Homepagina » Wetenschap » Onzichtbaar worden? Met deze uitvinding kan het
Onzichtbaar worden? Dat kan met deze uitvinding

Onzichtbaar worden? Met deze uitvinding kan het

Heb je altijd al onzichtbaar willen zijn? Dat kan nu met dank aan wetenschappers van de Universiteit van Rochester. Ze hebben een manier gevonden om grote voorwerpen onzichtbaar te maken met behulp van goedkope lenzen.

Met een onzichtbaarheidsmantel, zoals die in de Harry Potter-films, kunnen grote voorwerpen aan het zicht worden onttrokken terwijl de objecten eromheen wel perfect zichtbaar blijven. Veel mensen hebben jarenlang gewerkt aan optische cloaking, aldus professor natuurkunde John Howell.

De zogeheten Rochester Cloak is geen echte mantel, maar een apparaat dat een object achter de lenzen doet verdwijnen. Eerdere methoden om objecten onzichtbaar te maken waren ingewikkeld en duur en niet in staat om de voorwerpen in drie dimensies te verbergen wanneer ze vanuit verschillende hoeken werden bekeken.

Tijdens het onderzoek wisten de wetenschappers een hand, een gezicht en een liniaal aan het zicht te onttrekken. De mogelijkheden van de ontdekking zijn eindeloos. “Ik dacht gelijk aan een toepassing voor vrachtwagens,” zei Joseph Choi. “De aanhanger wordt onzichtbaar gemaakt zodat de bestuurder perfect zicht heeft. De cloak kan ook worden gebruikt tijdens medische ingrepen of in het leger.”

Hoewel Howell en Choi ongeveer 1000 euro kwijt waren aan materiaal om een Rochester Cloak te maken, denken ze dat het apparaat een stuk goedkoper kan worden vervaardigd. De wetenschappers hebben patent aangevraagd, maar hier vind je instructies om voor een paar tientjes zelf een Rochester Cloak te kunnen maken.

Er staat ook een video over het project op YouTube:

[Metro, Reuters]


Vind je dit artikel waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

7 reacties

 1. Buiten militaire en spionagedoeleinden zie ik niet veel nut voor deze uitvinding. Hoe willen ze dat tijdens medische ingrepen toepassen dan? En dat idee om aanhangers van vrachtwagens onzichtbaar te maken is natuurlijk helemaal absurd. Leuk dat de chauffeur meer zicht heeft op die manier, maar hoe weet het overige verkeer dat er nog een aanhanger achter die vrachtwagen hangt? Zelfs als ze een manier weten te vinden om dat probleem te omzeilen is er altijd nog een kans dat een chauffeur gewoonweg ‘even vergeet’ dat er ook nog een aanhanger achter zijn wagen hangt (uit het oog is immers uit het hart). Als je meer verkeersongevallen wilt, moet je deze techniek vooral zo toepassen.

  6 likes
  • Ik zeg, maak de militairen onzichtbaar dan kunnen ze gewoon in uniform blijven !

   11 likes
  • De aanhanger is alleen uit het zicht van de chauffeur. De rest van het verkeer kan namelijk niet door de lens kijken die is ingebouwd. Uit het oog en hart is niet aan de orde. Een vrachtwagen zonder aanhanger is veel lichter en is gemakkelijker te besturen. De chauffeur “vergeet” echt zijn lading of aanhanger niet.

   2 likes
   • Heb je dan geen gigantische lenzen nodig? aangezien er 1 voor en achter het te cloaken object moet zitten. Of iets met miljoenen/miljarden miniatuur lensjes?

    Ik vind het lastig om dit zoals het in het filmpje naar voren komt praktisch toe te passen.

    Trouwens op militair gebied hebben ze allang erg overtuigde cloaks ontwikkeld.

    0 likes
   • En buiten dat zou het waarschijnlijk hetzelfde principe worden als met een dooie hoek spiegel, zodat je zowel zicht hebt met aanhanger als zonder aanhanger.. Lijkt mij een goede uitvinding.

    0 likes
 2. Fijn, nog een manier om False Flag Operations “goed”uit te kunnen voeren.
  Nog een manier om Jan Publiek om de tuin te leiden.
  We leven toch in een Matrixachtige wereld. De goocheltrucs zijn beter dan ooit.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Amerikaanse school doet boeken van Harry Potter in de ban. Roepen ze boze geesten op?

Amerikaanse school doet boeken van Harry Potter in de ban. Roepen ze boze geesten op?

In een Amerikaanse schoolbibliotheek kunnen geen boeken ...

Wormgat of onzichtbaarheidsmantel? Wetenschappers creëren 'poort' die magnetische velden onzichtbaar maakt

Wormgat of onzichtbaarheidsmantel? Wetenschappers creëren ‘poort’ die magnetische velden onzichtbaar maakt

Het is ze gelukt: wetenschappers hebben in ...