Homepagina » Archeologie » 2000 jaar oude tabletten bevatten eerste verwijzing naar Jezus en werpen heel ander licht op hem
Deze 2000 jaar oude tabletten werpen een heel ander licht op Jezus

2000 jaar oude tabletten bevatten eerste verwijzing naar Jezus en werpen heel ander licht op hem

Een boek met loden pagina’s dat in 2008 in Jordanië werd gevonden, bevat volgens wetenschappers mogelijk de eerste schriftelijke vermelding van Jezus. Dat schrijft de Daily Mail.

In het boek wordt Jezus genoemd als iemand die de religie uit de tijd van koning David in ere wilde herstellen, niet als iemand die een nieuwe godsdienst wilde beginnen.

Koning David vereerde in de Tempel van Salomo een god die zowel mannelijk als vrouwelijk was. Die tempel wilde Jezus naar verluidt in ere herstellen.

Nieuw onderzoek

Het boek zou acht jaar geleden zijn gevonden door een Bedoeïen, een Arabische woestijnbewoner, in een gebied waar de vroege christenen in 70 na Christus naartoe vluchtten na de val van Jeruzalem.

In 2011 werd de vondst wereldkundig gemaakt. Sindsdien wordt er druk gediscussieerd over de authenticiteit van het boek.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Surrey in Engeland blijkt dat het boek tussen de 1800 en 2000 jaar oud is.

Heel ander licht

Onderzoekers analyseerden onder meer het lood en de teksten. Het materiaal bleek gelijkenissen te vertonen met een stuk Romeins lood dat in Dorset is opgegraven.

Het boek werpt een heel ander licht op het ontstaan van het christendom en Jezus. Het suggereert namelijk dat Jezus deel uitmaakte van een Hebreeuwse sekte.

Het lijkt erop dat het christendom is gebaseerd op wat Jezus in de Tempel van Salomo deed: een nieuw verbond afsluiten met God. Hij wilde eigenlijk een oude religie nieuw leven inblazen, zo klinkt het.

[HLN]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • ferry schreef:

  http://www.cormael.nl/wp-content/uploads/2014/07/11-geval-engel.pdf

  Misschien is dit ook interessant om te leven voor wie graag leest, het is 1 van de boeken die door het Vaticaan verboden is, en op de “zwarte lijst” staat, dat wil zeggen, dat gelovigen deze “codecs” niet mogen lezen, maar wel de bijbel uit is ontstaan, dit boek heeft mijn ogen geopend, en vele vragen worden hierin beantwoord. Zo ook het verhaal van Jezus wordt hierin belicht, wat heel anders is dat men doen geloven.

  2 likes
 • Thea schreef:

  Logisch dat God mannelijk en vrouwelijk tegelijk is.
  God kan nooit een Man zijn want alleen het vrouwelijke geslacht is degene die leven produceert.
  Moeilijk te bevatten dat God overal tegelijk is en in iedereen.
  Ook zo mooi dat iedereen echt uniek is met als handtekening een unieke vingerafdruk.

  17 likes
  • Peter schreef:

   Als God mannelijk als vrouwelijk is ? Is hij ook zowel engel als duivel ? En dus ook wit als zwart . Kortom , heeft hij ons dan geschapen met het doel . Een heel klein deeltje van hem in een lichaam dat moet strijden tegen boze gevoelens van zichzelf . Waarbij de buitenwereld laat zien hoe je zelf bent ? Is de hemel dus gelijk met de aarde . Is het dus de bedoeling dat We strijd leveren tegen het innerlijk duiveltje ? Is Ons lichaam dus de weegschaal van deze strijd ? Worden We ziek als teken dat We het duiveltje volgen ? Is het leven dus een illusie . En bestaat alles omdat We denken dat het bestaat ? Is vrede een staat van innerlijkheid . Bereiken We daarom de top van de strijd die het lichaam aankan? Er is dus een oorlog bezig die We zelf veroorzaakt hebben binnenin ons , waarbij We denken dat er enkel oorlog buiten onszelf kan zijn ?

