Homepagina » Universum » Is dit ET? Raadsel van korte radioflitsen neemt bijzondere wending
Is dit ET? Raadsel van korte radioflitsen neemt bijzondere wending

Is dit ET? Raadsel van korte radioflitsen neemt bijzondere wending

Het raadsel van de ‘fast radio bursts’ of korte radioflitsen die in 2007 voor het eerst werden opgevangen, heeft een bijzondere wending genomen. De uitbarstingen lijken een wiskundig patroon te vertonen, wat erop kan wijzen dat ze van kunstmatige oorsprong zijn.

De radioflitsen, waarvan er tot nu toe pas 10 zijn gedetecteerd, duren maar een paar milliseconden en zijn afkomstig van een kleine bron met afmetingen van hooguit een paar honderd kilometer.

Om de afstand tot de bron te vinden, gebruiken astronomen de zogeheten ‘dispersiemaat’. Elektronen die door de ruimte reizen, verstrooien en vertragen de radiogolven zodanig dat die met hogere frequenties sneller aankomen dan die met lagere frequenties. Hoe groter de afstand die het signaal heeft afgelegd, hoe groter de dispersiemaat.

Na een analyse blijkt dat de 10 bekende radioflitsen veelvouden zijn van het getal 187,5. Daardoor lijkt het alsof de bronnen, die zich op miljarden lichtjaren van de aarde bevinden, gelijkmatig over de ruimte zijn verdeeld.

De wetenschappers vinden dat wel erg toevallig. Volgens hen is het aannemelijker dat de radioflitsen worden veroorzaakt door bronnen binnen onze Melkweg die zelf radiostraling uitzenden. Het kan niet worden uitgesloten dat er hemellichamen in het heelal zijn die dat doen, maar het is waarschijnlijker dat radiotelescopen af en toe het signaal van een onbekende spionagesatelliet opvangen.

De aankomsttijden van de radioflitsen liggen een precies aantal seconden, een door de mens bedachte eenheid, uit elkaar. “Het patroon is echt,” vertelde John Learned van de Universiteit van Hawaï in Manoa aan New Scientist. “Het is zeer, zeer lastig te verklaren.”

Volgens Michael Hippke van het Institute for Data Analysis in Neukirchen-Vluyn in Duitsland zijn de radioflitsen ofwel afkomstig van een exotisch hemelobject, zoals bijvoorbeeld een nog onbekende soort pulsar, of van een ET.

[Alles over Sterrenkunde]


Vond je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. De tekst uit het bronartikel is merkwaardigerwijze door elkaar gehusseld. Laatste alinea: “Het kan niet helemaal worden uitgesloten dat er (exotische) hemelobjecten bestaan die dat doen. Maar het is aannemelijker dat de radiotelescopen af en toe het signaal van een onbekende spionagesatelliet oppikken. Dat idee wordt versterkt door het feit dat de aankomsttijden van de gemeten radioflitsen een geheel aantal seconden – een door de mens bedachte eenheid – uit elkaar liggen.”
  Nergens, niet in het artikel van AOS, noch in de link daarin naar de New Scientist, noch in het oorspronkelijke artikel van Hippke et al, is terug te vinden dat “…Volgens de onderzoekers [zijn] de radioflitsen ofwel afkomstig [zijn] van een exotisch hemelobject, zoals bijvoorbeeld een nog onbekende soort pulsar, of van een ET…”. Integendeel, zowel Hippke als de commentaren hierop komen tot de conclusie dat de meest waarschijnlijke verklaring een spionagesatelliet is, (die perytons uitzendt).
  Maar dat is natuurlijk niet spannend genoeg…..

  8 likes
  • quote van newscientist: “If the result holds up, says Hippke, “there is something really interesting we need to understand. This will either be new physics, like a new kind of pulsar, or, in the end, if we can exclude everything else, an ET.” Met vertalingen verdraait men inderdaad de zinnen enorm. “if we can exclude everything else” is hier niet vertaald. En ja, je zou er van verschieten als je wist hoeveel satellieten er rond de aarde draaien; als daar geheime satellieten tussen zitten maakt het het er niet makkelijker op voor SETI.

   1 likes
 2. Dit gaat boven mijn verstand, eerder las ik nog dat radiosignalen zodanig verzwakken en uiteenvallen dat het x aantal lichtjaar verder niet te zien is, laat staan miljarden lichtjaren. Men wil sterkere signalen de ruimte insturen maar dan nog gaat het misschien max. 100 lichtjaren. Men spreekt hier van een bron miljarden lichtjaren van hier?? en “afkomstig van een kleine bron met afmetingen van hooguit een paar honderd kilometer.” Hoe kom je daar achter?

  2 likes
  • De afmeting wordt afgeleid uit de korte duur van de puls. Als een object een radiopuls uitzendt, dan is de straling van de voorkant er eerder dan van de achterkant. De tijdsduur (bijv. 1 ms) vermenigvuldigd met de lichtsnelheid geeft dan de maximale afmeting. Voor 1 ms is dat 300 km, want licht gaat met 300.000 km/s. Voor dat soort afstanden is de benodigde energie inderdaad ver buiten de range van een beschaving als de onze.
   Maar het is sowieso loos alarm. Het wetenschappelijke artikel heeft als conclusie dat het hoogstwaarschijnlijk een menselijk signaal is, (wat deze post aan het eind ook moge suggereren).

   3 likes
 3. E.T. nar of Magnetar, wie weet wel zelfs een Avatar
  Weinig is het wat we van cosmische E.M.P’s beseffen.
  Tot het moment hier is dat we bepaalde E.T.’s overtreffen.
  https://www.youtube.com/results?search_query=magnetar

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Superzwaar zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Reusachtig zwart gat ontdekt dat eigenlijk niet kan bestaan. Astronomen staan voor een raadsel

Chinese astronomen hebben een supermassief zwart gat ontdekt ...

Wat is dat in vredesnaam? NASA-astronaut geschokt door wat hij in de ruimte zag

Wat is dat in vredesnaam? NASA-astronaut geschokt door wat hij in de ruimte zag

De gepensioneerde NASA-astronaut Jerry Linenger heeft onthuld ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.