Gezondheid

Israëlische wetenschappers linken gluten aan ziekte ALS

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Kan glutengevoeligheid de ziekte ALS veroorzaken? Wetenschappers uit Israël denken van wel.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, wat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat en uiteindelijk zal sterven. Ieder jaar krijgen 5600 mensen de diagnose ALS.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Coeliakie

Dr. Vivian E. Drory en haar collega’s van het Tel Aviv Medisch Centrum troffen bij 23 van de 150 ALS-patiënten antistoffen tegen een enzym aan dat transglutaminase 6 (TG6) heet. De antistoffen waren bij slechts vijf van de 115 gezonde vrijwilligers in het lichaam aanwezig. Ook hadden de ALS-patiënten hogere concentraties antistoffen in hun bloed.

In het lichaam van mensen met coeliakie worden antistoffen tegen transglutaminase 2 (TG2) aangemaakt als ze gluten – eiwitten in tarwe, gerst en rogge – eten. Ongeveer 45 procent van de patiënten met coeliakie maakt ook antistoffen aan tegen TG6, ook al hebben ze geen neurologische symptomen.

Glutenvrij dieet

Bij sommige patiënten kan glutengevoeligheid neurologische problemen veroorzaken en veel van die patiënten hebben antistoffen tegen TG6. Drory zei dat haar team momenteel onderzoek doet naar de concentratie antistoffen tegen TG6 in het bloed van patiënten die net zijn gediagnosticeerd met ALS. Ze testen bij deze mensen ook de effecten van een glutenvrij dieet.

Ze verwacht dat het ‘nog tenminste twee jaar’ zal duren voordat ze de resultaten van dit onderzoek heeft. Ze waarschuwt dat ALS-patiënten nu niet zelf moeten gaan experimenteren. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Neurology.

[Reuters]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J@n
J@n
9 jaren geleden

Gluten zijn al heel lang onderwerp van discussie en blijken voor mens en dier niet altijd even goed te zijn. Ik heb veel ervaring met voeding van honden en in de hondenwereld is een enorme omslag te merken naar rauw vlees voer. De gemiddelde hondenbrok zit stampvol met gluten en veel honden krijgen hierdoor gedrag -en lichamelijke problemen.

Frans
Frans
9 jaren geleden

Hoe kan het dat onze lichamen zich niet kunnen uiteenzetten met gluten?
Waarom zijn natuurlijke producten opeens vijandig aan het fysieke lichaam?
Wat is er in onze fysieke lichamen gevaren dat ze natuurlijke middelen niet meer verdraagt?

Wim
Wim
9 jaren geleden

Tarwe is armen voedsel, geen tarwe eten. Is hard om te verteren.

JevWeazle
JevWeazle
9 jaren geleden
Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x