Buitenland

Het westerse energiespel: regering Syrië staat plannen voor grote olieprojecten in de weg

Help ons door dit met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is geen geheim meer dat westerse mogendheden en hun Golf-bondgenoten de aanstichters waren van het Syrische conflict in 2011, om zo gaspijplijnen door Syrië naar Turkije of via Libanon naar het Middellandse Zeegebied aan te kunnen leggen. Dat stelt de Amerikaans-Duitse historicus en risicoadviseur F. William Engdahl.

De pijplijnen zijn maar een deel van het verhaal, benadrukt hij. “Er is veel olie gevonden in de Golanhoogten. Israël heeft de olie opgeëist, maar de Golanhoogten zijn in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog op illegale wijze afgenomen van Syrië,” schrijft Engdahl in een artikel voor New Eastern Outlook.

Genie Energy

Dit probleem is volgens Engdahl onderdeel van het westerse energiespel. In New Jersey is het oliebedrijf Genie Energy gevestigd. De strategische adviesraad van het bedrijf bestaat uit mensen als Dick Cheney, James Woolsey, Bill Richardson, Lord Jacob Rothschild, Rupert Murdoch, Larry Summers en Michael Steinhardt.

In 2013 kreeg Genie Energy van de regering Netanyahu de exclusieve rechten om in het zuidelijke deel van de Golanhoogten naar olie en gas te boren. Op 8 oktober 2015 kondigde de Israëlische dochteronderneming van Genie Energy, Afek Oil & Gas, de ontdekking van een enorm olieveld in de Golanhoogten aan.

“De Golanhoogten worden echter illegaal bezet door Israël,” zegt Engdahl, toevoegende dat de VN herhaaldelijk heeft geoordeeld dat Israël geen recht heeft op de illegaal bezette Syrische Golanhoogten.

Sta-in-de-weg

Voor Amerikaanse zakenlieden en Israëlische politici zit de Syrische regering de plannen voor gezamenlijke olieprojecten in de weg. Het uiteenvallen van Syrië zou hen goed uitkomen, aldus de historicus.

Bij dit grote spel in het Midden-Oosten zijn een aantal regionale en internationale spelers betrokken, waaronder de Verenigde Staten, de NAVO en de Golfstaten. “Doordat een oliebedrijf uit New Jersey – met in de gelederen architect van de Irakoorlog Dick Cheney, ex-CIA-baas James Woolsey en Lord Jacob Rothschild – enorme hoeveelheden olie heeft gevonden en Rusland de Syrische president Assad te hulp is geschoten, staat er plotseling veel meer op het spel,” benadrukt Engdahl.

De Verenigde Staten orkestreerden de coupe in Oekraïne en het Syrische conflict om het Russische netwerk van bondgenoten te verzwakken, maar Rusland wint juist aan terrein in het Midden-Oosten en de internationale arena, concludeert de expert.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x