   7 likes
  • Nietons schreef:

   Zo typerend beperkt ook weer en geheel ingericht naar de perceptie van de mens. We hebben een (voor ons voorstellingsvermogen) een oneindig universum met planeten, sterren, meerdere dimensies enz enz en ja hoor, god zou als een mens zijn. Het narcisme is haast lachwekkend te noemen… En de mens schiep god naar zijn evenbeeld…

   5 likes
  • Eelke Piers schreef:

   Christus noemt God: “Vader” Manlijker kan niet want Hij heeft een Zoon verwekt

   2 likes
 • Ricky Danger schreef:

  God kan nooit een man zijn want wie zo ontzettend veel woorden nodig heeft om enkel zijn 10 geboden, creatie en mening te verdedigen en op te dringen.. moet wel een vrouw zijn.

  13 likes
  • Gezus schreef:

   Het letter J bestnd in die tijd niet eens je moet dieper zoeken dan dat zei je geven hebrews is een en geloof dan de jodden van vandaag dat zijn geen joden en iedere een is vergeten waarom wij mensnen het verste niet meer zien in jodden en 2ewereld oorlog waar was Nederland ze soldaten in Indonesië terwijl wij nu vermoord worden en isriel word weg gevenen 1945 en als je 1800 dingen gaat lezen dan lees je over black hebreuw with the coller of Arabies en africaan people slaven waren zoiezo geen Afrikaanen het waren jodden die verkocht werden over de helewereld staat er van vol geschreven maar het word in een doofpot gestopt en niet mee gegeven aan t nieuwe generatie ze willen toch op de wereld bevolking in 2e halfjaar verkleinen naar 55000 mensen en het domste van alles is dat dat blauw bloed dat licht bij Alexander Busch Poetin dat blauw bloed bestaat toch uit reptielen toch dat to blauw bloed in en dat staat in bijbel of geschreven bij mayas en noem maar op dat ze de mensen heid willen verkleinen en wat eeuwen lang beschrevenstaat te vernietigen zo heb je geloven en anti christenen die de duivel aan bidden reptielen shit wat doen ze in Hollywood een X per jaar die bijeenkomst wat gaat gebeuren is dat straks alleeen rijken mensnen leven de rijkste en de armen zullen moeten boeten voor zo offer denk je die oorlogen onstaan zomaar en nog een ding president en shit zijn maar pioentjes de bazen kennen wij niet maar als we goed kijken zien we hun plan en het werkt al jaren de mensenmensenheid het zo liep maken ze onder drukken vrijheid in de weg ligggen ongerechtigheid en kind ziet wat er gegeven word en dat is dat wij als wereld bewonners aan ons ze na opmerkingen geven en ze gaan steken en moorden en dan vraag je zo slachtofer van waarom diegenen heeft zoiezo geen berouw of spijt waarom spijt hebben voor die als zei al jaren niks om ons geven dit is wat ermoet gebeuren veel geweld veel slachtoffers dooden tot dat de mensheid samen tegen het systeem gaat en dan dan is het de tijd van 55000 mensnen op deze wereld het is wachten tot ei burgers uitbrekkeen tot een amagedam of terwijl strijdentegen de regering en zei slaan zo hard terug dan om dat te krijgen dat E moeten krijgen denk je die natuur ramoen in hiertoe komt zo maar of zo en noem maar op die normaal maar weer wel dat er mensnen zijn die geen mensen zijn maar reptielen die al duizend jaar bezig zijn om dat te kunnen doen jullie zijn dom en dat is dat Jezus bedoelt vader vergeef hun Het zijn net schappen zonder herder en als een vis met schubben voor ze ogen prace out en nog een ding in de bijbel staat dat de nieuwe generatie het ziet en die zullen de ouderen wakker makenomdat wii zoeken naar antwoorden op t schriften s jullie in geven dummies

   0 likes
  • Gezus schreef:

   Je me nu moeder never zou God een vrouw zijn gek jij spoort niet je bent vast zelf een vrouw

   0 likes
 • Madeloes schreef:

  kben wel benieuwd hoe hij in dit ‘loden boek’ wordt genoemd. Zijn inmiddels veel varianten 🙂 dus …
  Op de bijgaande link een uiteenzetting hoe ze eigenlijk aan de naam jezus zijn gekomen die mij even weer met beide benen op de grond zette

  http://www.fossilizedcustoms.com/iesu.html

  2 likes
  • Madeloes schreef:

   aangezien elke relegie dan ook volgens mij uit de wat dan ook gezogen is (voornamelijk machtsmisbruik)en welk onderzoek ik ook doe naar het onstaan ervan wat je de kriebels geeft even nog een aanvulling op mijn vorige bevindingen. Ik vraag me al jaren af hoe lang willen mensen nog voor de gek gehouden worden om zich in een religie hokje gestopt te worden en zich te laten misleiden/misbruiken.

