Homepagina » Gezondheid » Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”
Onze voeding is er slecht aan toe: consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie

Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”

Onze voeding is er slecht aan toe, dat bewijst het ene na het andere voedingsschandaal. Dit is ook te zien aan de stijgende obesitascijfers met bijbehorende welvaartsziekten, stelt industrieel ingenieur Laurens De Meyer.

De vis die je eet is niet de soort die op de verpakking vermeld staat, zelfs niet in chique restaurants. De olijfolie op je salade is nep, net als het vlees in je maaltijd. De voedingsindustrie bedriegt erop los.

Producten die er gezond uitzien, zijn zelden meer dan een suikerbom. De invloed van slechte voedingsgewoontes zoals te veel suiker op jonge leeftijd heeft de rest van je leven impact. De consument wordt moedwillig verschalkt door mooie cijfers of verpakkingen die op geen enkele manier iets met de werkelijkheid achter het product te maken hebben, aldus De Meyer.

Overmatig alcoholgebruik

Het gevaar zit hem volgens de ingenieur vooral in de overvloed aan toegevoegde suikers. Die hebben op de lange termijn dezelfde impact op onze gezondheid als overmatig alcoholgebruik. De stijgende statistieken van de welvaartsziekten zijn hiervan het trieste bewijs.

Toegevoegde suikers zitten in het overgrote deel van de bewerkte producten. Denk aan brood, salami, dieetproducten, lightproducten en fruitsappen. De Nederlander consumeert iedere dag vier keer meer suiker dan de 25 gram die aangeraden wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voedsellobby

De overheid is het aan zichzelf verplicht om actie te ondernemen, benadrukt De Weyer. Maar dat blijkt een moeizaam proces. In 2010 kwam de Europese Commissie met het plan om het zogeheten verkeerslichtensysteem in te voeren. Gezonde producten krijgen een groen en ongezonde producten een rood label.

Omdat de meeste bewerkte producten een rood label zouden krijgen, had de voedsellobby er meer dan een miljard euro voor over om de invoering van een dergelijk systeem tegen te houden. “De consument heeft recht op duidelijke informatie op de verpakking van zijn voeding,” besluit de Weyer. “Het is hoog tijd voor politici om hier iets aan te doen.”

Boekentip: Wat (w)eten we? De waarheid over ons voedsel (binnenkort verkrijgbaar)

[Knack]


Vind je deze info interessant? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. “Het is hoog tijd voor politici om hier iets aan te doen.”

  Wat een grap ik val van me stoel van het lachen, daar hoef je echt niet op te hopen hoor.

  29 likes
  • Gelukkig zijn er uiterst intelligente krachten ongezien aan het werk die het totaal overzicht hebben, die boven regeringen en vooral, boven de psychopaten die denken de touwtjes nog in handen te hebben, staan.
   De soep wordt lang niet zo heet gegeten als hij opgediend wordt. De darkies projecteren vooral hun eigen angsten in de media, dat wij ze maar over moeten nemen. Laat je niet gek maken mensen, het is in wezen al over en uit met ze.

   16 likes
  • Blij dat je zelf al aangaf dat politici verantwoordelijkheid geven een kansloze missie is.

   7 likes
 2. Ik ben al heel lang van mening dat de overheden aangeklaagd moeten kunnen worden. Als je er wat verder over nadenkt dan wordt er genocide gepleegd op de burgers terwijl het ministerie van volksgezondheid moet waken over de gezondheid en welzijn van de burgers van dit land. Zou graag zien dat er een verbod komt op de ziekmakende producten of op z’n minst belasten met een huizenhoge accijns. Dan kunnen de de gezonde producten goedkoper worden en/of meer subsidie voor eerlijke producenten. Nu laten de overheden hun oren hangen naar de wensen van de diverse multinationals.

  31 likes
 3. Koop en kook zo veel mogelijk vers. Geen kant- en klaar. Zo mogelijk biologisch. Neem de tijd voor het koken en het eten, dan ontstress je meteen. Zo min mogelijk zout en suiker.

  17 likes
 4. Agenda 21 he, met dank aan onze gedecoreerde bilderberg opa van de huidige kreunprins..

  9 likes
 5. Een ander voor je laten koken is niet handig, is nooit handig.
  Feit is wel dat we in een spagaat zijn gedwongen. Onder het mom tijd=geld en iedereen moet aan het werk want dat is nodig voor onze, eeuwig moeten groeiende, economie zijn tijd en energie om goed voor ons zelf te zorgen spaarzaam te worden.
  En niet in de laatste plaats omdat het onderwijssysteem ons hier niets over leert. Hoewel daar goddank een kentering in aan het komen is.
  Kinderen van tegenwoordig hebben over het algemeen geen flauwe notie meer waar voeding vandaan komt of wat er moet gebeuren om goede voeding te krijgen. Netzomin heeft de gemiddelde mens nog enige notie wat een lichaam nodig is om gezond te blijven.

  Key is hier om op de scholen te beginnen en kinderen al jong te leren wat hun eigen rol is in gezond worden/zijn/blijven op alle vlakken. En voeding is speelt daarbij een grote rol.

