Homepagina » Gezondheid » Israëlische wetenschappers linken gluten aan ziekte ALS
Israëlische wetenschappers linken gluten aan ziekte ALS

Israëlische wetenschappers linken gluten aan ziekte ALS

Kan glutengevoeligheid de ziekte ALS veroorzaken? Wetenschappers uit Israël denken van wel.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet functioneren van de spieren. ALS is progressief van aard, wat betekent dat iemand met deze ziekte steeds verder achteruitgaat en uiteindelijk zal sterven. Ieder jaar krijgen 5600 mensen de diagnose ALS.

Coeliakie

Dr. Vivian E. Drory en haar collega’s van het Tel Aviv Medisch Centrum troffen bij 23 van de 150 ALS-patiënten antistoffen tegen een enzym aan dat transglutaminase 6 (TG6) heet. De antistoffen waren bij slechts vijf van de 115 gezonde vrijwilligers in het lichaam aanwezig. Ook hadden de ALS-patiënten hogere concentraties antistoffen in hun bloed.

In het lichaam van mensen met coeliakie worden antistoffen tegen transglutaminase 2 (TG2) aangemaakt als ze gluten – eiwitten in tarwe, gerst en rogge – eten. Ongeveer 45 procent van de patiënten met coeliakie maakt ook antistoffen aan tegen TG6, ook al hebben ze geen neurologische symptomen.

Glutenvrij dieet

Bij sommige patiënten kan glutengevoeligheid neurologische problemen veroorzaken en veel van die patiënten hebben antistoffen tegen TG6. Drory zei dat haar team momenteel onderzoek doet naar de concentratie antistoffen tegen TG6 in het bloed van patiënten die net zijn gediagnosticeerd met ALS. Ze testen bij deze mensen ook de effecten van een glutenvrij dieet.

Ze verwacht dat het ‘nog tenminste twee jaar’ zal duren voordat ze de resultaten van dit onderzoek heeft. Ze waarschuwt dat ALS-patiënten nu niet zelf moeten gaan experimenteren. Het onderzoek is gepubliceerd in JAMA Neurology.

[Reuters]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Gluten zijn al heel lang onderwerp van discussie en blijken voor mens en dier niet altijd even goed te zijn. Ik heb veel ervaring met voeding van honden en in de hondenwereld is een enorme omslag te merken naar rauw vlees voer. De gemiddelde hondenbrok zit stampvol met gluten en veel honden krijgen hierdoor gedrag -en lichamelijke problemen.

  2 likes
  • JevWeazle schreef:

   daarom krijgen ‘8 op de 10 honden tandvleesproblemen’. dat vermeld die leuke pedigree reclame met die overtuigende man in een witte onderzoeksjas. Vanaf dat moment wist ik dat die hondenproducten net zo slecht waren als mensenvoedsel waarbij de makers zich zeer bewust zijn van de tandproblemen di erdoor ontstaan. zonder slecht voedsel zijn er helemaal niet zoveel tandartsen nodig. en het ‘leuke’ is dat honden nu ook een markt zijn. tandvleesproblemen, slechte adem etc etc….komt allemaal door zielloze op geld belluste stukken poep die ik nauwelijks mens durf te noemen

   je kan het vast niet geloven maar ik kwam een site tegen waarbij hazenwind honden (RENHONDEN NOTA BENE) ADHD-diagnose kregen en die site verkocht medicijnen ervoor. mensen die hun honden medicijnen geven tegen onrust bitch-slap ik

   2 likes
  • Liquid schreef:

   Absoluut waar, een hond op een voeding zetten die voornamelijk uit graan bestaat is absurd. Maar in dit geval is het appels met peren vergelijken, honden zijn hoofdzakelijk carnivoor terwijl wij omnivoren zijn.

   0 likes
 • Frans schreef:

  Hoe kan het dat onze lichamen zich niet kunnen uiteenzetten met gluten?
  Waarom zijn natuurlijke producten opeens vijandig aan het fysieke lichaam?
  Wat is er in onze fysieke lichamen gevaren dat ze natuurlijke middelen niet meer verdraagt?

  0 likes
  • JevWeazle schreef:

   ik denk dat wij als mens nooit brood hebben gegeten totdat de agricultuur paar duizend jaar geleden in het leven werd geroepen. wij zijn fruit, groente, zaden en noten eters. kijk maar naar ons gebit dat komt heel erg overeen met de planteneters of eigenlijk meer overeen met (frugivores – fruiteters).

   1 likes
   • eNdEmiOn schreef:

    Pak daar de lengte van onze darmen bij en we zijn weer terug bij omnivoren. Prima dat je ook nog ff wilt aangeven dat we vanuit de oudheid niet echt graneneters zijn maar om dat half te verdraaien naar vegetariërs is een brug te ver.

    1 likes
 • Wim schreef:

  Tarwe is armen voedsel, geen tarwe eten. Is hard om te verteren.

  1 likes
  • eNdEmiOn schreef:

   Nogal een subjectief plaatje.
   Zo zijn er voor elke categorie ook andere typen gebitjes bij verschillende beesten te vinden.
   Bv ratten omnivores, niet zomaar op basis van gebit onder te verdelen. Zo zijn er ook bv frugivore vleermuizen en die hebben ook geen mensachtig gebit.

   0 likes
 • Ik had na het eten altijd onwijs veel maagzuur echt pijnlijk. Maar sinds ik geen brood ,aardappels en pasta meer eet ben ik er van af . I hoef dus ook geen rennies en andere maagbeschermers meer want dat schijnt ook shit te zijn. Ik een nu bergen groente met hele Lappen vlees. noten .rauwe groenten en veel fruit . Wel bij de bio boer heyyyy . anders krijg je nog vergif binnen .kost wat maar dan heb je ook wat . en als suiker vervangen gewoon honing. EEEEEEEnnn veen citroen. elke dag zeker 3 citroenen uitgeperst met honing en water . HEEEEEEEl goed voor bij het eten. Ik voel me echt 100 keer energieker.

  0 likes
 • Aether schreef:

  Indien je niet allergisch bent voor gluten kunt je gerust brood en gelijk soort producten eten.

  Indien je zoals boven genoemd darm problemen hebt kunnen meerdere zaken de oorzaak zijn. (Een opstapeling van). Kolen e.d. Met alle respect, maar indien je veel citroenen eet, succes bij de tandarts komende tijd.

  De mens is mede door brood geworden zoals we nu zijn. Nu opeens wordt er gewezen naar een ingrediënt wat we al millennia tot ons nemen terwijl een veel voor de hand liggende oorzaken kunnen zijn zoals onze plastic verpakkingen. Ik zie eerder dat chemtrails de oorzaak zijn van dit probleem dan gluten.

  0 likes
 • Pedro & zo schreef:

  Gluten waren vroeger ook niet zo,n groot probleem voor de meesten.
  Heeft helaas tegenwoordig o.a. te maken met pesticiden, veel kortere gistingtijden dan in de goeie ouwe tijd in kombinatie met z.g. broodverbeteraars.

  Roggebrood is een uitzondering vanwege het ontbreken van gist en tevens de veel langere baktijden dan bij gewoon brood.

  0 likes
 • emka schreef:

  Israëlische wetenschappers………ik proef een zionistisch complot tegen het brood!

  0 likes
 • x

  Check Also

  artsen

  Waarom er minder patiënten sterven als artsen staken

  Er is onlangs een einde gemaakt aan ...

  cannabis

  Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

  In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

  >