Homepagina » Buitenland » Ontwikkelingshulp werkt niet en is een farce. Dit vernietigende rapport maakt duidelijk waarom
Ontwikkelingshulp werkt niet en is een farce. Dit vernietigende rapport maakt duidelijk waarom

Ontwikkelingshulp werkt niet en is een farce. Dit vernietigende rapport maakt duidelijk waarom

Onlangs werd een Brits overheidsrapport gepubliceerd over een ontwikkelingsproject in Ghana, betaald door de Britse belastingbetaler.

In 2012 werd besloten om 35 straatarme dorpen te helpen. Sule, een boer uit één van de dorpen, zei toen al: “Wij denken niet dat dit gaat werken.”

En hij kreeg gelijk.

Het project werd bedacht door professor Jeffrey Sachs van de Columbia University in New York en gesteund door de VN en beroemdheden zoals U2-zanger Bono.

Weinig verschil

Het Britse ministerie van Internationale Ontwikkeling heeft nu geconcludeerd dat het project in feite compleet mislukt is. Geen van de opgestelde doelstellingen is behaald.

“Het project heeft de armoede en honger in het geheel niet teruggedrongen,” aldus het rapport.

Het ministerie ontdekte weinig verschil tussen dorpen die werden overladen met Britse hulp en dorpen die niet werden geholpen.

Grootschalige fraude

In het rapport wordt verder opgemerkt dat een derde van al het geld naar het management ging. Daarnaast wordt toegegeven dat er sprake was van grootschalige fraude.

Dorpen werden overspoeld met geld voor nieuwe scholen, extra leraren, straatverlichting en tractoren.

Eén boer zei: “Er kwamen veel blanke mensen en ngo’s en zij deden veel beloftes, maar die zijn niet waargemaakt.”

Iemand anders

“Ze stelden vragen over onze families, onze manier van leven en onze landbouw,” voegde hij toe. “Ze kwamen nooit terug. Het jaar erop kwam er weer iemand anders langs.”

“Ze luisteren alleen naar onze problemen en werken hun lijstjes af,” klonk het. “Ze gebruikten ons om hun geld te verdienen.”

[Daily Mail]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Rocko schreef:

  Heb een x begrepen dat er in de afgelopen 60 /70 jaar , 2000 miljard dollar , aan geld , goederen en hulp naar Afrika gestuurd is. Resultaat NUL. 2000 miljard en geen enkele nawijsbare verandering, alleen florerende goede doelen en hun besturen en directies, doet je toch op je hoofd schudden in verbijstering over zoveel fraude mismanagement en onvermogen!!

  19 likes
  • Jur schreef:

   Ik heb daar geen bewijs van. Maar ik weet wel dat ik GEEN geld doneer aan de zogenaamde ‘goede doelen’. Ze zijn allemaal sh*t.

   15 likes
  • AnnoNimbus schreef:

   Tja, dit is niet een enkel incident. Je hebt Giro 555 die voor Haiti ongeveer 5 huizen bouwde (van de vele beloofde), de rest van het geld is elders overgesluisd (Clinton Foundation?).
   En laten we de Nederlandse waterputten in Afrika niet vergeten, waarbij, door de extra putten en extra gebruik van water, ook de waterputten die heel het jaar door water hadden ook droog kwamen te liggen doordat het grondwaterpeil zakte. Met gevolg dat er een grote hoeveelheid mensen en dieren stierven.
   Of de hulp aan Ethiopië, waarbij heel weinig aankwam, en eigenlijk west Ethiopië genoeg had om het oosten te helpen.
   Of de flesjes drinkwater in een centraal amerikaans vliegveld silo die jaren later terug gevonden zijn, ongebruikt.

   6 likes
  • Rikk schreef:

   Ik doe al 50 jaar een kwartje in een luciferdoosje, iedere week.
   Maar het veranderd nog steeds niet zoals ik zou hopen…..
   http://songteksten-vantoenennu.jouwweb.nl/songteksten/wim-sonneveld/opa

   3 likes
 • Ron schreef:

  Als je alles krijgt waarom een inspanning doen?
  Gans het jaar is er hetzelfde klimaat met weinig of geen extreme verandering.
  Verwarmen hoef je niet te doen evenmin een voorraad aanleggen voor de winter.
  Verder verstrekken NGO’s enkel voedsel en leven ze van de instandhouding van de miserie erger nog ze werken er aan mee. Verder brengen ze een vluchtelingenstroom op gang om in de rijkere landen een poot aan de grond te krijgen en de miserie in stand te houden.

  15 likes
 • infootje schreef:

  “en beroemdheden zoals U2-zanger Bono.”
  En z’n voornaam is Cui ?

  10 likes
 • H.v.d. Heijden schreef:

  Komen we er nu al achter dat ontwikkelingshulp niet werkt? Wouw, wat snel. Als na veertig jaar!!!

