Natuur en Milieu

De ‘mythe’ van peak oil: “Nooit bewezen dat olie uit organische resten bestaat of schaars is”

Help door dit artikel met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

We leren op school dat olie een fossiele brandstof is en is ontstaan uit organische resten. Daarnaast leren we dat de voorraad aardolie eindig is. Dat klopt niet, stelt de Amerikaanse historicus F. William Engdahl. Hij verwijst naar Russische en Oekraïense wetenschappers die hebben ontdekt dat olie abiotisch is. Om die reden zijn oorlogen om olie zinloos, schrijft hij in een artikel voor New Eastern Outlook.

De wetenschappers toonden een slordige 60 jaar geleden aan dat in de mantel van de aarde constant nieuwe olie wordt geproduceerd en richting het oppervlak wordt gestuwd. Ze stelden dat het binnenste van de aarde een soort enorme radioactieve oven is waar continu nieuwe koolwaterstoffen worden geproduceerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/banner4.png

Stalin wilde niet langer afhankelijk zijn van westerse oliebedrijven en stelde in de jaren vijftig een team wetenschappers samen om onderzoek te doen naar olie. Terwijl de groep alle wetenschappelijke literatuur uit het Westen over fossiele brandstoffen bestudeerde, kwam zij tot de schokkende conclusie dat er geen enkel degelijk wetenschappelijk experiment was waaruit bleek dat olie uit organische resten bestaat, aldus Engdahl.

Methaanmeren

De Russische wetenschappers worden nu gesteund door bevindingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Beelden van Titan laten zien dat aan het oppervlak van de Saturnusmaan methaanmeren bestaan. Ralph Lorenz van de Cassini-missie schreef in Geophysical Research Letters dat Titan honderden keren meer koolwaterstoffen dan de aarde bevat. Het regent op de maan letterlijk koolwaterstoffen, die vervolgens meren en duinen vormen.

Methaan, de eenvoudigste koolwaterstof, komt veelvuldig voor in gebieden waar nog nooit een dinosaurus is gezien. Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Bonn hebben ontdekt dat de Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion reusachtige hoeveelheden koolwaterstoffen bevat.

Mythe

Kortom, olie is geen ‘fossiele brandstof’ zoals westerse geologen al sinds de jaren 1880 beweren, maar nog nooit hebben bewezen, aldus Engdahl. In de westerse media is hier volgens hem geen aandacht voor omdat men de wereld wil doen geloven dat olie een zeer schaars, organisch goedje is dat meer dan honderd miljoen jaar geleden is ontstaan toen dinosaurussen over de aarde zwierven en alleen kan worden gevonden op plekken waarvan oliereuzen als Halliburton of Schlumberger zeggen dat er olie in de grond zit.

Engdahl legt uit dat de meeste oorlogen van de laatste 100 jaar, tot de recente oorlogen in Libië, Irak en Syrië, draaien om olie. De hubbertpiek of peak oil, het moment waarop een piek wordt bereikt in de olieproductie, is volgens hem echter een mythe. “De olie raakt nooit op. Het zit overal,” besluit de historicus. “Hoe dwaas kun je dan als Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika zijn om oorlogen te gaan voeren om olie?”

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Enki
Enki
8 jaren geleden

Olie is het bloed van de aarde dat wordt opgezogen door de parasieten (de mens). Olie is niet nodig.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Aardolie is ontstaan door plankton en is in honderden miljoenen jaren onder druk gevangen in enorme kleiruimten. Aardolie is nooit schaars geweest tot op enkele jaren. Aardolie consumptie maakt aardolie schaars en ze zal nooit opraken, want alle aardolie ophalen is economisch niet interessant en ook omdat technisch niet mogelijk is om alle aardolie op te halen. Dus de aardolie raakt nooit op.

Dat mijn verhaal niet hetzelfde is als van de bovenstaande tekst noemt men interpunctie.

Heidi
Heidi
8 jaren geleden

dit zou te gek zijn, dit nieuws zou enorme consequenties moeten hebben, nu direct… Waarom is dat niet zo?

Coeus
Coeus
8 jaren geleden

Als het inderdaad zo is dat olie constant wordt aangemaakt, in welk tempo gebeurt dat dan? In elk geval een stuk langzamer dan wij het verbruiken. Als Saoedie-Arabië overgaat van simpel gaten in de grond boren tot peperdure en ingewikkelde oliewinning op zee, en bovendien een lading kerncentrales wil bouwen, weet je genoeg.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x