Natuur en Milieu

Planten zien, voelen, ruiken, horen en proeven

Help mee door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat het gras onder je voeten voelt, wat een appelboom ruikt of wat een goudsbloem ziet?

Planten prikkelen constant onze zintuigen, maar de meesten van ons weten niet dat ook zij een soort zintuigen hebben.

Planten kunnen zich niet verplaatsen om op zoek te gaan naar voedsel, kunnen geen zwerm sprinkhanen ontwijken en kunnen geen beschutting zoeken tegen een storm. Om te groeien en te overleven in onvoorspelbare omstandigheden, moeten planten hun omgeving goed kunnen aanvoelen.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat planten alternatieve energiebronnen aantrekken van andere planten. Ze beïnvloeden elkaar op veel verschillende manieren en communiceren met elkaar door middel van ‘nanomechanische trillingen’ op molecuulniveau.

Gezichtsvermogen

Planten zien licht met de fotoreceptoren in hun steel en bladeren. Ze kunnen onderscheid maken tussen rood en blauw licht en kunnen golflengtes zien die wij niet kunnen waarnemen. Planten zien ook vanuit welke richting het licht komt, kunnen bepalen of het fel of zwak is en weten wanneer het licht voor het laatst is uitgezet.

Tastzin

Planten voelen of het koud of warm is, waardoor ze in staat zijn om op het weer te reageren. Door een plant bijvoorbeeld aan te raken of door elkaar te schudden zal de groeisnelheid terugvallen en wordt het watergebruik aangepast.

Reukzin

Het warkruid, een parasitaire, eenjarige plant, bevat geen bladgroen – de groene bladkleurstof van planten met behulp waarvan licht wordt opgevangen – en moet om te overleven het sap van andere planten opzuigen. De plant maakt gebruik van reukprikkels om zijn volgende doelwit op te sporen. Het warkruid kan op basis van geur onderscheid maken tussen potentiële slachtoffers, favoriete snacks en ongezonde planten.

Smaakzin

Onze mond en neusholte zijn met elkaar verbonden zodat onze neus geuren kan opvangen terwijl het voedsel wordt gekauwd. Bij planten werkt dit op een soortgelijke manier. Planten die worden aangevallen scheiden chemicaliën af om hun buren te waarschuwen.

Neem bijvoorbeeld het plantenhormoon methyljasmonaat. Wanneer dit gas wordt opgenomen door de huidmondjes op het oppervlak van planten, wordt het omgezet in jasmijnzuur. Doordat het vluchtig is kan het de verdedigingsmechanismen verderop in de plant en eventueel van naburige planten activeren. Net zoals onze tong receptoren bevat voor verschillende moleculen in voedsel, hebben planten receptoren voor verschillende oplosbare moleculen, waaronder jasmijnzuur.

Gehoor

Er zijn geluiden die theoretisch gezien voordelig kunnen zijn voor planten, waaronder de trillingen die worden geproduceerd door insecten. Zwitserse onderzoekers toonden onlangs aan dat bomen tijdens droogte ultrasone trillingen uitzenden, wellicht om naburige bomen te waarschuwen.

Hebben planten dezelfde vijf zintuigen als mensen en dieren? Hoe dan ook is er geen twijfel over mogelijk dat planten bewuste organismen zijn.

Bron: Preventdisease.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
sander
sander
8 jaren geleden

Ja, jammer dat ze geen hersens hebben.

RRR
RRR
8 jaren geleden

Cool, dit is interessant.

Ik zorg altijd heel goed voor mijn kamer planten en zomers ook voor de tuinplanten.
En ja, ze staan er altijd schitterend bij. Ook praat ik tegen ze.

Wat je geeft krijg je terug, ook bij planten 😀

dymph
dymph
8 jaren geleden

Als je wilt verplaatsen in een boom bevoorbeeld, dan kan dat als je dat wilt.

Je gaat dnan tegen die 1ne boom staan met je rug en probeer te voelen wat die boom voelt en laat je aura en in zakken/gaan. Je voelt dan gewoon wat die boom voelt en je voelt je aura groeien en 1 worden met die boom. Het voelt prachtig als je tegen een gezonde en grote boom staat. Tis haast niet met een pen te beschrijven hoe dat voelt.

chuen
chuen
8 jaren geleden

Native wisdom:
The plant people…….

Honor the sacred.
Honor the Earth, our Mother.
Honor the Elders.
Honor all with whom we
share the Earth:-
Four-leggeds, two-leggeds,
winged ones,
Swimmers, crawlers,
plant and rock people.
Walk in balance and beauty.

Native Americans communicate with the plant world for the purposes of healing human illness

Alle oude en inheemse volkeren houden vol dat hun kennis van de geneeskrachtige kruiden van de
planten zelf afkomstig is en niet gebaseerd is op experimenten

S.O.S signalen van planten.

Marcel Dicke:
Een plant kan insecteneters lokken met voedsel zoals stuifmeel of suikerhoudende uitscheidingen. Bij een derde manier van indirecte verdediging helpt de plant insecteneters om de planteneters te vinden. Dit kan de plant doen door, nadat hij is aangevallen, geurstoffen als een soort SOS-signalen uit te zenden. De plant verspreidt informatie; hij communiceert.(energie)

The phenomenon of effect of Kirlian
http://youtu.be/Y8gKuvhdA9g

Singing Plant demonstration in Damanhur
http://youtu.be/nXhhAXjKmIU

Mind of Plants : Documentary on The Intelligence of Plants
http://youtu.be/NeX6ST7rexs

Alles in het universum is energie…

Our lives are part of a sacred web in which everything is connected

All plants are our brothers and sisters. They talk to us and if we listen, we can hear them. – Arapaho

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x