
Onderzoekers hebben ontdekt dat planten mogelijk een soort taal gebruiken om met elkaar te ‘praten’. De vondst is gedaan door professor Jim Westwood en stelt wetenschappers in staat om te bestuderen hoe planten met elkaar communiceren. De ontdekking kan ook leiden tot de ontwikkeling van nieuwe manieren om schadelijk onkruid in arme delen van de wereld te bestrijden.
Westwood, als professor plantenziektekunde verbonden aan Virginia Tech in de Verenigde Staten, zegt dat zijn ontdekking laat zien dat communicatie tussen planten veel vaker voorkomt dan altijd is gedacht.
“Nu we erachter zijn gekomen dat ze allerlei informatie delen, is de volgende vraag: Wat vertellen ze elkaar precies?” aldus Westwood. De hoogleraar bestudeerde de relatie tussen een parasitaire plant, het warkruid, en twee gastplanten; Arabidopsis en de tomatenplant.
Om vocht en voedingsstoffen te onttrekken aan de gastplanten, wisselde het warkruid op celniveau boodschappen uit met de gast. Tijdens de parasitaire relatie stuurden de twee planten elkaar vele duizenden boodschapmoleculen, zodat ze vrij konden communiceren, aldus Westwood.
Gedurende deze uitwisseling bepaalde de parasitaire plant het gedrag van de gastplant, zoals het uitschakelen van verdedigingsmechanismen zodat de parasiet gemakkelijker kon aanvallen. Professor Westwood wil nu gaan onderzoeken wat de planten precies tegen elkaar zeggen.
Met deze nieuwe informatie zouden wetenschappers kunnen vaststellen of andere organismen, zoals bacteriën en schimmels, ook met elkaar communiceren. Daarnaast kan het een oplossing zijn voor voedselschaarste. Het onderzoek is verschenen in vakblad Science.
[Express]
Media draaien er niet langer omheen: ‘Jullie worden uiteindelijk gechipt’
Hooggeplaatste CIA-medewerker zet alles op het spel om schaduwmacht te ontmaskeren. Bekijk hier zijn onthullende presentatie
Nieuwe aardachtige planeet ontdekt met de beste kans op leven ooit. Dit is ‘m dan
Dit doen goede doelen met jouw geld: ze zitten in peperdure panden op toplocaties
Waterkers en broccoli doden kankercellen in minder dan 24 uur
Moet je straks verplicht je huis ‘verduurzamen’? Luister naar het antwoord van de staatssecretaris
Guy Verhofstadt is ‘vol verantwoordelijk voor Brexit’. Ronald Plasterk haalt hard uit
“Uitermate belangrijke ontdekking”: Wetenschappers stuiten op onderaards meer onder piramide in Mexico
Kreeg India duizenden jaren geleden bezoek vanuit de hemel?