Binnenland

Premier Rutte verstopt beroemd sms’je over afschaffing dividendbelasting onder de onderste steen. Wat stond er in?

Help mee door dit artikel met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het sms’je van Unilever-topman Paul Polman aan Mark Rutte staat niet op de diensttelefoon van de premier. Het kan daarmee in hetzelfde rijtje worden geplaatst als het verdwenen bonnetje van de Teevendeal en de fotorolletjes van Srebrenica.

Auteur Berend Sommer probeerde het beroemdste sms’je van 2018 in november te bemachtigen.

Naar aanleiding van het berichtje zou de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, die in geen enkel partijprogramma was opgenomen, zijn getorpedeerd.

Niet eens gezocht

Sommer diende een Wob-verzoek in om het bericht te kunnen inzien. Het verzoek werd afgewezen.

Algemene Zaken liet weten dat ‘er geen documenten zijn aangetroffen’. Dat terwijl Polman in november nog had bevestigd dat er sms-contact was geweest.

Toen Sommer navraag deed bij de Rijksvoorlichtingsdienst bleek dat er niet eens was gezocht, omdat sms’jes niet onder de definitie van de Wob (Wet openbaarheid van bestuur) zouden vallen.

Groot belang

Hij tekende bezwaar aan en mocht op het Binnenhof zijn beklag doen.

Sommer beargumenteerde dat het opvragen van bestuurlijke documenten van groot belang is om de overheid te kunnen controleren.

“Het wantrouwen in het openbaar bestuur zou hand over hand toenemen als allerlei maatregelen op schimmige wijze tot stand komen,” zei hij.

Niet meer aanwezig

Hij benadrukte dat openheid van zaken juist bij de afschaffing van de dividendbelasting van groot belang is omdat de kwestie politiek gevoelig is.

Het ministerie bleef voet bij stuk houden.

Toen zei de raadsadviseur opeens tegen hem dat hij had gehoord dat het sms’je niet meer aanwezig was op Rutte’s telefoon.

Is er niet

“De uitlating is: het is er niet. Ik heb niet begrepen of het er niet meer is, of dat het er nooit geweest is,” klonk het.

Sommer heeft de Raad van State nu gevraagd om te onderzoeken of sms-verkeer kan worden opgevraagd via de Wob.

[HP/De Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sina
Sina
3 jaren geleden

Als ik naar de foto bovenaan deze artikel kijk, doet het mij persoonlijk denken aan 9/11 Bush in schoolklasje. Bush vol.2.0

Overigens ” verstoppen ” ze wel meer sms’jes en berichten die het daglicht niet zien voor de burger, en onder de stenen blijven. Alles wat ook maar te maken heeft met (r)overheid zowel landelijk als provinciaal etc., vertrouw ik niet meer, al lang niet meer. Stemmen heeft geen zin meer, stemfraude speelt niet alleen in buitenland maar ook hier in Europa recht onder onze neus, en ja, ook hier in Nederland. Ga ik te ver ? Nee dacht het niet. Mag ik dit zeggen ? Ja NOG WEL, maar voor hoe lang ?

Dirk
Dirk
3 jaren geleden

Hé wat zie ik, een hoge pief bij kinderen in de klas terwijl het land naar de kl****n gaat. Waar hebben we dat eerder gezien?

Louise
Louise
3 jaren geleden

Een steen? Dat is inmiddels een grote kei…. Dit soort mensen gaat straks bij de EU aanschuiven ..
Ik denk dat meester Rutte z’n kinderen in de klas het vak ,,creatief omgaan met de waarheid,, geeft..

Bas van Stapelberg
Bas van Stapelberg
3 jaren geleden

Deze nar heeft nul positiviteit bijgedragen aan de samenleving. Een levende sloopfabriek is het.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

11
0
We lezen graag je reactie!x