Homepagina » Financieel » Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen
Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen

Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen

Steeds meer gemeenten willen experimenteren met een basisinkomen. Een groep inwoners ziet dan af van het recht op bijstand, huur- en zorgtoeslag en krijgt in ruil daarvoor een bedrag waar iemand van kan rondkomen. Bijverdienen mag.

Gemeenten zijn dit jaar zelf verantwoordelijk voor werk en inkomen. Eén van de verantwoordelijkheden is om werklozen weer aan het werk te helpen.

Hoewel Nederlandse gemeenten steeds vaker willen experimenteren met het basisinkomen, is er in Den Haag nog niet veel draagvlak voor. Partijen als D66 en PvdA pleiten wel voor experimenten op gemeentelijk niveau.

In Groningen kijkt wethouder Mattias Gijsbertsen naar de mogelijkheden van een experiment met een basisinkomen, waarbij uitkeringsgerechtigden onbeperkt kunnen bijverdienen. In Leeuwarden presenteerde econoom Marcel Canoy eerder deze maand een plan voor een experiment met een basisinkomen. Er zouden 1000 Friezen mogen meedoen.

Het is volgens Canoy interessant om te kijken wat er gaat gebeuren als mensen in vrijheid en zonder armoede leven. Gaan ze op de bank liggen of worden ze juist productiever? Een basisinkomen voor elke Nederlander lijkt voorlopig nog onhaalbaar.

“We hebben experimenten van lang geleden, dus we weten niet wat er precies gaat gebeuren,” zei Canoy. “Ik ben daarom voorstander van experimenten, maar het is nog te vroeg om in heel Nederland in te voeren.”

In Pakistan werd in 600 na Christus al geschreven over het basisinkomen en in de jaren zeventig was er een experiment in Dauphine in Canada. Daaruit bleek dat alleen moeders en tieners minder gingen werken. Ook in Namibië bleek een experiment met het basisinkomen een succes.

[NOS]


Vind je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

47 reacties

 1. Een onvoorwaardelijk basisinkomen is er NIET om armoede te bestrijden!

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen is er om:
  – De vraagzijde van de economie te stimuleren
  – Sociaal rechtvaardig de productiviteit te verdelen (Arbeid is hiertoe niet meer geëigend)
  – Mensen een werkelijke keuze te geven om te werken (Niet langer slaaf van het systeem te zijn). De arbeidsmarkt wordt dan écht vraag en aanbod.
  – Het hele regelwoud van huidige uitkeringen en subsidies en dergelijke overbodig te maken

  Een onvoorwaardelijk basisinkomen werkt uitsluitend als het de basisbehoeften volledig en goed dekt en meebeweegt met inflatie en deflatie. Het is een universeel mensenrecht.

  Waarom de heer Canoy het zo belangrijk vindt om te weten of mensen op de bank gaan liggen of juist productiever worden ontgaat me volledig. Wat wil je hiermee bewijzen ten favore van het basisinkomen? Of de heer Canoy denkt nog te veel binnen het bestaande economische begrippenkader waarin “winst en arbeid” centraal staat en niet “duurzaam consumeren en produceren”

  36 likes
  • Als mensen de eerste tijd op de bank gaan liggen is het om eindelijk bij te komen en zichzelf terug te vinden. Pas als die fase voorbij is, zouden het best wel hele blije, enthousiaste betrokken mensen kunnen worden.

   Levensvreugde heeft natuurlijk met veel meer te maken. Zoals bijvoorbeeld gezonde voeding, gezond milieu, zijn ook universele mensenrechten.

   26 likes
   • Ik denk dat er juist ook na verloop van tijd meer tijd is om op de bank te liggen.
    Want er is ws. maar voor 3 a 4 uur werk voor elke mens.
    We krijgen dus veel meer tijd om werkelijk mens te worden en uit die schuldslavernij en loonslavernij te komen.
    Ik vind meteen dat hypotheken moeten worden kwijt gescholden.
    Anders gaat er echt geld naar banken die hypotheken hebben uitgegeven op basis van digitale getallen. En daarop rust nu juist het hele financiële stelsel van de loon en hypotheekslavernij. De werkende mens maakt echt geld door er hard voor te werken.
    Dat geld verdwijnt nu nog naar de elite, en het bedrijfsleven die er jachten van bouwen die amper door de sluis kunnen. Of zoals je lezen wilt, het kan zo niet langer door de beugel.

