Homepagina » Natuur en Milieu » De ‘mythe’ van peak oil: “Nooit bewezen dat olie uit organische resten bestaat of schaars is”
De 'mythe' van peak oil: "Nooit bewezen dat aardolie uit organische resten bestaat of schaars is"

De ‘mythe’ van peak oil: “Nooit bewezen dat olie uit organische resten bestaat of schaars is”

We leren op school dat olie een fossiele brandstof is en is ontstaan uit organische resten. Daarnaast leren we dat de voorraad aardolie eindig is. Dat klopt niet, stelt de Amerikaanse historicus F. William Engdahl. Hij verwijst naar Russische en Oekraïense wetenschappers die hebben ontdekt dat olie abiotisch is. Om die reden zijn oorlogen om olie zinloos, schrijft hij in een artikel voor New Eastern Outlook.

De wetenschappers toonden een slordige 60 jaar geleden aan dat in de mantel van de aarde constant nieuwe olie wordt geproduceerd en richting het oppervlak wordt gestuwd. Ze stelden dat het binnenste van de aarde een soort enorme radioactieve oven is waar continu nieuwe koolwaterstoffen worden geproduceerd.

Stalin wilde niet langer afhankelijk zijn van westerse oliebedrijven en stelde in de jaren vijftig een team wetenschappers samen om onderzoek te doen naar olie. Terwijl de groep alle wetenschappelijke literatuur uit het Westen over fossiele brandstoffen bestudeerde, kwam zij tot de schokkende conclusie dat er geen enkel degelijk wetenschappelijk experiment was waaruit bleek dat olie uit organische resten bestaat, aldus Engdahl.

Methaanmeren

De Russische wetenschappers worden nu gesteund door bevindingen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Beelden van Titan laten zien dat aan het oppervlak van de Saturnusmaan methaanmeren bestaan. Ralph Lorenz van de Cassini-missie schreef in Geophysical Research Letters dat Titan honderden keren meer koolwaterstoffen dan de aarde bevat. Het regent op de maan letterlijk koolwaterstoffen, die vervolgens meren en duinen vormen.

Methaan, de eenvoudigste koolwaterstof, komt veelvuldig voor in gebieden waar nog nooit een dinosaurus is gezien. Wetenschappers van het Max Planck Instituut in Bonn hebben ontdekt dat de Paardenkopnevel in het sterrenbeeld Orion reusachtige hoeveelheden koolwaterstoffen bevat.

Mythe

Kortom, olie is geen ‘fossiele brandstof’ zoals westerse geologen al sinds de jaren 1880 beweren, maar nog nooit hebben bewezen, aldus Engdahl. In de westerse media is hier volgens hem geen aandacht voor omdat men de wereld wil doen geloven dat olie een zeer schaars, organisch goedje is dat meer dan honderd miljoen jaar geleden is ontstaan toen dinosaurussen over de aarde zwierven en alleen kan worden gevonden op plekken waarvan oliereuzen als Halliburton of Schlumberger zeggen dat er olie in de grond zit.

Engdahl legt uit dat de meeste oorlogen van de laatste 100 jaar, tot de recente oorlogen in Libië, Irak en Syrië, draaien om olie. De hubbertpiek of peak oil, het moment waarop een piek wordt bereikt in de olieproductie, is volgens hem echter een mythe. “De olie raakt nooit op. Het zit overal,” besluit de historicus. “Hoe dwaas kun je dan als Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika zijn om oorlogen te gaan voeren om olie?”

[New Eastern Outlook]


Vond je dit belangrijk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

23 reacties

 1. Aardolie is ontstaan door plankton en is in honderden miljoenen jaren onder druk gevangen in enorme kleiruimten. Aardolie is nooit schaars geweest tot op enkele jaren. Aardolie consumptie maakt aardolie schaars en ze zal nooit opraken, want alle aardolie ophalen is economisch niet interessant en ook omdat technisch niet mogelijk is om alle aardolie op te halen. Dus de aardolie raakt nooit op.

  Dat mijn verhaal niet hetzelfde is als van de bovenstaande tekst noemt men interpunctie.

  4 likes
 2. Olie is het bloed van de aarde dat wordt opgezogen door de parasieten (de mens). Olie is niet nodig.

  28 likes
 3. Olie is wel degelijk op, berichten bereiken mij, dat het delven van nieuwe olie zeer moeilijk gaat, en de velden waar het eerst makkelijk ging zijn al geheel uitgeput. Nu probeert men teerzand, en dat soort zaken. Nog los van de vraag of we nog meer olie om moeten zetten in broeikasgassen, als iedereen compleet dood gaan, binnen enkele jaren. Olie wordt inderdaad schaars als er teveel mensen zijn die teveel gebruiken, en meer dan waar ze recht op hebben. Een grote ramp, want als de olie over een paar jaar op is, zullen er miljoenen doden vallen! (industrie stort in, geen vrachtwagens meer naar de supermarkt, boer kan oogst niet van land halen, geen olie meer voor landbouwmachine)

  3 likes
  • Nou, doemdenken is ook een kunst en u beheerst het goed! Lighten up, er is nog heel veel olie en die is niet binnen een paar jaar op. Daarnaast zijn slimme koppen natuurlijk al lang bezig waardige alternatieven te ontwikkelen.

