason”; ja hij zou daar zogenaamd geen lid meer van zijn maar ik betwijfel dat. Ook bij de opening en sluiting ceremonies van de spelen in Sochi barstte het van de mason symbolen, als Rusland echt tegen de NWO zou strijden zou men die symbolen niet hebben toegestaan.

Gezinusk
Gezinusk
Reactie op  Minute Repeater
2 jaren geleden

@Minute Repeater,

Olie en gas voeren nou eenmaal de hoofdrol in de wereldeconomie dus in die zin zitten alle grootmachten er bovenop. Is het getouwtrek om geopolitieke doeleinden maatstaf geworden waaruit conflict na conflict ontstond.

In hoeverre het geopolitieke beleid omtrent olie en het gas voor Amerika belangrijk is rond de regio van het Kaspische zee bassin- voor het overgrote deel landen die voorheen onderdeel uitmaakten van de Sovjet Unie – bewijst het boek ‘The Grand Chessboard, American Primacy And It’s Geostrategic Imperatives’. Destijds geschreven door Professor Zbigniew Brzezinksi die nog onder president Lyndon B. Johnson en Jimmy Carter functioneerde als National Security Advisor.

Ik plaats de link met een aantal belangrijke fragmenten nog maar eens;

http://www.takeoverworld.info/grandchessboard.html

In dit boek wordt duidelijke taal gesproken en kun je nagaan dat China en Rusland tegenmaatregelen begonnen te nemen. Zo werkt China aan megaprojecten om supersnelle verbindingen aan te leggen rond de zijderoutes die China via India met Rusland verbindt. Een megaproject die een economische boost moet geven aan de BRIC-landen.

In hoeverre Rusland en China deel uitmaken van de NWO valt over te twisten. Wat mij opviel was dat de Amerikaanse (westerse) demonisering aan het adres van Poetin vlot begon te trekken voor de Amerikaanse bankencrisis van 2007, toen Poetin Russische oligarchen oppakte en hun bedrijven nationaliseerde die banden zouden hebben met westerse zakenbanken, en of oligarchen. Sinds dat moment is de westerse mainstream media agressiever gaan optreden en verder werd versterkt toen de kwestie Oekraïne en Syrië een rol van betekenis gingen spelen.

Westerse oligarchen waaronder oliereus Shell wisten voor de clash tussen het Amerikaans gesteunde Kiev, en anderzijds Oost Oekraïne, contracten voor zich te winnen om naar schaliegas te boren in de Donbass regio maar Shell trok enkele jaren geleden zijn handen er plotseling van af.

Minute Repeater
Minute Repeater
Reactie op  Gezinusk
2 jaren geleden

@ Gezinusk

Ben een tijdje niet online geweest, en ik heb vandaag even geen tijd om uitgebreid om jouw bijdrage in te gaan, maar ik zal van het weekend erop in gaan.

Marcus
Marcus
Reactie op  Caesar Lion Cachet
2 jaren geleden

@Caesar Lion Cachet:

Zucht… Ja, haal Sneeuwwitje en Assepoester er ook nog even bij…
Volg het nieuws eens over bv Russische oligarchen; Rusland is een opkomende economie, en de onderliggende partij in het schaakspel VS – Rusland. Maar verder is het natuurlijk, gewoo het zelfde laken een pak…!

Jan Klaassen & Katrijntje
Jan Klaassen & Katrijntje
Reactie op  Caesar Lion Cachet
2 jaren geleden

Ik en mijn vriendin zijn wel content met deze poppenkast..

Jaya
Jaya
2 jaren geleden

Dit zooitje is rijp voor een meditatiecentrum met hun russofobie.

Strijdervoorvrijheid
Strijdervoorvrijheid
Reactie op  Jaya
2 jaren geleden

Ah dat is zielig voor dat meditatiecentrum joh.

droogtrommel
droogtrommel
2 jaren geleden

Hij geeft zijn leugen toe, vervolgens zegt Rutte dat de inhoud klopt, en vervolgens zegt degene die Zijlsra informeerde, dat Zijlstra zijn woorden verdraaide. En dit gaf hij pas toe, net voordat hij met Lavrov een ontmoeting zou hebben. Ik vermoed dat Lavrov hem daar mee chanteerde, daarom moest hij aftreden 🙂

mikkie
mikkie
Reactie op  droogtrommel
2 jaren geleden

Ja, die jankerd!

bert xmaatxhuisx
bert xmaatxhuisx
Reactie op  mikkie
2 jaren geleden

Baan mis gelopen, die Zijlstra. [hij is een] Uitstekende toneelspeler.

Maar wát een leugenwerk.

