Universum

Onverwachte spiraal ontdekt rond rode reuzenster (video)

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) een geheel onverwachte spiraalstructuur ontdekt in het materiaal ronde een rode reus.

De spiraal kan door astronomen worden gebruikt als klok die vertelt wat wanneer is gebeurd, aldus Matthias Maercker van de Universiteit van Bonn.

De onderzoekers stuitten in het gas rond de oude reuzenster R Sculptoris met de krachtige radiotelescoop verrassend op een spiraalstructuur. Het is voor het eerst dat rond een stervende ster zowel een bolvormige buitenschil als een daarbinnen gelegen spiraalstructuur is ontdekt.

Het is ook de eerste keer dat astronomen een dergelijke spiraal ruimtelijk in kaart konden brengen. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO denkt dat de bijzondere vorm is ontstaan doordat een begeleidende ster, genaamd T Sculptoris, om de rode reus cirkelt.

De ster bevindt zich op zo’n 1000 lichtjaar van de aarde in het sterrenbeeld Beeldhouwer. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Nature.

Toen de ster met ALMA werd waargenomen, was nog niet de helft van de antennes in bedrijf. Het is spannend om te bedenken wat er met de ALMA mogelijk is wanneer het gehele netwerk van antennes in 2013 operationeel is, aldus coauteur Wouter Vlemmings van de Technische Universiteit Chalmers in Zweden.

De Atacama Large Millimeter/submillimeter Array is een internationaal samenwerkingsproject tussen Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië, met hulp van Chili. Het is het grootste astronomische project ter wereld.

Bron: HLN.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Zelfs ons eigen zonnestelsel draait als een spiraal. Vooral als je weet dat onze zon met 68.500 km per uur, door het heelal zuist!!Alle planeten volgen haar spiraalsgewijs.Sterrenwachten laten u een twee dimensionaal beeld zien, maar drie dimensionaal, gaat het toe zoals boven beschreven.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

En de spiraal vindt je zelfs terug op aarde, in een bloem.Keisha Crowther “Little Grandmother.”
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IhiPmVHAuTA

Dr. Why
Dr. Why
9 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]En de spiraal vindt je zelfs terug op aarde, in een bloem.Keisha Crowther “Little Grandmother.”
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IhiPmVHAuTA%5B/quote%5D

is iets wat de wiskunde al een 800 jaar weet 🙂

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

[quote name=”Dr. Why”][quote name=”Hunting Wolf”]En de spiraal vindt je zelfs terug op aarde, in een bloem.Keisha Crowther “Little Grandmother.”
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IhiPmVHAuTA%5B/quote%5D

is iets wat de wiskunde al een 800 jaar weet :-)[/quote]
Ja zeker Eistein was zo dom nog niet. Maar heeft het hier nooit over gehad. spiraaltjes als voorbehoedsmiddel.:)lol.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x