Buitenland

Het westerse energiespel: regering Syrië staat plannen voor grote olieprojecten in de weg

Help door dit met je kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is geen geheim meer dat westerse mogendheden en hun Golf-bondgenoten de aanstichters waren van het Syrische conflict in 2011, om zo gaspijplijnen door Syrië naar Turkije of via Libanon naar het Middellandse Zeegebied aan te kunnen leggen. Dat stelt de Amerikaans-Duitse historicus en risicoadviseur F. William Engdahl.

De pijplijnen zijn maar een deel van het verhaal, benadrukt hij. “Er is veel olie gevonden in de Golanhoogten. Israël heeft de olie opgeëist, maar de Golanhoogten zijn in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog op illegale wijze afgenomen van Syrië,” schrijft Engdahl in een artikel voor New Eastern Outlook.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
Genie Energy

Dit probleem is volgens Engdahl onderdeel van het westerse energiespel. In New Jersey is het oliebedrijf Genie Energy gevestigd. De strategische adviesraad van het bedrijf bestaat uit mensen als Dick Cheney, James Woolsey, Bill Richardson, Lord Jacob Rothschild, Rupert Murdoch, Larry Summers en Michael Steinhardt.

In 2013 kreeg Genie Energy van de regering Netanyahu de exclusieve rechten om in het zuidelijke deel van de Golanhoogten naar olie en gas te boren. Op 8 oktober 2015 kondigde de Israëlische dochteronderneming van Genie Energy, Afek Oil & Gas, de ontdekking van een enorm olieveld in de Golanhoogten aan.

“De Golanhoogten worden echter illegaal bezet door Israël,” zegt Engdahl, toevoegende dat de VN herhaaldelijk heeft geoordeeld dat Israël geen recht heeft op de illegaal bezette Syrische Golanhoogten.

Sta-in-de-weg

Voor Amerikaanse zakenlieden en Israëlische politici zit de Syrische regering de plannen voor gezamenlijke olieprojecten in de weg. Het uiteenvallen van Syrië zou hen goed uitkomen, aldus de historicus.

Bij dit grote spel in het Midden-Oosten zijn een aantal regionale en internationale spelers betrokken, waaronder de Verenigde Staten, de NAVO en de Golfstaten. “Doordat een oliebedrijf uit New Jersey – met in de gelederen architect van de Irakoorlog Dick Cheney, ex-CIA-baas James Woolsey en Lord Jacob Rothschild – enorme hoeveelheden olie heeft gevonden en Rusland de Syrische president Assad te hulp is geschoten, staat er plotseling veel meer op het spel,” benadrukt Engdahl.

De Verenigde Staten orkestreerden de coupe in Oekraïne en het Syrische conflict om het Russische netwerk van bondgenoten te verzwakken, maar Rusland wint juist aan terrein in het Midden-Oosten en de internationale arena, concludeert de expert.

[Sputniknews]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x