    15 likes
  • Er wordt in de huidige maatschappij nog steeds gedaan of de “werkende mens” HET boegbeeld is van de samenleving en staat voor alles wat goed is.

   Als zo’n 25% van de werkende bevolking in NL echt bijdraagt dan is het een heel eind gedaan. 75% is water naar de zee aan het dragen. Zijn vaak wel mensen die zichzelf (graag) belangrijk willen vinden of een baantje hard nodig hebben om het einde van de maand weer de hypotheek en dure auto te betalen. Daarom verzinnen vele mensen altijd wel iets om aan het werk te blijven. En natuurlijk om bonussen te halen die ze krijgen als ze zoveel mogelijk verkopen van producten die onnodig zijn.

   Laten we daar maar snel mee gaan stoppen. Zal de maatschappij minder verziekt van raken en sociale onrust afnemen. (P.s. als een persiflage niet kan….. dan maar zo. Janine mocht blijkbaar wel en wordt er met twee maten gemeten).

   18 likes
  • Een basis inkomen digitaal; zodat er goed gekeken kan worden wat/hoe en vooral wanneer en hoe vaak je iets doet met je geld. Alles moet controleerbaar zijn. Zelf inbreng hebben zoals, hoeveel je wilt werken of hoeveel je nodig hebt om je leven te leven, kortom zelfbeschikking ( staat in het manifest de Rechten v.d. Mens)
   dat wordt systematisch onderuit gehaald. Wie nog in sprookjes geloof moet stemmen voor het basisinkomen.
   Want de Grote Jongens doen hier heel beslist niet aan mee. En voor wie is het basis inkomen bedoeld …… Juist je voor diegenen die het nu bijna niet kunnen behappen. De verdeling in deze wereld moet anders.
   Er is genoeg voor iedereen, maar de rijksten onder ons vertikken het gewoon om te delen, terwijl ze hun rijkdom van zn lang zal zn leven niet in hun eentje kunnen opmaken.
   Wie is hier nu dom bezig ?????

   7 likes
   • Haal gewoon iedere maand je geld van de bank af en betaal alles wat je contant kan betalen dan ook contant. Doet in Duitsland ook circa 50% van de mensen.

    OBI ligt vast in de grondwet in een bestel volgens trias politica. Wettelijke regeling dat OBI meebeweegt met deflatie en inflatie. OBI is ONvoorwaardelijk en wordt zonder enige regel of “moeten” uitgekeerd.

    Als er meer “sociale rechtvaardige” mensen in de politiek komen, zou het OBI ook zo maar eens een stuk hoger kunnen gaan worden na invoering. Op deze manier vindt er ook nivellering plaats maar dan volgen evolutie weg.

    7 likes
   • ¨Wie is hier nu dom bezig?¨

    ik denk uiteindelijk wij allemaal, waarom omdat wij allemaal mee doen met hun geld systeem(en).
    ik pleit al sinds kinderjaren ervoor om geld te doen verbannen verbranden etc etc voorgoed. wat pas echt waarde heeft zit in jouw hart. alleen raar dat mensen daar niet meer in vertrouwen in hun eigen hart. ze zeggen letterlijk tegen me dat we niet zonder geld kunnen leven of sterker nog geld boven alles.
    nou mensen ik zeg je uit ervaring ik kan ermee zonder leven ik ben er heel creatief in om aan mijn dingen te komen het is zeg maar net hoe graag ik het zelf wil en ik krijg het of het nou moeilijk of makkelijk gaat. en het mooiste van alles hierin alles komt uit mezelf dus ik heb geen externe stress ofzo van iemand buitenaf of van de term geld dat komt niet eens van toepassing. het is meer deals met jezelf afsluiten wat je wilt gaan doen tuurlijk je moet er wel wat voor doen niks is gratis. er is keus zat ehmm oneindig keuze er zitten meer dan genoeg keuzes waar je hart blij van word. uiteindelijk draait het om co creatie met zn allen. of het nou morgen is of over 1000 jaar we zullen het toch met elkaar moeten doen aankijken en praten en bullsh*t aanhoren etc etc laten we vanuit binnen volluit nu gebruik maken van het systeem voor oneindige onvoorwaardelijk inkomen zodat echte veranderingen plaatsvind

