Gezondheid

Langzaam maar zeker gaat de beerput van de suikerindustrie open

Help ons door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Amerikaanse suikerindustrie heeft in de jaren zestig doelbewust het onderzoek naar hart- en vaatziekten proberen te beïnvloeden. Een grote studie die concludeerde dat vet en cholesterol schadelijk zijn en dat suiker een goed alternatief is, blijkt te zijn betaald door de suikerlobby, zo meldt het medische tijdschrift JAMA.

De laatste jaren komt er steeds meer informatie naar buiten over de manieren waarop de suikerindustrie probeert twijfel te zaaien over wetenschappelijk bewijs. Vorig jaar bleek dat Coca-Cola wetenschappers had betaald om aan te tonen dat een mens niet dik wordt van suikerhoudende frisdrank.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Zondebok

Harde bewijzen voor de manipulatie van wetenschappelijke studies ontbraken tot dusver, maar nu laten wetenschappers in JAMA zien dat de Sugar Research Foundation de opzet van de studie bepaalde, de studie financierde en proefversies beoordeelde.

De suikerindustrie blijkt in de jaren vijftig en zestig wetenschappers te hebben betaald om de link tussen suiker en hart- en vaatziekten te verdoezelen. Daardoor werd vet onterecht de nieuwe zondebok. Op grote schaal manipuleerde de voedingsindustrie het wetenschappelijk onderzoek.

Bemoeienis

De onderzoekers maken duidelijk dat vijf decennia van onderzoek over de rol van voeding bij hartaandoeningen en heel wat van het dieetkundig advies van vandaag grotendeels is gevormd door de suikerindustrie.

Toen arts John Yudkin in 1957 een studie publiceerde over de schadelijkheid van suiker, schreef de Sugar Research Foundation in een interne memo dat er moest worden gezocht naar zwakke plekken in dit soort studies.

Door de bemoeienis van de SRF geloofden veel wetenschappers tot in de jaren tachtig niet dat suiker kon leiden tot hart- en vaatziekten. Het lijkt er nu dus op dat de beerput van de suikerindustrie langzaam maar zeker opengaat.

[Trouw]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dirk
Dirk
7 jaren geleden

Dit is een leuke en gemakkelijk te bekijken docu over een australier die zijn gezonde dieet van de ene op de andere dag omgooit naar een dieet met 40 suikerklontjes per dag…

40 suiker klontjes per dag?! Hoor ik u zeggen…

Dit aantal is wat de gemiddelde australier (en ik gok elke ‘westerse’) per dag verorbert.

Hieronder een link naar de trailer van de docu welke overigens eenvoudig in zijn geheel te vinden is.

https://m.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
7 jaren geleden

Het is niet alleen de suiker, het is alles om je heen dus ook medicatie uw eten en drinken en niet te vergeten uw psychische gevangenschap wat men eigenlijk geheel niet bemerkt omdat het zo gewent is. Bij dieren heeft stereotype gedrag best een heftige uiting maar de mens zal dat ook hebben alleen zijn wij ons daar geheel niet van bewust.

Hier een filmpje van het stereotype gedrag van dieren.
Stereotiep gedrag dierentuindieren
https://youtu.be/-VpvLwh-PrY via @YouTube

afwassen
afwassen
7 jaren geleden

Ik vind het een beetje vreemd om nieuws te horen dat ik al jaren weet en dan bedoel ik niet 8 of 12 jaar maar al 40 jaar. Ik bedoel daar mee te zeggen, dat ik als kind hoorde van de tandarts dat suiker slecht voor je is.

Dan kan je zeggen, toen was ik een kind, maar van af dat moment had ik een keuze om wel of niet te snoepen.
Tegen alle waarschuwingen in ook die van mijn ouders deed ik altijd heel veel suiker in de Brinta.
want anders vond ik het niet te pruimen.
Het zou het wel heel gek zijn als ik de suiker industrie zou veroordelen, omdat ik nu in elke kies een vulling heb zitten.

Je kan zeggen, we zijn verslaaft gemaakt en verkeert voorgelicht door corrupte wetenschappers.
en wat is de wereld toch slecht, wat zijn er slechte mensen aan het roer.In zo,n wereld kan ik niet en wil ik niet leven. Of je kan je verantwoording nemen.

If I can spot, it I have cot it. dus als je misleiding kan zien, betekent het dat je het ook in je hebt.

Breng in alle omstandigheden je waarheid in, gebruik al je capaciteiten om passende antwoorden te geven. Doe het zelf beter dan je om je heen ziet gebeuren. met andere woorden geef het voorbeeld.

Maar:
Wijs niet met je vinger, want je wijst naar je zelf.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x