Homepagina » Buitenland » Overname Monsanto door Bayer is ‘marriage made in hell’
Overname Monsanto door Bayer is 'marriage made in hell'

Overname Monsanto door Bayer is ‘marriage made in hell’

De megafusie tussen het controversiële gentechbedrijf Monsanto en bestrijdingsmiddelenfabrikant Bayer is met grote scepsis ontvangen. Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam reageerde: “Als je denkt dat het niet nog erger kan, dan gebeurt dit.”

Gevreesd wordt dat Bayer en Monsanto te veel invloed op onze voedselvoorziening gaan krijgen. Er wordt zelfs gesproken van een monopolie. Monsanto, dat genetisch gemanipuleerde zaden en bestrijdingsmiddelen maakt, oefent grote invloed uit op het politieke en wetenschappelijke beleid van landen over de hele wereld.

Auschwitz

Monsanto heeft een slechte reputatie, onder meer vanwege de ontwikkeling van Agent Orange, dat in de Vietnamoorlog veel slachtoffers eiste. In Nederland wordt al jarenlang gedemonstreerd tegen de chemiereus.

Bayer is voortgekomen uit IG Farben, een bedrijf dat onder meer het gif Zyklon B produceerde, dat de nazi’s gebruikten om op grote schaal Joden en politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Het bedrijf had ook een fabriek naast Auschwitz waar 83.000 mensen onder dwang werkten.

Bedreiging

Ook in het buitenland wordt de deal afgefakkeld. Volgens de Amerikaanse senator Bernie Sanders is het een ‘marriage made in hell’. Hij stelt dat de fusie een ‘bedreiging is voor alle Amerikanen’. Dit soort fusies spekt vooral de winsten van gigantische bedrijven en laat consumenten achter met hogere prijzen, aldus Sanders.

“De fusie moet niet alleen worden tegengehouden, het ministerie van Justitie moet ook het onderzoek naar het monopolie van Monsanto op de chemische en de zadenmarkt heropenen,” besluit hij.

[BNR, EenVandaag]


Vind je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. We moeten onze eis dat producten in de supermarkt duidelijk zichtbaar moet tonen als iets genetisch gemanipuleerd is opnieuw kracht bij zetten. Vervolgens zouden we massaal moeten weigeren die troep te kopen. En wederom moeten er weer wereldwijd protest acties komen tegen dat soort verderfelijke industrieën. Dat werkt namelijk goed, dat is een van de redenen dat ze nu in paniek steun zoeken bij elkaar. De massa moet blijven klagen en elkaar bewust maken wat er gaande is. Dan gaan we dat uiteindelijk echt wel winnen.

  8 likes
  • Als we gaan weigeren al die troep te eten, komen we waarschijnlijk om van de honger.

   0 likes
   • Dat is nog zo’n gore leugen die ze ons wijs willen maken, dat het niet anders zou kunnen. Ik kan je verzekeren dat de mens niet slimmer is dan de natuur. Elke verandering die de mens daar eigenhandig in aanbrengt op genetisch gebied zal op zeker moment ondoordacht blijken te zijn en zijn tol eisen. Gelukkig zal elke genetische verandering dor de mens aangebracht op de lange duur door de natuur zelf weer ongedaan gemaakt worden, helaas worden gewassen tegenwoordig ook zodanig gemanipuleerd dat ze zichzelf niet meer reproduceren, geen zaad meer dragen dus. Dit is weer gedaan om uiteindelijk het wereldwijde monopolie in handen te krijgen. Zo ver gaat dat tuig dus, dat de natuur de kans ontnomen wordt zichzelf weer te herstellen. Als we dit goed gaan vinden laten we de wereld echt verzieken voor ons nageslacht en zijn we het leven niet waard in mijn ogen. We hebben de wereld immers te leen van de toekomstige generaties en wij dienen ons ook zo te gedragen naar mijn mening.

    8 likes
 2. Wat een toekomst voor onze kinderen.
  De reactie van het lichaam op gen gemodificeert voedsel op lange termijn?
  Maar daar helpen de pilletjes van Bayer weer voor.

  5 likes
 3. Bayer is dat niet dat bedrijf waar Marijn Dekkers werkte? En was deze meneer niet degene die op een conferentie gezegd heeft dat hun nieuwe middel Nexavar tegen kanker alleen bedoeld is voor mensen die het kunnen betalen.

  Monsanto is dat niet dat bedrijf dat verantwoordelijk was voor al die arme boeren die zelfmoord pleegde? Kwam de bijensterfte ook niet door dit bedrijf.

  Bayer + Monsanto
  Hmmm, wat zal daar voor liefdesbaby uitkomen……

  3 likes
 4. Codex Alimentarius………..

  2 likes
 5. Jeh wat moet je nou hier over zeggen
  Een simpele burger kan gewoon niks doen alleen werken eten slapen en vakantie 4weeken
  Kom jullie met mosanto en bayer
  Dat moet je tegen de wereld zeggen wij kunnen niks niks niks doen
  Ga reclame uitzenden bij rtl z of wilders

  0 likes
 6. Dit is ook zo een bewustzijn onderwerp waar men zicht op moet krijgen om de werkelijkheid te gaan inzien. Helaas is dat er nog niet.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

bill gates

Wie zijn de hogere machten boven ‘corona-expert’ Bill Gates?

Bill Gates is één van de rijkste ...

npo

NPO-voorzitter klaagt dat NPO wordt weggezet als fake. Lees hier een reactie op haar ‘schaamteloze en hypocriete’ betoog

Begin deze maand deed NPO-voorzitter Shula Rijxman ...