    1 likes
 2. Waarom te vroeg?? Wat mij betreft veel te laat, zeker voor die mensen die bij de voedselbank aan moeten kloppen. Basisinkomen NU!!! Laten we die klootzakken in Den Haag per direct AFZETTEN. De Nederlandse geldsystemen overnem en direct het basisinkomen overmaken naar de armste!!! Het is genoeg met die misdadigerss. Ik ben er klaar mee. BREAK THE SYSTEM!!!!

  45 likes
  • Het ONvoorwaardelijke basisinkomen is voor IEDERE volwassene. GEEN onderscheid. Dat is rechtvaardig en zonder onderscheid van een individu.
   Zie ook de verklaring van de rechten van de mens (Bijvoorbeeld artikel 25).

   15 likes
 3. Oh, maar dit is geen basisinkomen, dit is gewoon een andere vorm van uitkering. Een basisinkomen is er voor iedereen ongeacht hoe rijk of arm. Zo moest het toch zijn: iedereen een basisinkomen, maar dan ook voor iedereen!

  9 likes
  • Inderdaad voor iedereen in NL vanaf 25 jaar die minimaal 15 jaar in Nederland woont. Deze enige regel is nodig om het betaalbaar te maken en te houden.

   Het onvoorwaardelijk basisinkomen is NIET armoedebestrijding of vervanging van uitkeringen!
   De mensen die dit roepen snappen NIETS van het tijdperk van Aquarius waar basisinkomen manifest is.

   15 likes
  • Het zou dan ook inderdaad onvoorwaardelijk voor iedereen beschikbaar moeten zijn mocht het zover komen. De eerste groep voor een basis inkomen experiment zijn degenen zonder werk dan wel gedeeltelijk, om te zien hoe zij ermee omgaan en hun leven invullen zonder de opgelegde plichten die aan een reguliere”uitkering” vast zit . Heeft niet zoveel zin ermee te beginnen experimenteren met degenen die een vast inkomen heeft.

   4 likes
   • Oh ja wel ook voor degeen die een vast inkomen heeft, juist voor hen. Misschien wil diegeen ander/zinvoller/uitdagender werk gaan doen, waarbij het inkomen een minder belangrijke rol gaat spelen omdat men een basisinkomen heeft. Men wordt creatiever, blijer en daardoor productiever, werkt heel stimulerend!

    5 likes
   • En wat wil je leren van dit experiment? Ga je op een oordelende manier, op basis van de huidige economische ordening, naar deze mensen kijken?

    Als het een experiment is dan heb je al criteria opgesteld toch? Ben heel benieuwd.

    4 likes
 4. Vraag is natuurlijk wat onderzoekers onder ‘productiever’ verstaan. Er zijn al te weinig banen en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Zorgen dat het geld hier wordt uitgegeven helpt.

  8 likes
  • Er zijn zat banen, alleen worden die nu uitgevoerd door gratis vrijwilligers, buren, vrienden, kennissen, ouders.
   Muziek maken, schilderen, is ook geen echte baan meer.
   Tja, en als iedereen wordt geacht 40 uur per week te werken tot zijn/haar 67ste, artsen bijvoorbeeld niet langer dan 5 minuten in het spreekuur aan een patiënt mogen besteden, dan is de chaos compleet.

   Het is maar wat je vindt dat productief is. Het is maar wat je vindt dat groei is.
   Het toppunt van productiviteit kan resulteren in een volkomen leeggezogen zielloze maatschappij, met termen als onthaasten, duurzaam, communicatie als buzz woordjes.

