Homepagina » Natuur en Milieu » Planten tellen en communiceren. Na deze video kijk je nooit meer hetzelfde naar planten
Planten tellen en communiceren. Vanaf nu kijk je nooit meer hetzelfde naar planten

Planten tellen en communiceren. Na deze video kijk je nooit meer hetzelfde naar planten

Neurowetenschapper Greg Gage deed tijdens een TED-lezing begin deze maand een experiment waarin hij liet zien dat planten kunnen tellen en ‘denken’.

Er komt steeds meer bewijs waaruit blijkt dat planten een vorm van bewustzijn hebben.

Gage gebruikte twee soorten planten die snel kunnen bewegen. De mimosa rolt op als je hem aanraakt en de venusvliegenvanger sluit zijn ‘mond’ als er een vlieg in komt.

Boodschap

Hij sloot een aantal elektroden aan op een mimosa en liet zien dat er elektrische signalen worden afgevuurd als de plant wordt aangeraakt.

De plant stuurt dan een boodschap naar de steel om de bladeren te bewegen. Dit doet denken aan neuronen die signalen versturen in het menselijk lichaam.

Gage sloot de elektroden vervolgens aan op de vliegenvanger. Toen hij de haartjes in de vliegenvanger aanraakte werden er wederom elektrische signaaltjes verstuurd.

Elektriciteit

Maar de ‘mond’ ging niet dicht. De vliegenvanger sluit alleen zijn mond als hij er zeker van is dat er een vlieg in zit. Het kost namelijk veel energie om de mond te openen en te sluiten.

Hoe weten ze zeker dat er een vlieg in zit? Ze tellen het aantal keren dat de haartjes worden gestimuleerd. Dat betekent dat de venusvliegenvanger kan tellen.

“Planten hebben geen brein, maar ze kunnen communiceren door middel van elektriciteit,” zei Gage.

Beïnvloeden

Hij verbond de twee planten met elkaar om te kijken of de elektrische signaaltjes in de ene plant de andere konden beïnvloeden.

Toen hij de haren van de vliegenvanger aanraakte, rolde de mimosa op.

Samen sterker

Boswachter Peter Wohlleben liet in zijn boek Het verborgen leven van bomen al zien dat een bos een gemeenschap is waarin bomen communiceren, vrienden maken en elkaar beschermen.

Ze delen voedingsstoffen met elkaar via hun wortels. Sterkere bomen delen suikers met zwakkere bomen. Het achterliggende idee is dat ze samen sterker staan.

Bekijk het experiment van Gage hieronder:

Boekentip: Het verborgen leven van bomen

[Epoch Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Sebastiaan schreef:

  En de vegans maar vinden dat ze zo bewust bezig zijn…

  • Eva schreef:

   Wat een voorspelbare reactie (of zoals in het engels zo mooi wordt gezegd: knee jerk) van een carnivoor die waarschijnlijk zelf niet het dier in de ogen kijkt voor het vlees op zijn bord wordt… Waarom zo nijdig uithalen naar mensen die proberen wat bewuster om te gaan met eten? Ik kan alleen maar voor mezelf praten…en voor ik een groente uit de aarde haal, vraag ik ahw toestemming, of geef ik dankbetuiging…trouwens de meeste groenten en vruchten vallen ook van de plant/boom zonder dat die ophoudt te bestaan…zolang we niet kunnen leven van licht en lucht, laat staan liefde (wat ik denk op te maken uit jouw nogal minzame opmerking)…lijkt veganisme een stap in de goeie richting. Het helpt ook om op te houden met defensief te worden over gedragingen die ons aangeleerd zijn..en even verder na te denken..(over allerlei automatismen)…Fuerza, my friend!