   All scholars know that Yahusha never heard anyone say “Jesus” to Him 2000 years ago. It wasn’t even invented until around 1530 CE, so how could anyone get “saved” in the name “Jesus” before it was invented? To try to make it mean something in Greek, the ending “sus” definitely refers to Zeus, as it does in many other Greek names such as Tarsus, Pegasus, Dionysus, and Parnassus. So, in Greek, the Name “JESUS” can mean “hail Zeus”, or “son of Zeus”. It means nothing in Hebrew, the language it supposedly came from! But, if you force it to mean anything, the closest it could come to any Hebrew word is “hey-horse”, because “soos” is Hebrew for “horse”.

   http://www.fossilizedcustoms.com/name.html

   4 likes
   • Nietons schreef:

    De mens is geheel onwetend in deze wereld terecht gekomen.
    Het leven is vaak een lijdensweg en de mens heeft de psychische noodzaak denken te weten dat het allemaal goed gaat komen en er eindelijk eens gerechtigheid zal komen. Echter in een natuur die juist de meest dominante egoïst de meeste overlevingskansen biedt. Deze onwetendheid en deze zwakte is iets wat de meeste mensen gemeen hebben en hier wordt middels religie flink misbruik van gemaakt. Angst, propaganda, sociaal gewenst gedrag, iedereen schuldig maken, niets wordt onbenut om ons angst en vrees in te zaaien. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe naïef de meerderheid hiermee omgaat en eraan vast blijft klampen daar logica het met de grond gelijk zou moeten kunnen maken. Dan komt meteen weer die angst en het gewoonweg niet weten weer om de hoek kijken en de levens vol indoctrinatie. Helemaal mee eens dat de mens op deze manier nooit volwassen zal worden en blijft ronddraaien in de ellende die religie veroorzaakt. We weten niets en dit zal waarschijnlijk ook zo blijven. Laten we dit accepteren en dit vreselijk bloederige verleden met uitermate slechte hoofdrolspelers eens loslaten…..

    7 likes
    • Gezus schreef:

     Ik weet niet hoe je iets los kan laten als jij niet eens weet die je zelf bent een vraag voor iedereeen en stel dievraag op aan op zelf en kijk in de spiegel
     En zeg tegen je zelf die ben ik en weet ik welwie ik werklijk ben nog in geef je je antwoord jij ik iedereen wij weten niet wie we zijn en loslaten dat is mind cobtrol niet bezig zijn niet opzoek gaan naar andwoorden 3n vrsgen die je moet weten niet zoeken naar je eigen ik en nog een ding brainwash begint begint van nul jaar juist die eerste jaren is de mens het puurst en het kneedbaarste maaar vooral kwetsbaar alleen de resultaten die merken we van 10 maar of 15 of 16 jaarouf pas en handdoek in de ring gooien die ik niet aan zoek op Google voor de grap op hoeveel mensen zijn er dit jaar vermoord je schrikt je rot en ik ben jong maar ik verdiep me er ln en het doet pijn ik te weten dat ik ben voor gelogen maar kan blijven typen typen is meer kunnen jaren praten waar is de uitweg en t mens die de ware kan veranderen of t mens kan aanspreken wereld wijd die worden allenaal vermoord JFK Martin l King en noem maar op die namen alles moet in de spiegeling van hun blijven in de de eerste eeuwen waren E al bezig Die heeft de laatste bloedlijn opgepakt van iluminati anti chr en noem maar op in americaa in colarado hebben ze gewoon stennen afschriften van de mensheid te v erkleinnen in 5500 man en jij zegt los laten in somige landen hebben we bewijzen maar niet heel de wereld hoeft a mee bezig te zijn hier is alles mooi in andere landen wil je niet eeens leven want daar is het zichtbaar je moet dieper denken en kijken en vooral om je zelf heen en soms ga geen gesprek in maar vat de gesprek op en geloven wat je word voor gekouwt dan ben je dom vokgens mij soreekt de bijbel juisy dat deze dagen in deze tijd de jeugd de bron is en opzoek gaat omdat de oudere generatie zich zie heeft gelaten

     0 likes
 • SEM schreef:

  Neem eens een kijkje op christuswijs.nl! De Joodse religie is verdraaid, gemanipuleerd en verkeerd begrepen. Geen nieuwe religie, geen oude religie, maar de waarheid van Christus. Onvoorwaardelijke Liefde.
  Jezus is de Griekse naam omdat het Nieuwe Testament in het Grieks is geschreven.

