Natuur en Milieu

Nieuw ontdekte taal wordt gesproken door planten

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers hebben ontdekt dat planten mogelijk een soort taal gebruiken om met elkaar te ‘praten’. De vondst is gedaan door professor Jim Westwood en stelt wetenschappers in staat om te bestuderen hoe planten met elkaar communiceren. De ontdekking kan ook leiden tot de ontwikkeling van nieuwe manieren om schadelijk onkruid in arme delen van de wereld te bestrijden.

Westwood, als professor plantenziektekunde verbonden aan Virginia Tech in de Verenigde Staten, zegt dat zijn ontdekking laat zien dat communicatie tussen planten veel vaker voorkomt dan altijd is gedacht.

“Nu we erachter zijn gekomen dat ze allerlei informatie delen, is de volgende vraag: Wat vertellen ze elkaar precies?” aldus Westwood. De hoogleraar bestudeerde de relatie tussen een parasitaire plant, het warkruid, en twee gastplanten; Arabidopsis en de tomatenplant.

Om vocht en voedingsstoffen te onttrekken aan de gastplanten, wisselde het warkruid op celniveau boodschappen uit met de gast. Tijdens de parasitaire relatie stuurden de twee planten elkaar vele duizenden boodschapmoleculen, zodat ze vrij konden communiceren, aldus Westwood.

Gedurende deze uitwisseling bepaalde de parasitaire plant het gedrag van de gastplant, zoals het uitschakelen van verdedigingsmechanismen zodat de parasiet gemakkelijker kon aanvallen. Professor Westwood wil nu gaan onderzoeken wat de planten precies tegen elkaar zeggen.

Met deze nieuwe informatie zouden wetenschappers kunnen vaststellen of andere organismen, zoals bacteriën en schimmels, ook met elkaar communiceren. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor voedselschaarste. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Polleke
Polleke
7 jaren geleden

Dit is nu niet bepaald een recente ontdekking. In de documentaire ’the secret words of plants’ toont men aan dat planten met elkaar communiceren: wanneer een hert aan een bepaalde struik begon te eten, stootte deze een stof af om andere planten te waarschuwen. Niks ongewoon, ware het niet dat diezelfde soort een kilometer verderop dezelfde stof op hetzelfde moment uitstootte.

Catharina
Catharina
7 jaren geleden

Doet me direct denken aan de film “The Happening” 🙂

frans
frans
7 jaren geleden

natuurwezens. boeken. van Wolffgang Weirauch. zie daar. of boek; ‘een zomer met he tvolkje. of Muller een natuurwezen in een watermolen in noord Duitsland.
veel leeplezier. Frans

barsoomx
barsoomx
7 jaren geleden

Parasitaire planten klinkt als Flora-SM, dus wat die hooggeleerde wetenschapper probeert te vertalen
in mensentaal zal wel heel erg banaal zijn….

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

7
0
We lezen graag je reactie!x