Buitenland

Poetins profetische speech uit 2007 over onbeheerst hypergebruik van militair geweld door de NAVO

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De speech van Vladimir Poetin uit 2007 op de Veiligheidsconferentie in München is profetisch gebleken, zo vertellen diverse analisten aan het Russische persbureau Sputnik.

Tien jaar geleden, op 10 februari 2007, gaf de huidige Russische president een toespraak over wereldzaken en internationale veiligheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Poetin voorspelde dat ‘een bijna onbeheerst hypergebruik van militair geweld door NAVO-landen in internationale betrekkingen zal leiden tot mondiale instabiliteit en een orkaan van geweld’.

Vergeten

“Unilaterale en dikwijls onwettige acties hebben geen enkel probleem opgelost,” zei hij. “Meer dan dat, zij hebben nieuwe menselijke tragedies veroorzaakt en nieuwe spanningshaarden geschapen.”

“Oordeel zelf: oorlogen zowel als lokale en regionale conflicten zijn niet verdwenen,” vervolgde hij. “Daarbij komen zelfs meer mensen om dan voorheen. Beduidend meer.”

Iedereen is vergeten, zei hij, dat de NAVO garanties had gegeven.

Garanties

De toenmalige secretaris-generaal van de NAVO Wörner verklaarde bijvoorbeeld op 17 mei 1990:

“Het feit dat we geen NAVO-leger buiten Duitsland plaatsen, verschaft de Sovjet-Unie krachtige veiligheidsgaranties.”

Poetin stelt de vraag: “Waar zijn die garanties.”

Politieagent

De Franse journalist en geopolitiek analist Arnaud Dotezac merkte op dat er sinds 2007 eigenlijk niets veranderd is.

“Het unipolaire systeem houdt in dat de Verenigde Staten in de wereld optreden als politieagent,” zei hij.

“Het land veranderde de NAVO in een internationale politiemacht, die kijkt of landen zich wel houden aan het door Amerika opgelegde economische en financiële beleid,” vervolgde hij.

Schadelijk

De Belgische politiek analist en oud-politicus Lode Vanoost zei dat Poetins speech uit 2007 relevanter is dan ooit.

“De VS en NAVO-landen zijn een weg ingeslagen die schadelijk is voor de wereldvrede,” zei hij, verwijzende naar de situatie in het Midden-Oosten en de vluchtelingencrisis in de EU.

“Na de Koude Oorlog had de NAVO eigenlijk geen nut meer,” vervolgde hij. “Toen de Sovjet-Unie was verdwenen bleven de NAVO en de EU echter naar Oost-Europa uitbreiden. Het was niets meer dan een provocatie jegens Rusland.”

Onderwerping

Koray Gurbuz van de Turkse Bilkent-universiteit merkt op dat het Amerikaanse buitenlandbeleid gericht is op de onderwerping van landen en naties.

“De VS gebruikt de NAVO om druk uit te oefenen op ontwikkelingslanden,” zei hij. “Deze strategie vormt een bedreiging voor deze landen en de wereld als geheel.”

Stagneren

De Sloveense columnist Dusan Kerny denkt niet dat het Amerikaanse establishment en militair-industrieel complex zullen toestaan dat president Trump de banden aanhaalt met Poetin.

“In München waarschuwde Poetin dat de ontwapening zou stagneren,” zei Kerny. “Zijn woorden bleken profetisch.”

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
AlbertV
AlbertV
7 jaren geleden

Al eerder heeft Poetin zijn kwaliteit als profeet bewezen: (maart 2003)
http://www.volkskrant.nl/buitenland/poetin-noemt-irak-oorlog-vergissing~a738570/

Erik
Erik
7 jaren geleden

Was het profetisch of had hij voorkennis?
Ik zou graag een kijkje in zijn hoofd willen, lijkt me een erg leerzame ervaring, en doodeng…

Gezinusk
Gezinusk
7 jaren geleden

Dat het Amerikaanse buitenlandbeleid gericht is op de onderwerping van landen en naties hebben we de afgelopen paar decennia kunnen beleven. Evenzeer dat Nederlandse regeringen aan deze agenda meewerkte en nog steeds doet in de vorm van financiering en militaire ondersteuning.

Gisteren meldde het NOS Journaal dat Nederlandse straaljagerpiloten te weinig trainingsuren maken om scherp en up-to-date te blijven voor gevechten. Er zou meer geld naar toe moeten mede vanwege het conflict tussen Rusland en de EU want we kunnen natuurlijk niet verslappen Wel, volgens mij heeft Rusland nooit op een conflict aangestuurd maar was het Washington en Brussel er alles aan gelegen om een conflict uit te lokken. Een nieuwe vorm van een koude oorlog en alle bewegingen wijzen daar ook naar uit. Dus graag de volgende keer even in de goede context plaatsen alvorens zaken weer uit hun verband word gerukt.

Zeeman
Zeeman
7 jaren geleden

Putin is geen grote staatsman. Anders had hij er wel voor gezorgd dat de Russische economie, landbouw en industrie goed ontwikkeld werd en ze niet afhankelijk zouden zijn van import. Het enige wat ze exporteren is, meen ik, olie, gas en wapens.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x