  4 likes
  • Madeloes schreef:

   @ Sem
   dat bedoel ik dus.. man made. Dat doet niets af dat onvoorwaardelijke liefde in ieder mensenlijk wezen zit.

   2 likes
   • Nietons schreef:

    Mee eens maar met een kanttekening bij “onvoorwaardelijke liefde” . Dit is een essentieel mechanisme van de natuur en is toch ook gekoppeld aan overlevingsdrang.
    Als ouders (mens en dier) niet van hun (vervelende) kinderen zouden houden, zal het heel snel gedaan zijn met al het intelligente” leven op deze planeet…. Liefde heeft verder niets met religie te maken, vooral niet het baby-moordende monster dat zichzelf “god” noemt die even verderop nog dreigt dat hij ouders hun eigen kinderen wil laten opeten. hij geeft aan dit maar eenmaal te laten gebeuren omdat hij het zelf ook een brug te ver vind gaan….waanzin ten top…

    1 likes
  • Gezus schreef:

   Kun koek Jezus dir naam is poep naam god is afgodenrii afgoderij is ohova ohova geen jezus geen God dat is allemaal katoliekse bullshit en nu cobtrol om menings verschill4n te krijgen dus dat praat jij nou ga eens naar africa daar alles is begonnen en ga zelf opzoek en zie de stem en de oude geschriften en praat geen in d je ziet op nationaal grafic zelfs chi chakra is onderdeel van ons dus praäat praäat jr weet en lil niet uit je gelogen boekie van je Respect my lord maaar ik respecteer de boek niet is verdraaid is verknipt en nog een ding alle boeken de geschriften zijn allemaal verbrand er is er nog wel een south Afrika die hebben nog wel de echte in bezit dat gaat naar generatie naar generatie generatie familie als oma tot overlijden is gekomen en j eerlijk gezegt ik vind dat wii westen mensen ik europa en Amerika d weten geen f*ck dan behalve wat ons is voor gekouwt en dan prsten mensen over los laten wat doen ze in onze drink water in obze voedsel in onze Tandpasta? Wat ons uit put en onze vecht lust afneemt om voor onz3 zal op tr staan hou op man je weet niks wat is Ethiopië in jou ogen??????? Wat schrijft egypt wat staat er over wrst africa gold coast wat staat er over hebreuw people ???? Wat betekend de naam ghana wariors of god of terwijl ohija wwat betekend ashanti??? Ik haar haat dat mensne die niet uit onze landen komen praten over onze dingen en er dan een draai aan geven terwijl het is en blijft africa en niks daarvan is begonnen in Europa of wtf dan ook wij weten nu verdraaien alles en dat doen die mensen al eeuwen lang lang weer meer dat wij coldcoast people en people from egypt south Arabië en etiopie wij zijn de joden en onder ons vinden er ook africaken africaken er vol van in onze landen inze kleur kleur traditie is Hebreeuwse de kleding lijn en wat de blanken overheid doet al eeuwen is de weg kapot maken die god maakt dr mensheid wilt de wet behersen en niet op God manier

   0 likes
 • Eelke Piers schreef:

  ………Koning David vereerde in de Tempel van Salomo …………
  Dit is dezelfde wartaal als dat Mohammed op een paard naar de El Aksa moskee in Jerusalem vloog.
  Salomo was de zoon van David die de Tempel nog moest bouwen. David kan dus nooit naar die tempel gaan omdat die nog niet bestond
  De El Aksa moskee werd jaren na de dood van Mohammed gebouwd. Mohammed kon dus ook niet naar een tempel die nog niet bestond
  Dit artikel is dus geschreven door iemand die een klok heeft horen luiden

  5 likes
 • Lichtwezen schreef:

  In de boeken van Jozef Rulof wordt duidelijk gemaakt wie Hij is, Waar Hij vandaan kwam. Wat Zijn weg is geweest (de weg die we allemaal dienen te gaan). Wat Zijn missie was. En ook wat Hij heel duidelijk niet heeft gezegd. Dat Hij in zomer is geboren…. en nog veel veel meer. Zie het werk van Rulof op: Rulof.org

  1 likes
  • Nietons schreef:

   Oh je bedoelt die boeken waarin wordt gezegd dat Afrikanen letterlijk zwart van het (slechte) karma zijn?! Dat er inderdaad minderwaardige en minder ontwikkelde rassen zijn zoals de Chinezen? Dit zijn boeken met zeer gevaarlijke inhoud van een regelrechte psychoot! Ik snap dat je veel vragen hebt en antwoorden zoekt maar als je dit voor realiteit gaat aannemen adviseer ik je ten zeerste dit maar te laten varen.

