Homepagina » Universum » Ophefmakende publicatie: Ons DNA heeft mogelijk buitenaardse oorsprong
Ophefmakende publicatie: Ons DNA heeft mogelijk buitenaardse oorsprong

Ophefmakende publicatie: Ons DNA heeft mogelijk buitenaardse oorsprong

In een ophefmakende publicatie toonden Franse wetenschappers onlangs aan dat ribose, een suikerbouwsteen van genetisch materiaal in levende organismen, zich mogelijk in kometenijs heeft gevormd.

Het genetische materiaal van alle levende organismen op aarde is opgebouwd uit DNA en het meer primitieve RNA. Dat laatste wordt verondersteld één van de eerste moleculen te zijn die leven op aarde kenmerkt.

Ribose, een sleutelcomponent van RNA, was nog nooit in buitenaards materiaal gedetecteerd of in een laboratorium onder ‘astrofysische omstandigheden’ geproduceerd. Tot nu toe. Door het simuleren van kometenijs hebben de Franse onderzoekers aangetoond dat ribose succesvol kan worden verkregen.

Geen aardse oorsprong

“Dit overtreft onze stoutste verwachtingen,” zei Uwe Meierhenrich van de Universiteit van Nice.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Parijs-Saclay blijkt nu dat ons DNA door een komeet naar de aarde zijn gebracht. Onderzoekers hebben namelijk bewezen dat ribose, een enkelvoudige suiker waar het grootste deel van ons DNA uit bestaat, zich kan vormen op een komeet.

Wetenschappers van het Institut d’Astrophysique Spatiale en het Institut de Chimie de Nice hebben ontdekt dat de nucleïnezuren waar het DNA uit bestaat mogelijk geen aardse oorsprong hebben.

Onmogelijk geacht

De jonge zon werd in eerste instantie omringd door een wolk van gas en stof. Kleine, bevroren hemellichamen klonterden samen en vormden planeten, waarbij veel chemische verbindingen ontstonden.

De onderzoekers simuleerden deze omstandigheden. Op het moment dat een komeet dichter bij de zon kwam en opwarmde, werden ribose en andere suikers gedetecteerd. Voorheen werd gedacht dat ribose de voorloper van DNA was, maar het nieuwe onderzoek laat zien dat er tenminste drie andere kandidaten zijn die daarvoor in aanmerking komen en die mogelijk nog ouder zijn.

Tijdens het experiment is bovendien suiker geproduceerd uit formaldehyde, iets wat door scheikundigen altijd onmogelijk werd geacht. Hoewel bekend was dat formaldehyde kan bestaan op kometen, dacht men niet dat het de drijfveer kon zijn achter de vorming van ribose.

[ResponseSource]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Niets mis mee en zolang het maar niet kwaadaardig is.

  3 likes
 • Oeboema schreef:

  Stiorm in een glas oersoep.

  Bouwstenen van ons DNA worden gevormd in kometen. Joh.
  Ribose is C5H10O5. Een betrekkelijk eenvoudig molecuul. Bestaande uit koolstof, waterstof en zuurstof, elementen die in overvloed aanwezig zijn in kometen. Dat daar onder invloed van zonlicht suikers uit ontstaan, dat is geen verrassing. Het zou pas nieuws zijn als dat niet zo was.

  Dit artikel suggereert dat ons DNA van buitenaardse oorsprong is. Dat mag je dus niet concluderen. De onderzoekers hebben alleen aangetoond dat een simpele bouwsteen van het DNA/RNA ook in de ruimte ontstaat. Causaliteit met het ontstaan van het leven op aarde is niet aangetoond. Dat beweren de wetenschappers niet eens,

  Bovendien, deze simpele bouwstof is nog iets anders dan een doelbewuste DNA-injectie door een intelligente buitenaardse beschaving, waar dit dit forum in lijkt te geloven. Consistentie is niet de sterkste eigenschap hiero.

  2 likes
 • frans schreef:

  En wie heeft dat allemaal zo precies op zijn plaatst gebracht? die genen.?
  Wie had de leiding bij de bouw van de aarde en mensheid.?

  1 likes
 • energysus schreef:

  als je bedenkt dat onze moleculen in de sterren gevormd zijn is het toch niet meer dan logisch. Waarschijnlijk zwermt het met dna in het heelal en bereiken deze organische moleculen de “bewoonbare” plekken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  buschauffeur

  Buschauffeur ‘moet verplicht DNA afstaan’ na kritisch YouTube-filmpje

  De Almeerse buschauffeur Jason Wolmuis is naar ...

  arts

  Arts onderzocht het coronavaccin en slaakt alarmkreet: ‘Ze liegen’

  Het coronavaccin beangstigt Carrie Madej, een arts ...

  >