Homepagina » Gezondheid » Langzaam maar zeker gaat de beerput van de suikerindustrie open
Langzaam maar zeker gaat de beerput van de suikerindustrie open

Langzaam maar zeker gaat de beerput van de suikerindustrie open

De Amerikaanse suikerindustrie heeft in de jaren zestig doelbewust het onderzoek naar hart- en vaatziekten proberen te beïnvloeden. Een grote studie die concludeerde dat vet en cholesterol schadelijk zijn en dat suiker een goed alternatief is, blijkt te zijn betaald door de suikerlobby, zo meldt het medische tijdschrift JAMA.

De laatste jaren komt er steeds meer informatie naar buiten over de manieren waarop de suikerindustrie probeert twijfel te zaaien over wetenschappelijk bewijs. Vorig jaar bleek dat Coca-Cola wetenschappers had betaald om aan te tonen dat een mens niet dik wordt van suikerhoudende frisdrank.

Zondebok

Harde bewijzen voor de manipulatie van wetenschappelijke studies ontbraken tot dusver, maar nu laten wetenschappers in JAMA zien dat de Sugar Research Foundation de opzet van de studie bepaalde, de studie financierde en proefversies beoordeelde.

De suikerindustrie blijkt in de jaren vijftig en zestig wetenschappers te hebben betaald om de link tussen suiker en hart- en vaatziekten te verdoezelen. Daardoor werd vet onterecht de nieuwe zondebok. Op grote schaal manipuleerde de voedingsindustrie het wetenschappelijk onderzoek.

Bemoeienis

De onderzoekers maken duidelijk dat vijf decennia van onderzoek over de rol van voeding bij hartaandoeningen en heel wat van het dieetkundig advies van vandaag grotendeels is gevormd door de suikerindustrie.

Toen arts John Yudkin in 1957 een studie publiceerde over de schadelijkheid van suiker, schreef de Sugar Research Foundation in een interne memo dat er moest worden gezocht naar zwakke plekken in dit soort studies.

Door de bemoeienis van de SRF geloofden veel wetenschappers tot in de jaren tachtig niet dat suiker kon leiden tot hart- en vaatziekten. Het lijkt er nu dus op dat de beerput van de suikerindustrie langzaam maar zeker opengaat.

[Trouw]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Dirk
Dirk
4 jaren geleden

Dit is een leuke en gemakkelijk te bekijken docu over een australier die zijn gezonde dieet van de ene op de andere dag omgooit naar een dieet met 40 suikerklontjes per dag…

40 suiker klontjes per dag?! Hoor ik u zeggen…

Dit aantal is wat de gemiddelde australier (en ik gok elke ‘westerse’) per dag verorbert.

Hieronder een link naar de trailer van de docu welke overigens eenvoudig in zijn geheel te vinden is.

https://m.youtube.com/watch?v=6uaWekLrilY

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
4 jaren geleden

Het is niet alleen de suiker, het is alles om je heen dus ook medicatie uw eten en drinken en niet te vergeten uw psychische gevangenschap wat men eigenlijk geheel niet bemerkt omdat het zo gewent is. Bij dieren heeft stereotype gedrag best een heftige uiting maar de mens zal dat ook hebben alleen zijn wij ons daar geheel niet van bewust.

Hier een filmpje van het stereotype gedrag van dieren.
Stereotiep gedrag dierentuindieren
https://youtu.be/-VpvLwh-PrY via @YouTube

afwassen
afwassen
4 jaren geleden

Ik vind het een beetje vreemd om nieuws te horen dat ik al jaren weet en dan bedoel ik niet 8 of 12 jaar maar al 40 jaar. Ik bedoel daar mee te zeggen, dat ik als kind hoorde van de tandarts dat suiker slecht voor je is.

