Homepagina » Financieel » Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen
Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen

Steeds meer gemeenten willen experimenteren met basisinkomen

Steeds meer gemeenten willen experimenteren met een basisinkomen. Een groep inwoners ziet dan af van het recht op bijstand, huur- en zorgtoeslag en krijgt in ruil daarvoor een bedrag waar iemand van kan rondkomen. Bijverdienen mag.

Gemeenten zijn dit jaar zelf verantwoordelijk voor werk en inkomen. Eén van de verantwoordelijkheden is om werklozen weer aan het werk te helpen.

Hoewel Nederlandse gemeenten steeds vaker willen experimenteren met het basisinkomen, is er in Den Haag nog niet veel draagvlak voor. Partijen als D66 en PvdA pleiten wel voor experimenten op gemeentelijk niveau.

In Groningen kijkt wethouder Mattias Gijsbertsen naar de mogelijkheden van een experiment met een basisinkomen, waarbij uitkeringsgerechtigden onbeperkt kunnen bijverdienen. In Leeuwarden presenteerde econoom Marcel Canoy eerder deze maand een plan voor een experiment met een basisinkomen. Er zouden 1000 Friezen mogen meedoen.

Het is volgens Canoy interessant om te kijken wat er gaat gebeuren als mensen in vrijheid en zonder armoede leven. Gaan ze op de bank liggen of worden ze juist productiever? Een basisinkomen voor elke Nederlander lijkt voorlopig nog onhaalbaar.

“We hebben experimenten van lang geleden, dus we weten niet wat er precies gaat gebeuren,” zei Canoy. “Ik ben daarom voorstander van experimenten, maar het is nog te vroeg om in heel Nederland in te voeren.”

In Pakistan werd in 600 na Christus al geschreven over het basisinkomen en in de jaren zeventig was er een experiment in Dauphine in Canada. Daaruit bleek dat alleen moeders en tieners minder gingen werken. Ook in Namibië bleek een experiment met het basisinkomen een succes.

[NOS]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
m.b
m.b
6 jaren geleden

Vraag is natuurlijk wat onderzoekers onder ‘productiever’ verstaan. Er zijn al te weinig banen en dat zal in de toekomst alleen maar erger worden. Zorgen dat het geld hier wordt uitgegeven helpt.

trix
trix
6 jaren geleden

Jaaaa… Eindelijk waar kan ik me aanmelden voor dit experiment 🙂

Mike
Mike
6 jaren geleden

Waarom te vroeg?? Wat mij betreft veel te laat, zeker voor die mensen die bij de voedselbank aan moeten kloppen. Basisinkomen NU!!! Laten we die klootzakken in Den Haag per direct AFZETTEN. De Nederlandse geldsystemen overnem en direct het basisinkomen overmaken naar de armste!!! Het is genoeg met die misdadigerss. Ik ben er klaar mee. BREAK THE SYSTEM!!!!

oneindig klein
oneindig klein
6 jaren geleden

In tegenlicht is dit experiment in Dauphin te zien geweest.
mooie docu en jammer dat het gestopt is wan de uitkomst na 4 jaar was opmerkelijk
Alle verslagenuit die tijd zijn nog steeds toegankelijk maar niemand doet er iets mee.
de doco is in onderstaande link te bekijken.

https://decorrespondent.nl/1793/Het-is-tijd-voor-een-experiment-met-gratis-geld-voor-iedereen/68931885-e5126b59

x

Check Also

hoogleraar

Harde kritiek op hoogleraar die studenten wil vragen of ze geprikt zijn: ‘Dit mag niet’

Hoogleraar Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen ...

krol

Krol protesteert tegen gedwongen opname van mensen: ‘Veroorzaakt veel leed en schade’

Henk Krol ontpopt zich als opponent van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

47
0
We lezen graag je reactie!x