Homepagina » Gezondheid » Deze studie laat zien hoe een populaire kunstmatige zoetstof de werking van je brein ernstig verstoort
Deze studie laat zien hoe een populaire kunstmatige zoetstof de werking van je brein ernstig verstoort

Deze studie laat zien hoe een populaire kunstmatige zoetstof de werking van je brein ernstig verstoort

Onderzoek heeft onthuld dat aspartaam (E951) neurotransmitters in het brein verstoort.

De studie is gepubliceerd in het African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines.

Ratten kregen gedurende 10 tot 40 dagen aspartaam toegediend, waarna het brein van de dieren werd geanalyseerd.

Oxidatieve stress

Uit de analyse bleek dat de kunstmatige zoetstof verantwoordelijk is voor de vernietiging van neurotransmitters, signaalstofjes die van essentieel belang zijn voor het functioneren van zenuwcellen.

Verder bleek de concentratie antioxidanten, die het brein beschermen tegen schade als gevolg van blootstelling aan chemicaliën, drastisch te zijn afgenomen.

“De consumptie van aspartaam gedurende langere tijd verhoogt oxidatieve stress in breinweefsel en verstoort neurotransmitters die fysiologische functies beïnvloeden,” concluderen de onderzoekers.

Adrenaline

Bij ratten die de kunstmatige zoetstof kregen, werd in vergelijking met een controlegroep 74 procent minder serotinine, ook wel het gelukshormoon genoemd, aangetroffen.

Het adrenalinegehalte bleek bovendien met 500 procent te zijn toegenomen. Adrenaline is onder meer betrokken bij de vecht-of-vluchtreactie en veroorzaakt stress in het lichaam.

Aspartaam vernietigt dus belangrijke neurotransmitters in het brein, terwijl het de aanmaak van stofjes die stress veroorzaken sterk bevordert.

Waar zit het in?

De kunstmatige zoetstof maakt het brein ook extra kwetsbaar voor oxidatieve schade.

Aspartaam vind je onder meer terug in zuivelproducten, ijs, chocolade, ontbijtgranen, zoetzure vis in blik of glas, soepen, vruchtdranken en frisdranken.

[Natural News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
  • Christgalactic schreef:

    Inderdaad, dat wisten we al lang. En zo zijn er nog veel meer E nummers, zoals E621 die zeer schadelijk zijn. Ik zeg het; wat ze voordien in de 2 de WO militair deden, doen ze nu verder economisch ( 5G, vaccinaties, ….) Maw het stelselmatig uitroeien van de bevolking ( agenda 2030)!!

    19 likes
  • joepiedepoepie schreef:

    Hebben ze aspartaam ook toegediend bij een temperatuur van boven de 30 graden Celcius?
    Dan is dit goedje nl. nog veel gevaarlijker.
    Monsanto heeft al lang en breed de familie uitgebreid omdat het patent op aspartaam veel te weinig meer opbrengt. Neotaam is de nieuwe zoetstof, en nog veel gevaarlijker dan aspartaam, zelfs ónder de 30 graden Celcius !!!.

    8 likes
  • StefanZ schreef:

    Zal best zo zijn, maar ze zeggen er niet bij HOEVEEL je er dan van moet consumeren.
    Vaak is het zo, dat je dan wel een kilo per dag (wat overdreven) van moet nuttigen en dat doet natuurlijk geen hond.
    Onzinnig bericht dus….. kras kras kras…ongeschikt !!!

    3 likes
  • Solomons schreef:

    Dan maar rietsuiker.
    Heb eens in de supermarkt diverse pakken koek bekeken op de ingrediënten. Op een enkele na waar alleen suiker in zit, hebben ze allemaal dingen als glucose-fructose stroop, zoetstoffen.
    Haast geen koek meer te krijgen waar alleen suiker in zit en helemaal niks waar alleen rietsuiker in zit.

    7 likes
  • x

    Check Also

    NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst

    Mensen zijn emotionele wezens. In zekere zin ...

    pijn

    Planten ‘schreeuwen’ het uit van de pijn als u ze snoeit. Wetenschappers doen opzienbarende ontdekking

    Wetenschappers hebben ontdekt dat planten ultrasone ‘gilletjes’ ...

    >