   Stel uzelf gerust middels de info op deze pagina:

   https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_proven_oil_reserves

   1 likes
   • De ene olie is de andere niet. Het tijdperk van makkelijk winbare (dus goedkope) olie van hoge kwaliteit ligt achter ons. Daarom is men over gegaan op bijvoorbeeld schalie-olie en boort Saoedie-Arabie inmiddels op zee. Dat deed men niet toen het uit de grond spoot wanneer je er een stok in sloeg. En schalie-olie bijvoorbeeld is geen volwaardige aardolie, maar condensaat: een soort benzine, terwijl het bijna geen dieselcomponenten bevat. Dus ja, er is nog een heleboel olie, maar nee, dat is niet langer goedkoop uit de bodem te halen en van goede kwaliteit. En geloven dat technologie het probleem voor ons oplost, is niet de meest verstandige strategie.

    5 likes
  • Ja het gaat inderdaad zeer moeilijk daarom is de olie ook zo goedkoop je praat echt onzin.

   4 likes
 4. Het is een natuurlijk proces van de aarde, we maken het schaars omdat er anders niet zo veel geld aan te verdienen is.
  Schandalig de olie crisis van de 70 er jaren en de zure regen van de 80 er jaren is ook ineens verdwenen.

  12 likes
  • Tijdens de olie crises was er vrijwel constante aanvoer van olie**, de extra olietanks waren niet zozeer gebouwd om mogelijk een volgende crises te overbruggen maar puur voor opslag van de aangevoerde olie…
   Maar dit werd toen niet door de media zo uitgelegd.

   ** door ooggetuigen opgemerkt die de tankers zagen binnenvaren

   1 likes
 5. Als het inderdaad zo is dat olie constant wordt aangemaakt, in welk tempo gebeurt dat dan? In elk geval een stuk langzamer dan wij het verbruiken. Als Saoedie-Arabië overgaat van simpel gaten in de grond boren tot peperdure en ingewikkelde oliewinning op zee, en bovendien een lading kerncentrales wil bouwen, weet je genoeg.

  7 likes
 6. Het is helemaal niet bewezen wat er zich in de aardkern afspeelt. Het diepste gat ooit geboord is 12 km. En dat is door een Russisch team geweest. Verder zijn we niet geweest en zijn dus alle bewijzen, zoals wel vaker bij ‘wetenschappers’, gewoon uit de duim gezogen theorieën. Bron: http://www.allerecords.nl/diepste-gat-ooit-gemaakt-door-mensen/. Al die geweldige animaties die je op school te zien kreeg zijn fabels en sprookjes.

  5 likes
 7. Mooie artikel!
  Nieuwe vraag: Waarom gaan de prijzen omhoog?

  0 likes
  • Om geld aan ons te verdienen en om ons onder druk te houden zodat we niet in overvloed kunnen leven.
   Het wordt niet beter en dat wordt bewust gedaan door de vuilakken.

   4 likes
   • “Hoe dwaas kun je dan als Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Groot-Brittannië, Frankrijk of Amerika zijn om oorlogen te gaan voeren om olie?”

    Simpel, als het globaal bekend wordt dat olie niet opraakt, door de aarde zelf wordt aangemaakt en overal op aarde in de grond zit, dan kan de Shell, en alle andere olie maatschappijen for that matter, wel inpakken, want dan is het uit met pret met de ‘verdiensten’ van miljarden en biljarden aan olie dollars. Dan kunnen die nep oranjes missschien ook wel inpakken, hoe mooi zou dat zijn. Maar aan de andere kant, als we pech hebben, moeten in het slechtste geval hun uitkeringen nog verder omhoog. Jammer, maar ja…. *ieder nadeel heb zijn voordeel* zei Johan Cruijff ooit. LOL…

    2 likes
 8. Wat een onzin artikel!
  Als je een beetje kennis hebt van chemie en natuurkunde, is het ontstaan van aardolie heel simpel te verklaren.
  Het is zelfs mogelijk om met de juiste druk en temperatuur kunstmatig olie te maken. Dit wordt ook wel pyrolises olie genoemd.
  Op een tiepte van 1,5 – 4 km kan het rond de 100 graden C zijn. Darnaast is de druk enorm! Tesamen met de juiste grondstoffen, bacterien en deze omgevingsinvloeden als druk en temperatuur, kan dus aarolie ontstaan.

  4 likes
 9. dit zou te gek zijn, dit nieuws zou enorme consequenties moeten hebben, nu direct… Waarom is dat niet zo?

  4 likes
 10. En hoe zit het dan met al die plantaardige olieën dan, zoals sesamolie, lijnzaadolie, maisolie, kokosolie etc.

  0 likes
 11. Olie is niet nodig.
  Ik denk dat mensheid 2 heren zijn vergeten……

  Nikola Tesla vs Thomas Edison zie link onder.

  https://www.youtube.com/watch?v=gJ1Mz7kGVf0

  6 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

nasa

NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

is-terroristen

IS-terroristen op tv: ‘Ja, wij werkten samen met Amerikaanse leger’

Gevangengenomen IS-terroristen hebben op tv toegegeven dat ...