   9 likes
 5. Het is nog veel spannender. Het basisinkomen is het enige dat wereldwijd het monetaire stelsel op de lange termijn van de ondergang kan redden. Al zal in de beginperiode veel kosten gemaakt moeten worden om het bureaucratische systeem en in het kielzog het kapitalistische te doen verdwijnen. Ik ben zelf ook een jaar werkzaam geweest op een redelijke hoge ambtenarenfunctie. Maar na drie maanden had ik zoiets van. Wat doe ik hier? Heel de dag met papieren rondlopen om het systeem in stand te houden. Met een rendement van nul.

  11 likes
 6. Goedemiddag lieve mensen,

  Mijn persoonlijke mening en ervaring.

  Ik heb het goed, heel goed. Vanaf mijn 16e aan het werk, werkelijk van alles aangepakt en op latere leeftijd met succes vele studies gevolgd met als resultaat dat ik nu mijn passie leef.

  Ondanks het feit dat ik het supergoed heb, ben ik voor een basisinkomen.
  Waarom? Niet omdat je er lui van wordt maar omdat mensen van nature iets willen betekenen voor de samenleving (uitzonderingen daarbuiten gelaten 🙂 en op creatieve wijze invulling willen geven aan hun leven. Een basisinkomen schept naar mijn bescheiden mening die mogelijkheid.

  Oke, nu de andere kant van mijn verhaal, wat ik in de praktijk meemaak. Veel oud collega’s / kennissen / vrienden die destijds supergoed verdienden, waren absolute tegenstanders van een basisinkomen. Als ik erover begon, begonnen ze mij al uit te lachen met de woorden “jij hebt dat toch niet nodig” en “het is alleen maar voor luie mensen” en “niet van mijn geld, laat ze er maar voor zwoegen”.

  Welnu, anno 2015 liggen de zaken wat anders want 90 procent van die groep collega’s, kennissen en vrienden is zijn werk kwijtgeraakt, hebben grote schulden, platzak etc. In en in triest want ik heb met ze te doen. Maar wat scherts mijn verbazing. Ze zijn radicaal van gedachten veranderd en zijn nu voorstanders geworden van het basisinkomen. Ze willen er zelfs voor strijden???

  Mijn persoonlijke mening: Nederland is in mijn ogen nog niet klaar voor een basisinkomen. Er zal eerst een radicale mentaliteitsverandering moeten plaatsvinden voordat er echt gepraat kan worden over een basisinkomen.
  Een ander iets gunnen in plaats van een ander iets misgunnen.

  En dan moet ik denken aan het liedje van “15 miljoen mensen”:
  Het land vol van verdraagzaamheid alleen niet voor de buurman
  De grote vraag die blijft altijd waar betaalt ‘ie nou z’n huur van

  9 likes
 7. Iedereen een basis is een recht, een voorrecht moet het zijn ten bate van menselijkheid, nog steeds denkt men dat het moet werken voor zijn levensonderhoud ,maar het eerst levens onderhoud is dat wonen en voedsel een basis wat het nodig heeft voor het bestaan, iedereen heeft onderdak en voedsel nodig, ,basis wil zeggen dat wonen en voedsel het uiterste is van wat men zeker nodig heeft zonder dat kan men niet, omdat we in een financieel systeem leven waarin we met geldmiddelen ons eerst levens behoefte voedsel en wonen in geld word uitgedrukt en de basis daarvan is dan een basis inkomen het eerste levens behoefte is en een menselijke recht en wie daar anders over denkt ondermijnt de basis van de menselijke basis voedsel en wonen.. alleen die twee samen is voldoende om een basis te leggen voor een inkomen gericht alleen voor wonen, voedsel , wat er verder bij komt kan het zich bezig houden met nuttig werk te verrichten en als men ook daarin voldoening vind en financieel geoorloofd dan schaad men het systeem niet ermee, iedereen een basis moet een geschenk zijn van het financiële systeem , het systeem leid er zeker niet onder, alleen de mens die lijd onder het systeem als in zijn bestaan daarin gevaar loopt.. wonen en voedsel is de basis van een redelijk bestaan en een vetpot hoeft met er niet van te verwachten, daar tegen over staat wees creatief en streef niet naar rijkdom.. maar naar gelijkheid..
  elk creativiteit in op zich bijzonder al ben je putjes schepper , gelijkheid is dat men niet zich boven een ander moet verheffen, want elk beroep is creatief bezigheid met wat je bent als Mens.. en als dat niet word begrepen ontbreekt het aan menselijkheid, het systeem kan nog wat menselijkheid leren wat betreft de ongelijkheid.. hoe meer menselijkheid in het systeem , hoe meer gelijkheid het gaat creëren..

