Homepagina » Natuur en Milieu » Onderzoek: planten kunnen zien, horen, ruiken en reageren
Planten kunnen zien, horen, ruiken en weten dingen

Onderzoek: planten kunnen zien, horen, ruiken en reageren

Planten zijn eigenlijk hele trage dieren, zo zegt professor Jack Schultz van de Universiteit van Missouri in Columbia.

Hij heeft meer dan 40 jaar lang onderzoek gedaan naar planten en insecten en weet dus waar hij over praat.

Planten houden territoria als dieren, zoeken naar voedsel, ontlopen roofdieren en vangen prooien. Ze vertonen net als dieren bepaald gedrag.

Positief reageren

Daniel Chamovitz van de Universiteit van Tel Aviv onthulde dat planten zien, ruiken, voelen en dingen weten.

Het blijkt dat planten bijvoorbeeld positief reageren op het geluid van klassieke muziek.

Toen collega’s van Schultz het geluid van rupsen afspeelden, bedekten planten hun bladeren met chemische stoffen die aanvallers op afstand moeten houden.

Reageren

Planten zijn niet heel anders dan mensen. Ze ruiken of horen iets en reageren daar vervolgens op, net als mensen.

Wij hebben neuzen en oren, maar wat heeft een plant? De collega’s van Schultz hopen te achterhalen welke delen van een plant reageren op geluid.

Mogelijke kandidaten zijn mechanoreceptoren die in alle cellen van planten gevonden worden.

Zesde zintuig
Planten kunnen zien, horen, ruiken en weten dingen

Arabidopsis (Wikicommons)

Een andere mogelijkheid is het ‘zesde zintuig’, het zogeheten intuïtie-gen dat ons lichaamsbewustzijn beïnvloedt.

Ook wordt gedacht aan elektrische communicatie. Hoe dan ook kunnen planten de wereld om zich heen veel beter waarnemen dan altijd werd gedacht.

De Zwitserse overheid heeft zelfs een richtlijn opgesteld waarbij onderzoekers moeten aantonen dat ‘de waardigheid van planten tijdens het onderzoek niet wordt geschaad’.

Complexer

Planten als Arabidopsis mogen dan geen ogen hebben, maar beschikken wel over minstens 11 soorten fotoreceptoren. Mensen hebben er maar vier.

Dat betekent dat hun zicht complexer is dan het onze. “Voor planten is licht veel meer dan een signaal; licht is voedsel,” aldus Chamovitz.

[BBC]


Vind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Planten zijn net dieren, typische reactie van de onwetende mens , alles wat leeft heeft een ziel. Er zijn Cosmische wetten en op onze planeet natuur wetten.. De enige die zich nergens aan stoort is de mens , die weet alles beter , daarom is het ook zo’n zooi…… Als iedereen zich alleen al aan de natuurwetten zou houden , ging het al wat beter , maar nee hoor……als iedereen eens bij zichzelf zou blijven ,ging het ook beter , maar nee hoor….. Zo’n margrietje bemoeit zich niet met de kastanje boom, alles heeft z’n eigen plek en doel in het aardse geheel………Nu de mens nog , ook wij zijn hier gekomen om te groeien voor een groter bewustzijn en de weg van onze zielsbestemming te vinden…het is de bedoeling de weg terug te vinden en contactt te maken met onze werkelijke afkomst,en die is voor iedereen verschillend………..Als ik zo af en toe eens kijk hoe men op deze site soms reageert , zit 90% in z’n ego……..dus dat schiet niks op voor de mensheid en al helemaal niet voor jezelf……..kijk eerst eens naar jezelf, dan naar je omgeving ….en natuurlijk mag je een mening hebben, maar leef als dat bloemetje, zorg voor jezelf op de goede manier…Namaste

  12 likes
  • jammer dat de mensheid niets van de natuur leert, integendeel, de mens kapt de longen van de aarde met een tempo dat wil je niet weten! elk seconde 1 voetbalveld amazonegebied en in indonesië ergens asie, vele dieren die in de jungels leven worden uitgeroeid! en de mens maar kappen en kappen en verniettigen! bah wat een soort, dealers verniettigende parasiet!!

   4 likes
 2. Als planten eigenlijk trage dieren zijn is een begrip als vegetarisme ook verbannen tot het rijk de fabelen.
  Een niet gering probleem ook voor de partij van de dieren. Hoe nu verder ? Wat kunnen wij mensen dan nog met een gerust hart eten ?

  8 likes
  • Dit was ook mijn eerste gedachte: daar gaat de morele verhevenheid van de vegetariër/veganist!
   Dat planten ook een vorm van bewustzijn hebben is overigens al heel lang bekend.
   Hoe triest de gedachte ook moge zijn, maar het ene leven kan nu eenmaal niet overleven zonder de dood van een ander leven. (Tenzij we alleen maar vruchten gaan eten).
   Zo heeft Onze Lieve Heer, de schepper van deze mooie maar wrede planeet, het gewild, en Hij zag dat het goed was.
   Amen.

   5 likes
   • Lucht heeft ook bewustzijn. Mogen we het inademen? Zo kun je wel meer verzinnen.
    Planten hebben geen zenuwen, bloed, nier, hersencellen, centrale pomporgaan (hart) en ook geen vrije wil: ze kunnen zich niet zelfstandig verplaatsen van de ene plaats naar de andere, zoals een mens of dier. Dat verschil tussen hen en mensen en dieren lijkt mij genoegzeggend.

