
Bernie Sanders, de progressieve Democratische senator die het in de Amerikaanse voorverkiezingen opneemt tegen Hillary Clinton, zegt dat de economie wordt gemanipuleerd door ‘de miljardairsklasse’.
Tijdens een speech in het volgepakte auditorium van de Liberty University in Virginia zei hij onlangs dat ‘onze economie is ontworpen door de rijkste mensen in het land om de belangen van de rijksten te behartigen, ten koste van de rest van de bevolking’.
Met andere woorden: de inkomensongelijkheid wordt in stand gehouden door de rijken. “Deze economie wordt gemanipuleerd door de mensen aan de top,” zei Sanders. “We hebben een boodschap voor de miljardairsklasse: je kunt niet alles hebben.”
Armoede
Miljoenen mensen werken voor verschrikkelijk lage lonen, terwijl 58 procent van al het nieuwe inkomen gelijk naar de rijkste 1 procent gaat, aldus Sanders. Hij zei ook dat 20 procent van alle kinderen in Amerika – en 40 procent van de Afro-Amerikaanse kinderen – in armoede leeft, terwijl het aantal miljonairs en miljardairs alleen maar stijgt.
De presidentskandidaat ging onlangs in Washington DC met een aantal economen in gesprek over het Griekse schuldenfiasco. Hij trok tijdens het welkomstwoord een parallel met de Verenigde Staten en de manier waarop de 1 procent het economische systeem manipuleert.
Rijken en machtigen
Meer dan 70 jaar geleden kwamen de economische leiders van 44 landen bijeen in een hotel in Bretton Woods in New Hampshire om internationale financiële en economische regels op te stellen. Tijdens die conferentie werden het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank opgericht.
“Voor iedereen die zich hierin heeft verdiept is het duidelijk dat het internationale financiële systeem wordt gemanipuleerd door de rijken en machtigen,” zei Sanders. “De 85 rijkste mensen ter wereld bezitten meer dan de armste helft van de bevolking, meer dan drie miljard mensen.”
“Volgens Oxfam zal de rijkste 1 procent volgend jaar meer rijkdom in handen hebben dan de overige 99 procent,” ging hij verder. “We moeten gaan nadenken over nieuwe financiële regels om de inkomensongelijkheid terug te dringen, niet alleen in Griekenland en Puerto Rico, maar overal ter wereld.”