Homepagina » Natuur en Milieu » De ‘mythe’ van peak oil: “Nooit bewezen dat olie uit organische resten bestaat of schaars is”
De 'mythe' van peak oil: "Nooit bewezen dat aardolie uit organische resten bestaat of schaars is"

De ‘mythe’ van peak oil: “Nooit bewezen dat olie uit organische resten bestaat of schaars is”

We leren op school dat olie een fossiele brandstof is en is ontstaan uit organische resten. Daarnaast leren we dat de voorraad aardolie eindig is. Dat klopt niet, stelt de Amerikaanse historicus F. William Engdahl. Hij verwijst naar Russische en Oekraïense wetenschappers die hebben ontdekt dat olie abiotisch is. Om die reden zijn oorlogen om olie zinloos, schrijft hij in een artikel voor New Eastern Outlook.

De wetenschappers toonden een slordige 60 jaar geleden aan dat in de mantel van de aarde constant nieuwe olie wordt geproduceerd en richting het oppervlak wordt gestuwd. Ze stelden dat het binnenste van de aarde een soort enorme radioactieve oven is waar continu nieuwe koolwaterstoffen worden geproduceerd.

Stalin wilde niet langer afhankelijk zijn van westerse oliebedrijven en stelde in de jaren vijftig een team wetenschappers samen om onderzoek te doen naar olie. Terwijl de groep alle wetenschappelijke literatuur uit het Westen over fossiele brandstoffen bestudeerde, kwam zij tot de schokkende conclusie dat er geen enkel degelijk wetenschappelijk experiment was waaruit bleek dat olie uit organische resten bestaat, aldus Engdahl.

Methaanmeren

De Russische wetenschappers worden nu gesteund door bevindingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Beelden van Titan laten zien dat aan het oppervlak van de Saturnusmaan methaanmeren bestaan. Ralph Lorenz van de Cassini-missie schreef in Geophysical Research Letters dat Titan honderden keren meer koolwaterstoffen dan de aarde bevat. Het regent op de maan letterlijk koolwaterstoffen, die vervolgens meren en duinen vormen.

Methaan, de eenvoudigste koolwaterstof, komt veelvuldig voor in gebieden waar nog nooit een dinosaurus is gezien. Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Bonn hebben ontdekt dat de Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion reusachtige hoeveelheden koolwaterstoffen bevat.

Mythe

Kortom, olie is geen ‘fossiele brandstof’ zoals westerse geologen al sinds de jaren 1880 beweren, maar nog nooit hebben bewezen, aldus Engdahl. In de westerse media is hier volgens hem geen aandacht voor omdat men de wereld wil doen geloven dat olie een zeer schaars, organisch goedje is dat meer dan honderd miljoen jaar geleden is ontstaan toen dinosaurussen over de aarde zwierven en alleen kan worden gevonden op plekken waarvan oliereuzen als Halliburton of Schlumberger zeggen dat er olie in de grond zit.

Engdahl legt uit dat de meeste oorlogen van de laatste 100 jaar, tot de recente oorlogen in Libië, Irak en Syrië, draaien om olie. De hubbertpiek of peak oil, het moment waarop een piek wordt bereikt in de olieproductie, is volgens hem echter een mythe. “De olie raakt nooit op. Het zit overal,” besluit de historicus. “Hoe dwaas kun je dan als Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika zijn om oorlogen te gaan voeren om olie?”

[New Eastern Outlook]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Enki
Enki
4 jaren geleden

Olie is het bloed van de aarde dat wordt opgezogen door de parasieten (de mens). Olie is niet nodig.

Johan
Johan
4 jaren geleden

Aardolie is ontstaan door plankton en is in honderden miljoenen jaren onder druk gevangen in enorme kleiruimten. Aardolie is nooit schaars geweest tot op enkele jaren. Aardolie consumptie maakt aardolie schaars en ze zal nooit opraken, want alle aardolie ophalen is economisch niet interessant en ook omdat technisch niet mogelijk is om alle aardolie op te halen. Dus de aardolie raakt nooit op.

