Buitenland

Premier IJsland: “Binnen de Europese Unie was ons hetzelfde lot beschoren als Griekenland”

Help anderen door deze info met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De premier van IJsland, Sigmundur David Gunnlaugsson, is blij dat zijn land nooit is toegetreden tot de Europese Unie. “Ik ben er vrij zeker van dat ons economische herstel nooit mogelijk was geweest als we lid van de EU zouden zijn geweest,” zei hij.

Vorig jaar zag de eilandstaat definitief af van toetreding tot de EU. IJsland diende in 2009 in Brussel een toetredingsverzoek in, nadat de economie was ingestort door de bankencrisis. De regering van Gunnlaugsson, die in mei 2013 aantrad, was al met de toetredingsonderhandelingen gestopt.

Als zijn land wel lid was geworden ‘zou ons waarschijnlijk het lot van Griekenland beschoren zijn geweest, of dat van Ierland, een land dat alle schulden van de Ierse banken op de belastingbetaler verhaalde’, zo zei hij in een interview met Politico.

Catastrofe

“Als we verplicht waren geweest te doen wat Ierland en Griekenland deden en we de verantwoordelijkheid voor de schulden van onze failliete banken op ons hadden moeten nemen, zou dat een catastrofe zijn geweest en waren we waarschijnlijk nu bankroet geweest,” voegde hij toe.

“Het feit dat we buiten de EU stonden is uiteindelijk van cruciaal belang gebleken voor ons economische herstel,” aldus Gunnlaugsson. “De kans dat we ooit opnieuw lidmaatschap aanvragen is buitengewoon klein.”

Stevig herstel

IJsland heeft inmiddels al het geld dat het leende van het IMF afbetaald. In 2008 moest het land omgerekend 2,1 miljard dollar lenen. IJsland heeft de leningen sneller dan verwacht afgelost. Pas in augustus 2016 zouden de schulden aflopen.

Na een diepe economische crisis in 2009 en 2010 toont de economie van het kleine land de afgelopen jaren weer een stevig herstel. Dit jaar wordt een groei van bijna 5 procent geboekt. Voor 2016 voorspelt het IMF een plus van 3,7 procent.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x