  9 likes
 8. Jaaaa… Eindelijk waar kan ik me aanmelden voor dit experiment 🙂

  6 likes
 9. john Oosterom wichers

  Goed idee, ik zou denken een vast bedrag per maand van 1000 euro. Dit omdat je na aftrek vaste lasten misschien net 100 of 200 euro overhoudt. Maar dan ook geen subsidies meer anders blijf je misschien Profiteurs houden. Voor iedereen is / zal dat goed zijn. Het zal zeker werk gelegenheid opleveren daar men als fulltimers minder zal gaan werken en vele partime banen nemen. Ik vindt wel dat er garantie moet zijn dat men zeker moet zijn dat die persoon er alles aan zal doen om werk er bij te nemen, het zij vrijwilig of in loondienst. Schaf die fulltime banen af, geef iedereen een vast basis inkomsten en velen zullen weer tijd hebben voor hun gezin door er te zijn voor hun kroost. Ik denk zelf dat een mens daar veel gelukkiger van wordt.

  6 likes
 10. Iedere Nederlander een basisinkomen per direct en dit inkomen contant uitkeren.
  Optimale vrijheid voor de ontvanger en geen spionnen !

  5 likes
 11. Dat word echt niks.

  2 likes
  • @Mia
   Bedankt voor uw commentaar. Hier is mijn inzicht enorm mee aangescherpt:
   “Het is allemaal niks, het wordt niks en zal ook nooit iets worden”

   3 likes
 12. De kans is reëel als dat basis inkomen een feit is dat dan alle consumptie goederen en diensten ook flink duurder zullen worden net zoals nu het geval is met het toekennen van subsidies e.d. bij het isoleren van woningen of aanschaf van zonnepanelen.
  De aannemer van dergelijke werken weten dat en vragen plots een hoger tarief met het argument dat u toch een x-procent gaat terug krijgen van de gemeente of de staat.
  Dus ik denk dat het een nul optie zal zijn, van de vestzak naar de broekzak.

  2 likes
 13. Alles valt of staat met de hoogte van het basis inkomen.
  Ergens in NL was recentelijk ook zo’n proef; het bedrag lag onder bijstandsniveau !!
  Sorry maar daar zakt mijn broek van af.
  Zelfs 1000 euro wat hier genoemd word is niet voldoende.
  Mijn maandelijkse vaste lasten zijn al meer dan dat bedrag,waar betaal ik dan mijn voeding en kleding van ??
  Of zijn dat geen basisbehoeften,waar ik recht op heb ?
  En blijven lasten dan gelijk en/of gaat de hoogte van dat basisinkomen dan mee met prijsstijgingen.
  Kom niet met inflatiecijfer aan, want dat klopt bij mij al 10 jaar niet ( vanwege misleidende gemiddeldes ) meestal een factor 5 hoger.

  Op deze wijze is het alleen maar een vorm van slavernij die gecreeerd word; ik zou dan MOETEN werken ( btw werk fulltime ) om te eten en van tijd tot tijd kleding te kunnen vervangen.
  En verder dan geen enkele luxe.
  Begin maar bij zo’n 1500 euro per maand ,dan kom je dichter in de buurt van de werkelijke lasten incl voeding en kleding voor een alleenstaande ( zal met z’n 2-en een stuk draaglijker zijn vermoedt ik ).