Dat mijn verhaal niet hetzelfde is als van de bovenstaande tekst noemt men interpunctie.

J@n
Reactie op  Johan
4 jaren geleden

interpunctie…tja da’s gebruik maken van leestekens of heb ik het mis (?)

J@n
Reactie op  [email protected]
4 jaren geleden

Je zal interpreteren bedoelen.

Heidi
Heidi
4 jaren geleden

dit zou te gek zijn, dit nieuws zou enorme consequenties moeten hebben, nu direct… Waarom is dat niet zo?

Heidi
Heidi
Reactie op  Heidi
4 jaren geleden
Demon Noord
Demon Noord
Reactie op  Heidi
4 jaren geleden

Misschien omdat het niet helemaal klopt?

Coeus
Coeus
4 jaren geleden

Als het inderdaad zo is dat olie constant wordt aangemaakt, in welk tempo gebeurt dat dan? In elk geval een stuk langzamer dan wij het verbruiken. Als Saoedie-Arabië overgaat van simpel gaten in de grond boren tot peperdure en ingewikkelde oliewinning op zee, en bovendien een lading kerncentrales wil bouwen, weet je genoeg.

rinus
rinus
4 jaren geleden

Olie is wel degelijk op, berichten bereiken mij, dat het delven van nieuwe olie zeer moeilijk gaat, en de velden waar het eerst makkelijk ging zijn al geheel uitgeput. Nu probeert men teerzand, en dat soort zaken. Nog los van de vraag of we nog meer olie om moeten zetten in broeikasgassen, als iedereen compleet dood gaan, binnen enkele jaren. Olie wordt inderdaad schaars als er teveel mensen zijn die teveel gebruiken, en meer dan waar ze recht op hebben. Een grote ramp, want als de olie over een paar jaar op is, zullen er miljoenen doden vallen! (industrie stort in, geen vrachtwagens meer naar de supermarkt, boer kan oogst niet van land halen, geen olie meer voor landbouwmachine)

Freek
Freek
Reactie op  rinus
4 jaren geleden

Nou, doemdenken is ook een kunst en u beheerst het goed! Lighten up, er is nog heel veel olie en die is niet binnen een paar jaar op. Daarnaast zijn slimme koppen natuurlijk al lang bezig waardige alternatieven te ontwikkelen.

Stel uzelf gerust middels de info op deze pagina:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves

Coeus
Coeus
Reactie op  Freek
4 jaren geleden

De ene olie is de andere niet. Het tijdperk van makkelijk winbare (dus goedkope) olie van hoge kwaliteit ligt achter ons. Daarom is men over gegaan op bijvoorbeeld schalie-olie en boort Saoedie-Arabie inmiddels op zee. Dat deed men niet toen het uit de grond spoot wanneer je er een stok in sloeg. En schalie-olie bijvoorbeeld is geen volwaardige aardolie, maar condensaat: een soort benzine, terwijl het bijna geen dieselcomponenten bevat. Dus ja, er is nog een heleboel olie, maar nee, dat is niet langer goedkoop uit de bodem te halen en van goede kwaliteit. En geloven dat technologie het probleem voor ons oplost, is niet de meest verstandige strategie.

Kees Chinees
Kees Chinees
Reactie op  rinus
4 jaren geleden

Ja het gaat inderdaad zeer moeilijk daarom is de olie ook zo goedkoop je praat echt onzin.

wouter
wouter
4 jaren geleden

Het is een natuurlijk proces van de aarde, we maken het schaars omdat er anders niet zo veel geld aan te verdienen is.
Schandalig de olie crisis van de 70 er jaren en de zure regen van de 80 er jaren is ook ineens verdwenen.

