Buitenland

Pools strooizout in Nederlands eten

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mogelijk hebben Poolse bedrijven strooizout gebruikt in voedselproducten. Dat heeft de Poolse voedselinspectie Sanepid laten weten.

Op dit moment worden zo’n 555 monsters van onder andere brood, zuurkool en augurken onderzocht. Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange is het zout ook geëxporteerd naar Nederland en mogelijk verwerkt in producten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

In Polen worden vijf personen verdacht van het opkopen van wegenzout en het door te verkopen aan levensmiddelenfabrikanten. Ze kochten het zout in bij een industriële groothandel waarna het zout één of meerdere keren opnieuw verpakt werd als consumentenzout.

Geheim

De eerste contracten stammen al uit 1999. De Poolse autoriteiten hadden in 2003 vermoedens dat de praktijken van de verdachte bedrijven niet klopten, maar bewijs ontbrak. Pas toen vorige maand een Pools televisieprogramma aandacht besteedde aan de zaak werd er actie ondernomen.

Op de lijst van het Poolse OM staan meer dan 40 bedrijven die het zout hebben afgenomen en verwerkt in consumptiegoederen. Er staan in ieder geval producenten op van vlees- en viswaren, kruiden en brood. De lijst wordt geheim gehouden waardoor het onduidelijk is of er ook Nederlandse bedrijven op staan.

Slowakije voert deze week extra controles uit op Poolse voedingsmiddelen en Tsjechië staakt de import van Pools zout tot er meer duidelijkheid is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is ook een onderzoek gestart naar Poolse voedingsproducten.

Antivries

Mogelijk is in het strooizout kaliumnitraat en nitrosamine verwerkt. Kaliumnitraat wordt gebruikt in meststof, buskruit en vuurwerk en is niet extreem giftig, maar inwendig of oraal contact moet zo veel mogelijk worden vermeden. Nitrosamines zijn in zowel mens als dier sterk carcinogeen bevonden.

Er zijn verschillende soorten strooizout. In Nederland wordt overwegend steenzout gebruikt, dat is gemixt met het antiklontermiddel E353. De kwaliteit van steenzout loopt sterk uiteen. Door de zuiverheid van het zout en de toevoeging van het antiklontermiddel metawijnsteenzuur is strooizout niet geschikt voor de menselijke voeding. Tot besluit wordt aan strooizout soms antivries toegevoegd.

Bron: NOS.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x