  4 likes
 14. Een goed idee is nog niet een goede verbetering.
  Het gevaar in een basisinkomen is dat de drempel om door te schieten naar een stalinistische samenleving zeer klein is.
  Tel dat op met de crisis die in 2008 begon,waarvan onze “leiders” zelf nog maar weinig het graaien zijn afgeleerd,en je zit op een idealistisch concept die tikt als een tijdbom.

  0 likes
  • Je refereert aan graaiers in de “vrije markt”, niet graaiers bij de overheid (hoewel die er uiteraard ook zijn). Graaiers zijn er altijd met of zonder onvoorwaardelijk basisinkomen, net zoals luilakken en alle ander type mensen die je kunt bedenken. Feit blijft dat het onvoorwaardelijk basisinkomen vele malen sociaal rechtvaardigeren transparanter is als de huidige verdeling met al zijn regelzucht. En in de grondwet vastgelegd in een rechtstaat volgens trias politica. Het OBI beweegt mee met deflatie en inflatie en verder blijft de “vrije markt” van kracht. Er is dus niks communistisch aan het basisinkomen.

   4 likes
 15. Ach, zo’n basisinkomen leuk idee. Maar niet haalbaar.
  Mensen blijven hoe dan ook toch wel financieel in de problemen komen.

  Laten ze de uitkeringen voor de gehandicapten en ouderen maar flink omhoog gooien, die hebben het geld veel harder nodig.

  1 likes
  • Dan heeft Ger goed bijgedragen aan de maatschappij. Want er zijn ZOVEEL meer werkelozen als er ooit banen zullen zijn. Ger heeft er dan voor gezorgd dat een ander een baan heeft en hij heeft zijn eigen “NUT” op een andere manier weten in te vullen.

   Ik ken nog wel een stel van die mensen die iedere ochtend naar hun werk gaan met een lease autotje, de hele dag koffie drinken, proberen wat producten/diensten te verkopen om een extra bonus te pakken en ‘s avonds een beetje RTL kijken. En dan met elkaar vooral al die luilakken lopen te veroordelen. Dat past waarscbijnlijk meer in een alien straatje met zeer veroordelende oogjes.

   1 likes
   • Ger heeft nooit iets bijgedragen aan de maatschappij. Niet omdat hij niet kon, maar omdat hij niet *wil*. Het schoolvoorbeeld van een parasiet, die alleen maar neemt en niets teruggeeft. Stel je eens voor: een heel land met types zoals Ger en Rik. Veel succes met het financieren van je basisinkomen, je zult het nodig hebben.

    1 likes
    • Wat je ziet ben je meestal zelf. Beetje flauw om zo’n stukje uit 2013 hier te gebruiken. Blijkbaar hebben aliëns verder weinig inhoud.
     Ga vooral door met VERoordelen, jouw tijd komt ook nog.

     1 likes
  • Uhm ja geenstijl, dat wil ik dus echt niet geloven en vooral de domme reacties van mensen eronder…

   Ik zeg niet dattie onschuldig is, maar wij (hier in NL) hebben gauw een vooroordeel over iemand. Misschien zijn er meerdere verhalen, misschien word degene zo slecht neergezet, misschien maakt hij misbruik om bepaalde redenen, misschien, misschien, misschien….

   Welkom in NL waarbij iedereen over je oordeelt, zonder degene gesproken te hebben..

   Ik weet van mezelf dat instanties als cwi/uwv/isd mensen hoort te helpen, maar ze maken je gewoon langzaam kapot. Neem het niet van mij aan, vraag maar in je eigen omgeving. Voor sommige mensen hoop ik dat ze in de bijstand komen, zodat ze zelf het gaan voelen hoe K*T HET IS!

   0 likes
   • Wanneer gaan we nu eens begrijpen dat werken niet meer de plaats in neemt van vroeger!

    6 miljoen EU jeugdige werkelozen zouden samen al kunnen zorgen voor alle basisbehoeften van de 250 miljoen EU mensen.

    Mensen kunnen dus EINDELIJK eens wat anders gaan doen als iedere dag in de overlevingsstand staan.