Henk
Henk
Reactie op  wouter
4 jaren geleden

Tijdens de olie crises was er vrijwel constante aanvoer van olie**, de extra olietanks waren niet zozeer gebouwd om mogelijk een volgende crises te overbruggen maar puur voor opslag van de aangevoerde olie…
Maar dit werd toen niet door de media zo uitgelegd.

** door ooggetuigen opgemerkt die de tankers zagen binnenvaren

Pommetje
Pommetje
4 jaren geleden

Wat een onzin artikel!
Als je een beetje kennis hebt van chemie en natuurkunde, is het ontstaan van aardolie heel simpel te verklaren.
Het is zelfs mogelijk om met de juiste druk en temperatuur kunstmatig olie te maken. Dit wordt ook wel pyrolises olie genoemd.
Op een tiepte van 1,5 – 4 km kan het rond de 100 graden C zijn. Darnaast is de druk enorm! Tesamen met de juiste grondstoffen, bacterien en deze omgevingsinvloeden als druk en temperatuur, kan dus aarolie ontstaan.

Rob ter Horst
Rob ter Horst
4 jaren geleden

En hoe zit het dan met al die plantaardige olieën dan, zoals sesamolie, lijnzaadolie, maisolie, kokosolie etc.

Mono
Mono
Reactie op  Rob ter Horst
4 jaren geleden

Hoi Rob

weet niet of het een geintje was maar, die worden geperst, uit de vruchtvlees of het zaad van een plant of vrucht, de woorden geven al aan waar het van geperst is, dus lijnzaad, kokos pulp, mais zaden, sesam zaden enz

Gr Mono

wouter
wouter
Reactie op  Rob ter Horst
4 jaren geleden

Dat is de olie die uit die producten wordt gehaald .

Eagle_Eye
Eagle_Eye
4 jaren geleden

Het is helemaal niet bewezen wat er zich in de aardkern afspeelt. Het diepste gat ooit geboord is 12 km. En dat is door een Russisch team geweest. Verder zijn we niet geweest en zijn dus alle bewijzen, zoals wel vaker bij ‘wetenschappers’, gewoon uit de duim gezogen theorieën. Bron: http://www.allerecords.nl/diepste-gat-ooit-gemaakt-door-mensen/. Al die geweldige animaties die je op school te zien kreeg zijn fabels en sprookjes.

HSP
HSP
4 jaren geleden

Mooie artikel!
Nieuwe vraag: Waarom gaan de prijzen omhoog?

Theo
Theo
Reactie op  HSP
4 jaren geleden

Om geld aan ons te verdienen en om ons onder druk te houden zodat we niet in overvloed kunnen leven.
Het wordt niet beter en dat wordt bewust gedaan door de vuilakken.

Aradhel
Aradhel
Reactie op  Theo
3 jaren geleden

“Hoe dwaas kun je dan als Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika zijn om oorlogen te gaan voeren om olie?”

Simpel, als het globaal bekend wordt dat olie niet opraakt, door de aarde zelf wordt aangemaakt en overal op aarde in de grond zit, dan kan de Shell, en alle andere olie maatschappijen for that matter, wel inpakken, want dan is het uit met pret met de ‘verdiensten’ van miljarden en biljarden aan olie dollars. Dan kunnen die nep oranjes missschien ook wel inpakken, hoe mooi zou dat zijn. Maar aan de andere kant, als we pech hebben, moeten in het slechtste geval hun uitkeringen nog verder omhoog. Jammer, maar ja…. *ieder nadeel heb zijn voordeel* zei Johan Cruijff ooit. LOL…

x

Check Also

amerika

Groot Amerikaans militair konvooi rijdt Syrië binnen op eerste dag presidentschap Biden

Twee nieuwsberichten uit het Midden-Oosten lijken te ...

nrc

‘Triest’ vaccinatiespel in NRC wekt wrevel: ‘De makers moeten zich schamen’

Docent Nederlands Kasper Soeters en columniste Renske ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

23
0
We lezen graag je reactie!x