Dan kan je zeggen, toen was ik een kind, maar van af dat moment had ik een keuze om wel of niet te snoepen.
Tegen alle waarschuwingen in ook die van mijn ouders deed ik altijd heel veel suiker in de Brinta.
want anders vond ik het niet te pruimen.
Het zou het wel heel gek zijn als ik de suiker industrie zou veroordelen, omdat ik nu in elke kies een vulling heb zitten.

Je kan zeggen, we zijn verslaaft gemaakt en verkeert voorgelicht door corrupte wetenschappers.
en wat is de wereld toch slecht, wat zijn er slechte mensen aan het roer.In zo,n wereld kan ik niet en wil ik niet leven. Of je kan je verantwoording nemen.

If I can spot, it I have cot it. dus als je misleiding kan zien, betekent het dat je het ook in je hebt.

Breng in alle omstandigheden je waarheid in, gebruik al je capaciteiten om passende antwoorden te geven. Doe het zelf beter dan je om je heen ziet gebeuren. met andere woorden geef het voorbeeld.

Maar:
Wijs niet met je vinger, want je wijst naar je zelf.

exegese
exegese
Reactie op  afwassen
4 jaren geleden

Ik vind dat een ieder de morele plicht heeft naar de samenleving toe, om bedrog en misleiding wat gepleegd is door figuren die de mond vol hebben dat alles alleen maar waar is als het wetenschappelijk is aangetoond de kluit onmiskenbaar hebben belazerd. Dat ze de volksgezondheid in gigantische proporties in gevaar hebben gebracht, dat ze mensenlevens op hun geweten hebben door hun opzettelijke leugens en misleidingen. Als je dat weigert aan te wijzen en te erkennen dan werk je er aan mee dat ze door kunnen gaan met hun smerige, geniepige en levensgevaarlijke spelletjes. Als je niet tegen het kwaad bent dan ben je er dus klaarblijkelijk voor. Als ik iemand kan redden of een beter leven kan bezorgen of desnoods een kleine verbetering kan bewerkstelligen door te waarschuwen of door inzicht te kweken door het domweg aan te wijzen en te benoemen dan zal ik die kans nooit en te nimmer laten liggen. Dat heet mededogen of empathie zo je wilt, maar domweg negeren en zelf stiekem de luwte zoeken komt in mijn woordenboek niet voor. Ik voel de behoefte om mijn mening openlijk te ventileren, wie er iets mee kan is welkom, de rest mag het oneens zijn of kijkt voor mijn part maar de andere kant op.

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

@exegese

Jou citaat, Dat ze de volksgezondheid in gigantische proporties in gevaar hebben gebracht, dat ze mensenlevens op hun geweten hebben door hun opzettelijke leugens en misleidingen.

Hoi exegese, WIE IS ZE???

exegese
exegese
Reactie op  Tinus Blaaskaak
4 jaren geleden

Met ze, beste Blaaskaak bedoel ik de hele schare van “wetenschappers” die bijna een halve eeuw geleden de onmiskenbare leugen de wereld in hielpen en hebben ondersteund, dat verzadigd vet slecht is voor hart en bloedvaten en er aan meehielpen dat dat ingeruild werd door overal suiker aan toe te voegen. De suikerindusstrie die heden ten dage nog steeds volop gesubsidieerd wordt. Vanaf het moment dat het verzadigd vet in de ban gedaan werd en ingewisseld voor suiker steeg het aantal Hart- en vaatziekten in rap tempo. Ook dat werd al die jaren onbelicht en ontkend en bleef de leugen over verzadigd vet, cholesterol en hart en vaatziekten onverminderd doorgang vinden. Een ieder van de overheden en wetenschappers die hier overduidelijk willens en wetens aan mee hebben gewerkt, die bedoel ik met “ZE”

Tinus Blaaskaak
Tinus Blaaskaak
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

