Binnenland

Overheid houdt zich niet aan de eigen wet en betaalt liever van ons geld een dwangsom: ‘Onvoorstelbaar’

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!

Het ministerie van VWS staakt na vier maanden het juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de schimmige mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vrij te geven.

Toch blijft het ministerie weigeren openheid van zaken te geven. De overheid kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen, schrijft de Volkskrant.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

De rechter droeg het ministerie in januari op om het WhatsApp-verkeer en andere communicatie van onder meer minister Hugo de Jonge over de mondkapjesdeal vrij te geven.

Ons geld

VWS wordt op social media overladen met kritiek. “Ondemocratischer, respectlozer en corrupter kan dit kabinet bijna niet worden,” reageert Kamerlid Wybren van Haga.

Columnist Ebru Umar schrijft: “Dat geld dat het ministerie ‘liever’ betaalt, is óns geld hè? Zoals die verdwenen vijf miljard ook óns geld is. En die 108 miljoen richting Sywert ook. Zo. Klaar. Mee.”

“De overheid heeft als het hen uitkomt lak aan rechterlijke uitspraken en betaalt liever dwangsommen van ons belastinggeld,” voegt onderzoeksjournalist Marc van der Vegt toe.

Verval onder Rutte is compleet

Columnist Ton F. van Dijk spreekt van het failliet van de ‘openbaarheid’. “Een overheid die zich niet aan de eigen wet houdt en liever van gemeenschapsgeld een dwangsom betaalt. Het verval onder Rutte is compleet. Exemplarisch voor de staat van de politiek en de overheid.”

Viruswaarheid-jurist Jeroen Pols zegt: “Een overheid die gewoon rechterlijke uitspraken negeert en vervolgens met publieke middelen dwangsommen betaalt om corruptieschandalen af te dekken. Italië? Nigeria? Nee hoor, gewoon in de bananenrepubliek Nederland.”

“Dit is onaanvaardbaar in een democratie. Dit is ondemocratisch en betreft een opgestoken middelvinger naar het parlement en de inwoners van dit land,” stelt BVNL-bestuurder Hans van Tellingen.

Dieptriest

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas twittert: “Onze overheid betaalt liever de dwangsom dan dat ze de uitspraak van de rechter opvolgt. Onvoorstelbaar.”

Oud-hoofdredacteur van Nieuwsuur Joost Oranje vindt het ‘dieptriest’ hoe VWS omgaat met openbaarheid van bestuur. “Liever dwangsommen betalen dan de rechter volgen en openheid geven. Zelf bepalen wanneer je welke stukken openbaart. Termijnen ongegeneerd overschrijden.”

Opdat wij niet vergeten:


4.9 85 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

139 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bizar
Bizar
2 jaren geleden

Diefstal geld terug eisen …

ProAsfalt
ProAsfalt
2 jaren geleden

In een totalitaire staat kan dat.

Een totalitaire regime zal altijd zeggen dat zij zich aan de wet houden. Dat is mogelijk, want zij veranderen de wet constant, waardoor er dus sprake is van wetteloosheid.
Verder is het totalitaire regime van mening dat om het hogere doel te bereiken, de wet altijd mag worden gebroken.

Hannah Arendt – Totalitarisme

Peter Wisman
Peter Wisman
2 jaren geleden

Dit soort berichten kijk ik allang niet meer van op. Zou opkijken als ze wel openheid zou geven!

Jeroen 🐝
Jeroen 🐝
2 jaren geleden

DIT is nu precies waarom ik ervoor pleit dat bewindslieden HOOFDELIJK aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het niet opvolgen van uitspraken van de rechter. Kortom dat deze dwangsommen UIT EIGEN ZAK moeten gaan betalen en dus geen cent belastinggeld daar nog aan besteed mag worden.

Anders kunnen ze gewoon doorgaan met geld uit de portemonee trekken, gerechtelijke uitspraken te negeren en wordt het volk dus DUBBEL genaaid. Eerst door het ambtsmisdrijf zelf en vervolgens betalen wij (de slachtoffers) de dwangsommen.

Back to top button
139
0
We lezen graag je reactie!x