    1 likes
   • appels peren en bananen en besjes , kunnen we die wel gerust eten? en bijvoorbeeld een appelboom snoeien? 🙁

    0 likes
  • na dir gelezen te hebben, durf ik mijn tuin niet meer te snoeien…… 🙁

   0 likes
  • wellicht gewoon alles: maar wel met respect voor plant, dier en mens, de cirkel van het leven en dankbaarheid voor je eigen leven en niet meer dan nodig. We kunnen moeilijk stenen gaan eten.

   0 likes
 3. In de jaren 70 van de vorige eeuw verscheen al het boek “Het verborgen leven van de plant” over het zelfde soort onderzoek

  4 likes
  • Vanmiddag ontdekte ik in mijn boekenkast een bundeling van de eerste twee jaargangen van het tijdschrift ‘Grensgebieden’ uit de dertiger jaren.
   Wat schetst mijn verbazing op pagina 50 van nr 4 uit september 1943… het artikel ‘Hebben planten een ziel?’ Daarin onder andere:
   Plotinus, +/- 250 na Chr, stelt dat planten een onsterfelijke ziel hebben.
   De Duitse denker Andreas Rüdiger (1673-1731) schrijft planten zelfs een zekere intelligentie toe gezien de reacties van planten op hun omgeving.
   In 1921 verscheen de vijfde oplage van het boek: ‘Nanna, oder über das Seelenleben der Pflantzen’ door G.T. Fechner. Daarin eigen ervaringen van de schrijver met de slimheid van planten.

   Het is dus al heel lang bekend.
   Zo blijkt maar weer dat de huidige wetenschap vaak last heeft van een vorm van geheugenverlies en telkens opnieuw wil bewijzen wat allang bewezen is.

   3 likes
 4. Ik kan alles uit mijn eigen ervaring beamen. Ik heb een hele reeks 1-jaars planten die ik met persoonlijke aandacht tot voorbij 3 jaar heb kunnen laten worden. Ik ga er niet meteen uit concluderen dat Planten Gelijke Rechten horen te krijgen als mensen en bescherming tegen de voedsel industrie etc (wat een gekke wereld zou dat zijn!), maar het maakt wel dingen als genetisch gemanipuleerde gewassen nog erger dan het al was.

  7 likes
 5. Niks nieuws onder zon. Hier wordt over het algemeen gepraat, maar onder planten heb je ook verschillen/rangordes. Ook vechten ze met elkaar voor een plekje.(ooit een docu gezien van een oerwoud) Eet een boom alsware de zwakkere kindjes op, zodat de sterkere groot kunnen worden.(dit zou je kunnen zien, als de plantsoendienst de kleinere boompjes niet meer zou weghalen) het belangrijkste is: Ze zijn onderdeel van het geheel(aarde). Balans zorgen ze zelf voor.
  En nee, we hoeven ze nu niet te zien(beschermen) als een huisdier. Dan krijg je hetzelfde als je elke dag vogeltjes van buiten gaat voeren. Das niet goed, want dat mag alleen in hele strenge winters. Dus hier eigenlijk nooit. Dus moet het uit de schappen van winkels, want hierdoor denken veel mensen, dat het hoort. Ook trekt het voedsel weer ongedierte aan. Heb je dus als mens de hele balans tussen meerdere dieren verstoort. En dus kunnen we als mens(huis, tuin en keuken) er beter vanaf blijven. Laat het over aan mensen die er verstand van hebben. De boswachter enz., voordat er weer van alles in de schappen komt te liggen(wat er nu al veel te veel aan producten van ligt, zoals gif/bijvoeding etc), die de boel verstoren. Krijg je bv. een nieuw product: help de planten te overleven of zoiets. Mensen moeten nu toch echt gaan beseffen, dat alles om geld verdienen draait. Dat reclame op je gevoel werkt en dus misleid.
  Als een plant het niet wil doen in je tuin, dan staat ie niet goed(zon/schaduw/half schaduw) of je tuin heeft de verkeerde zandgrond. Dan moet je dus planten nemen die daarbij passen(ook kijken naar het klimaat) en niet de grond gaan bijvullen of opvullen. Je tuin een keer goed omspitten kan ook al helpen. Voor extra voedsel moet je bladeren laten liggen.(veel mensen willen graag alles te netjes, das dus niet goed)Heb je last van veel luizen op je plant, zoek een lieveheersbeestje en zet hem op die plant. Op deze manier, ben je al aardig goed bezig en het kost ook geen geld.

  5 likes
 6. Het is weer lekker rechtlijnig wetenschappelijk.
  Genen en zo, lichaamsbewustzijn voor een plant.
  Het is toch werkelijk anders.
  Straks moeten we de plant nog uitlaten aan een riempje

  3 likes
 7. Is hier ook een documentaire over ???

  1 likes
  • Math
   Heel veel documantaire.
   Over natuurwezens. Etc. Maar een pratende kamille zo recht voor je neus, heerlijk, dat nog niet.
   Kan ook niet.
   Ik kan wat info geven over peper en kruidnagelen.
   Die hebben mooie verhalen!

   0 likes
 8. Planten houden territoria als dieren, zoeken naar voedsel, ontlopen roofdieren en vangen prooien. Ze vertonen net als dieren bepaald gedrag?
  een plant die iets ontloopt en dat wil ik wel eens zien.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

pijn

Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...

Alle grote leugens rond klimaatverandering gedebunkt. Lees dit onthullende interview

Alle grote leugens rond klimaatverandering gedebunkt. Lees dit onthullende interview

In 2017 overleed professor Istvan Marko van de ...