    Maar stompzinnige aliens willen dit maar niet begrijpen. En met hem een hele kudde slapende dieren die pas de komende jaren tot besef zullen gaan komen.

    Veel succes allemaal, voor mij persoonlijk is het niet interessant hoewel ik liever in een sociaal rechtvaardige wereld zou willen leven.

    0 likes
 16. In tegenlicht is dit experiment in Dauphin te zien geweest.
  mooie docu en jammer dat het gestopt is wan de uitkomst na 4 jaar was opmerkelijk
  Alle verslagenuit die tijd zijn nog steeds toegankelijk maar niemand doet er iets mee.
  de doco is in onderstaande link te bekijken.

  https://decorrespondent.nl/1793/Het-is-tijd-voor-een-experiment-met-gratis-geld-voor-iedereen/68931885-e5126b59

  2 likes
 17. Een basisinkomen en maakt niet uit hoeveel je bijverdient?
  Heel bijzonder. Gevolg iedereen die nu werkt voor 1000 stopt daarmee. Gaat voor het basisinkomen. En gaat weer aan het werk. Ben je beter uit, veel beter!!!!!!!!!
  Is toch ook zo momenteel als je een inkomen hebt rond een uitkering. Waarom meer werken want dan wordt je gekort op je huurtoeslag, zorgtoeslag, kindgebonden buget. Is dus helemaal niet aantrekkelijk en het kost je ook nog eens meer geld. Want dan moet je meer werken en ben je weer meer geld kwijt voor kinderopvang en etc! Domme regeling!

  0 likes
  • Als je basisinkomen hebt moet dat onvoorwaardelijk zijn en dan heb je geen recht op subsidies zoals kinderkorting, huursubsidie, kinderbijslag enzovoort. Wel WW want dat is van tussen werkgever- en nemer. Je moet er van kunnen wonen en eten en het moet in de grondwet vastgelegd worden, dus geen enkele deurwaarder of overheid mag eraan komen alleen jijzelf. Je bent dan in een klap onafhankelijk (economisch) van partner, werkgever en overheid. Je bent volkomen vrij om te gaan studeren, ander werk te zoeken, vrijwilligers werk, Je zieke moeder, kind, vrouw/man verzorgen. De stres die je hiervan heb valt dus weg en ik denk dat er 10% minder mensen in het ziekenhuis of psychiatrie komen daardoor. Nu is iedereen gestrest om aan al zijn/haar verplichtingen te voldoen. Mantelzorgers krijgen ineens ook een stuk meer adem.

   1 likes
 18. Als je basisinkomen hebt moet dat onvoorwaardelijk zijn en dan heb je geen recht op subsidies zoals kinderkorting, huursubsidie, kinderbijslag enzovoort. Wel WW want dat is van tussen werkgever- en nemer. Je moet er van kunnen wonen en eten en het moet in de grondwet vastgelegd worden, dus geen enkele deurwaarder of overheid mag eraan komen alleen jijzelf. Je bent dan in een klap onafhankelijk (economisch) van partner, werkgever en overheid. Je bent volkomen vrij om te gaan studeren, ander werk te zoeken, vrijwilligers werk, Je kan je zieke moeder, kind, vrouw/man verzorgen. De stres die je hiervan heb valt dus weg en ik denk dat er 10% minder mensen in het ziekenhuis of psychiatrie komen daardoor, ik werk in de zorg en zie nogal wat (meestal mannen) die suicidaal worden als ze hun inkomen kwijt raken. Nu is iedereen gestrest om aan al zijn/haar verplichtingen te voldoen. Mantelzorgers krijgen ineens ook een stuk meer adem.

  1 likes
 19. Jammer dat sommige mensen alleen lezen wat ze willen lezen.
  Hoe dan ook,het draagvlak is te klein> mocht een referendum hierover teleurstellen,dan drukken ze het je door je strot als verdrag.
  Bedenk wel,dit idee van basisinkomen dient slechts het doel meer rendment uit de mensen te trekken,niet de leefomstandigheden verbeteren,dan hadden ze de zorg namelijk eerst wel opgefrist.

