Buitenland

Pools strooizout in Nederlands eten

Help mee door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mogelijk hebben Poolse bedrijven strooizout gebruikt in voedselproducten. Dat heeft de Poolse voedselinspectie Sanepid laten weten.

Op dit moment worden zo’n 555 monsters van onder andere brood, zuurkool en augurken onderzocht. Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange is het zout ook geëxporteerd naar Nederland en mogelijk verwerkt in producten.

In Polen worden vijf personen verdacht van het opkopen van wegenzout en het door te verkopen aan levensmiddelenfabrikanten. Ze kochten het zout in bij een industriële groothandel waarna het zout één of meerdere keren opnieuw verpakt werd als consumentenzout.

Geheim

De eerste contracten stammen al uit 1999. De Poolse autoriteiten hadden in 2003 vermoedens dat de praktijken van de verdachte bedrijven niet klopten, maar bewijs ontbrak. Pas toen vorige maand een Pools televisieprogramma aandacht besteedde aan de zaak werd er actie ondernomen.

Op de lijst van het Poolse OM staan meer dan 40 bedrijven die het zout hebben afgenomen en verwerkt in consumptiegoederen. Er staan in ieder geval producenten op van vlees- en viswaren, kruiden en brood. De lijst wordt geheim gehouden waardoor het onduidelijk is of er ook Nederlandse bedrijven op staan.

Slowakije voert deze week extra controles uit op Poolse voedingsmiddelen en Tsjechië staakt de import van Pools zout tot er meer duidelijkheid is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is ook een onderzoek gestart naar Poolse voedingsproducten.

Antivries

Mogelijk is in het strooizout kaliumnitraat en nitrosamine verwerkt. Kaliumnitraat wordt gebruikt in meststof, buskruit en vuurwerk en is niet extreem giftig, maar inwendig of oraal contact moet zo veel mogelijk worden vermeden. Nitrosamines zijn in zowel mens als dier sterk carcinogeen bevonden.

Er zijn verschillende soorten strooizout. In Nederland wordt overwegend steenzout gebruikt, dat is gemixt met het antiklontermiddel E353. De kwaliteit van steenzout loopt sterk uiteen. Door de zuiverheid van het zout en de toevoeging van het antiklontermiddel metawijnsteenzuur is strooizout niet geschikt voor de menselijke voeding. Tot besluit wordt aan strooizout soms antivries toegevoegd.

Bron: NOS.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x