Propaganda

Overal een vinger in de pap: Hoe de CIA propaganda verspreidt via Hollywood

Help anderen door dit artikel met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vice News heeft documenten gevonden waaruit blijkt dat de CIA betrokken was bij de productie van 22 ‘entertainmentprojecten’, waaronder de documentaire Air America: The CIA’s Secret Airline, de serie Covert Affairs, de BBC-documentaire The Secret War on Terror en twee films over de CIA die in 2012 zijn uitgekomen.

Het was al bekend dat de CIA nauw betrokken was bij de productie van Zero Dark Thirty, maar de Amerikaanse spionagedienst blijkt ook mee te hebben gewerkt aan de film Argo, die in 2012 een Oscar won voor beste film.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De CIA werkt al tientallen jaren mee aan de productie van films. De spionagedienst kocht in 1950 bijvoorbeeld in het geheim de rechten voor Animal Farm om de Sovjet-Unie in een kwaad daglicht te stellen.

Geheime operaties

Ook verschillende Hollywoodspelers zijn betrokken geweest bij geheime operaties. De legendarische filmproducent Arnon Milchan (Pretty Woman en Fight Club) handelde voor de Israëlische inlichtingendienst in wapens en technologieën die Israël nodig had om kernwapens te kunnen maken.

Volgens The Guardian stuurde hij op het hoogtepunt van zijn carrière 30 bedrijven in 17 landen aan waar honderden miljoenen dollars in omgingen. Bij de operatie was ook Sydney Pollack (Sabrina, Tootsie en Three Days of the Condor) betrokken, zo vertelde Milchan aan de BBC.

Doordat medewerkers van de CIA zich voordoen als filmmakers en journalisten, worden echte filmmakers en journalisten in gevaar gebracht, schrijft Adam Johnson voor Fair.org.

Nauwe samenwerking

De film Rosewater van Jon Stewart, waarin Iran de Iraans-Canadese journalist en filmmaker Maziar Bahari in 2009 vasthoudt op verdenking van spionage, kwam slechts 18 maanden na Argo uit, een film die onthult dat de CIA daar nep-filmmakers voor gebruikte.

We kunnen niet meer heen om de nauwe samenwerking tussen de Amerikaanse media en de CIA en andere inlichtingendiensten. Journalist Terry Anderson van de Associated Press, die in 1985 zes jaar werd vastgehouden door Hezbollah, lobbyt agressief tegen deze samenwerking.

Hezbollah verdacht hem ervan een CIA-agent te zijn. Nadat Anderson in 1991 werd vrijgelaten, zette hij zich in om de lijn tussen nieuwsgaring en spionage minder troebel te maken. De Boston Globe merkt op dat een verbod op het rekruteren van journalisten een positieve stap zou zijn.

[Fair]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
faith
faith
8 jaren geleden

Hoe vaak het al van de daken geschreeuwd is dat je die Hollywood producties en zowie zo alle main stream media links moet laten liggen weet ik niet, maar nog maar een keer.

https://www.youtube.com/watch?v=o1tj2zJ2Wvg&ebc=ANyPxKoKwu

Harrie H. Braam
Harrie H. Braam
8 jaren geleden

Ach ja, de V.S., het land van de onbegrensde mogelijkheden, zoals ons altijd is voorgehouden, maar de laatste decennia uitsluitend in negatief opzicht.

Hoe lang duurt het nog voordat de ‘ballon’ knapt en de mensheid juist vanwege het versneld wakker worden een echt eerlijk wereldbeeld mee helpt opbouwen, gebaseerd op Waarheid = eerlijkheid = zuiverheid = Liefde? Want velen weten al niet meer vanwege de kunstmatige wereld waarin zij leven, wat Liefde echt betekent!

Maar hoop doet leven en dat heb ik, daar werk ik aan. Ik weet, dat de wakkeren onder ons zich dit ook beseffen en ook hiervoor gaan.

Met immer vriendelijke en eerlijke groet uit Tukkerland,
Harrie

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

Waarom haat ik Amerika zo? Moet je nagaan, zonder religieuze grondslag.

Eli020
Eli020
8 jaren geleden

Pas op hoor, straks wordt je nog door eenvandaag geframed als gevaarlijk complotter. Wat een farce wat dat zeg, de meubels kunnen al lang niet meer gered worden.

Maar ontopic is het voor de meeste hier wel duidelijk wat de invloed van de CIA is in de entertainment industrie. En men laat zich ook graag bedonderen natuurlijk, de massa komt elke dag weer met zijn loonzakje balletje balletje spelen.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x