  9 likes
 • Wakkere Joost schreef:

  Ja en zo word de armoede in ons eigen land ook in stand gehouden.
  Een corrupt zooitje zie bijvoorbeeld voedselbanken etc.

  8 likes
 • Shockley schreef:

  Bono “Every time I’ll clap with my hands, a child in Africa dies” someone in the public “Well stop clapping with your hands!”

  6 likes
 • Arwijn schreef:

  Pijnlijke realisatie. Misschien is het tijd dat mensen zich ermee bemoeien die wel echte oprechte aandacht en doelstellingen hebben die overeenkomen met de bevolking die geholpen dient te worden.

  5 likes
 • Zwarte Biff schreef:

  Soms gaat het mis met geld dat je geeft aan ontwikkelingshulp. Meestal eigenlijk.
  Het geld blijft bijna altijd hangen aan de zgn. Strijkstok.
  Dat betekend dat het geld in de hulporganisatie blijft hangen, vaak aan exorbitante salarissen aan directeuren, maar ook aan reiskosten van medewerkers, vaak gaat het geld aan lokale onderdrukkers door het geven van smeergeld, vervoer aan corrupte lieden, vaak ook aan media en politici (hoewel dat meestal niet valt te bewijzen, misschien heb ik het gewoon mis). Soms verdwijnt veel.geld aan belastingen en accijnzen, nou ja, er kan van alles misgaan.
  Dit is natuurlijk geen reden om genereus te blijven schenken. Ook als je donaties uiteindelijk in de zakken verdwijnen van pharmaceuten, wapenhandelaars of andere criminele organisaties blijft er vaak een heel klein percentage naar slachtoffers gaan.
  Als we dus met zijn allen duizenden procenten meer geven helpt dat misschien.
  Zelf doe ik dat dan weer niet, maar sommige mensen geven gewoon hun hele jaarsalaris aan goede doelen zoals bv de postcodeloterij die veel geld geeft aan de Clinton Foundation die er alles aan doet om zoveel mogelijk mensen te vaccineren.
  Dit is gewoon maar een voorbeeld. Je kunt ook doneren aan de dierenambulance of Jantje Beton.
  Als je alles weggeeft wat je verdient helpt het misschien toch een beetje.
  Het meeste geld verdwijnt misschien in de zakken van de rijken via allerlei constructies maar dat is dan niet JOUW schuld, dat wordt bijgeschreven op het karma van de rijken denk ik.
  Geef dus gewoon alles wat je hebt. Je kunt ook geven aan de katholieke kerk die erg veel smartengeld moet betalen aan de slachtoffers van pedofiele geestelijken.
  Of dat allemaal helpt weet ik niet, maar doe je het niet dan verdwijnt je geld in de staatskas via allerlei dwangheffingen, belastingen en accijnzen.
  Je geld ben je sowieso kwijt tenzij je heel erg rijk bent en je bij de rijkste 1 procent hoort die eigenlijk zo goed als niks hoeft te betalen en toch doet alsof ze de mensheid helpen via stichtingen die ze zelf beheren waarmee ze macht uitoefenen om stiekem toch weer de armen verder onderdrukken hoewel ik dat misschien mis heb en het allemaal verkeerd begrijp want ik kan het niet bewijzen en het zou kunnen zijn dat ik ben gehersenspoeld door de alternatieve media.
  Toch zou ik willen adviseren dat je al je geld weggeeft aan goede doelen als je geld hebt.
  Ik doe dat zelf ook een beetje want ik geef geld aan collectanten als ze aan de deur komen voor bijvoorbeeld het Rode Kruis of de kankerbesyrijding want die collectanten wonen bij me in de buurt en ik wil ze niet teleurstellen in de hoop dat ze me aardig vinden.
  Ik hoop dat jullie wat aan mijn advies hebben maar het staat een ieder vrij om het op te volgen of niet,

  Want ik heb de waarheid ook niet in pacht helaas…

  4 likes
 • elisabethje schreef:

  Zolang geld in het middelpunt staat, zal er corruptie en onrecht zijn. Ben zelf ook gestopt met doneren goede doelen, vanwege al dat verduisteren van dat gedoneerd geld. Goede doelen zijn nu ook maar bedrijven die winst willen maken. Wel jammer voor die enkele die dan niet zo zijn, want niet alle goede doelen zijn corrupt, maar hoe weet je het verschil dan? 🙂

  2 likes
 • egetal schreef:

  ontwikkeling kan je niet opdringen, al helemaal niet als iemands levensovertuiging van religieuze aard is.

  0 likes
 • x

  Check Also

  meisje

  Meisje geeft epische speech tijdens coronaprotest in Liverpool: ‘We zijn misleid’

  Op zaterdag gingen mensen in Liverpool de ...

  west-afrika

  West-Afrika wordt proeftuin voor orwelliaanse technologie: ‘Alarmerend’

  In arme, afgelegen gemeenschappen in West-Afrika wordt ...

  >