 • Louise schreef:

  De mens maakt rare keuze’s in z’n leven , hij /zij bemoeit zich overal mee behalve waar hij zich mee moet bemoeien….
  Bewustzijn, lichaam , geest , ziel…… Alles wat leeft heeft bewustzijn en kan communiceren op z’n eigen manier…..
  Het leven is zoveel mooier dan wat wij ( mens) ervan maken……

  • exegese schreef:

   Het leven is zoveel mooier dan wat wij ( mens) ervan maken……

   Dat is idd een waarheid als een koe beste Louise, er is zoveel meer dan de meesten van ons überhaupt maar in de verte beseffen. Alles (van natuurlijke oorsprong) is één, komt van dezelfde bron en dient met gepast respect bejegend te worden. Alleen dan zul je als dank de overweldigende schoonheid ervan mogen, en kunnen ervaren. Zo niet blijft het onopgemerkt en verstart de blik op geld, drugs, macht en bezit en reduceert het menselijke leven tot een zielige vertoning.

  • jippieeeeee!! schreef:

   de mens verniettigd alles, straks is er geen boom meer in de oerbossen incluis de dieren van de oerbossen uitgeroeid door de mens , want de hamburger van Mc donalds is belangrijker voor de economie!

 • Frans2 schreef:

  Wat zijn hiervan de consequenties?
  Zijn vegetariërs nu net zo slecht als vleeseters?
  Leeft een krop sla nog wel als die van de wortels is afgesneden?

  • Josy schreef:

   Ja die leeft nog die sla, stop de wortels weer de grond in en het groeit verder als je het plantje weer goed verzorgt. Dit geld ook voor de prei en de kool.
   De kool te kort eraf snijden.

 • helder schreef:

  Bloemen houden van mensen–of is het zo -de natuur houdt van mensen.? Zelfs een enkel grassprietje wurmt zich door beton om zich te laten zien.

 • Spook2012 schreef:

  Interessant experiment inderdaad. Ik heb zelf heel veel vleesetende planten en die mimosa ook gehad. Die Mimosa of “kruidje roer me niet” is erg interessant en leuk om te zien hoe dat plantje al zijn blaadjes en stengeltjes neer laat vallen alsof hij dood is, als een soort van verdediging tegen insecten, planteneters? Ik heb weleens gelezen dat als je een plant aansluit op een leugendetector, ze ook zien dat een plant reacties heeft op gebeurtenissen. Ging zelfs zover dat het mogelijk is dat de worteltjes op de snijplank bibberend van angst voelen aankomen dat je ze in stukjes gaat snijden en koken.

 • Spook2012 schreef:

  Het is al uniek, dat een plant zoals een venus vliegenval bijvoorbeeld, miljoenen jaren geleden ontstaan is. Volgens de biologie komt dat omdat er planten leefden in moerasachtige gebieden en ze op voedselarme grond leefden. Maar hoe komen die planten erbij om een “val” of bekje te ontwikkelen om insecten te vangen? De planten kunnen volgens de wetenschap niet denken, hoe weten ze dan dat er voeding in de vorm van insecten om hun heen vliegt, wat ze kunnen vangen om op te eten zeg maar. Was dat een toevallige vorm van evolutie? planten moeten zich dus wel bewust zijn van hun omgeving. geld zelfde voor de bestuiving door de bijen bv. etc.

 • Spook2012 schreef:

  hier nog een interessante link over planten die kunnen voelen. https://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/130598-planten-hebben-gevoelens/

 • Rob Steenwinkel schreef:

  Ik praat al jaren met bomen!

 • jolo schreef:

  De planten kunnen me wel schieten, want ik ben een echte veganist\\\\\\\/\/?

 • x

  Check Also

  mondkapjes

  Neuroloog waarschuwt tegen mondkapjes: ‘Brein raakt blijvend beschadigd’

  De Duitse neuroloog Margareta Griesz-Brisson waarschuwt voor ...

  windmolens

  Het is echt van de zotte! Meer dan 1000 bomen gekapt voor 5 windmolens: ‘De burger pikt dit niet’

  Langs de Oude Maas bij Heinenoord in ...

  >