   3 likes
 • hopeloos schreef:

  Hoe kan je dit nou een boek noemen? Ik tel zo te zien maar 8 ‘vellen’ oftewel 16 bladzijden, net genoeg voor een proloog… Maar wat er ook in staat, als het gaat over religie mag het meteen omgesmolten worden en tot iets nuttigs gemaakt worden, for all I care.

  3 likes
 • Johan Alphons schreef:

  Nou, van Salamo kennen we ook veel goeds: Salamons oordeel, kindje, zwaard, hak, hak, Nee, schreeuwde de echte moeder, geef het dan aan haar! Maar toch nog wijsheid en wees het kind aan de echte moeder toe.
  Oke, 2000 jaar geschiedenis herschrijven. Ik vind het logischer dan mijn vader in de hemel. Verklaard ook de autoriteit waarmee hij de geldwisselaars uit de tempel sloeg en vele andere dingen waarbij meer autoriteit dan timmermanszoon kwam kijken.

  2 likes
 • Herman schreef:

  Begin december…
  Alweer een wonder: Pasen, Kerstfeest en Sinterklaas lijken op één dag te vallen!
  Tijd kent geen grenzen
  … waar blijft de tijd?

  Tag Hammerskjöld:
  “Voor sommigen is de wieg hun kruis
  Voor anderen is het kruis hun wieg”.

  2 likes
 • D.04 schreef:

  Geschiedenis is belangrijk, mits we er ook daadwerkelijk wat van leren en er ook wat mee doen.
  Relegie zal zich door de tijd heen vernieuwen. Er zijn grote groepen mensen die zich vast willen houden aan oude gewoontes/ denk patronen enz. Deze groep heeft vaak moeite om de vernieuwing te begrijpen,. Wat ook weer te begrijpen is. De groepen dat met de vernieuwing mee gaat, vallen vaak weer met hun neus in de boter omdat we niet geleerd hebben waar de oudere generaties ook tegen aan liepen, plus dat hedendaags alles steeds complexer wordt, worden de basisbegrippen vergeten. Volgens mij moet elk geboren mens weer opnieuw ervaren en ondekken. Ik denk dat dit onder andere de verklaring is dat velen mensen over het algemeen geestelijk niet evalueren. Tussen Begrijpen en begrijpen zit veel verschil, je kunt iets echt begrijpen nadat men datgene ervaren heeft of dat je een heel sterk inlevingsvermogen hebt. Met dit weten zal je kunnen stellen dat deze planeet een tussenstation is voor de mens, ofwel zijn bestuurder daarvan. Ach we zullen het wel zien, of niet 😉

  2 likes
 • frans schreef:

  Hij heeft alles wat er aan religie was vernieuwd!
  Het christengeloof zal zich steeds weer in zichzelf vernieuwen.
  Totdat de Aarde overgaat in een andere planetaire toestand.
  Bij ons is Hij tot de laatste der dagen steeds weer vernieuwend..

  0 likes
  • Nietons schreef:

   Je bedoelt met vernieuwend eigenlijk dat mensen steeds meer andere contexten toepassen, voornamelijk naar hun eigen hand om meer macht en invloed te kunnen verkrijgen?
   Het hele kruisigingsverhaal is zo luguber als de pest, een typisch menselijk product. De wereld zal pas echt “volwassen” kunnen worden als ze haar kinderlijke naïviteit omtrent religiën eens kan laten varen.

   1 likes
 • atomnics schreef:

  ze hebben het over de god baphomet

  https://en.wikipedia.org/wiki/Baphomet

  0 likes
 • Nietons schreef:

  jezus, mohamed, allemaal ché achtige rebellen die we maar beter achter ons kunnen laten.

  0 likes
 • x

  Check Also

  jezus

  Jezus was een islamitische martelaar en een Palestijn, zegt deze leider

  Tijdens de kerst claimden diverse Palestijnse leiders ...

  Leven na de dood: professor vertelt wat er volgens haar gebeurt nadat we sterven

  Leven na de dood: professor vertelt wat er volgens haar gebeurt nadat we sterven

  De Amerikaanse professor Nancy Murphy heeft in ...

  >