En dan maar zeer positief over die man spreken, net als over Lubbers. De maatschappij staat weer eens volledig op de kop.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden

Rutte / Pechtold / Buma.
Zet er Klaver en Asscher bij en ga dan stil in een hoekje zitten janken.

Bewust
Bewust
2 jaren geleden

Al is de leugen nog zo snel ,de waarheid achterhaalt haar wel . Komt er nu ook wat meer licht omtrent net neerhalen van vlucht MH-17 ?
Of moeten we nog 50 jaar wachten , voordat deze marionettenregering zich weet te ontworstelen uit de klauwen van duistere machten . In een netwerk van NEP = no evidence please .

Peter
Peter
Reactie op  Bewust
2 jaren geleden

Het zal mij niets verbazen, dat het mh 17 drama wel eens heel andere uitkomst kan gaan geven.
En wederom leugens en nepnieuws van dit russenfobistische partijkartel gaan de zijlstra affaire overtreffen.

Louise
Louise
2 jaren geleden

Allemachtig wat een gênante vertoning allemaal , t lijkt wel of ze allemaal zijn doorgeslagen, wel,we laten goed zien dat we op dit moment nergens toe in staat zijn.. wat een bewustzijns vernauwing .. Ik las net dat Putin ons beschuldigt van beïnvloeden van hun verkiezingen in maart, nou ik kan hem geruststellen, die capaciteiten heeft de Hollandse bv helemaal niet,we zijn gewoon super dom… Gelukkig hebben we goede schaatsers dat krikt t land nog een beetje op… Want dat hele gedoe met die Russische sportlieden ( doping) geloof ik ook niks van,natuurlijk zullen er een paar tussen zitten,maar het zijn gewoon ordinaire pesterijen … Is allemaal bekokstoofd door die corrupte sportorganisaties … Maar goed, zoals de foto hierboven lachen we gewoon door….

rob
rob
2 jaren geleden

Hoe dan ook ,de leugen regeert bij elk politieker dat soort mensen kunnen we gewoon niet meer serieus nemen als leiders , word tijd dat het volk[keren]maatregelen neemt ,de eerste is nooit meer stemmen en als je het toch doet dan helpt men deze leugenaars de verdraaider en verraders van het volk en is men medeschuldig aan verraad leugens en bedrog .. de geschiedenis staat bol van leiders de veroorzakers van oorlog corruptie macht en misbruik op alle gebieden ..

faya
faya
2 jaren geleden

* Rob, weet je nu nog steeds niet, of wil je het niet weten dat achter regeringen een stel zichzelf noemende groep lobbyisten zit, cabal aanhangers, landverraders, dat zijn de ware leiders, die de boel zwaar besodemieteren en de regeringsleiders daar voor op laten draaien?
Let eens beter op die lobbyisten.
Als we nooit meer stemmen krijgen we een Kim Yung Un die ons gaat leiden, namelijk de dominante dombo´s hameren er mij iets te veel op dat we nooit meer moeten gaan stemmen.
Net zoals ze maar dominant blijven hameren op dat we iets moeten gaan organiseren, de gespleten tongen, tegen hun wandaden optreden sporen ze aan.
Maar dominant zijn heeft niets met intelligentie te maken, integendeel zelfs.

faya
faya
2 jaren geleden

Die lobbyisten zijn ook allemaal veel rijker dan politici, hoe zou dat nou komen?
Ik snap niet dat je dat niet ziet.

René van Zalk
René van Zalk
2 jaren geleden

Er is geen russofobie in Nederland. De leugen van Zijlstra is een eenmansactie. Wel goed dat deze leugen net op tijd aan het licht is gekomen.

Sentinel
Sentinel
Reactie op  René van Zalk
2 jaren geleden

René van Zalk, waarom heeft die Jeroen van der Veer Zijlstra destijds niet gecorrigeerd dan? De kwade pier hier lijkt wel die Van der Veer te zijn die ging lekken en Zijlstra heeft misbruikt om Rusland te demoniseren. Immers, Rusland is de directe concurrent van Shell.
Overtuigender bewijs van de connectie tussen bedrijfsleven en politici zul je moeilijk vinden. Dit is echt een schoolvoorbeeld ervan. Twee handen op een buik.

x

Check Also

nos

NOS kampt met bedreigingen: ‘Dat krijg je als je onbetrouwbaar nieuws brengt’

De satellietwagens waarmee de NOS door het ...

clinton

Vrijgegeven documenten: Hillary Clinton zat achter ‘Rusland-hoax’

Hillary Clinton heeft tijdens de verkiezingscampagne van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

21
0
We lezen graag je reactie!x