  Verder zou het goed zijn dat, nu we allemaal snappen dat onze economie niet eeuwig door kan groeien, we weer meer tijd nemen om voor ons zelf te koken. Pas dan heb je wat je eet zelf in de hand.

  8 likes
 6. De explosieve stijging van allerlei ziektes is het directe gevolg van voedselmanipulatie. En ja, natuurlijk zouden wij overheden moeten kunnen aanklagen voor foutieve informatieverschaffing. Het wordt echter een stuk diabolischer in de nabije toekomst met TTIP, waar de monopolistische voedselverschaffers overheden kunnen gaan aanklagen als die juist WEL correcte informatie verschaft maar hierdoor de expansiedrift van de multinational ernstig schaadt.

  3 likes
  • De nabije toekomst met TTIP, laat me niet lachen.
   Er staan 5 banken op omvallen, die U.S. bluffers hebben niet meer zoveel te vertellen.
   Bovendien staat ze een grote natuurramp te wachten, iets met methaangas is al aan de gang.
   Hopi zegt ”We’ve seen America come and we will see America go”. Hier bedoelen ze vast en zeker de dominante kortzichtige blufferige blanke man van middelbare leeftijd mee.

   2 likes
   • Multinationals of beter gezegd transnationals gebruiken de USA voor het sluiten van dit verdrag, maar daarbuiten opereren zij waar ze willen. Net als dat al gebeurd op het gebied van belastingontwijking. Welke 5 banken doel je op?

    0 likes
 7. ‘Verkrachting’ van de mensheid!

  6 likes
 8. Als je een achtertuin(tje) hebt, kun je een deel of helemaal je eigen voedsel verbouwen. Dit gebeurt door verschillende eetbare planten struiken en bomen samen te laten groeien, in verschillende hoogtes. dit is belangrijk omdat er dan veel gebruik van licht gemaakt word, maar ook elke plant heeft zijn eigen wortellaag, de een opervlakkig en de andere heel diep. Wat wil de mens nog meer.. heel gezond voedsel waar ook veel andere dieren en organismen van leven en samenleven..
  We zijn een niet commercieel proeftuin/voedselbos aan het opzetten ( https://www.facebook.com/natuurvanovervloed )op van nature heel schrale grond.En de conclusie? Heel Heel weelderig en vol met lekkere dingen en leven!! Ook planten die het van nature niet zo zouden leven op zulke grond! Kijk maar eens op de link. Ik probeer hier dingen te laten zien hoe het werkt.. Komt en ziet!

  6 likes
 9. Je weet niet wat voor toevoegingen zeve er allemaal in doen?
  Bereid zoveel mogelijk je eigen eten, dan heb je al genoeg gif binnen?

  5 likes
 10. wat consumeert de elite/koningshuis enz van dat soort zelf??
  ook ONGEWILD zoveel suiker? als de gewone simpele aardse wandelaar?????

  4 likes
 11. Ja natuurlijk, de arme mensen die geen suikerloos duur biologisch voedsel kunnen betalen die worden suiker verslaafd gemaakt door overal pakken suiker in te verwerken, want van de arme suikerverslaafden moeten ze het hebben hé? dus de Elite met zijn lekkere Kornuiten + medicijnindustrie, dat is goed voor hun bankrekening!

  3 likes
 12. Ik lees: ‘Het gevaar zit hem volgens de ingenieur vooral in de overvloed aan toegevoegde suikers. Die hebben op de lange termijn dezelfde impact op onze gezondheid als overmatig alcoholgebruik. De stijgende statistieken van de welvaartsziekten zijn hiervan het trieste bewijs”

  Het toevoegen van suiker aan ons voedsel heeft niet van doen met welvaart ! Of welvaartsziekte. Het heeft van doen met vergiftiging van het voedsel!
  En die vergiftiging gaat ver, als u augurken in huis heeft, lees even het etiket: suikers toegevoegd !

  2 likes
 13. Op de bij het artikel geplaatste foto zie ik alleen vrij gezonde groenten. Volgens mij gaat het artikel daar niet over.

  Eerder deze week werd een foto geplaatst van een teeltbedrijf van paprika’s bij een artikel dat over gevaarlijke bestrijdingsmiddelen ging. Ook die was niet zo goed gekozen?

  Jammer dat plaatje en tekst met elkaar in tegenspraak zijn en bij elkaar een verkeerd beeld verstrekken. Volgens mij is dat juist op deze site niet de bedoeling.

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kamerlid

Wanneer stopt dit nu een keer? Zien: Kamerlid hekelt alsmaar stijgende Nederlandse afdracht aan EU

Het afgelopen jaar stond in het teken ...

Bedankt Bill Gates: er zijn nu meer poliogevallen door het vaccin dan het wilde virus. Wereldgezondheidsorganisatie trekt aan de bel

Bedankt Bill Gates: er zijn nu meer poliogevallen door het vaccin dan het wilde virus. Wereldgezondheidsorganisatie trekt aan de bel

In vier Afrikaanse landen zijn nieuwe gevallen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.