
Een boek met loden pagina’s dat in 2008 in Jordanië werd gevonden, bevat volgens wetenschappers mogelijk de eerste schriftelijke vermelding van Jezus. Dat schrijft de Daily Mail.
In het boek wordt Jezus genoemd als iemand die de religie uit de tijd van koning David in ere wilde herstellen, niet als iemand die een nieuwe godsdienst wilde beginnen.
Koning David vereerde in de Tempel van Salomo een god die zowel mannelijk als vrouwelijk was. Die tempel wilde Jezus naar verluidt in ere herstellen.
Nieuw onderzoek
Het boek zou acht jaar geleden zijn gevonden door een Bedoeïen, een Arabische woestijnbewoner, in een gebied waar de vroege christenen in 70 na Christus naartoe vluchtten na de val van Jeruzalem.
In 2011 werd de vondst wereldkundig gemaakt. Sindsdien wordt er druk gediscussieerd over de authenticiteit van het boek.
Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland blijkt dat het boek tussen de 1800 en 2000 jaar oud is.
Heel ander licht
Onderzoekers analyseerden onder meer het lood en de teksten. Het materiaal bleek gelijkenissen te vertonen met een stuk Romeins lood dat in Dorset is opgegraven.
Het boek werpt een heel ander licht op het ontstaan van het christendom en Jezus. Het suggereert namelijk dat Jezus deel uitmaakte van een Hebreeuwse sekte.
Het lijkt erop dat het christendom is gebaseerd op wat Jezus in de Tempel van Salomo deed: een nieuw verbond afsluiten met God. Hij wilde eigenlijk een oude religie nieuw leven inblazen, zo klinkt het.
[HLN]
Ab Klein Haneveld: De holle aarde
Fluoride vermijden en veilig verwijderen uit het lichaam
Coördinator vaccinatiecentrum: ‘Booster is geen medisch vaccin, maar vakantievaccin’
Valse vlagoperatie USS Enterprise?
Von der Leyen onderzocht door topaanklagers wegens mogelijk crimineel wangedrag bij schimmige vaccindeals
‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’: mysterieus Chinees biolab ontdekt in Amerika
Nieuwe docu over nulpuntsenergie en buitenaardse technologie
Britse overheidswaakhond gaat koninklijke financiën doorlichten
‘Laat droom naziwetenschappers VS niet in vervulling gaan’