  0 likes
  • Een onvoorwaardelijk basisinkomen maakt ook dat er minder beroep op de zorg gedaan zal worden.

   Daarnaast zal “De Zorg” er anders uit gaan zien omdat het “moeten hebben van een baan voor je geld” niet langer op één hoeft te staan. Er ontstaat weer “meer oog voor elkaar” zoals eerdere experimenten hebben uitgewezen.

   Het draagvlak voor een onvoorwaardelijk basisinkomen neemt exponentieel toe de afgelopen jaren. Dat komt door goede informatievoorziening hierover en het besef dat er écht iets moet gebeuren.

   0 likes
 20. Als je van hier naar daar word gestuurd door de uwv/isd door te moeten werken voor je uitkering bij trajecten van hun, word je er heel gek van. Zonder pardon of duidelijke redenen krijg je straffen uitgedeeld, terwijl je aan alle verplichtingen al houd. Wat je van de Asociale dienst kan verwachten is dat ze je dreigen, stalken, intimideren, vernederen ipv helpen. Dit levert heel veel stress op!

  Zij behoren jou te helpen om een betaald baan te vinden, het enigste waarbij ze je kunnen helpen is: je een schuld geven door middel van boetes e.d. Ze zijn al een tijd niet menselijk meer, maar nu met de participatie wet moet je ze zien smijten met straffen.

  Heb voor de uitkering altijd al gewerkt en nooit echt stress/problemen of schuld gehad. Als ik dat had konden we er altijd over praten met elkaar. Bij gemeente gerelateerde bedrijven kan je nergens over praten, want de meeste mensen die daar werken zijn hersenloos!

  Sinds de uitkering word je alleen maar misbruikt als dwangarbeider, daarbij ook de vernederingen, straffen e.d. + heb ik een schuld dankzij de uwv/isd. Daarom ben ik zeker voor een basisinkomen, als daar geen verplichtingen/druk van de gemeente bij zit, dan denk ik ook echt dat we verder kunnen groeien als mens en niet als een fucking robot, alles maar accepteren en misschien kunnen we dan ook verder als mens door geld (de grootste illusie om te overleven) uit schakelen. Door misschien iets op te bouwen als Jacque Fresco van “the venus project” door grondstoffen te gebruiken voor progressie ipv eigen belang.

  0 likes
 21. davidthijsseling

  bassis inkomen ik ken de mens ervan voor zien over de hele wereld ,t de ik heb een brandstofloze auto gemaakt die opstart op accu,s en daarna na 30 a 50 km peruur over gaat naar vrije energie met een top van 140 a 150 km per uur die met ge op rollers geplaats ken worden een docking systeem door de verplaatsing ken je een aan tal aggegaten poweren zelf zat ik te denken vier tot 8 ken hoogst wwaarscheinlijk meer en ken je stroom terug het net inpompen verdien je de aankoop van de auto en docking systeem terug betaalt ze zelf en na afbetaling inkomen je ver dient aan de hand van aantal aggies 1500a 3000 duizend euro permaand basis inkomen net als zonne panelen en een slime meter iedereen powered the city stad hoop basis inkomen en het kost is wel de oplossing om iedereen van een basis inkomen the voorzien mileu vriendelijk heb je een garage een oprij laan een wijland of gewoon voor de deur langs de kant van de weg van een 1 gezins wooning ben je altijd verzekerd van een auto om naar het ziekenhuis te gaan vind dat iedereen een basis inkomen hoort te krijgen afz free fair fighter

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Nederlandse commando's ingezet in Syrië. Bronnen doen onthullingen over illegale activiteiten van onze overheid

Nederlandse commando’s ingezet in Syrië. Bronnen doen onthullingen over illegale activiteiten

Opnieuw onthullingen over de schimmige activiteiten van ...

De objectieve realiteit bestaat niet. Kwantumexperiment levert verrassende resultaten op

De objectieve realiteit bestaat niet. Kwantumexperiment levert verrassende resultaten op

Bestaan objectieve feiten? Deze vraag is belangrijk ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.