Gezondheid

Onze voeding is er slecht aan toe: “Consument wordt moedwillig verschalkt door bedriegende voedingsindustrie”

Help anderen door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onze voeding is er slecht aan toe, dat bewijst het ene na het andere voedingsschandaal. Dit is ook te zien aan de stijgende obesitascijfers met bijbehorende welvaartsziekten, stelt industrieel ingenieur Laurens De Meyer.

De vis die je eet is niet de soort die op de verpakking vermeld staat, zelfs niet in chique restaurants. De olijfolie op je salade is nep, net als het vlees in je maaltijd. De voedingsindustrie bedriegt erop los.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Producten die er gezond uitzien, zijn zelden meer dan een suikerbom. De invloed van slechte voedingsgewoontes zoals te veel suiker op jonge leeftijd heeft de rest van je leven impact. De consument wordt moedwillig verschalkt door mooie cijfers of verpakkingen die op geen enkele manier iets met de werkelijkheid achter het product te maken hebben, aldus De Meyer.

Overmatig alcoholgebruik

Het gevaar zit hem volgens de ingenieur vooral in de overvloed aan toegevoegde suikers. Die hebben op de lange termijn dezelfde impact op onze gezondheid als overmatig alcoholgebruik. De stijgende statistieken van de welvaartsziekten zijn hiervan het trieste bewijs.

Toegevoegde suikers zitten in het overgrote deel van de bewerkte producten. Denk aan brood, salami, dieetproducten, lightproducten en fruitsappen. De Nederlander consumeert iedere dag vier keer meer suiker dan de 25 gram die aangeraden wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Voedsellobby

De overheid is het aan zichzelf verplicht om actie te ondernemen, benadrukt De Weyer. Maar dat blijkt een moeizaam proces. In 2010 kwam de Europese Commissie met het plan om het zogeheten verkeerslichtensysteem in te voeren. Gezonde producten krijgen een groen en ongezonde producten een rood label.

Omdat de meeste bewerkte producten een rood label zouden krijgen, had de voedsellobby er meer dan een miljard euro voor over om de invoering van een dergelijk systeem tegen te houden. “De consument heeft recht op duidelijke informatie op de verpakking van zijn voeding,” besluit de Weyer. “Het is hoog tijd voor politici om hier iets aan te doen.”

Boekentip: Wat (w)eten we? De waarheid over ons voedsel (binnenkort verkrijgbaar)

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
M
M
8 jaren geleden

Ik ben al heel lang van mening dat de overheden aangeklaagd moeten kunnen worden. Als je er wat verder over nadenkt dan wordt er genocide gepleegd op de burgers terwijl het ministerie van volksgezondheid moet waken over de gezondheid en welzijn van de burgers van dit land. Zou graag zien dat er een verbod komt op de ziekmakende producten of op z’n minst belasten met een huizenhoge accijns. Dan kunnen de de gezonde producten goedkoper worden en/of meer subsidie voor eerlijke producenten. Nu laten de overheden hun oren hangen naar de wensen van de diverse multinationals.

John
John
8 jaren geleden

“Het is hoog tijd voor politici om hier iets aan te doen.”

Wat een grap ik val van me stoel van het lachen, daar hoef je echt niet op te hopen hoor.

realitycheck
realitycheck
8 jaren geleden

Agenda 21 he, met dank aan onze gedecoreerde bilderberg opa van de huidige kreunprins..

jippiiieeee!!!
jippiiieeee!!!
8 jaren geleden

wat consumeert de elite/koningshuis enz van dat soort zelf??
ook ONGEWILD zoveel suiker? als de gewone simpele aardse wandelaar?????

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x