@exegese

Beste exegese, Je komt met een heel verhaal maar met ZE komen we nog steeds niet verder. ZE zijn Wetenschappers. Ik merk dat ik wat dieper met je moet. Nog eens wie zijn ZE want met wetenschappers komen we geheel niet verder. Met ZE bedoel je dan de Vrijmetselarij??

exegese
exegese
Reactie op  exegese
4 jaren geleden

@Tinus Blaaskaak,

Ik vind mijn antwoord meer dan duidelijk wie ik met ZE bedoel. Als je naam en paard genoemd zilt hebben mag je daar lekker zelf onderzoek naar doen. Er zal zonder twijfel genoeg te vinden zijn, ik weet hier inmiddels genoeg over en ga expliciet daar mijn tijd daar niet meer aan spenderen, voor mij is dat meer dan duidelijk. Het betreft hier inmiddels een publiek geheim wat nooit en te nimmer te veel of genoeg aandacht zal krijgen. Daarom reageer ik nagenoeg altijd op deze items, ik zie dagelijks om me heen wat die leugens heden ten dage nog steeds teweeg brengen. En of de vrijmetselarij of welk genootschap hier bij betrokken is is voor mij ook niet zo belangrijk. Het belangrijkst is dat de waarheid boven tafel komt en dat onze overheidsinstanties zo nodig gedwongen worden om schuldigen hieraan in het verleden bestraft worden en gestopt in hun verziekende werkzaamheden.
hieronder nog een link die bevestigd wat in bovenstaand artikel omschreven wordt :

http://www.ahealthylife.nl/suikerindustrie-betaalde-wetenschappers-om-vet-zwart-te-maken/

Hwth
Hwth
4 jaren geleden

Suiker is momenteel het meest besproken , verworden tot een soort hype alsof iedereen kilo’s per dag er van op eet . Het is als met alles , de ene word er dik van als ze er alleen al naar kijken en de ander maalt er niet om en gebruikt het ruimschoots en blijft er skinny bij . Ik ken mensen om me heen die al bij het woordje blieft u suiker in de koffie de rillingen over het lijf krijgen en die 100% suikervrij door het leven wandelen . Je kan met alles overdrijven maar het gebeurd . Suiker word gemaakt van de suikerbiet en is een puur natuur product . Dat er tegenwoordig zo’n rel aan de gang is omtrent suiker gebruik is denkelijk omdat het mode beeld slank is en nog eens slank tegen anorexia aan . Onze voorvaderen gebruikten ook suiker en bereikten er best een respectabele leeftijd mee en er werd verder niet over nagedacht . Het is als met alles te veel is niet goed en te weinig ook niet . Om nu suiker helemaal in de ban te doen is absurt . Gewoon gebruiken en alles met mate denk ik dan .

helder
helder
4 jaren geleden

De snoepjesfariek maakt snoepwaar , vooral voor kinderen, te verleidelijk met al die smaak en kleurstoffen. Ik vind dat niet deugdzaam voor kinderen. Ze worden verleid.

en ook zeg
en ook zeg
4 jaren geleden

En maar heel Holland bakt programma’s maken om mensen aan de suiker te helpen he? zo veel mensen krijgen trek in zoetigheid als ze naar die programma’s kijken, is deze suikermanipulatie misschien bedacht door de voedselindustrie??
en nu ook John Williams met een of andere gif programma genaamd suiker presenteren, maak een taart dat bomvol zit met gif genaamd suiker!
en kinderen maar volproppen met suiker de winkels vol ! ! tv reclames vol met Haribo suiker snoepjes en koekje bah bah bah! hopelijk zijn mensen nu wakker, dank zij internet! ivm info over suiker, en waarom moet er overal suiker in?
zelfs in honden en kattenvoer voer doen ze suiker in! raar!

x

Check Also

overgewicht. scaled

Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

Om gezond te vermageren is in de ...

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

Censuur: Wat u niet mag weten over uw gezondheid

De moderne mens leeft op vlak van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

12
0
We lezen graag je reactie!x